Επιστήμη

Απαραίτητα (και μη) συμπληρώματα κετογονικής διατροφής (μετάφραση)

Απαραίτητα (και μη) συμπληρώματα για την κετογονική διατροφή.
Spread the love
5
(2)

Για αγορά συμπληρωμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προτάσεις, δείτε εδώ.

Υπάρχουν πάμπολλα συμπληρώματα στην αγορά, τα οποία απευθύνονται σε όσους ακολουθούν την κετογονικη δίαιτα. Είναι στα αλήθεια απαραίτητα;
Η απάντηση είναι: Όχι, τα περισσότερα εξ’ αυτών, δεν είναι.
Ωστόσο υπάρχουν κάποια συμπληρώματα, τα οποία συνιστώ ανυπερθέτως να προμηθευτείτε, ειδικά όσοι κάνετε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ή κετογονική.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ

Η ευκολότερη θεραπεία για την κετο-γρίππη και τα μόνα πραγματικά απαραίτητα σε οποιαδήποτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων!

Τους ηλεκτρολύτες (βασικά άλατα και μεταλλικά στοιχεία) τους παίρνουμε, σε μικρές δόσεις απο το μεταλλικό νερό, τα τσάγια βοτάνων και τους ζωμούς. Γενναίες δόσεις ηλεκτρολυτών μπορούν να ληφθούν σε μορφή σκόνης. Οι ηλεκτρολύτες ειναι απαραίτητοι για να διατηρηθούν σε ισορροπία τα υγρά και η πίεση στα κύτταρά μας, όπως επίσης και για να ρυθμιστεί η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

Μυικές συσπάσεις, πονοκέφαλοι και ζαλάδες καταδεικνύουν ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες. Τα άτομα που ακολουθούν κετογονικη διατροφή συχνά εχουν χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών λόγω του ότι οι διατροφές χαμηλών υδατανθράκων είναι διουρητικές, αλλά και λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που καταναλώνουν, γεγονός που οδηγεί σε «άδειασμα» του συστήματος, πολύ γρήγορα.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Το μαγνήσιο λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό, βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και έχει να επιδείξει, συνολικά, σημαντικές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες σε εργαστηριακές μελέτες. Είναι ο πιο σημαντικός ηλεκτρολύτης που πρέπει να λαμβάνει κάποιος μαζί με το νάτριο (κοινώς: θαλασσινό αλάτι).

Επιπροσθέτως, το μαγνήσιο τείνει να οδηγεί τα υγρά προς το έντερο, το οποίο βοηθάει στη γενικότερη κινητικότητα του εντέρου (πράγμα σημαντικό στην κέτο), όπως επίσης βοηθάει στη λειτουργία του ύπνου.

Βασικά σε ό,τι βρίσκετε οτι «σας πηγαίνει» με την κετο, το μαγνήσιο είναι εκεί και βοηθάει.

Τα επόμενα συμπληρώματα ΔΕΝ είναι απαραίτητα στις διατροφές χαμηλών υδατανθράκων επί τούτου, βοηθούν όμως πάρα πολύ στην μακροχρόνια υγεία και καλοζωΐα, όμως συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε!

ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΝΤΕ

Έχετε καθημερινή έκθεση στον ήλιο η οποία να διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά; Αν όχι, και αν είναι επίσης χειμώνας εκεί που βρίσκεστε (βασικά, μεταξύ Οκτώβρη και Μάρτη) είναι σίγουρο οτι δεν λαμβάνετε αρκετή Βιταμίνη Ντε. Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα είναι κυριολεκτικά για όλες τις χρήσεις. Η Βιταμίνη Ντε ειναι εξαιρετικά σημαντική για τη ρύθμιση της διάθεσης, τον μεταβολισμό και την παραγωγή ορμονών. Είναι σχεδόν αδύνατο να παίρνετε επαρκή ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης μόνο απο τις τροφές, έτσι, στην περίπτωση που δεν σας “κατατρώει” ο ήλιος, σε καθημερινή βάση, τότε, χρειάζεστε συμπλήρωμα.

[Προσθήκη δική μου: Η βιταμίνη ντε θέλει και βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο για να απορροφηθεί σωστά και θέλει συχνούς αιματολογικούς ελέγχους για να βλέπετε τα επίπεδά της. Δείτε εδώ γιατί χρειάζεστε κ2 και μαγνήσιο μαζί ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗ ΠΑΙΡΝΕΤΕ Κ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑΣΕΙΣ ΘΡΟΜΒΟΒΙΛΙΑΣ Ή ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ!].

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» βακτήρια που κατοικούν στο στομάχι σας. Είναι σημαντικά για τον έλεγχο του βάρους, την αυτοανοσία, τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, καθώς και για ένα σωρό άλλες λειτουργίες. Στα αλήθεια, ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τη σημαντικότητα των προβιοτικών αλλά υπάρχει ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών ο οποίος καταδεικνύει οτι τα «συγκεκριμένα τυπάκια» ειναι εξαιρετικά σημαντικά για οποιοδήποτε σύστημα οργάνων του σώματός μας.

Τρώγωντας «ζυμωμένες» τροφές, όπως το ξινολάχανο, το κιμχί, την κομπούχα, το κεφίρ και το γιαούρτι, μπορούμε, σίγουρα, να ανεβάσουμε τα επίπεδα προβιοτικών στο σώμα μας. Επίσης, τα επίπεδα ανεβαίνουν και με ενα προβιοτικό συμπλήρωμα. Προτιμείστε ένα συμπλήρωμα οχι μόνο με μεγάλο πλήθος οργανισμών αλλά επίσης, με όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά στελέχη. Η ποικίλια αποτελεί, και εδώ, το κλειδί

(Σημείωση δική μου: πέρα από το ξινολάχανο, όλα τα άλλα που αναφέρονται δεν έχουν σταθερή ποσότητα σακχάρων, οπότε είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας διατροφής χαμηλών υδατανθράκων. Επίσης να ξέρετε πως πρέπει να βρείτε το κατάλληλο προβιοτικό για τον οργανισμό σας, αλλιώς μπορεί να έχετε ενοχλήσεις ή απλώς να πετάτε τα χρήματά σας!).

ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ

Εκτός κι αν τρώτε δύο τουλάχιστον φιλέτα σολωμού Αλάσκας, καθημερινώς, ή κάμποσες κονσέρβες σαρδέλας εβδομαδιαίως, το πιθανότερο ειναι οτι δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα ιχθυελαίων. Τα ιχθυέλαια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία προωθούν την εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης μειώνουν τις φλεγμονές και λειτουργούν ώς αντιοξειδωτικά. Πράγματι, κάνουν φοβερή δουλειά, γενικά. Η ποιότητα τους ειναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, μην αγοράζετε τα πιο φθηνά.

ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΚΕΤΟΝΕΣ

Συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα μας και τις κετόνες, μόνο και μόνο επειδή παρατηρούμε οτι κάθε φορά που κοιτάζουμε το hashtag keto οπουδήποτε, κυριολεκτικά βομβαρδιζόμαστε απο διαφημίσεις σχετικές με προιόντα που εγγυώνται υπερταχεία κέτωση, με τη βοήθεια κετονών.

Σίγουρα δεν χρειάζεστε συμπλήρωμα κετονών. Το μοναδικό που πραγματικά κάνουν είναι να διευκολύνουν ελαφρώς τη φυσική διαδικασία του σώματος. Είναι χρήσιμες μόνο σε επαγγελματίες αθλήτες (και παίζεται) και σε άτομα με σοβαρά θέματα υγείας που είτε θέλουν πολύ υψηλά επίπεδα κετονών είτε θέλουν χαμηλότερη γλυκόζη για κάποιο λόγο.

Για αγορά συμπληρωμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προτάσεις, δείτε εδώ.

Πηγή

Μετάφραση: Veloudo Aroni

Επιμέλεια – διορθώσεις – προσθήκες: Κωνσταντίνα Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover photo: https://www.pexels.com/photo/spilled-bottle-of-yellow-capsule-pills-208518/

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 2

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: