Μελέτες

Μεταφορά κετονών σώματος στο ανθρώπινο νεογνό και βρέφος (μελέτη)

Σε απλά ελληνικά από μωρά μπορούμε να είμαστε σε κέτωση χωρίς κάποιο πρόβλημα και το σώμα μας είναι φτιαγμένο για αυτό!
Spread the love
5
(1)

Χρησιμοποιώντας μια συνεχή ενδοφλέβια έγχυση από D-(-)-3-υδροξυ [4,4,4-2Η3] βουτυρικού ιχνηθέτη, μετρήσαμε τη συνολική μεταφορά των κετονικών σωμάτων σε 12 βρέφη: έξι νεογέννητα, τέσσερα ηλικίας 1-6 ετών, ένα διαβητικό, και ένα υπερινσουλιναιμικό βρέφος. Η μεταφορά εισροής-εκροής των σωμάτων κετονών (ροή) ήταν κατά μέσο όρο στα 17,3 +/- 1,4 mumol kg-1 min-1 στα νεογνά, μια τιμή που δεν διαφέρει από εκείνη των 20,6 +/- 0,9 mumol kg-1 min-1 που μετράται στα μεγαλύτερα βρέφη . Αυτός ο ρυθμός επιταχύνθηκε στα 32.2 mumolkg-1 min-1 στο διαβητικό και επιβραδύνθηκε στα 5.0 mumolkg-1 min-1 στο υπερινσουλιναιμικό παιδί. Όπως και στον ενήλικο, ο κύκλος των κετονών ήταν ευθέως ανάλογος προς τις συγκεντρώσεις ελεύθερων λιπαρών οξέων και κετονικών σωμάτων, ενώ η εκκαθάριση των κετονών μειώθηκε καθώς αυξανόταν η κυκλοφοριακή περιεκτικότητα των κετονικών σωμάτων. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον ενήλικα, τα ποσοστά του κύκλου των κετονικών σωμάτων στα 12,8-21,9 mumol kg-1 min-1 στα νεογέννητα με νηστεία για λιγότερο από 8 ώρες και τα ποσοστά στα 17,9-26,0 mumol kg-1 min-1 σε μεγαλύτερα βρέφη που είχαν νηστέψει για λιγότερο από 10 ώρες, ήταν σε ένα εύρος που βρέθηκε σε ενήλικες μόνο μετά από αρκετές ημέρες συνολικής νηστείας. Αν ο κύριος όγκος των μεταφερόμενων με τις σωματικές κετόνες καυσίμων οξειδώνονται στο βρέφος όπως στους ενήλικες, αυτό σημαίνει πως τα κετονικά σώματα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 25% των βασικών ενεργειακών απαιτήσεων των νεογνών κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν την ενεργό κετογένεση και την αναλογικά και ποσοτικά σημαντική μεταφορά των σωματικών κετονών ως καυσίμου του σώματος στο ανθρώπινο βρέφος. Επιπλέον, οι ποιοτικά παρόμοιες σχέσεις στην συγκέντρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων και την εισροή κετονών μεταξύ του νεογνού και του ενήλικα  και σε σχέση με τη συγκέντρωση των κετονών και τον ρυθμό κάθαρσής τους υποδεικνύουν ότι τα ενδοηπατικά και εξωηπατικά ρυθμιστικά συστήματα που ελέγχουν τον μεταβολισμό των κετονικών σωμάτων είναι καλά εδραιώμενα από την πρώτη μεταγγενητική ηλικία στους ανθρώπους.

 

Σε απλά ελληνικά από μωρά μπορούμε να είμαστε σε κέτωση χωρίς κάποιο πρόβλημα και το σώμα μας είναι φτιαγμένο για αυτό!

Πηγή

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: