Επιστήμη Μελέτες

Το εντερικό μικροβίωμα και η επιληψία (μελέτη)

Έχει τώρα αποδειχθεί ότι η κετογονική διατροφή μεταβάλλει την σύνθεση και την λειτουργία του μικροβιακού εντέρου σε ασθενείς με επιληψία.
Dahlin M1Prast-Nielsen S2

Πρόσφατα, προέκυψαν στοιχεία τόσο από μελέτες σε ζώα όσο σε ανθρώπους ότι μια εντερική δυσβίωση μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες μορφές επιληψίας. Η κετογονική δίαιτα είναι μια εναλλακτική θεραπεία της ανθεκτικής σε φάρμακα επιληψίας, αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης της είναι ασαφής. Έχει τώρα αποδειχθεί ότι η κετογονική διατροφή μεταβάλλει την σύνθεση και την λειτουργία του μικροβιακού εντέρου σε ασθενείς με επιληψία. Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι το μικοβίωμα του εντέρου ήταν απαραίτητο για το θεραπευτικό αποτέλεσμα της δίαιτας και έχει προταθεί ένας μηχανισμός δράσης, ο οποίος παρέχει νέες πιθανές στρατηγικές για θεραπεία. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η κλινική σημασία αυτής της ανακάλυψης. Παρακάτω θα συζητήσουμε τις επιστημονικές αποδείξεις για τον ρόλο του μικροβιώματος στις διαταραχές των κρίσεων, την επίδραση της κετογονικής δίαιτας στο εντερικό μικροβίωμα καθώς και τις αλληλεπιδράσεις που περιγράφονται μεταξύ των συνήθως χρησιμοποιούμενων αντιεπιληπτικών φαρμάκων και των εντερικών μικροβιακών κοινοτήτων. Αναφέρουμε επίσης το δυναμικό των ρυθμιστών του μικροβιώματος του εντέρου ως πιθανή μελλοντική θεραπευτική κατά των κρίσεων.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να σας λύσω κάποια σας απορία ή επιθυμείτε να σας βοηθήσω να δοκιμάσετε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων σύμφωνη με τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να το κάνετε μέσω facebook στην σελίδα μου ή στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία / 5. Καταμέτρηση ψήφων

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.