Έκανα ζαβολιά. Και τώρα;

Σκέφτεστε να κάνετε ζαβολιά ή την κάνατε ήδη; Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να επανέλθετε πιο γρήγορα και όχι μόνο!
Spread the love
5
(2)

ΓΕΝΙΚΑ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΣΑΣ ΑΛΛΙΩΣ! Δείτε την μελέτη εδώ.

Να κάνετε ζαβολιά ή να μη κάνετε; Αυτό είναι το αιώνιο ερώτημα.

Σχεδόν όλοι μπαίνουν στον πειρασμό κάποιες φορές – εσείς; Αυτός ο πενταμερής οδηγός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε ..κι αν τελικά αποφασίσετε να κάνετε ζαβολιά, θα σας βοηθήσει να την κάνετε με έξυπνο τρόπο.

1. Κακοί και λιγότερο κακοί λόγοι για να κάνετε ζαβολιά

2. Παρενέργειες της εξαπάτησης

3. Κάντε ζαβολιά χωρίς να κάνετε ..ζαβολιά!

4. Κάντε ζαβολιά με έξυπνο τρόπο

5. Τελικά: Πως θα μπείτε και πάλι στον ίσιο δρόμο – γρήγορα!

1. Κακοί και λιγότερο κακοί λόγοι για να κάνετε ζαβολιά

Γιατί να κάνετε ζαβολιά; Μερικοί λόγοι είναι καλύτεροι από άλλους.

Κακοί λόγοι

chips crisp crispy crunchy
Photo by icon0.com on Pexels.com

Ευγένεια ή θέλετε να νιώθετε ότι ανήκετε στην “ομάδα”

Η θεία Μάρθα θα το ξεπεράσει αν παραλείψετε το κολλώδες επιδόρπιο της. Η έκπληξη των υπολοίπων στο τραπέζι όταν θα προτιμήσετε τα επιπλέον λαχανικά αντί για τις πατάτες είναι συνήθως φευγαλέα. Μην θεωρείτε πως οι άλλοι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον στις προσωπικές σας διατροφικές επιλογές απ’ ότι στην πραγματικότητα έχουν.

“Πιθανότατα δεν θα ανησυχούσατε τόσο για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι για εσάς αν μπορούσατε να γνωρίζετε πως σπάνια σκέφτονται κάτι για εσάς ούτως ή άλλως!” – Olin Miller

Θυμηθείτε, οι άνθρωποι είναι συνήθως απασχολημένοι με τις δικές τους εμπειρίες και γρήγορα ξεχνάνε για εσάς.

Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι είναι όντως υπερβολικά περίεργοι σχετικά με τις διατροφικές επιλογές σας. Όταν συμβαίνει αυτό, να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε κάτι σαν “λυπάμαι, έχω ένα ευαίσθητο στομάχι”.

Παρορμητικότητα

Μια παρορμητική βουτιά στο μπολ με τις καραμέλες είναι μια ζαβολιά που δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Μια απόφαση της τελευταίας στιγμής να φάτε λίγες από εκείνες τις κρύες τηγανητές πατάτες στο πιάτο του παιδιού σας είναι σπάνια η ικανοποιητική.

Η προγραμματισμένη ζαβολιά μπορεί να σας δυναμώσει – η τυχαία ζαβολιά υπονομεύει όλες σας τις προσπάθειες. Μείνετε αληθινή με τον εαυτό σας και κάντε μόνο προγραμματισμένες ζαβολιές.

Κακός σχεδιασμός

Το να αρπάξετε και να καταβροχθίσετε ένα μέτριο δύο ημερών σάντουιτς από ένα βενζινάδικο είναι μια χαραμισμένη ζαβολιά. Οτιδήποτε για το οποίο αξίζει να κάνετε ζαβολιά εις βάρος του εαυτού σας είναι, εξ ορισμού, νόστιμο και θελκτικό. Ένα μπαγιάτικο σάντουιτς δεν είναι τίποτα από τα δύο.

Έχετε πάντα ποιοτικά και χαμηλά σε υδατάνθρακες τρόφιμα έκτακτης ανάγκης στο αυτοκίνητο, το πορτοφόλι, ή τον χαρτοφύλακα σας έτσι ώστε να μην κάνετε ζαβολιά μόνο επειδή είστε πεινασμένοι (για ιδέες κλικ).

Λιγότερο κακοί λόγοι

woman eating bruschetta
Photo by Adrienn on Pexels.com

Για να μπορέσετε να ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή

Ένας τρόπος ζωής χαμηλών υδατανθράκων διαρκεί για πάντα – αν πάτε πίσω στους παλιούς σας τρόπους διατροφής, οι ανεπιθύμητες ασθένειες και κιλά θα επανέλθουν κι αυτά.

Αν και ακούγεται αντιπαραγωγικό, η περιστασιακή, εσκεμμένη εξαπάτηση/ζαβολιά μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα να συνεχίσουν έναν χαμηλό σε υδατάνθρακες τρόπο ζωής για πάντα. Παρακάτω εξηγείται το πώς:

Γνωρίζοντας πως μπορείτε που και που να κάνετε μια ζαβολιά μειώνει το αίσθημα της στέρησης.

Οι προγραμματισμένες εξαιρέσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να μη αισθάνεστε πως στερείστε την αγαπημένη σας απόλαυση.

Η εσκεμμένη ζαβολιά δίνει στην διατροφή σας λίγο περισσότερη ποικιλία και σας κάνει πιο ευέλικτους.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι. Κάντε συνειδητά μια ζαβολιά και ύστερα επιστρέψτε αμέσως στον υγιή τρόπο ζωής χαμηλών υδατανθράκων που αγαπάτε.

Για να επωφεληθείτε από κάποιες σπάνιες ευκαιρίες

Το αγαπημένο σας επιδόρπιο που ένας αγαπητός φίλος φτιάχνει μόνο μία φορά το χρόνο… ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε μια εξαίρεση στον κανόνα “όχι επιδόρπιο”.

Μια μερίδα προσεκτικά καρυκευμένου κους κους που σερβίρεται μαζί με βρασμένο κρέας στο ταξίδι στο Μαρόκο που θα κάνετε μια φορά στην ζωή σας ίσως επίσης να αξίζει τον κόπο… αν βέβαια σας αρέσει το κους κους!

close up photo of sushi served on table
Photo by Pixabay on Pexels.com

Το να είστε λίγο χαλαροί με τον εαυτό σας για να απολαύσετε μοναδικές στιγμές ή μοναδικές γεύσεις είναι πιθανώς μια καλή χρήση του “επιδόματος ζαβολιάς”.

Αλλά να έχετε κατά νου ότι η κατανάλωση τούρτας γενεθλίων στο δωμάτιο διάλειμματος στην δουλειά δεν είναι σπάνια ή ειδική περίσταση.

2. Παρενέργειες της εξαπάτησης

food man person eating
Photo by Gratisography on Pexels.com

Οπότε υπάρχουν κακοί και καλύτεροι λόγοι για να κάνει κάποιος ζαβολιά. Ποιες είναι όμως οι συνήθεις παρενέργειες της εξαπάτησης;

Πείνα και λιγούρες

Οι υδατάνθρακες σας κάνουν να πεινάτε. Αυτό το ξέρετε καλά, αν τους έχετε ποτέ απαρνηθεί για οποιαδήποτε ουσιαστική χρονική περίοδο. Η ζαβολιά αντιστοιχεί με επαναφορά της πείνας και της ανάγκης για διάφορες λιχουδιές στην ζωή σας.

Προχωρήστε με προσοχή – θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μπελάδες.

Αύξηση βάρους

Μια ζαβολιά σχεδόν πάντα οδηγεί σε άμεση αύξηση του σωματικού βάρους. Καταρχάς, οι υδατάνθρακες ξαναβάζουν το σώμα σας πίσω σε λειτουργία αποθήκευσης λίπους. Κατά δεύτερον, οι υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε πείνα και λιγούρες, ως εκ τούτου τρώτε περισσότερο. Τρίτον, ξαναπαίρνετε το λεγόμενο βάρος νέρου που σχετίζεται με την υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή.

Θέλετε να φαίνεστε και να αισθάνεστε το καλύτερό σας; Κάντε σπάνιες και προσεκτικά επιλεγμένες ζαβολιές.

Απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα

Αν διατηρείτε το διαβήτη μακριά με μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, η ζαβολιά είναι γενικά μια κακή ιδέα. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να ανέβει πολύ απότομα σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό αυξάνετε τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπλοκών, όπως τύφλωση, άνοια, ακρωτηριασμοί κ.λ.π.

Από την άλλη πλευρά, κάθε φορά που θα καταφέρνετε να αποφεύγετε μια ζαβολιά, είστε ένα βήμα πιο κοντά στην αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Για τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη, το κόστος μιας ζαβολιάς μπορεί να είναι πολύ υψηλό.

Ασθένεια και ακμή

Για μερικούς από εμάς, μια ζαβολιά μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές και αρκετά άμεσες οπισθοδρομήσεις – φούσκωματα, στομαχικές διαταραχές, αέρια, ή ακόμη και σπασμούς/κρίσεις (εάν έχετε επιληψία). Μερικοί άνθρωποι αποκτούν ακμή και άλλα είδη δερματικών προβλημάτων επίσης.

Εάν αυτό σας συμβεί σε εσάς, πρέπει να σκεφτείτε αν η ζαβολιά αξίζει τον κόπο.

Νιώθετε άσχημα

Μία από τις πιο ενοχλητικές επιπτώσεις της ζαβολιάς είναι ότι συχνά δεν αισθάνεστε υπέροχα μετά. Εκτός από την αύξηση του σωματικού βάρους, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα και ό,τι αυτό συνεπάγεται μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή σας αρνητικά – ο ενθουσιασμός, η ικανότητα εστίασης και η αυτοπεποίθηση μειώνονται.

Αυτό είναι σκληρό – και εκ των υστέρων, καθιστά την απόφαση για ζαβολιά να φαίνεται αμφισβητήσιμη.

Εθισμός

Για όσους από εσάς είστε εθισμένοι στην ζάχαρη (ή τους υδατάνθρακες), οι ζαβολιές είναι πραγματικά επικίνδυνες. Ο εθισμός στην ζάχαρη είναι πραγματικός. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ζάχαρη είναι ψυχοδραστική – ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο (παρόμοια με άλλες εθιστικά φάρμακα). Ως αποτέλεσμα, η υποτροπή μπορεί να είναι άμεση.

Τι είναι ο εθισμός στην ζάχαρη;

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας αλκοολικός πιει μόνο ένα ποτό; Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε έναν εξαρτημένο από την ζάχαρη, οπότε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία μπορεί να καταλήξετε εκτός δρόμου εντελώς. Η μετριοπάθεια δεν είναι επιλογή για μερικούς, και η μόνη ασφαλής επιλογή μπορεί να είναι η πλήρης αποχή.

Εξαπάτηση προς τον εαυτό σας

Τέλος, ας είμαστε σαφείς για το τι σημαίνει ζαβολιά. Με απλά λόγια το να κάνετε ζαβολιά σημαίνει:

  • να πάρετε κάτι από κάποιον αδιαφορώντας για έναν κανόνα ή
  • να αποτρέψετε κάποιον από το να έχει κάτι που αυτός ή αυτή αξίζει ή περίμενε να πάρει.

Θυμηθείτε αυτό: όταν απομακρύνεστε από τον τρόπο ζωής χαμηλών υδατανθράκων αυτός που χάνει πάντα είστε εσείς. Δεν κοροϊδεύετε την “δίαιτα”, κοροϊδεύετε τον εαυτό σας!

3. Κάντε ζαβολιά χωρίς να κάνετε ..ζαβολιά!

Είναι δυνατόν να κάνετε ζαβολιά χωρίς ενοχές ή κακές παρενέργειες; Σίγουρα. Αυτές οι συμβουλές θα σας διδάξουν πώς να εξαπατήσετε χωρίς ..εξαπάτηση.

Επιλέξτε υποκατάστατα χαμηλών υδατανθράκων

Πεθαίνετε για πίτσα; Πριν πέσετε με τα μούτρα σε μια νοσηρή και πιθανώς μέτρια πίτσα που θα σας κάνει να φουσκώσετε, πως σας φαίνεται να δοκιμάσετε μια νόστιμη, εύκολη και υγιεινή πίτσα που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες;

Δεν αντέχετε χωρίς λίγο ψωμί; Παραλείψτε την απότομη αύξηση ζαχάρου στο αίμα που θα σας προκαλέσει ένα παραδοσιακό καρβέλι και αντ’ αυτού φάτε αυτό το εντελώς φοβερό ψωμί χαμηλών υδατανθράκων!

Ποθείτε ένα γλυκό επιδόρπιο; Πριν επιλέξτε κάτι ανθυγιεινό, δοκιμάστε μια βόμβα λίπους, ένα παγωτό, ή κάτι από εδώ! Θα σας αρέσουν πολύ!

Υπάρχουν φανταστικές συνταγές χαμηλών υδατανθράκων για πολλά από τα τρόφιμα παρηγοριάς που ποθείτε. Κάντε “ζαβολιά” με την κατανάλωση αυτών των υποκατάστατων και θα απολαύσετε φανταστικές γεύσεις χωρίς ενοχές.

Εξαπατήστε το μυαλό σας με αυτή την τακτική καθυστέρησης

gray double bell clock
Photo by Moose Photos on Pexels.com

Έχετε μπει στον πειρασμό να φάτε κρουασάν σοκολάτας στον μπουφέ για το πρωινό; Πείτε στον εαυτό σας: “μπορώ να το έχω, απλώς θα φάω κάτι άλλο πρώτα”. Στη συνέχεια, γεμίστε το πιάτο σας με σε ομελέτα και τραγανό μπέικον και άλλα αγαπημένα χαμηλά σε υδατάνθρακες τρόφιμα. Φάτε όσο θέλετε. Τι θα συμβεί; Ο πόθος σας για κρουασάν θα μειωθεί τόσο που δεν θα το θέλετε πια. Μπράβο!

Έχετε μπει στον πειρασμό να φάτε επιδόρπιο σε κάποιο δείπνο που σας έχουν καλέσει; Πείτε στον εαυτό σας: “Θα περιμένω να φάω σοκολάτα όταν γυρίσω σπίτι”. Αργότερα, στο σπίτι, ο χρόνος έχει περάσει και το περιβάλλον φαγητού έχει αλλάξει – δεν βλέπετε πλέον τους φίλους σας να καταναλώνουν ένα δελεαστικό επιδόρπιο. Αυτό μειώνει την επιθυμία σας για κάτι γλυκό και το καθιστά ευκολότερο να παραλείψετε τη σοκολάτα – και το επιδόρπιο – εντελώς! Αν παρόλα αυτά εξακουλούθείτε να θέλετε κάτι γλυκό, δοκιμάστε κάποια από αυτές τις συνταγές.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από τα παιχνίδια μυαλού που πολλοί από εμάς να παίξουμε προκειμένου να αποφύγουμε να κάνουμε ζαβολιά. Δουλεύουν. Χρησιμοποιήστε τα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να παραμείνει σε πρόγραμμα.

Αν πραγματικά θέλετε να μείνετε μακριά από τις ζαβολιές – αν έχετε ένα εθισμό ζάχαρης για παράδειγμα – χρησιμοποιήστε αυτό το κλασικό εργαλείο. Πείτε στον εαυτό σας ότι ναι, μπορείτε να έχετε ό, τι θέλετε – αύριο. Σίγουρα όχι σήμερα, αλλά αύριο μπορείτε να έχετε αυτό που θέλετε.

Φυσικά, αύριο θα χρησιμοποιήσετε ξανά το ίδιο εργαλείο.

Εξαπατήστε τις λιγούρες σας με χαμηλά σε υδατάνθρακες σνακ

brown fish fillet on white ceramic plate
Photo by Pixabay on Pexels.com

Νιώθετε να πεινάτε και ονειρεύεστε υδατάνθρακες; Το να έχετε χαμηλά σε υδατάνθρακες σνακ πρόχειρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σκοτώσετε αυτά τα συναισθήματα πριν κυριαρχήσουν επάνω σας.

Έχετε πάντα μαζί σας σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως είναι τα καρύδια, τα μακαντάμια ή το τυρί Babybel. Όταν σας προκύψει η λιγούρα, δράστε γρήγορα και φάτε κάποιο χαμηλό σε υδατάνθρακες τρόφιμο πριν προλάβετε να ενδώσετε σε πειρασμούς υψηλούς σε υδατάνθρακες.

Για περισσότερες ιδέες για τέτοια σνακ, δείτε εδώ.

Αν κάνετε διακοπτόμενη νηστεία, φάτε λίπος

clear glass container with coconut oil
Photo by Dana Tentis on Pexels.com

Αν εξασκείτε την διακοπτόμενη νηστεία μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο δύσκολο να περάσετε την ημέρα χωρίς φαγητό. Αν βρεθείτε στον πειρασμό να σπάσετε την νηστεία σας πριν τον προγραμματισμένο χρόνο, κάντε το με καθαρό λίπος – το λάδι καρύδας ή το βούτυρο στον καφέ ή το τσάι σας είναι πολύ καλές επιλογές.

Με αυτόν τον τρόπο θα κόψετε την πολύ πείνα χωρίς να χάσετε την κατάσταση καύσης λίπους που σας προσφέρει η διαλείπουσα νηστεία.

4. Κάντε ζαβολιά με έξυπνο τρόπο

Παρότι η εξαπάτηση δεν ενθαρρύνεται, είναι καλό αν τελικά το κάνετε, να κάνετε με τον πιο έξυπνα δυνατό τρόπο. Εξαπατήστε λοιπόν έξυπνα με αυτές τις εννέα συμβουλές:

Εξαπατήστε εσκεμμένα

Να έχετε τον έλεγχο και να εξαπατάτε συνειδητά. Εξαπατάτε τον εαυτό σου, οπότε εξαπατήστε τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λειτουργείτε καλύτερα έχοντας ένα αυστηρό καθημερινό πλαίσιο διατροφής με περιστασιακές παρεκκλίσεις; Ή θα αισθάνεστε λιγότερο στερημένος με μια μικρή, καθημερινή εκτός πλάνου απόλαυση; Μπορείτε να διατηρήσετε το βάρος σας (ή να χάσετε βάρος, αν αυτό επιθυμείτε) κάνοντας ζαβολιές δύο φορές την εβδομάδα; Μάθετε τον εαυτό σας.

Το να γράψετε τις προθέσεις σας μπορεί να βοηθήσει. Δοκιμάστε αυτό:

Παρακολουθήστε τις ζαβολιές σας – καταγράψτε πότε κάνατε ζαβολιά και τι συνέβη. Ένα ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να μετρήσετε πόσες ζαβολιές κάνετε και θα σας βοηθήσει επίσης να αντιληφθείτε τις παρενέργειες.

Ορίστε σαφείς κανόνες σχετικά με τη συχνότητα και το είδος της εξαπάτησης που επιτρέπετε. Γράψτε τα κάπου και κρατάτε τα στην κουζίνα (ή ακόμα καλύτερα γράψτε τα στο κινητό σας, ώστε να τα έχετε πάντα μαζί).

Κάντε ζαβολιά με τρόφιμα που δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Παρότι αυτό είναι προφανές, πολλοί άνθρωποι το παραλείπουν. Εξαπατήστε με την ελάχιστη δυνατή κακή επιλογή. Εάν θέλετε να φάτε πίτσα, μια λεπτή κρούστα είναι καλύτερη από την παχιά.

Αν έχετε αποφασίσει να ενδώσετε σε κάποιο επιδόρπιο, προτιμήστε μια μους σοκολάτας ή ένα κομμάτι cheesecake που θα είναι χαμηλότερο σε υδατάνθρακες από ό,τι εκείνη η φέτα κέικ με την λαχταριστή επικάλυψη. Και τα τρία είναι γλυκά και έχουν ζάχαρη, αλλά η μους και το cheesecake περιέχουν περισσότερο λίπος και λιγότερους υδατάνθρακες από το κέικ.

Επειδή κάνετε ζαβολιά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μην υπάρχει καμία επιφύλαξη. Ελαχιστοποίηστε τις ζημιές.

Εξαπατήστε με μικρές μερίδες

assorted color food miniature decors
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Όταν τρώτε υδατάνθρακες, όσο λιγότερους φάτε, τόσο το καλύτερο. Αν αποφασίσετε ότι αξίζει τον κόπο να φάτε κάτι εκτός ορίων, τι θα λέγατε να πάρετε απλά μια γεύση – να δοκιμάσετε μόνο μια μπουκιά;

Για παράδειγμα, αν ποθείτε ένα γλυκό τελείωμα στο γεύμα σας, μια μπουκιά από το επιδόρπιο κάποιου άλλου είναι μια καλύτερη επιλογή από το να παραγγείλετε δικό σας. Και το να παραγγείλετε ένα επιδόρπιο για να το μοιραστείτε με τον σύντροφό σας είναι καλύτερο από το να παραγγείλετε ένα ο καθένας.

Μην φοβάστε να αφήσετε ποσότητα από ένα ζαχαρούχο ή αμυλούχο τρόφιμο στο πιάτο σας μετά από μόλις μία ή δύο μπουκιές. Μη λυπάστε για τέτοια υπολλείματα και μην έχετε τύψεις. Το να ολοκληρώσετε μια ζαβολιά μέχρι την τελευταία μπουκιά ενώ δεν το θέλετε πράγματα, δεν είναι καθόλου έξυπνη κίνηση.

Κάντε ζαβολιά μετά από ένα γεύμα

Η γιαγιά σου είχε δίκιο όταν επέμενε να φάτε το μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας αφού τελειώσετε το γεύμα σας. Η χρονική στιγμή που καταναλώνετε κάτι έχει σημασία.

Ξεκινώντας με υγιεινά πιάτα χαμηλά σε υδατάνθρακες μειώνετε την όρεξη σας για τις μη επιτρεπόμενες τροφές κι έτσι θα κάνετε μικρότερη ζαβολιά. Επιπλέον, η κατανάλωση πρώτα πρωτεϊνών και λίπους επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα σας και μειώνει την ένταση των αυξήσεων σακχάρου στο αίμα σας.

Κάντε ζαβολιά στο τέλος της ημέρας

Διατηρήστε τον τρόπο ζωής χαμηλών υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της ημέρας και προτιμήστε την κατανάλωση υδατανθράκων μετά το δείπνο. Αυτό βοηθά με δύο τρόπους – περιορίζει το χρονικό παράθυρο για την ζαβολιά/ζαβολιές (η μία μπορεί να οδηγήσει και σε επόμενες αν δεν είστε πολύ ισχυρός χαρακτήρας) και διατηρεί το σώμα σας στην σωστή κατάσταση για την πλειοψηφία της ημέρας. Εάν λαμβάνετε τα πλεονεκτήματα μιας ήπιας κέτωσης, μια ζαβολιά αργά την νύχτα μεγιστοποιεί το χρόνο που περνάτε καίγοντας κετόνες.

Εξαπατήστε με λιγότερη ζάχαρη

Μόλις προσαρμοστείτε στην χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, τα γούστα σας αλλάζουν – ειδικά η ευαισθησία σας στην ζάχαρη. Γλυκές απολαύσεις που κάποτε ήταν τέλειες, τώρα πλέον θα είναι πολύ γλυκές. Επωφεληθείτε από αυτή τη φυσική βελτίωση στην ευαισθησία του ουρανίσκου σας. Δοκιμάστε μια πιο πικρη σοκολάτα, βάλτε λιγότερη ζάχαρη στο γιαούρτι σας (ποιος βάζει ζάχαρη στο γιαούρτι;;;!!!)

Όποια και αν είναι η δοκιμή σας, όταν πρόκειται για ζάχαρη, όσο λιγότερο τρώτε, τόσο καλύτερα είναι.

Εξαπατήστε με προστιθέμενο λίπος

glass bowl cork bottle
Photo by Pixabay on Pexels.com

Αραιώστε τους υδατάνθρακες! Προσθέστε βούτυρο στο ψωμί, κρέμα στα ροδάκινα και τυρί στα κράκερ.

Αν αντιστοιχίσετε τους υδατάνθρακες της ζαβολιάς με νόστιμα λίπη και θα φάτε λιγότερους υδατάνθρακες και θα αισθάνεστε ακόμα περισσότερο ικανοποιημένοι. Επιπλέον, θα επιβραδύνετε την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα σας και θα μειώσετε τις απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει λιγότερη ινσουλίνη και άρα λιγότερη πείνα.. και άρα όλα καλά.

Κάντε ζαβολιά με τρόφιμα που έχουν σημασία για εσάς

Κάντε τους υδατάνθρακες σας να μετράνε. Μη συμβιβάζεστε με το συνηθισμένο γλυκό που αγόρασε ένας γείτονας σας από το σούπερ μάρκετ και σας το έφερε δώρο σε κάποιο τραπέζι. Περιμένετε για το αγαπημένο σας γλυκό από το αγαπημένο σας ζαχαροπλαστείο. Γι’ αυτό αξίζει να κάνετε ζαβολιά!

Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει τρελά και κάντε ζαβολιά μόνο με αυτό.

Εξαπατήστε πριν ή μετά από σωματική δραστηριότητα/άσκηση

topless man wearing grey and black shorts sprinting on concrete road
Photo by The Lazy Artist Gallery on Pexels.com

Η χρονική στιγμή πριν ή αμέσως μετά από έντονη δραστηριότητα είναι η λιγότερο κακή στιγμή για να κάνετε ζαβολιά. Εάν τρώτε υδατάνθρακες πριν από την προπόνηση, η δραστηριότητά σας θα κάψει μερικούς από αυτούς, έτσι ώστε εκείνοι να μη βρουν τον δρόμο για τα αποθέματα λίπους σας.

Αν κάνετε ζαβολιά αμέσως μετά από μια προπόνηση, οι αποθήκες γλυκογόνου σας έχουν εξαντληθεί κι έτσι μερικοί από τους υδατανθράκες που θα φάτε θα αναπληρωσούν το γλυκογόνο, αντί να μετατραπούν σε λίπος.

Μην υπερεκτιμάτε την επίδραση της άσκησης όμως… δεν είναι τόσο σημαντική όσο οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται. Ενώ η άσκηση μπορεί να μειώσει τις ζημιές της περιστασιακής εξαπάτησης, δεν αρκεί για να ξεπεράσετε τις αρνητικές συνέπειες μιας κακής διατροφής.

5. Τελικά: Πως θα μπείτε και πάλι στον ίσιο δρόμο – γρήγορα!

group hand fist bump
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Όταν πρόκειται για τέτοιου είδους ζαβολιές ισχύει ένα παλιό ρητό – Ανεβείτε ξανά κατευθείαν στο άλογο! Όταν κάνετε ζαβολιά, ακόμα κι αν δεν τηρήσατε κανέναν από τους κανόνες σας, μην αυτομαστιγώνεστε. Να θυμάστε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάποιες φορές σε όλους – ναι, σε όλους. Οπότε απλά συνεχίστε την διατροφή χαμηλών υδατάνθρακων σαν να μη συνέβη τίποτα.

Εδώ είναι το πώς:

Αν έχετε την δυνατότητα, πηγαίντε για ένα περπάτημα μισής ώρας τουλάχιστον (ή περισσότερο). Ή γενικά εμπλακείτε σε κάποια ήπια καρδιαγγειακή άσκηση. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάψετε πιο γρήγορα τους παραπάνω υδατάνθρακες

  • Υπολογίστε πως θα νιώσετε επιπλέον πείνα και λιγούρες. Προετοιμαστείτε για αυτό και επαναδεσμευτείτε χωρίς να κοιτάτε πίσω. Μπορείτε να το κάνετε!
  • Αν είναι δυνατόν νηστέψτε για 12 με 16 ώρες. Αν δεν μπορείτε, προσπαθήστε το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων σας να προέρχεται από λίπος (νηστεία λίπους)
  • Μάθετε από την ζαβολιά σας
  • Αναλύστε την κατάσταση που οδήγησε στην ζαβολιά. Αν κατανοήσετε τι προκάλεσε την λιγούρα σας και την συγκεκριμένη διατροφική συμπεριφορά, θα μπορέσετε να αποφύγετε παρόμοιες μελλοντικές αποτυχίες. Είναι μια διαδικασία – συνεχίστε να μαθαίνετε και να βελτιώνεστε
  • Συγχωρέστε τον εαυτό σας
  • Το να αυτομαστιγωθείτε γιατί κάνατε μια ζαβολιά δεν βοηθά πουθενά. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Η χαμηλή σε υδατάνθρακες ζωή, όπως και η ζωή γενικά, είναι ένα ταξίδι – παρακάμψεις συμβαίνουν. Μην ιδρώνετε με μικρά πράγματα. Κρατήστε το μάτι σας στον τελικό στόχο και επιστρέψτε άμεσα στην χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή με αυτοπεποίθηση. Αυτό όχι μόνο σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα – βοηθά επίσης να πετύχετε. Το να αισθάνεστε άσχημα το μόνο που κάνει είναι να σας μειώνει τη δύναμη της θέλησης και να καθιστά ευκολότερο το να ενδώσετε σε περισσότερες πειρασμούς, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Αντί να στοχοποιείτε τον εαυτό σας, συγχωρέστε τον αμέσως. Ήταν ένα μικρό λάθος στο μεγάλο σχέδιο των στόχων που επιθυμείτε να πετύχετε.
  • Νιώστε καλά με την γνώση ότι είστε και πάλι στο προσκήνιο τώρα – αυτό είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε, και αυτό είναι που μετράει.

Μια τελευταία λέξη

Θυμηθείτε – η εξαπάτηση είναι ένα εργαλείο. Όπως κάθε εργαλείο, μπορεί να βοηθήσει ή να βλάψει. Ίσως η εξαπάτηση δεν είναι κατάλληλη για εσάς. Ίσως είναι. Αλλά αν αποφασίσετε να εξαπατήσετε τον εαυτό σας κάντε το έξυπνα. Αναπτύξτε πολύ καλές συνήθειες με σκόπιμες εξαιρέσεις.

Κι όταν αποφασίσετε πως είναι η ώρα για μια εξαίρεση, απολαύστε κάθε μπουκιά!

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 2

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.