Επιστήμη ΚΕΤΟΒασικά

Γιατί πρέπει να τρώτε λάδι καρύδας κάθε μέρα (ελεύθερη μετάφραση)

Διαβάστε γιατί πρέπει να τρώτε λάδι καρύδας κάθε μέρα, ό,τι διατροφή και αν κάνετε!
Spread the love
4.8
(9)

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ λάδι καρύδας, τότε σίγουρα θα έπρεπε. Η κατανάλωση μιας κουταλιάς ή δύο κάθε μέρα είναι στην πραγματικότητα πιο ευχάριστη από ό,τι ακούγεται. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη για τη γενική υγεία και την ευημερία σας είναι πολλά. Και τα περισσότερα από αυτά, υποστηρίζονται και από τις έρευνες!

 • Το λάδι καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος!

woman measuring her waist
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Όταν προσπαθείτε να χάσετε αυτά τα ανεπιθύμητα κιλά, το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους αυτό λειτουργεί. Τρώγοντας λάδι καρύδας ενισχύετε το μεταβολισμό σας, δίνοντάς του περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα. Επιπλέον, επειδή το λάδι καρύδας παρέχει στο σώμα καθαρή και εύκολα προσφερόμενη ενέργεια, θα είστε λιγότερο πεινασμένοι αφού το φάτε. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη σας και να αυξήσει την ικανότητά σας να απορροφάτε θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώτε. Ως αποτέλεσμα, θα μειωθούν οι λιγούρες σας.

Επιπλέον, η κατανάλωση καρύδας βοηθά στην ρύθμιση της ισορροπίας των ορμονών σας. Αυτό σημαίνει λιγότερη πίεση και, κατά συνέπεια, λιγότερες από τις «ορμόνες στρες» που προκαλούν κατακράτηση λίπους – ειδικά γύρω από την κοιλιακή περιοχή!

 • Αυξάνει τις αντοχές σας!

Επειδή παρέχει άμεσα διαθέσιμη ενέργεια, μία κουταλιά της σούπας πριν το γυμναστήριο, είτε σε συνδυασμό με καφεϊνη είτε όχι, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοσή σας σε οποιοδήποτε άθλημα ή ασκήσεις αερόβιας ή αντοχής.

 • Βοηθά στην πέψη

Πρώτον, το λάδι καρύδας βοηθά στην εξάλειψη της υπερβολικής ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων και άλλων μικροβίων που μπορεί να υπάρχουν στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτοί οι παρασιτικοί μικροοργανισμοί αποτελούν την κύρια αιτία μιας κακής πέψης – μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει σοβαρά πολλές άλλες πτυχές της υγείας σας.

Επιπλέον, το έλαιο καρύδας διευκολύνει την καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων σε άλλα τρόφιμα που τρώτε. Μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Ε.

Το λάδι καρύδας μειώνει επίσης τη φλεγμονή στο έντερο που μπορεί να προκληθεί από ευαισθησίες σε τρόφιμα ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές διαταραχές του πεπτικού, όπως οι ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

 • Βοηθά να ελέγξετε την όρεξη σας!

Επειδή βελτιώνει την πέψη και εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση λαδιού καρύδας βοηθά επίσης στη ρύθμιση της όρεξης. Παρέχει συγκεντρωμένη ενέργεια που είναι εύκολα αφομοιώσιμη για το σώμα. Έτσι θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και δεν θα χρειάζεστε σνακ ή συχνά γεύματα.

 • Το λάδι καρύδας βελτιώνει την μνήμη και την συγκέντρωση!

Η τακτική χρήση του λαδιού καρύδας στη διατροφή σας βελτιώνει την μνήμη. Αυτό αποδίδεται στα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCTs) που αποτελούν πάνω από το ήμισυ της ουσίας των λιπαρών οξέων του λαδιού καρύδας. Τα MCT παρέχουν εύκολη ενέργεια στον εγκέφαλο, όπως κάνουν και στο υπόλοιπο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι συνολικά καλύτερη γνωστική ικανότητα – βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

 • Μπορεί να προλάβει τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες!

Λόγω των θετικών επιδράσεών του στον εγκέφαλο, το έλαιο καρύδας μπορεί επίσης να βοηθήσει να προληφθούν νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή το λάδι καρύδας παρέχει στον εγκέφαλο μια εναλλακτική πηγή καυσίμων: χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως κετόνες, οι οποίες παράγονται από το σώμα μας όταν τρώμε λάδι καρύδας. Αυτές οι κετόνες είναι εύκολα προσβάσιμες ακόμη και για τα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν χάσει την ικανότητα να επεξεργάζονται την γλυκόζη, μία από τις κύριες αιτίες του Αλτσχάϊμερ.

Πολλές νευροεκφυλιστικές διαταραχές αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου και γίνονται εμφανείς αργότερα στη ζωή. Έτσι, αν αποκτήσετε την καθημερινή συνήθεια να τρώτε λάδι καρύδας τώρα, αυτό θα μπορούσε να σώσει το μυαλό σας αργότερα!

 • Μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος!

white ceramic male toilet
Photo by Markus Spiske temporausch.com on Pexels.com

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια σταθερή κατάσταση αφυδάτωσης που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα (γνωστό και ως UTI). Φυσικά, η πρώτη και καλύτερη συμβουλή μας θα ήταν να πίνετε απλώς περισσότερο νερό.

Αλλά η κατανάλωση λαδιού καρύδας είναι επίσης ένα αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα. Το λάδι καρύδας είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό. Τα MCT που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του, διαπερνούν πραγματικά και διαλύουν το κυτταρικό τοίχωμα των επιβλαβών βακτηρίων.

 • Το λάδι καρύδας σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή

Η κακή αναπνοή προκαλείται συνήθως από βακτήρια που φυσικά υπάρχουν στο στόμα. Λόγω των ισχυρών αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, το λάδι καρύδας είναι ιδανικό για το φρεσκάρισμα της αναπνοής. Μεγιστοποιήστε τα οφέλη του λαδιού καρύδας με τα στοματικά βακτηρίδια, κάνοντας γαργάρες με το λάδι γύρω από το στόμα σας για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, φτύστε το λάδι, αλλά σε καλαθάκι και όχι στον νιπτήρα, για να μην έχετε θέμα με την αποχέτευσή σας.

 • Το λάδι καρύδας λευκαίνει τα δόντια!

selective focus photo of brown monkey
Photo by Arindam Raha on Pexels.com

Τα ίδια βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή, εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία (που ονομάζουμε πλάκα), για να μπορέσουν να κρατηθούν επάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια μεγαλώνουν. Η βακτηριακή πλάκα όχι μόνο συγκρατεί τα βακτηρίδια, αλλά και τα σωματίδια των τροφίμων στα δόντια σας.

Αυτό η παρατεταμένη ύπαρξη τροφών επάνω στα δόντια σας είναι μια από τις κύριες αιτίες της χρώσης των δοντιών μας. Όταν χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας για να απομακρύνετε τα υπερβολικά βακτήρια, μειώνετε επίσης τη συσσώρευση πλάκας και εμποδίζετε μεγάλο μέρος αυτής της χρώσης. Έτσι, το να τρώτε λάδι καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στο να κρατήσετε λευκά τα δόντια σας για περισσότερο χρόνο!

 • Το λάδι καρύδας μπορεί να ανακουφίσει έναν ξηρό, γδαρμένο λαιμό!

Για να καταπραΰνετε ένα ξηρό, γδαρμένο λαιμό, πιείτε ένα μικρό ποτήρι νερό. Στη συνέχεια καταναλώστε μια κουταλιά λάδι καρύδας για να σφραγίσετε την υγρασία. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του λαδιού καρύδας θα σας βοηθήσουν επίσης να ανακουφίσετε οποιαδήποτε οίδημα ή ερεθισμό στο λαιμό σας.

 • Το λάδι καρύδας προστατεύει το ήπαρ και το πάγκρεας!

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs) στο λάδι καρύδας συμπεριφέρονται διαφορετικά από άλλα κορεσμένα (μακράς αλύσου) λίπη. Όταν τα περισσότερα κορεσμένα λίπη πρέπει να διασπώνται στο έντερο πριν μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος για χρήση ως καύσιμο · τα MCT στο λάδι καρύδας απορροφούνται όπως είναι και παραδίδονται απευθείας στο ήπαρ. Το συκώτι στη συνέχεια μετατρέπει αυτά τα άθικτα λιπαρά οξέα απευθείας σε ενέργεια, μειώνοντας έτσι το ήδη σημαντικό του φόρτο εργασίας.

Επιπλέον, επειδή το ήπαρ μετατρέπει άμεσα τα MCT σε ενέργεια, η κατανάλωση λαδιού καρύδας μειώνει επίσης την συσσώρευση λίπους (αποθηκευμένη ενέργεια από άλλες πηγές) μέσα και γύρω από το ήπαρ.

Συνυπάρχοντας με το ήπαρ, το πάγκρεας ωφελείται επίσης όταν τρώμε λάδι καρύδας. Μια από τις λειτουργίες του παγκρέατος είναι να παράγει τα ένζυμα που χρειάζονται για να μετατρέψουν τα λιπαρά οξέα σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια. Επειδή τα MCT δεν χρειάζεται να διασπαστούν με αυτόν τον τρόπο, το να τρώει κάποιος λάδι καρύδας μειώνει επίσης την πίεση στο πάγκρεας με το να περιορίζει τον φόρτο εργασίας του.

 • Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ινσουλινοαντίστασης

Η αντίσταση στην ινσουλίνη (ο πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2) προκύπτει όταν το αίμα συνεχώς πλημμυρίζεται με υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης (επίσης γνωστό ως υψηλό σάκχαρο αίματος). Αυτή η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης λειτουργεί ως σήμα για το πάγκρεας για να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμαινσο. Τελικά, η υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης στη ροή του αίματος προκαλεί την αναισθητοποίηση των κυττάρων σε ολόκληρο το σώμα στην παρουσία αυτής της ζωτικής ορμόνης.

Πώς λοιπόν βοηθά το λάδι καρύδας στην αποτροπή της αντίστασης στην ινσουλίνη; Και πάλι, είναι η υψηλή συγκέντρωση MCT – ή πιο συγκεκριμένα, οι κετόνες που παράγονται ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης λαδιού καρύδας. Σκεφτείτε τις κετόνες ως αντι-γλυκόζη. Παρέχουν την ίδια ενέργεια στα κύτταρά μας. Ωστόσο, δεν χρειάζονται ινσουλίνη για να το κάνουν. Όσο λιγότερη ινσουλίνη χρειαζόμαστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να είμαστε ανθεκτικοί σε αυτήν.

 • Το λάδι καρύδας βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Το λαυρικό οξύ – το κύριο MCT στο λάδι καρύδας – είναι γνωστό για την ικανότητά του να αυξάνει φυσικά την “καλή” χοληστερόλη HDL. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα την μετατροπή της «κακής» χοληστερόλης LDL σε ακόμη καλύτερη «καλή» χοληστερόλη.

Καθώς αυξάνεται ο λόγος της HDL προς την LDL, βελτιώνεται η καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο όλων των μορφών καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, το λάδι καρύδας είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή οξειδωτικής βλάβης στις αρτηρίες. Αυτό μειώνει την πιθανότητα για σχηματισμό αρτηριακών πλακών – τα ασβεστοποιημένα μπλοκαρίσματα που οδηγούν σε αρτηριοσκλήρωση (αρτηριακή σκλήρυνση) και τελικά προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

 • Το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην αρθρίτιδα

Το να τρώτε λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στην αρθρίτιδα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη φύση των λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών που απαντώνται στο συγκεκριμένο λάδι. Επίσης, το λάδι καρύδας αυξάνει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, καθώς και μετάλλων όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τα οποία όλα είναι ευεργετικά για τη διατήρηση ισχυρών οστών και συνδετικού ιστού.

 • Το λάδι καρύδας μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

awareness cancer design pink
Photo by Miguel Á. Padriñán on Pexels.com

Όταν τρώμε λάδι καρύδας, το σώμα μας παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες. Αυτές οι κετόνες παρέχουν ενέργεια σε υγιή κύτταρα σε όλο το σώμα ενώ παραμελούν καρκινικά κύτταρα. Χωρίς επαρκή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τους μεταλλαγμένους ρυθμούς ανάπτυξης, τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αναπαραχθούν τόσο γρήγορα. Όχι μόνο αυτό, αλλά το λάδι καρύδας είναι επίσης σε θέση να σκοτώσει το Helicobacter pylori, ένα στέλεχος βακτηρίων που βρίσκονται συνήθως στο άνω πεπτικό σύστημα και πιστεύεται ότι είναι αιτία καρκίνου του στομάχου.

 • Το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων

Οι αυξημένες κετόνες που παράγονται από το σώμα μας όταν τρώμε λάδι καρύδας έχουν ένα άλλο πολύ απίστευτο αποτέλεσμα. Είναι γνωστό ότι μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων που προκαλούνται από φαρμακοανθεκτική επιληψία στα παιδιά. Αυτή η επίδραση επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης λαδιού καρύδας ως μέρος της κετογονικής διατροφής.

 • Το λάδι καρύδας προωθεί την υγιή παραγωγή ορμονών

Για να συνθέσουμε υγιείς ορμόνες, τα σώματά μας απαιτούν μια ποικιλία λιπαρών οξέων – πολλά από τα οποία προσφέρονται από το λάδι καρύδας! Η κατανάλωση μόνο μιας κουταλιάς ή δύο ημερησίως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ορμονών. Θα νιώσετε τα θετικά αποτελέσματα βιώνοντας μειωμένο στρες, καλύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια και μια γενικά μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

 • Το να τρώτε λάδι καρύδας κάνει ολόκληρο το σώμα σας να μυρίζει καλύτερα

anniversary beautiful birthday bloom
Photo by Pixabay on Pexels.com

Η οσμή του σώματος προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν την κακή διατροφή, το άγχος και άλλες ορμονικές ανισορροπίες, την υπερβολική ανάπτυξη μικροβίων και τη συσσώρευση τόξινων αποβλήτων λόγω της κακής λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Επειδή το λάδι καρύδας έχει τόσο τεράστιο θετικό αντίκτυπο σε αυτές τις πτυχές της υγείας σας, η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση μπορεί να κάνει την μυρωδιά ολόκληρου του σώματός σας καλύτερη!

 • Μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε υγιέστερο δέρμα, μαλλιά & νύχια

Το λάδι καρύδας διαθέτει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Τα λιπαρά οξέα που απαντώνται φυσικά στο λάδι καρύδας θρέφουν και ενυδατώνουν από μέσα προς τα έξω. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτά τα ίδια λίπη αυξάνουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τις βιταμίνες Α και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Πηγή άρθρου (στα αγγλικά)

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4.8 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 9

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: