Επιστήμη Μελέτες

Πρόσληψη υδατανθράκων και μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος: η φρουκτόζη ως όπλο μαζικής καταστροφής (μελέτη)

Τα λιπογόνα και προφλεγμονώδη αποτελέσματα φρουκτόζης φαίνεται να οφείλονται σε παροδική μείωση της ΑΤΡ με την ταχεία φωσφορυλίωση εντός του κυττάρου και από την ικανότητά του να αυξάνει τα επίπεδα ενδοκυτταρικού και ορού ουρικού οξέος.
Spread the love
0
(0)
Metin Basaranoglu1, Gokcen Basaranoglu2, Elisabetta Bugianesi3
1Division of Gastroenterology and Hepatology, Department of Internal Medicine, 2Department of Anaesthesiology, Bezmialem Vakif University Faculty Hospital, Istanbul, Turkey; 3Division of Gastroenterology and Hepatology, Department of Medical Sciences, University of Torino, Turin, Italy
Correspondence to: Metin Basaranoglu, MD, PhD. Division of Gastroenterology and Hepatology, Department of Internal Medicine, Bezmialem Vakif University Faculty Hospital, Istanbul, Turkey. Email: metin_basaranoglu@yahoo.com.
Περίληψη

Η υπερβολική συσσώρευση τριγλυκεριδίων (TG) στο ήπαρ, ελλείψει σημαντικής κατανάλωσης αλκοόλ, είναι η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD). Η NAFLD είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη κίρρωσης και ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) που περιέχεται σε διάφορα ποτά συσχετίστηκε με μεταβολικές ανωμαλίες, και συνέβαλε στην ανάπτυξη της NAFLD σε ανθρώπινες δοκιμές. Οι προσλαμβανόμενοι υδατάνθρακες αποτελούν ένα σημαντικό ερέθισμα για την ηπατική de novo λιπογένεση (DNL) και είναι πιο πιθανό να συμβάλλουν άμεσα στην NAFLD από το διατροφικό λίπος. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση νεοσύστατων λιπαρών οξέων με DNL είναι κυρίως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και τα αμινοξέα. Επιδημιολογικές μελέτες συνέδεσαν την κατανάλωση HFCS με τη σοβαρότητα της ίνωσης σε ασθενείς με NAFLD. Νέες μελέτες σε ζώα παρείχαν πρόσθετες αποδείξεις σχετικά με το ρόλο της DNL που προκαλείται από υδατάνθρακες και του μικροβιακού εντέρου στο NAFLD. Η υπερβολική κατανάλωση HFCS-55 αύξησε το ενδοπλασματικό στρες του δικτύου, ενεργοποίησε την κινάση που σχετίζεται με το στρες, προκάλεσε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και αύξησε την αποπτωτική δραστηριότητα στο ήπαρ. Ένας σύνδεσμος μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικής φρουκτόζης, της αυξημένης γονιδιακής έκφρασης του μεταφορέα γλυκόζης τύπου 5 (Glut5) (μεταφορέας φρουκτόζης) και της υπεροξείδωσης των ηπατικών λιπιδίων, MyD88, TNF-α, ενδοτοξαιμίας προερχόμενης από το έντερο, υποδοχέα-4 τύπου toll και του NAFLD έχουν αναφερθεί. Τα λιπογόνα και προφλεγμονώδη αποτελέσματα φρουκτόζης φαίνεται να οφείλονται σε παροδική μείωση της ΑΤΡ με την ταχεία φωσφορυλίωση εντός του κυττάρου και από την ικανότητά του να αυξάνει τα επίπεδα ενδοκυτταρικού και ορού ουρικού οξέος. Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη μεγάλες προοπτικές μελέτες που να αξιολογούν τη σχέση μεταξύ φρουκτόζης και NAFLD.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: