Επιστήμη Μελέτες

Κετογονική διατροφή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες: Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο για την απώλεια βάρους σε ασθενείς με παχυσαρκία και ήπια νεφρική ανεπάρκεια (μελέτη)

Όταν διεξάγεται υπό την επίβλεψη επαγγελματιών της υγειονομικής περίθαλψης, μια χαμηλή σε θερμίδες κετογονική δίαιτα είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για την απώλεια βάρους σε ασθενείς με παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται από ήπια νεφρική ανεπάρκεια.
Spread the love
0
(0)
by Adriano Bruci 1,
Dario Tuccinardi 2,Rossella Tozzi 3,Angela Balena 3,Silvia Santucci 1,Riccardo Frontani 1,Stefania Mariani 3,Sabrina Basciani 3,Giovanni Spera 3,Lucio Gnessi 3,Carla Lubrano 3,† andMikiko Watanabe 3,*,†
1
Nephrology and Dialysis Unit, Santa Maria alla Gruccia Hospital, 52025 Arezzo, Italy
2
Department of Endocrinology and Diabetes, University Campus Bio-Medico of Rome, 00128 Rome, Italy
3
Department of Experimental Medicine, Section of Medical Pathophysiology, Food Science and Endocrinology, Sapienza University of Rome, 00161 Rome, Italy
*
Author to whom correspondence should be addressed.
These authors contributed equally.
Nutrients 202012(2), 333; https://doi.org/10.3390/nu12020333
Received: 20 December 2019 / Revised: 17 January 2020 / Accepted: 23 January 2020 / Published: 27 January 2020
(This article belongs to the Special Issue Role of Nutrition in Metabolic Dysfunction and Obesity)

Περίληψη
Οι κετογονικές δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (VLCKD) είναι ένα αποτελεσματικό και όλο και περισσότερο χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την απώλεια βάρους. Παραδοσιακά θεωρούμενες ως υψηλές σε πρωτεΐνη, οι κετογονικές δίαιτες εξετάζονται συχνά με ανησυχία από τους κλινικούς γιατρούς λόγω της πιθανής βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν στη λειτουργία των νεφρών. Εδώ αξιολογήσαμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μιας χαμηλής σε θερμίδες κετογονικής δίαιτας σε ασθενείς με παχυσαρκία και ήπια νεφρική ανεπάρκεια. Πραγματοποιήθηκε μια προοπτική μελέτη πραγματικής ζωής σε ενενήντα δύο ασθενείς μετά από χαμηλή σε θερμίδες κετογονική δίαιτα για περίπου 3 μήνες. Τριάντα οκτώ είχαν ήπια νεφρική ανεπάρκεια και πενήντα τέσσερεις δεν είχαν νεφρικό πρόβλημα και επομένως χαρακτηρίστηκαν ως ομάδα ελέγχου. Ανθρωπομετρικές παράμετροι, βιοηλεκτρική αντίσταση και δεδομένα βιοχημείας συλλέχθηκαν πριν και στο τέλος της διατροφικής παρέμβασης. Η μέση απώλεια βάρους ήταν σχεδόν 20% του αρχικού βάρους, με σημαντική μείωση της μάζας λίπους. Αναφέρουμε βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων και καμία κλινικά σημαντική παραλλαγή σχετικά με τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Κατά τη διαστρωμάτωση με βάση τη νεφρική λειτουργία, δεν βρέθηκαν διαφορές στην αποτελεσματικότητα και τα αποτελέσματα ασφάλειας. Είναι ενδιαφέρον ότι το 27,7% των ασθενών με ήπια νεφρική ανεπάρκεια ανέφεραν κανονικοποίηση του σπειραματικού διηθήματος μετά από την διατροφική παρέμβαση. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, όταν διεξάγεται υπό την επίβλεψη επαγγελματιών της υγειονομικής περίθαλψης, μια χαμηλή σε θερμίδες κετογονική δίαιτα είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για την απώλεια βάρους σε ασθενείς με παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται από ήπια νεφρική ανεπάρκεια.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: