Επιστήμη

Μπορεί μια κετογονική διατροφή να θεραπεύσει επιτυχώς την διπολική διαταράχη; (μετάφραση)

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές θεραπείες που είναι εγκεκριμένες για τη θεραπεία της επιληψίας δουλεύουν επίσης για διπολική διαταραχή και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, είναι κι η κετογονική διατροφή μία από αυτές;
Spread the love
0
(0)
BY  | 10 Ιανουαρίου 2019

Οι ακριβείς αιτίες της διπολικής διαταραχής (παλαιότερα γνωστή ως μανιοκαταθλιπτική ασθένεια) είναι άγνωστες. Οι τρέχουσες θεραπείες είναι κυρίως φάρμακα. Αλλά περιλαμβάνουν επίσης την διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) και την ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT). Δυστυχώς, για ορισμένους ασθενείς, οι τρέχουσες θεραπείες δεν λειτουργούν καλά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη διπολική κατάθλιψη. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές θεραπείες που είναι εγκεκριμένες για τη θεραπεία της επιληψίας δουλεύουν επίσης για διπολική διαταραχή και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα όπως το Depakote (βαλπροϊκό οξύ), το Tegretol (καρβαμαζεπίνη), το Lamictal (λαμοτριγίνη) και το Neurontin (gabapentin), μεταξύ άλλων.

Μήπως ο ενεργειακός μεταβολισμός παίζει κάποιο ρόλο;

Δεδομένης της επικάλυψης σε αποτελεσματικές θεραπείες, δεν είναι παράλογο να αναρωτηθούμε αν η ιατρική εκδοχή της κετογόνου δίαιτας, μια παρέμβαση που χρησιμοποιείται μακρόχρονα για τη θεραπεία της επιληψίας, μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Για να υποστηρίξουν αυτή τη δυνατότητα, πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και οι διαταραχές του ενεργειακού μεταβολισμού παίζουν ρόλο στη διπολική διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος ή ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετή ενέργεια, τουλάχιστον από τη γλυκόζη.

Και η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια φαίνεται να συσχετίζονται με σωματική δυσλειτουργία στη χρήση της γλυκόζης για ενέργεια. Η κετογονική δίαιτα επιτρέπει στο σώμα και τον εγκέφαλο να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί κετόνες για ενέργεια αντί για γλυκόζη. Η χρήση κετονών ως πηγής ενέργειας ενδέχεται να παρακάμψει ορισμένες από αυτές τις ανωμαλίες. Αυτή η εναλλακτική πηγή ενέργειας επιτρέπει στα εγκεφαλικά κύτταρα να τροφοδοτούνται επαρκώς και επομένως να λειτουργούν περισσότερο. Η κετογενής δίαιτα έχει επίσης πολλές άλλες ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα και στον εγκέφαλο, όπως αλλαγές στα συστήματα νευροδιαβιβαστών και μειωμένη φλεγμονή, που μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο σε θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μήπως ένα ιατρικό κετογόνο πρωτόκολλο λειτουργεί σε διπολική διαταραχή;

Ναι. Υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως προκαταρκτικές αποδείξεις. Τα οριστικά στοιχεία θα ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα σε μια τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή. Το 2013, οι Phelps et al περιέγραψαν δύο γυναίκες που διαγνώστηκαν με διπολική διαταραχή, τύπου II. Και οι δύο έκαναν κετογονική διατροφή για πάνω από 2 χρόνια και ήταν σε θέση να μειώσουν όλα τα ψυχιατρικά φάρμακα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και οι δύο πολύ καλύτερα από την διατροφή και μόνο από ό, τι ήταν ποτέ με όποια φάρμακα. (Μια ισχυρή προειδοποίηση … η μείωση των ψυχιατρικών φαρμάκων είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί αργή κλιμάκωση και ιατρική παρακολούθηση! Παρακαλώ μην σταματήσετε τα ψυχιατρικά φάρμακα μόνοι σας!)

Τι γίνεται με την σχιζοσυναισθηματική διαταραχή;

Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι μια ακόμη πιο καταστροφική κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι δοκιμάζουν τόσο ψυχωτικά συμπτώματα όσο και μανία ή κατάθλιψη. Το 2017 δημοσίευσα δύο μελέτες ασθενών με αυτή τη διαταραχή και οι δύο βελτιώθηκαν δραματικά με μια κετογονική διατροφή. Τόσο τα ψυχωσικά όσο και τα συμπτώματα της διάθεσης βελτιώθηκαν. Παρόλο που διαγνώστηκαν με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία τους ήταν τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ατόμων με διπολική διαταραχή. Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή τείνει να είναι περισσότερο ανθεκτική στη θεραπεία από τη διπολική διαταραχή, επομένως είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Η αποτελεσματικότητα της κετογόνου δίαιτας για τη θεραπεία αυτών των δύο ασθενών είναι μια πρώιμη ένδειξη ότι θα μπορούσε επίσης να ληφθεί υπόψη για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.

Μια φαινομενική εξαίρεση δεν ήταν σε κέτωση

Θα ήμουν αμέλης να μην αναφέρω μια έκθεση του 2002 από το Ισραήλ. Περιγράφει την περίπτωση μιας 49χρονης γυναίκας με διπολική διαταραχή. Αναφέρθηκε ότι προσπάθησε την δίαιτα για ένα μήνα χωρίς να δει διαφορά στα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν καταγράφησαν ΠΟΤΕ κετόνες στα ούρα της και δεν έχασε βάρος. Η απώλεια βάρους είναι μια κοινή «παρενέργεια» της διατροφής από νωρίς. Η έλλειψη κετονών ούρων και η απώλεια βάρους μου λέει ότι δεν ήταν ποτέ σε κέτωση, έτσι δεν έκανε τη διατροφή σωστά. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το είχε δοκιμάσει και απλώς δεν λειτούργησε γι ‘αυτήν.

Προκλήσεις

Πιστεύω ότι αυτό το παράδειγμα μιλά για την έλλειψη κατανόησης των διαφορετικών εκδόσεων της κετογόνου διατροφής, την ανάγκη για κατάλληλη παρακολούθηση της συμμόρφωσης και, κυρίως, για την κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με τον σωστό τρόπο εφαρμογής αυτής της διατροφής, καθώς δεν είναι η πιο απλή. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι κάνουν τα πάντα σωστά, μπορεί να μην το κάνουν. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια αντικειμενική δοκιμή για να μας πει εάν ένα άτομο κάνει τα πάντα σωστά. Αυτή είναι η παρουσία και τα επίπεδα των κετονών στα ούρα και στο αίμα. Έτσι …
Θα πρέπει οι άνθρωποι να δοκιμάσουν μόνο αυτό το ιατρικό πρωτόκολλο κετογονικής διατροφής μόνοι τους;
Όσο και να ήθελα να είναι τόσο απλό, δεν είναι. Πρώτα απ ‘όλα, η έκδοση της δίαιτας που φαίνεται να λειτουργεί για σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές είναι η αυστηρή ιατρική έκδοση με λόγο 3: 1 ή 4: 1. Οι αναλογίες είναι γραμμάρια λίπους: γραμμάρια συνδυασμένης πρωτεΐνης και υδατάνθρακα. Αυτή είναι η ίδια εκδοχή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παιδιατρικής επιληψίας. Αυτή η εκδοχή της δίαιτας πρέπει να συνταγογραφείται και να παρακολουθείται ιατρικά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ δύσκολο να γίνει και μπορεί να έχει σοβαρούς κινδύνους αν γίνει λάθος. Τα επίπεδα κετονών, γλυκόζης και σωματικού βάρους επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας.

Η ιατρική παρακολούθηση είναι υποχρεωτική επειδή…

  • Τα φάρμακα πρέπει συχνά να προσαρμοστούν.
  • Νέες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκύψουν όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κέτωση.
  • Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της κετογόνου δίαιτας αυξάνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και εμποδίζοντας την κέτωση, οπότε μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί η δόση ή και ο ενδιαφερόμενος να πρέπει να τα σταματήσει εντελώς και αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια.
    η προσαρμογή των ψυχιατρικών φαρμάκων μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ επικίνδυνη.
  • Τέλος, κατά την έναρξη της κετογονικής διατροφής, οι άνθρωποι μπορούν να πάθουν υπογλυκαιμία, να έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία, ζάλη και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, τα οποία πρέπει να παρακολουθούν και να ενημερώνουν τον υπεύθυνο για να τους προτείνει πως μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Πηγή μετάφρασης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: