Επιστήμη Μελέτες

Η κετογονική διατροφή για τη θεραπεία και την πρόληψη της άνοιας: Μια ανασκόπηση

ρκετές μικρές σε μέγεθος ανθρώπινες μελέτες έχουν δείξει όφελος στη γνωστική λειτουργία της άνοιας με παρέμβαση κετογονικής διατροφής. Στο μέλλον, απαιτούνται μεγάλες ελεγχόμενες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτού του οφέλους.
Spread the love
0
(0)
 2020 Jan 30:891988720901785. doi: 10.1177/0891988720901785. [Epub ahead of print]
Davis JJ1Fournakis N2Ellison J3.

Περίληψη

Η άνοια (κύρια νευρογνωστική διαταραχή) είναι ένα όλο και συχνότερο σύνδρομο με σημαντικό βάρος για τους ασθενείς, τους φροντιστές, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την κοινωνία. Ο επιπολασμός της άνοιας σίγουρα θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ μεγαλώνει. Ωστόσο, οι τρέχουσες θεραπείες για την άνοια είναι περιορισμένες. Μια προτεινόμενη μη φαρμακολογική προσέγγιση για την καθυστέρηση ή την πρόληψη της άνοιας είναι η χρήση μιας κετογονικής δίαιτας. Η κετογονική διατροφή αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ανθεκτικής επιληψίας και έχει δείξει να είναι υποσχόμενη σε πολλές νευρολογικές ασθένειες. Έχει επίσης αποκτήσει πρόσφατα μεγάλη δημοτικότητα για τα αποτελέσματα απώλειας βάρους που έχει. Αρκετές προκλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν το όφελος της κέτωσης στη γνωστική λειτουργία και την συστηματική φλεγμονή. Δεδομένης της ανανεωμένης έμφασης στην νευροφλεγμονή ως παθογόνου παράγοντα στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και της μειωμένης συστημικής φλεγμονής που παρατηρείται με την κετογονική διατροφή, είναι πιθανό αυτή η δίαιτα να καθυστερήσει, να βελτιώσει ή να εμποδίσει την πρόοδο της γνωσιακής παρακμής. Αρκετές μικρές σε μέγεθος ανθρώπινες μελέτες έχουν δείξει όφελος στη γνωστική λειτουργία της άνοιας με παρέμβαση κετογονικής διατροφής. Στο μέλλον, απαιτούνται μεγάλες ελεγχόμενες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτού του οφέλους. Ωστόσο, η κετογονική διατροφή έχει δείξει να είναι υποσχόμενη όσον αφορά την καθυστέρηση ή την άμβλυνση των συμπτωμάτων της γνωσιακής παρακμής.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: