Επιστήμη Μελέτες

Η έντονη γλυκιά γεύση ξεπερνά ακόμα και την ανταμοιβή από την κοκαΐνη (μελέτη)

Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν σαφώς ότι η έντονη γλυκύτητα μπορεί να ξεπεράσει την ανταμοιβή από την χρήση κοκαΐνης, ακόμη και σε ευαισθητοποιημένα από το ναρκωτικό και εθισμένα υποκείμενα. Εικάζουμε ότι η εθιστική δυνατότητα της έντονης γλυκύτητας είναι αποτέλεσμα μιας εγγενής υπερευαισθησίας στην γλυκιά γεύση. Στα περισσότερα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων και των ανθρώπων, οι υποδοχείς του γλυκού εξελίχθηκαν σε περιβάλλοντα προγόνων που ήταν φτωχά σε σάκχαρα και συνεπώς δεν έχουν προσαρμοστεί σε υψηλές συγκεντρώσεις γλυκών γεύσεων.
Spread the love
4
(1)
Magalie Lenoir,# Fuschia Serre,# Lauriane Cantin, and Serge H. Ahmed *

Ιστορικό

Τα εξευγενισμένα σάκχαρα (π.χ. σακχαρόζη, φρουκτόζη) απουσίαζαν στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων μέχρι πολύ πρόσφατα στην ανθρώπινη ιστορία. Σήμερα, η κατανάλωση πλούσιων σε σάκχαρα τροφών συνεισφέρει μαζί με άλλους παράγοντες στην παρούσα επιδημία παχυσαρκίας. Η υπερκατανάλωση πυκνών σε ζάχαρη τροφίμων ή ποτών αρχικά προκαλείται από την ευχαρίστηση της γλυκιάς γεύσης και συγκρίνεται συχνά με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Παρόλο που υπάρχουν πολλά βιολογικά κοινά μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε ζάχαρη και των φαρμάκων/ναρκωτικών κατάχρησης, η εθιστική δυνατότητα της πρώτης σε σχέση με τις τελευταίες είναι επί του παρόντος άγνωστη.

Μεθοδολογία / Κύρια ευρήματα

Εδώ αναφέρουμε ότι όταν επιτράπηκε στους αρουραίους να επιλέξουν αμοιβαία – αποκλειστικά μεταξύ ύδατος γλυκανθέντος με σακχαρίνη – έντονη γλυκαντική ουσία χωρίς θερμίδες – και ενδοφλέβιας κοκαΐνης – μια ιδιαίτερα εθιστική και επιβλαβή ουσία – η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ζώων (94%) προτιμούσε τη γλυκιά γεύση της σακχαρίνης. Η προτίμηση για σακχαρίνη δεν οφείλεται στην αφύσικη ικανότητά της να προκαλεί γλυκύτητα χωρίς θερμίδες, επειδή η ίδια προτίμηση παρατηρήθηκε επίσης και με τη σακχαρόζη, μια φυσική ζάχαρη. Τέλος, η προτίμηση για τη σακχαρίνη δεν ήταν δυνατόν να ξεπεραστεί με την αύξηση των δόσεων κοκαΐνης και παρατηρήθηκε παρά τη δηλητηρίαση από κοκαΐνη, την ευαισθητοποίηση ή την κλιμάκωση της πρόσληψης – η τελευταία ήταν χαρακτηριστικό της τοξικομανίας.

Συμπεράσματα

Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν σαφώς ότι η έντονη γλυκύτητα μπορεί να ξεπεράσει την ανταμοιβή από την χρήση κοκαΐνης, ακόμη και σε ευαισθητοποιημένα από το ναρκωτικό και εθισμένα υποκείμενα. Εικάζουμε ότι η εθιστική δυνατότητα της έντονης γλυκύτητας είναι αποτέλεσμα μιας εγγενής υπερευαισθησίας στην γλυκιά γεύση. Στα περισσότερα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων και των ανθρώπων, οι υποδοχείς του γλυκού εξελίχθηκαν σε περιβάλλοντα προγόνων που ήταν φτωχά σε σάκχαρα και συνεπώς δεν έχουν προσαρμοστεί σε υψηλές συγκεντρώσεις γλυκών γεύσεων. Η υπερφυσική διέγερση αυτών των υποδοχέων με πλούσιες σε ζάχαρη δίαιτες, όπως αυτές που ακολουθούνται σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες, θα δημιουργούσε ένα υπερφυσικό σήμα ανταμοιβής στον εγκέφαλο το οποίο θα υπερίσχυε των μηχανισμών αυτοέλεγχου και έτσι θα οδηγούσε σε εθισμό.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: