Επιστήμη Μελέτες

Φρουκτόζη και αντίσταση στην ηπατική ινσουλίνη (μελέτη)

Συνοπτικά, η πρόσληψη φρουκτόζης μέσω της διατροφής προάγει ισχυρά την ηπατική αντίσταση στην ινσουλίνη μέσω σύνθετης αλληλεπίδρασης διαφόρων οδών μεταβολισμού, τουλάχιστον μερικές από τις οποίες είναι ανεξάρτητες από την αύξηση του σωματικού βάρους και της θερμιδικής πρόσληψης.
Spread the love
0
(0)
Received 11 Oct 2019, Accepted 30 Dec 2019, Published online: 14 Jan 2020

Περίληψη

Η υπερβολική θερμιδική πρόσληψη σε μορφή δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (HFD) θεωρήθηκε εδώ και καιρό ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της, όπως η λιπώδης ηπατική νόσος και η αντίσταση στην ινσουλίνη. Πρόσφατα, παρατηρήθηκε αλλαγή στροφής και περισσότερη προσοχή αποδίδεται στις επιπτώσεις των ποτών που έχουν ζάχαρη (SSBs) ως ένας από τους ενόχους της επιδημίας της παχυσαρκίας. Σε αυτή την ανασκόπηση παρουσιάζουμε τα δεδομένα που επικαλούνται την πρόσληψη φρουκτόζης με ανάπτυξη αντοχής στην ηπατική ινσουλίνη σε μελέτες σε ανθρώπους και συζητούμε τις οδούς με τις οποίες η φρουκτόζη παρεμποδίζει την δράση της ηπατικής ινσουλίνης σε πειραματικά ζωικά μοντέλα. Πρώτον, περιγράψαμε καλά χαρακτηρισμένες οδούς με τις οποίες ο μεταβολισμός της φρουκτόζης οδηγεί έμμεσα στην αντοχή στην ηπατική ινσουλίνη. Αυτά περιλαμβάνουν τα αμφίβολα αποτελέσματα της φρουκτόζης για να προάγουν de novo λιπογένεση (DNL), να μειώνουν την οξείδωση λιπαρών οξέων (FAO), να προκαλούν στρες ενδοπλασματικού δικτύου (ER) και να προκαλούν ηπατική φλεγμονή. Επιπλέον, διασκεδάζαμε την υπόθεση ότι η φρουκτόζη μπορεί να εμποδίσει άμεσα τη σηματοδότηση της ινσουλίνης στο ήπαρ. Αυτό φαίνεται να προκαλείται από την μειωμένη έκφραση του υποδοχέα ινσουλίνης και του υποστρώματος του υποδοχέα ινσουλίνης 2 (IRS2), από την αυξημένη δραστικότητα πρωτεΐνης-τυροσίνης φωσφατάσης 1Β (ΡΤΡΙβ), ενώ παράλληλα σημειώνεται μείωση της κετοεξοκινάσης (KHK), το περιοριστικό ένζυμο του ρυθμού μεταβολισμού της φρουκτόζης. Συνοπτικά, η πρόσληψη φρουκτόζης μέσω της διατροφής προάγει ισχυρά την ηπατική αντίσταση στην ινσουλίνη μέσω σύνθετης αλληλεπίδρασης διαφόρων οδών μεταβολισμού, τουλάχιστον μερικές από τις οποίες είναι ανεξάρτητες από την αύξηση του σωματικού βάρους και της θερμιδικής πρόσληψης. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το συστατικό της φρουκτόζης, αλλά όχι της γλυκόζης, που υπάρχει στην απλή ζάχαρη οδηγεί σε μεταβολικές επιπλοκές και έρχεται σε αντίθεση με την άποψη ότι η φρουκτόζη είναι απλά μια πηγή εύγευστων θερμίδων που οδηγεί σε αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: