Επιστήμη ΚΕΤΟΒασικά

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια απλή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και σε μία κετογονική διατροφή;

Μάθετε ποια ακριβώς είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια απλή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και την κετογονική, καθώς και πόσες πιθανές εκδοχές κετογονικής υπάρχουν, ανάλογα την αυστηρότητα των μάκρος!
Spread the love
5
(6)

Οι κετογονικές διατροφές είναι ένα υποσύνολο των χαμηλών σε υδατάνθρακες διατροφών. Είναι γενικά αποδεκτό, ότι κάθε διατροφή στην οποία καταναλώνονται κάτω από 130 με 150 γραμμάρια υδατανθράκων είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, δεδομένου πως σε μια συμβατική διατροφή, οι περισσότεροι καταναλώνουν χοντρικά 300 γρ υδατανθράκων/ημέρα.

Η κετογονική διατροφή προκαλεί μια μεταβολική κατάσταση γνωστή ως κέτωση, το οποίο σημαίνει πως το σώμα καίει λίπος για ενέργεια (αντί για γλυκόζη).

Η κέτωση επιτυγχάνεται συνήθως αν καταναλωθούν έως 50 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων την ημέρα ή λιγότερο. Το ακριβές ποσό είναι προσωπικό και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά οι περισσότεροι καταναλώνουν έως το πολύ 20 γρ καθαρών υδατανθράκων/ημέρα όταν θέλουν να επιτύχουν κέτωση.

Συνεπώς για να συνοψίσουμε, ως κετογονική ορίζεται μια διατροφή όταν κάποιος καταναλώνει έως 20 γρ καθαρών υδατανθράκων/ημέρα, ενώ ως χαμηλών υδατανθράκων οποιαδήποτε διατροφή έχει έως 150 γρ – προσωπικά θεωρώ πως κανείς δεν πρέπει να καταναλώνει πάνω από 100 γρ/ημέρα.

Η κετογονική διατροφή τώρα μπορεί να χωριστεί σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • την “τεμπέλικη” κετογονική
  • την “απλή” κετογονική
  • την θεραπευτική κετογονική

Η “τεμπέλικη” κετογονική είναι όταν κάποιος τρώει μόνο από τα επιτρεπτά τρόφιμα στην πράσινη λίστα, χωρίς να μετράει ποσότητες, δίνοντας έμφαση στα καλά λίπη και προσέχοντας την ποσότητα της πρωτεΐνης. Είναι ιδανική για όσους δεν έχουν κάποιο σοβαρό θέμα υγείας και θέλουν μόνο να τρώνε σωστά, αποκομίζοντας κάποια οφέλη. Έχει το αρνητικό πως επειδή δεν μετράει κάποιος τίποτα (εκτός ίσως από τους υδατάνθρακες στην αρχή), μπορεί τελικά να μην επιτύχει και ιδιαίτερη κέτωση, αλλά η κέτωση δεν είναι και πάντα το ζητούμενο για όλους.

Η “απλή” κετογονική είναι όταν κάποιος μετράει και ζυγίζει τι τρώει και προσπαθεί να προσαρμόσει την διατροφή του στα λεγόμενα, δικά του μάκρος. Οι μακροεντολές (μάκρος) είναι ένας άλλος όρος για τη λέξη μακροθρεπτικά συστατικά. Τα 3 κύρια μακροθρεπτικά συστατικά είναι τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Η ποσότητα αυτών (εκτός από τους υδατάνθρακες που είναι σταθεροί στα 20 γρ) είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η σωματική διάπλαση και η δραστηριότητα. Όταν κάποιος λοιπόν μετράει και πετυχαίνει τα μάκρος του, η κέτωση είναι σίγουρη μετά από μερικές μέρες και ανάλογα με τα ποσοστά που κρατάει, μπορεί να επιτύχει πιο βαθιά ή πιο ελαφριά κέτωση. Σε αυτή την κατηγορία εννοείται πως το άτομο σίγουρα θα βιώσει όλα τα οφέλη της κετογονικής διατροφής πέρα από την όποια απώλεια βάρους, που βασικά είναι παρενέργεια και όχι ο στόχος (μπορεί κάποιος να χάσει βάρος με πολλούς τρόπους, η κέτωση όμως προσδίδει υγεία, σωστότερη λειτουργία του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα και αυξημένες πιθανότητες μακροζωΐας). Ιδανικά τα επίπεδα κέτωσης κυμαίνονται από 1,5 mmol / L έως 3,0 mmol / L και τα ποσοστά είναι συνήθως 80% λίπος, 15% πρωτεΐνη και 5% υδατάνθρακες (έως 20 γρ/ημέρα).

Η θεραπευτική κετογονική είναι όταν κάποιος έχει κάποιο σοβαρό θέμα υγείας (πχ καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιλήψια, άλλο αυτοάνοσο) και προσπαθεί να επιτύχει υψηλά επίπεδα κέτωσης πάνω από 3,0 mmol / L. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με ακόμα μεγαλύτερη μείωση υδατανθράκων (έως 10 γρ/ημέρα) και αύξηση του ποσοστού λίπους σε οτιδήποτε μεταξύ 85% και 90% των ημερήσιων θερμίδων.

Τέλος, στην απλή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, κάποιος θα μπορούσε να φάει και κάτι από την πορτοκαλί λίστα, αλλά ιδανικά θα πρέπει να τρώτε το πολύ μία από τις επιλογές της πορτοκαλί λίστας. Για μια πιο χαλαρή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ή αν μόλις ξεκινάτε, θα μπορούσατε να επιλέγετε 2 επιλογές, αλλά αν θέλετε να μπείτε σε κέτωση και τελικά να προσαρμοστείτε στην καύση λίπους για ενέργεια, καλό είναι να αποφεύγετε τα φρούτα εντελώς και σταδιακά να μειώνετε και ό,τι άλλο καταναλώνετε από την πορτοκαλί λίστα ή να μην το τρώτε κάθε μέρα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. 

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 6

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: