Επιστήμη Μελέτες

Η κετογονική δίαιτα και η νηστεία ως διατροφικές προσεγγίσεις στη σκλήρυνση κατά πλάκας (NAMS): Πρωτόκολλο τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης

Τα προκλινικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μια κετογονική διατροφή σε συνδυασμό με νηστεία μπορεί να ρυθμίζουν την ανοσία, να μειώνουν τη σοβαρότητα της νόσου και να προάγουν την επαναμυελίνωση στο μοντέλο ποντικού σε πολλαπλή σκλήρυνση.
Spread the love
4.5
(4)
Bahr LS1Bock M2,3,4Liebscher D5Bellmann-Strobl J1,6Franz L1Prüß A5Schumann D5Piper SK7,8Kessler CS5,9Steckhan N5Michalsen A5,9Paul F1,6,7Mähler A10,11,12.
Author information
1
NeuroCure Clinical Research Center and Department of Neurology, Charité-Universitätsmedizin Berlin, corporate member of Freie Universität Berlin, Humboldt Universität Berlin, Berlin, Germany.
2
Institute of Biochemistry, University Medicine Berlin-Charité, Charitéplatz 1, D-10117, Berlin, Germany.
3
Department of Medicine B, Ruppin General Hospital, Brandenburg Medical School, 16816, Neuruppin, Germany.
4
Department of Hand Surgery, Upper Extremity and Foot Surgery, Center for Orthopedics and Trauma Surgery, Hospital Waldfriede, Argentinische Allee 40, 14163, Berlin, Germany.
5
Institute of Social Medicine, Epidemiology & Health Economics, Charité-Universitätsmedizin Berlin, Berlin, Germany.
6
Experimental and Clinical Research Center, a cooperation between Charité-Universitätsmedizin Berlin and Max Delbruck Center for Molecular Medicine, Berlin, Germany.
7
Berlin Institute of Health, Berlin, Germany.
8
Institute of Biometry and Clinical Epidemiology, Charité-Universitätsmedizin Berlin, corporate member of Freie Universität Berlin, Humboldt-Universität zu Berlin, and Berlin Institute of Health, Charitéplatz 1, D-10117, Berlin, Germany.
9
Department of Internal and Integrative Medicine, Immanuel Krankenhaus Berlin, Berlin, Germany.
10
Experimental and Clinical Research Center, a cooperation between Charité-Universitätsmedizin Berlin and Max Delbruck Center for Molecular Medicine, Berlin, Germany. anja.maehler@charite.de.
11
Berlin Institute of Health, Berlin, Germany. anja.maehler@charite.de.
12
DZHK (German Centre for Cardiovascular Research), Berlin, Germany. anja.maehler@charite.de.

Περίληψη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι η πιο κοινή φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νέους ενήλικες που μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική αναπηρία. Επειδή οι φαρμακολογικές θεραπείες μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες, υπάρχει ανάγκη για συμπληρωματικές θεραπευτικές επιλογές, όπως ειδικές διατροφικές προσεγγίσεις. Τα σώματα κετονών που παράγονται κατά τη διάρκεια της νηστείας (FD) και της κετογονικής δίαιτας (KDs) είναι μια εναλλακτική και προφανώς πιο αποτελεσματική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Μελέτες σε ποντίκια με πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα έδειξαν ευεργετικές επιδράσεις των KDs και FDs στην πρόοδο της νόσου, την αναπηρία, τους γνωστικούς και φλεγμονώδους δείκτες. Ωστόσο, οι κλινικές ενδείξεις σχετικά με αυτές τις δίαιτες είναι σπάνιες. Στο πρωτόκολλο κλινικής μελέτης που παρουσιάζεται εδώ, διερευνάμε αν μια κετογονική δίαιτα μαζί με νηστεία είναι ανώτερα από μια τυπική δίαιτα (SD) από την άποψη των θεραπευτικών επιδράσεων και της εξέλιξης της νόσου.

ΜΕΘΟΔΟΙ:

Η μελέτη αυτή είναι μια μονοκέντρη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, παράλληλη μελέτη. Εκατόν έντεκα ασθενείς με υποτροπιάζουσα-παροδική σκλήρυνση κατά πλάκας με τρέχουσα ασθένεια και σταθερή ανοσορρυθμιστική θεραπεία ή χωρίς θεραπεία τροποποίησης ασθενειών τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις τρεις διατροφικές παρεμβάσεις των 18 μηνών: μια κετογονική δίαιτα με περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων 20-40 g / ημέρα; μια δίαιτα με νηστεία με μια νηστεία 7 ημερών κάθε 6 μήνες και 14 ώρες καθημερινή διαλείπουσα νηστεία στο μεταξύ, και μια στάνταρ διατροφή τροποποιημένη με βάση το λίπος, όπως συνιστάται από τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής. Το κύριο μέτρο ελέγχου είναι ο αριθμός των νέων Τ2-σταθμισμένων βλαβών στην μαγνητική τομογραφία (MRI) μετά από 18 μήνες. Τα δευτερεύοντα τελικά σημεία ελέγχου είναι η ασφάλεια, οι αλλαγές στον ρυθμό υποτροπής, η εξέλιξη της αναπηρίας, η κόπωση, η κατάθλιψη, η νοημοσύνη, η ποιότητα ζωής, οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου καθώς και οι δείκτες φλεγμονής, οξειδωτικού στρες και αυτοφαγίας. Θα αξιολογηθεί επίσης η ασφάλεια και η σκοπιμότητα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Τα προκλινικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μια κετογονική διατροφή σε συνδυασμό με νηστεία μπορεί να ρυθμίζουν την ανοσία, να μειώνουν τη σοβαρότητα της νόσου και να προάγουν την επαναμυελίνωση στο μοντέλο ποντικού σε πολλαπλή σκλήρυνση. Ωστόσο, ελλείπουν τα κλινικά στοιχεία. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη κλινική μελέτη που διερευνά τις επιδράσεις μιας κετογονικής διατροφής και της νηστείας στην πρόοδο της νόσου της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4.5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 4

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: