Επιστήμη

Μπορεί η κετογονική διατροφή να εξαλείψει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας; (μετάφραση)

Μπορεί η κετογονική διατροφή να εξαλείψει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας; Διαβάστε όλες τις πληροφορίες εδώ!
Spread the love
0
(0)

Ο χρόνιος πόνος στις αρθρώσεις, το οίδημα και ο αιφνίδιος έντονος πόνος είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ουρικής αρθρίτιδας – ενός τύπου αρθρίτιδας που προκαλείται από την συσσώρευση ουρικού οξέος. Η ουρική αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στη βάση των μεγάλων δαχτύλων των ποδιών, προκαλώντας εξάρσεις με έντονο πόνο και οίδημα.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι αρκετά απλή ώστε να μπορούμε εύκολα να μελετήσουμε τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου της όπως επίσης και το πώς μπορούμε να περιορίσουμε τα συμπτώματά της. Στην πραγματικότητα η παρούσα έρευνα εξετάζει πώς συγκεκριμένες τροφές και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν εκείνους που υποφέρουν από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Τι είναι όμως η ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους αρθρίτιδας. Σύμφωνα με στοιχεία από το 2007-2008, περίπου 8,3 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα. Συναντάται συχνότερα σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή/και έχουν μεταβολικό σύνδρομο, γι’ αυτό και η συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας αυξάνεται κατά την τελευταία δεκαετία.

Η ουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται συνήθως από αιφνίδια και επώδυνη φλεγμονή μιας άρθρωσης, συνήθως στη βάση του μεγάλου δάκτυλου. Μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις, όπως αστραγάλους, γόνατα, καρπούς και αρθρώσεις των δακτύλων.

Ο ξαφνικός πόνος και η φλεγμονή προκαλούνται από αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κρυστάλλων (άλατα) που προσκολλώνται στον επηρεασμένο σύνδεσμο. Αυτοί οι κρύσταλλοι πυροδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή.

Παράγοντες κινδύνου για τους πάσχοντες

Πολλοί είναι οι παράγοντες που έχουν σημειωθεί ότι συμβάλλουν στη δημιουργία ουρικού οξέος:

 • Ηλικία: Οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα.
 • Φύλο: Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα από τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στην επίδραση που έχουν οι γυναικείες ορμόνες στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Εάν υπάρχει στην οικογένεια πρόγονος με ουρική αρθρίτιδα, οι πιθανότητες εμφάνισης είναι περισσότερες.
 • Διατροφή: Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η διατροφή που προκαλεί την κυκλοφορία υψηλών επιπέδων ινσουλίνης (δηλαδή μια διατροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη) αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.
 • Νερό: Η έλλειψη νερού ή/και η πρόσληψη μη επαρκών ηλεκτρολυτών δυσχεραίνει την έκκριση ουρικού οξέως.
 • Κατανάλωση αλκοόλ: Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Συγκεκριμένα, η χρήση οινοπνευματωδών βρέθηκε να σχετίζεται με τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας στις γυναίκες και με δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο στους άνδρες, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν λίγο ή καθόλου αλκοόλ σε διάστημα μιας εβδομάδας.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Μερικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά, η κυκλοσπορίνη, η ασπιρίνη και η νιασίνη, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.
 • Άλλες συνθήκες υγείας: Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, οι νεφρικές παθήσεις, θέματα με τον θυροειδή, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, η άπνοια κατά τον ύπνο και ο διαβήτης μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε τον αντίκτυπο που έχει η ουρική αρθρίτιδα σε άλλους δείκτες υγείας. Γενικά οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ουρική αρθρίτιδα συνδέεται με θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Με άλλα λόγια, με αυτή η μορφή αρθρίτιδας, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ιδιαίτερα από επιπλοκές καρδιακής νόσου, αυξάνεται.

Ευτυχώς, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αποφευχθεί και να αναστραφεί – μαζί με τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας –  αν εστιάσουμε στους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν όπως η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και η ενυδάτωση.

Παράγοντες κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα με δυνατότητα τροποποίησης: εύρεση λύσεων

Πολλοί μύθοι για το τι προκαλεί εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας έχουν διαιωνιστεί με το πέρας του χρόνου. Μερικοί από αυτούς, όπως ο μύθος ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες προκαλούν ουρική αρθρίτιδα, βασίζονται σε μισές αλήθειες, ενώ άλλοι, όπως η πεποίθηση ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί ουρική αρθρίτιδα, δεν υποστηρίζονται από τη βιβλιογραφία. Για να διαλευκανθούν αυτοί οι μύθοι, μια ματιά στα τρέχοντα ερευνητικά δεδομένα είναι απαραίτητη ώστε να βρούμε την αλήθεια γύρω από το τι μπορούμε να αλλάξουμε.

Η ουρική αρθρίτιδα και η κατανάλωση πρωτεϊνών

Όσον αφορά το μύθο σχετικά με την κατανάλωση πρωτεϊνών και την ουρική αρθρίτιδα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο. Μελέτη που έγινε για την δίατα Atkins (μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη) για παράδειγμα, απέδειξε ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη δεν αύξησε σημαντικά το επίπεδο ουρικού οξέος. Η αμέσως επόμενη ανάλυση πάνω στη συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαίωσε αυτό το εύρημα καθώς τα δεδομένα έδειξαν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης δεν έχει σχέση με τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Ωστόσο, παρατηρώντας πιο συγκεκριμένα τα συνολικά δεδομένα από τη μετα-ανάλυση, οι συγκεκριμένες πηγές πρωτεΐνης φαίνονται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ψαριών και κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές πρωτεΐνες είτε δεν είχαν καμία επίδραση στα επίπεδα του ουρικού οξέος ή είχαν προστατευτική δράση κατά της ουρικής αρθρίτιδας.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για μια ομάδα περίπου 40.000 ατόμων ηλικίας 40 έως 75 ετών, κάθε επιπρόσθετη ημερήσια δόση κρέατος αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας κατά 21% ενώ κάθε επιπλέον δόση θαλασσινών αύξησε τον κίνδυνο κατά 7%.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που κατανάλωσαν 2,5 μερίδες κρέατος ημερησίως έναντι 0,5 μερίδων κρέατος ημερησίως είχαν 1,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, ενώ όσοι κατανάλωσαν 1 μερίδα θαλασσινών ημερησίως αντί για 0,1 μιας δόσης αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας κατά 1,5 φορές. Ωστόσο, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών φάνηκε να μην έχει συνολική επίδραση στον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Ουρική αρθρίτιδα και κατανάλωση γαλακτοκομικών

Ένα πολύ πιο ενδιαφέρον μοτίβο εμφανίζεται όταν εξετάζουμε τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και την ουρική αρθρίτιδα. Δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες, είναι καλύτερο να αποφεύγονται ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένο ουρικό οξύ και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα προστατεύουν από την ουρική αρθρίτιδα και μια άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι όλοι οι τύποι γάλακτος αυξάνουν την έκκριση ουρικού οξέος στους ανθρώπους.

Δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες, είναι καλύτερο να αποφεύγονται ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένο ουρικό οξύ και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση της νόσου. Οι μελέτες δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Άλλα τρόφιμα που ενδεχομένως επηρεάζουν

Άλλοι διατροφικοί παράγοντες που έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από την ουρική αρθρίτιδα είναι ο καφές, η βιταμίνη C, η βιταμίνη B9 (φολικό οξύ) και ο χυμός κερασιού. Μεταξύ αυτών, ο καφές, η βιταμίνη C και ο χυμός κερασιών έχουν όλα τη δυνατότητα να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Επίσης, εκτός από τα ψάρια και το κρέας, που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ανήκουν επίσης στις κυριότερες αιτίες. Κάθε ένα από αυτά πρέπει να περιοριστεί ή να αποφευχθεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συγκεντρωτικά: Πώς η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας;

Μετά τη διερεύνηση των δεδομένων από αυτές τις μελέτες, αρχίζει να προκύπτει η πιθανότητα για μια εξειδικευμένη διατροφή για τους πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα. Μια διατροφή χωρίς ζάχαρη και αλκοόλ, με περιορισμένη πρόσληψη κρέατος και θαλασσινών και με το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης από τα φυτά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή αρχή.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ, η συμπλήρωση με χυμό κερασιού και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ και ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν τα επίπεδα ουρικού οξέος και ο κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Ωστόσο, αυτή η διατροφή βασίζεται μόνο σε επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτό το σημείο. Τι συμβαίνει υποθετικά σε μια τέτοια διατροφή;

Διατροφικές αλλαγές για την ουρική αρθρίτιδα – Τι λέει η Κλινική Έρευνα

Υπάρχει έλλειψη υψηλής ποιότητας κλινικών μελετών σχετικά με το εάν συγκεκριμένες διατροφικές προσαρμογές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες στον τομέα αυτό. Οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Η πρώτη μελέτη προσπαθεί να αποκαλύψει πόσο μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη επηρεάζει τα επίπεδα ουρικού οξέος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες με μέση ηλικία τα 52 έτη. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι μια διατροφή που μειώνει την ινσουλίνη θα βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Η μείωση του ουρικού οξέος για τις ομάδες διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ήταν μόνο περίπου -0,25 mg / dl.

Οι φυσιολογικές τιμές ουρικού οξέος για τις γυναίκες είναι 2,5 έως 7,5 mg / dL και για τους άνδρες είναι 4,0 έως 8,5 mg / dL. Το εάν η μείωση του ουρικού οξέος κατά 0,25 mg / dL θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας ή όχι εξαρτάται από το άτομο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας (ACR), ο στόχος για το επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ενός ατόμου που νοσεί είναι μικρότερο από 6,0 mg / dL, έτσι ώστε η μετάβαση σε μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη να ανοίξει το δρόμο σε ηπιότερα συμπτώματα

Αλλά τι μπορεί να συμβεί όταν γίνει μετάβαση ένα βήμα παραπέρα σε μια διατροφή με τη χαμηλότερο δυνατό γλυκαιμικό δείκτη;

Πώς η κετογονική διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα ουρικού οξέος

Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων, η κετο έχει τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη οποιασδήποτε διατροφής. Βραχυπρόθεσμες μελέτες σχετικά με αυτόν τον τρόπο διατροφής παρουσιάζουν προσωρινή αύξηση του ουρικού οξέος κατά τις πρώτες εβδομάδες. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να εξομαλύνεται μετά από περίπου έξι εβδομάδες, με το ουρικό οξύ να επιστρέφει στη γραμμή βάσης ή ακόμα και χαμηλότερα.

Αυτή η αρχική αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος πιστεύεται ότι προκαλείται από την αύξηση της διασπάσεως της πρωτεΐνης για την ενέργεια σε απόκριση της έλλειψης υδατανθράκων. Μόλις το σώμα αρχίσει να καίει κετόνες για παραγωγή ενέργειας, οι ανάγκες του σε ζάχαρη θα μειωθούν μαζί με την αποικοδόμηση πρωτεϊνών και τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Μελέτες επιβεβαιώνουν τον τρόπο λειτουργίας, δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα ουρικού οξέος σε άτομα που κάνουν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων σε διάστημα αρκετών μηνών έως ετών.

Το ουρικό οξύ μπορεί να μειωθεί σημαντικά τουλάχιστον μετά από έξι μήνες διατροφής χαμηλών υδατανθράκων, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Συνολικά, φαίνεται ότι η κετογονική διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες, μειώνοντας όμως εν συνεχεία ενδεχομένως τον κίνδυνο καθώς το σώμα καίει περισσότερες κετόνες για καύσιμο. Ανεπίσημα, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι η κέτο θεραπεύει την ουρική αρθρίτιδα, ενώ άλλοι εμφάνισαν συμπτώματα παρόμοια με την ουρική αρθρίτιδα μετά την έναρξη της διατροφής (αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως αυξημένη κατανάλωση κρέατος και ψαριών ή/και κετο-προσαρμογή).

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν

Ένας κοινός τρόπος για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας είναι η λήψη NSAIDs (μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα) για τη μείωση της φλεγμονής και την απώλεια βάρους, παράλληλα με τον περιορισμό των τροφίμων και ποτών που αυξάνουν τον κίνδυνο. Είναι ενδιαφέρον ότι η κετογονική διατροφή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην προώθηση της απώλειας βάρους, στη μείωση της φλεγμονής και στην αποκοπή πολλών τροφίμων και ποτών που προκαλούν ουρική αρθρίτιδα.

Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι η πρόσφατη ανακάλυψη ότι η β-υδροξυβουτυρική (ΒΗΒ) – μια κετόνη που παράγει το σώμα μας – εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς που σχετίζονται με την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, η τρέχουσα έρευνα έχει διαπιστώσει ότι:

Η ΒΗΒ αναστέλλει την έκκριση της IL-1β από τα ουδετερόφιλα

Η ΒΗΒ αναστέλλει την ενεργοποίηση της NLRP3 σε ηλικιωμένα ουδετερόφιλα

Η ΒΗΒ αναστέλλει τα στάδια εκκίνησης και συναρμολόγησης της ενεργοποίησης NLRP3 στα ουδετερόφιλα

Για να το θέσουμε απλούστερα, η BHB αποτρέπει την ενεργοποίηση πολλών από τις αιτίες φλεγμονής που είναι υπεύθυνες για τις εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας και τα συμπτώματά της. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η κέτο διεγείρει την παραγωγή BHB, άρα έχει την ικανότητα να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να αποτρέψει τις εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας από το να εμφανιστούν.

Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη αυτή στα ελληνικά εδώ.

Η διατροφή κετο μπορεί ακόμα να προκαλέσει συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα που αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών, ενώ ακολουθούν τη διατροφή (σημείωση Κωνσταντίνας Πετρίδη: τότε βέβαια δεν κάνουν κέτο, η κέτο ΔΕΝ είναι πρωτεϊνική, αυτό αποτελεί λάθος του άρθρου που μεταφράζεται). Η συγκεκριμένη διατροφή επίσης δεν προκαλεί ανοσία στις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ και της αφυδάτωσης, γι’ αυτό τα σημεία αυτά πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν αναλόγως.

Πρακτική εφαρμογή: Η καλύτερη διατροφή για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας;

Με τις νέες γνώσεις μας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα και τα τρέχοντα ερευνητικά δεδομένα, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η ιδανική διατροφή για τους πάσχοντες.

Από μια μακροθρεπτική άποψη, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, περιορισμένη σε θερμίδες θα ήταν πιθανώς καλύτερη, ειδικά αν οι υδατάνθρακες είναι αρκετά περιορισμένοι ώστε να αυξήσουν την παραγωγή κετονών. Η διατροφή θα πρέπει επίσης να προτιμά τις φυτικές τροφές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως πρωταρχικές πρωτεϊνικές πηγές, περιορίζοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ψαριών και κρεάτων.

Όλα τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να αποφεύγονται. Ο καφές, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C, ο χυμός κερασιών μπορούν να προταθούν (σημείωση Κωνσταντίνας Πετρίδη: τα κεράσια ΔΕΝ είναι κέτο) για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Τα λιπαρά MCT και τα συμπληρώματα κετόνης BHB μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή των φλεγμονωδών διεργασιών που προκαλούν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης και επαρκών επιπέδων ηλεκτρολυτών είναι επίσης σημαντικά, ειδικά εάν ακολουθείτε μια κετογονική διατροφή ή/και ασκείστε τακτικά.

Συνολικά, εδώ είναι ένα γρήγορο περίγραμμα για το ποια μπορεί να είναι η καλύτερη διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα:

 • Μια διατροφή που επιτρέπει τη διατήρηση κέτωσης και την απώλεια περιττού λίπους
 • Περιορισμός κατανάλωσης κρέατος σε 5,5 ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα
 • Περιορισμός κατανάλωσης θαλασσινών σε 1 ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα
 • Πρόσληψη μεγαλύτερου μέρους της πρωτεΐνης από γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και όποιες φυτικές πηγές είναι φιλικές προς την κετογονική διατροφή
 • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
 • Κατανάλωση άφθονου νερού και επαρκών ηλεκτρολυτών
 • Κατανάλωση επιτρεπόμενων λαχανικών για να πρόσληψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C και φυλλικού οξέος
 • Bulletproof καφές για το ξεκίνημα της ημέρας
 • Συμπλήρωση βιταμίνης C, φυλλικό οξέως, BHB, ελαίου MCT ή/και χυμού κερασιού, αν χρειαστεί (ωστόσο, δεν ενδείκνυται η μεγάλη κατανάλωση χυμού από κεράσια λόγω περιορισμού στο ημερήσιο όριο υδατανθράκων και μείωσης παραγωγής κετονών).
 • Τακτική άσκηση, πρόσληψη επαρκούς ύπνου τουλάχιστον 7 – 9 ωρών κάθε βράδυ και ενσωμάτωση πρακτικών ανακούφισης του στρες στο καθημερινό πρόγραμμα.

Πηγές:

Πηγή μετάφρασης

Μετάφραση: Lucy Ntepp

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

2 comments

 1. Καλημέρα! Διαβασα το αρθο σας για το ουρικο οξύ κ την κετογονικη διαιτα κ το βρηκα εξαιρετικο!! Η δική ιστορία είναι πως ξεκινησα κετογονικη διαιτα που όμως δεν ήταν κετογονικη γιατί ετρωγα πιο πολλές πρωτεινες απο λιπος κκαθολου υδατάνθρακες με αποτελεσμα να χασω 15 κιλα( που τα ξαναπηρα) κ να ανέβει πολυ το ουρικο οξυ!Το οποιο κ καταφερα να το ριξω με πολυ νερο κ διαιτα με υδατανθρακες.Αυτα έγιναν πριν 6 μήνες. Στο σήμερα λοιπόν έχω ξεκίνησει κετογονικη διαιτα σωστή αυτη την φορά αλλα φοβάμαι μην ξανα ανεβει το ουρικο οξυ γιατι τρωω καθε μέρα κρέας, ψαρια , αυγα, ελαιολαδο αβοκαντο που ολα αυτα έχουν πουρινες! Πείτε σας παρακαλω τι να τρωω χωρις να χαλασω την κετογονικη αλλα κ χωρις να ανεβασω το ουρικο οξυ? Ευχαριστώ πολυ εκ των προτέρων… Έλενα

  1. Δεν έχει κανονικά πολύ κρέας η κετογονική, μη ξεπερνάτε το 15% σε πρωτεΐνη. Θα μπορούσατε να το πάτε και λίγο πιο χαμηλά, αλλά όχι κάτω από 12 – 13%. Μόνο στα αρχικά στάδια μπορεί να ανέβει το ουρικό οξύ, μετά σταθεροποιείται. Μιληστε και με τον ιατρό σας να το ελέγχετε. Και μη ξαναλλάξετε διατροφή αργότερα γιατί θα το ξαναπεράσετε. Καλή επιτυχία!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: