Επιστήμη Μελέτες

Κατανάλωση ποτών ζάχαρης και χυμών φρούτων και κίνδυνος καρκίνου: αποτελέσματα από την προοπτική μελέτη στην ομάδα NutriNet-Santé

κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέθηκε θετικά με τον κίνδυνο γενικού καρκίνου και καρκίνου του μαστού. 100% χυμοί φρούτων συνδέθηκαν επίσης θετικά με τον κίνδυνο γενικού καρκίνου.
Spread the love
5
(1)
BMJ 2019366 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.l2408 (Published 10 July 2019)

Περίληψη

Στόχος: Να εκτιμηθούν οι συσχετισμοί μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών (όπως ζαχαρούχα γλυκά ποτά και 100% χυμοί φρούτων) και ποτών με προσθήκη γλυκαντικών και ο κίνδυνος καρκίνου.

Σχεδιασμός πληθυσμιακής μελέτης βάσει πληθυσμού. Ρύθμιση και συμμετέχοντες: Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 101.257 συμμετέχοντες ηλικίας 18 ετών και άνω (μέση ηλικία 42,2 ετών, SD 14,4, μέσος χρόνος παρακολούθησης 5,1 έτη) από τη γαλλική ομάδα NutriNet-Santé (2009-2017). Οι καταναλώσεις ζαχαρούχων ποτών και τεχνητών γλυκαντικών ποτών εκτιμήθηκαν χρησιμοποιώντας επαναλαμβανόμενα διαιτητικά αρχεία 24 ωρών, τα οποία σχεδιάστηκαν για να καταγράψουν την συνήθη κατανάλωση των συμμετεχόντων για 3300 διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών. Βασικά μέτρα για την έκβαση των αποτελεσμάτων Οι πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης ποτών και του κινδύνου γενικότερου καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου εκτιμήθηκαν με πολυπροσαρμοσμένα μοντέλα κινδύνου Fine και Grey, που αντιπροσωπεύουν τους ανταγωνιστικούς κινδύνους.

Αποτελέσματα: Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέθηκε σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης συνολικού καρκίνου (n = 2193 περιπτώσεις, αναλογία κινδύνου υποδιανομής για αύξηση 100ml / d 1,18, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1,10 έως 1,27, P <0,0001) και καρκίνο του μαστού (693, 1,22, 1,07 έως 1,39, Ρ = 0,004). Η κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σε συγκεκριμένες υποαναλύσεις, η κατανάλωση 100% χυμού φρούτων συνδέθηκε σημαντικά με τον κίνδυνο συνολικού καρκίνου (2193, 1,12, 1,03 έως 1,23, Ρ = 0,007).

Συμπεράσματα: Σε αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέθηκε θετικά με τον κίνδυνο γενικού καρκίνου και καρκίνου του μαστού. 100% χυμοί φρούτων συνδέθηκαν επίσης θετικά με τον κίνδυνο γενικού καρκίνου. Αυτά τα αποτελέσματα χρειάζονται να ελεγχθούν και από άλλες μελέτες προοπτικής μεγάλης κλίμακας. Υποδεικνύουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά, που καταναλώνονται ευρέως στις δυτικές χώρες, ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: