Επιστήμη

Τι λέει η έρευνα για την κετογονική διατροφή κατά τον θηλασμό (μετάφραση)

Τι λέει η έρευνα για την κετογονική διατροφή κατά τον θηλασμό (μετάφραση)
Spread the love
0
(0)

Γνωρίζατε πως μόλις γεννηθούν τα μωρά μπαίνουν φυσικά σε κέτωση;

Ναι, σωστά το διαβάσατε — οι έρευνες έχουν αποδείξει πως τα νεογέννητα βρίσκονται σε κέτωση και παραμένουν σε αυτή τη φυσιολογική, υγιή κατάσταση για όσο διάστημα θηλάζουν.

Ακόμα, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το γάλα από υγιείς μητέρες αποτελείται από 50-60% λίπος και πως η χοληστερόλη στο μητρικό γάλα παρέχει στα βρέφη σχεδόν έξι φορές την ποσότητα που καταναλώνουν οι ενήλικες στη διατροφή τους.

Έτσι, αν τα βρέφη γεννιούνται από φυσικού τους σε κέτωση και χρησιμοποιούν λίπος και κετόνες ως καύσιμο, τότε γιατί να είναι πρόβλημα για μια μητέρα που θηλάζει να ακολουθεί κετογονική διατροφή;

Τι λέει η Έρευνα για την Κετογονική Διατροφή κατά τον Θηλασμό;

Δυστυχώς, η σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία γύρω από την κετογονική διατροφή και τον θηλασμό είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ωστόσο μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009, έκανε σύγκριση της διατροφής με χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών (LCHF) με μια διατροφή υψηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών (HCLF) σε γυναίκες που θηλάζουν.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι:

 • Άσχετα με τη διατροφή, η ημερήσια παραγωγή μητρικού γάλακτος και η ημερήσια κατανάλωσή του από νεογνά παρέμεινε η ίδια.
 • Καμιά από τις δυο δεν επηρέασε τη συγκέντρωση λακτόζης ή πρωτεΐνης στο γάλα, ενώ η συγκέντρωση λίπους και το περιεχόμενο ενέργειας ήταν υψηλότερα με τη διατροφή LCHF από ό,τι με την HCLF.
 • Η πρόσληψη ενέργειας (kcal/ημέρα) από τα βρέφη ήταν υψηλότερη με τη διατροφή LCHF από ό,τι με την HCLF.
 • Η εκτιμώμενη μέση κατανάλωση μητρικής ενέργειας και το σύνολο της μητρικής κατανάλωσης ενέργειας συν το περιεχόμενο ενέργειας του γάλακτος ήταν υψηλότερα με τη διατροφή LCHF από ό,τι με την HCLF.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συμπέραναν πως οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερο βάρος με την κατανάλωση διατροφής LCHF παρά με την HCLF χωρίς να επηρεάζεται η παραγωγή γάλακτος ή τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα βρέφη για ενέργεια και σωστή ανάπτυξη.

Επιπλέον, επισκόπηση της βιβλιογραφίας από το 2016, εξέτασε τις μαρτυρίες της επίδρασης της μητρικής διατροφής στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος και συμπέρανε ότι:

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες επάνω σε αυτό το θέμα είναι σπάνιες και διαφοροποιούνται. Οι περισσότερες μαρτυρίες που χρησιμοποιούνται στην κλινική πρακτική για την πραγματοποίηση συστάσεων περιορίζονται σε μελέτες που ανέφεραν μόνο έμμεσες σχέσεις».

Με βάση αυτές τις πληροφορίες δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο μια μητέρα που θηλάζει δε θα μπορούσε να ακολουθήσει την κετογονική διατροφή.

Μολονότι έχουν κυκλοφορήσει εκθέσεις σχετικά με μητέρες η παραγωγή γάλακτος των οποίων μειώθηκε όταν ακολούθησαν κετογονική διατροφή, αυτό μάλλον σχετίζεται με παράγοντες όπως η αφυδάτωση, η έλλειψη πρόσληψης ικανοποιητικού αριθμού θερμίδων ή θρεπτικών στοιχείων και η πιθανή έλλειψης προσαρμογής σε περιπτώσεις όπου η μητέρα προέβη σε απότομο περιορισμό υδατανθράκων.

Συμβουλές για Επιτυχή Θηλασμό με την Κετογονική Διατροφή

Είναι σημαντικό να θηλάσετε το βρέφος σας και οι περισσότερες μητέρες δεν θέλουν να κάνουν κάτι που θα έθετε την παραγωγή τους σε κίνδυνο.

Έχουμε ήδη διαπιστώσει πως μπορείτε να ακολουθήσετε κετογονική διατροφή όσο καιρό θηλάζετε (αυτό μπορεί κιόλας να σας βοηθήσει να χάσετε κάποια από τα κιλά της εγκυμοσύνης), αλλά πρέπει να την ακολουθείτε σωστά.

Να ο τρόπος.

 • ΑΡΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΑΙΡΩΣ

Όταν ξεκινήσετε την κετογονική διατροφή, ο οργανισμός σας θα περάσει μια περίοδο προσαρμογής και ενδεχομένως να βιώσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Είναι γνωστή ως «κετο-γρίπη» κι αν δεν την έχετε νιώσει πριν, μπορεί να φοβηθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σίγουρα δεν θέλετε να περάσετε αυτή την περίοδο προσαρμογής ενόσω προσπαθείτε να εξοικειωθείτε με την τέχνη του θηλασμού. Αν δεν έχετε ήδη αρχίσει να θηλάζετε το βρέφος σας, μην περιμένετε να μείνετε έγκυος ή να θηλάζετε – αρχίστε αμέσως την κετογονική διατροφή, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να έχει τον χρόνο να μάθει πώς να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το λίπος και τις κετόνες ως καύσιμα.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις η κετογονική διατροφή έχει δείξει ότι αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης και συμβάλλει στη γενικότερη υγεία.

 • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Μεταξύ των σημαντικότερων αιτίων μη ικανοποιητικής παραγωγής γάλακτος είναι να μην πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πίνετε λοιπόν πολύ νερό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την παραγωγή αρκετού γάλακτος για μια μητέρα που θηλάζει – ειδικά αυτές που ακολουθούν κετογονική διατροφή, λόγω της υψηλότερης αποβολής νερού που οφείλεται στη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων.

Ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί επιπλέον νερό για την παραγωγή γάλακτος και για τη θεραπεία του μετά τις ωδίνες και τον τοκετό. Προσθέστε σε αυτό την απαραίτητη ενυδάτωση που χρειάζεστε για να διατηρήσετε σε ισορροπία τους ηλεκτρολύτες σας κατά την κετογονική διατροφή και θα ανακαλύψετε πως είναι απαραίτητο να πίνετε πολύ περισσότερο νερό από όσο νομίζατε ότι χρειάζεστε. Σίγουρα περισσότερο από πριν αποκτήσετε το μωράκι σας.

 • ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ

Η κατανάλωση αρκετών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων όπως πονοκέφαλοι, απώλεια ενέργειας, η ζαλάδα. Ανατρέξτε σε αυτό και αυτό το άρθρο για εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζονται για μια ισορροπημένη κετογονική διατροφή.

 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ, ΙΔΙΩΣ ΑΠΟ ΛΙΠΑΡΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε πως λαμβάνετε σταθερές ποσότητες ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας για σας και το μωρό σας. Η κατανάλωση αρκετών θερμίδων και αρκετών λιπαρών υψηλής ποιότητας αποτελούν άλλον ένα σημαντικό παράγοντα για την παραγωγή υγιούς ποσότητας γάλακτος αλλά και την παροχή ενέργειας για σας και το μωρό σας.

Ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για έναν κατάλογο λιπαρών υψηλής ποιότητας για τη διατροφή σας.

 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
(σημείωση Κωνσταντίνας Πετρίδη: Οι ίνες και τα λαχανικά θέλουν προσοχή αν υπάρχει κάποιο θέμα με το έντερο, όπως είναι το ευερέθιστο έντερο ή η νόσος του Crohn)

Η κατανάλωση αρκετών λαχανικών και ινών είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την υγεία σας και την υγεία και ανάπτυξη του βρέφους σας. Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες λαχανικών για να διασφαλίζετε την πρόσληψη ορισμένων φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών.

 • ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΑΜΗΛΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗΣ ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗΣ

Αν οι ποσότητες γάλακτος που παράγετε παραμένουν χαμηλές, ανεβάστε την κατανάλωση υδατανθράκων στα 50-75 γραμμάρια ημερησίως και στην συνέχεια μειώστε τους πάλι, αλλά σταδιακά (ας πούμε κατά 5-10 γραμμάρια ανά δύο – τρεις ημέρες), παρακολουθώντας πώς επηρεάζεται η παραγωγή γάλακτος.

Βεβαιωθείτε πως η πρόσληψη των υδατανθράκων είναι από υγιεινές πηγές, όπως λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι και μούρα. Αποφύγετε το ψωμί, τα ζυμαρικά και άλλους εξευγενισμένους υδατάνθρακες.

 • ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΩΝ/ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή όπως το MyFitnessPal ή το Yazio (έχει και ελληνικό μενού) για να καταγράφετε τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνετε – αυτό θα διευκολύνει την παρακολούθηση της κατανάλωσης θερμίδων και λιπαρών και το πώς αυτή σχετίζεται με την ποσότητα γάλακτος που παράγετε καθημερινά, έτσι ώστε να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Προσπαθήστε επίσης να καταγράψετε την καθημερινή σας παραγωγή γάλακτος. Μπορεί για αυτό το σκοπό να χρειαστεί να δώσετε στο μωράκι σας για μερικές μέρες, γάλα που έχετε πάρει από πριν με θήλαστρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή όπως το
Baby Connect  για να καταγράψετε την παραγωγή σας.

Να θυμάστε πάντως ότι τα μωρά μπορούν να βγάλουν περισσότερο γάλα από ό,τι ένα θήλαστρο και ότι η ποιότητα του θήλαστρου επίσης επηρεάζει την παραγωγή σας.

Όπως σε κάθε διατροφή, ακόμη και στην κετογονική, δεν υπάρχει προσέγγιση «όλα ταιριάζουν σε όλους».

Αν προσέχετε τι σας “λέει” ο οργανισμός σας και εφαρμόζετε τις παραπάνω συμβουλές, θα βρίσκεστε στον σωστό δρόμο για να θηλάζετε το μωράκι σας με υγεία και ικανοποίηση.

Πηγή

Μετάφραση – Επιμέλεια: Lina Papadopoulou, Konstantina Petridi – Apostolopoulou

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: