Επιστήμη Μελέτες

Τα κετονικά σώματα στις νευρολογικές παθήσεις: επικέντρωση στη νευροπροστασία και στους βαθύτερους μηχανισμούς (μελέτη)

Οι κετόνες έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα μέσω πιθανών μηχανισμών που περιλαμβάνουν το αντιοξειδωτικό στρες, την διατήρηση της ενέργειας, την ρύθμιση της δραστηριότητας της αποακετυλίωσης και των φλεγμονωδών αποκρίσεων.

Huajun Yang1, 2, Wei Shan1, 2, 3, 4Fei Zhu1, 2Jianping Wu1, 2, 4 and Qun Wang1, 2, 3, 4*
  • 1Department of Neurology, Beijing Tiantan Hospital, Capital Medical University, China
  • 2National Center for Clinical Medicine of Neurological Diseases, China
  • 3Beijing Institute for Brain Disorders (BIBD), China
  • 4Advanced Innovation Center for Human Brain Protection, Capital Medical University, China

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα σώματα κετονών που προέρχονται από την οξείδωση λιπαρών οξέων και παράγονται κατά τη διάρκεια της νηστείας ή την κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να ασκήσουν ευρείες νευροπροστατευτικές επιδράσεις σε μια ομάδα νευρολογικών ασθενειών. Αν και οι μηχανισμοί που υποκρύπτουν τις νευροπροστατευτικές δράσεις των κετονικών σωμάτων δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, μελέτες τα τελευταία χρόνια έδωσαν άφθονα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι κετόνες έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα μέσω πιθανών μηχανισμών που περιλαμβάνουν το αντιοξειδωτικό στρες, την διατήρηση της ενέργειας, την ρύθμιση της δραστηριότητας της αποακετυλίωσης και των φλεγμονωδών αποκρίσεων. Με βάση αυτά τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, η κετογονική διατροφή έχει εφαρμοστεί στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως η ανθεκτική επιληψία, η νόσος του Alzheimer, η νόσος του Parkinson και η τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Η κετογονική διατροφή έχει μεγάλες δυνατότητες για κλινική εφαρμογή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Οι μελλοντικές μελέτες είναι απαραίτητες για να διευκρινιστούν περαιτέρω οι ρόλοι και ο θεραπευτικός στόχος των συστατικών των κετονικών σωμάτων, έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η στρατηγική και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με μια κετογονική διατροφή.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να σας λύσω κάποια σας απορία ή επιθυμείτε να σας βοηθήσω να δοκιμάσετε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων σύμφωνη με τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να το κάνετε μέσω facebook στην σελίδα μου ή στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία / 5. Καταμέτρηση ψήφων

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.