Επιστήμη Μελέτες

Συσχέτιση λιπών και πρόσληψης υδατανθράκων με καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα σε 18 χώρες από πέντε ηπείρους (PURE): Αναμενόμενη μελέτη στατιστικής ομάδας (THE LANCET)

Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, ενώ το ολικό λίπος και οι μεμονωμένοι τύποι λίπους είχαν σχέση με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα. Το συνολικό λίπος και τα είδη λίπους δεν συσχετίσθηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το κορεσμένο λίπος είχε αντίστροφη σχέση με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Spread the love
0
(0)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ιστορικό
Η σχέση μεταξύ των μακροθρεπτικών συστατικών και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της θνησιμότητας είναι αμφιλεγόμενη. Τα περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα προέρχονται από πληθυσμούς της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, όπου ο πλεονασμός της τροφής είναι πιο πιθανός, επομένως η εφαρμογή τους σε άλλους πληθυσμούς είναι ασαφής.

Μέθοδοι
Η μελέτη της PURE είναι μία μεγάλη επιδημιολογική μελέτη στατιστικής ομάδας από άτομα ηλικίας 35-70 χρονών (εγγεγραμμένα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2003 έως 31 Μαρτίου 2013) σε 18 χώρες με μία μέση παρακολούθηση 7.4 ετών. Η διατροφική πρόσληψη 135.335 ατόμων καταγράφηκε χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων. Τα πρωταρχικά αποτελέσματα ήταν ολική θνησιμότητα και τεράστια καρδιαγγειακά περιστατικά (θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα, μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια). Τα δευτερογενή αποτελέσματα ήταν όλα εμφράγματα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα από μη καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε πεμπτημόρια πρόσληψης θρεπτικών ουσιών (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες) βάσει του ποσοστού ενέργειας που παρείχαν τα θρεπτικά συστατικά. Αξιολογήσαμε τις συσχετίσεις μεταξύ κατανάλωσης υδατανθράκων, συνολικού λίπους και κάθε τύπου λίπους με καρδιαγγειακή νόσο και ολική θνησιμότητα. Υπολογίσαμε τους την αναλογία του ρίσκου (HRs) χρησιμοποιώντας ένα πολυπαραγωγικό μοντέλο αδυναμίας Cox με τυχαίες αναλύσεις για να υπολογίσουμε το κέντρο ομαδοποίησης.

Ευρήματα
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, καταγράψαμε 5.796 θανάτους και 4.784 σοβαρά περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας (υψηλότερη [πεμπτημόρια 5] έναντι χαμηλότερης κατηγορίας [πεμπτημόρια 1], HR 1 · 28 [95% CI 1 · 12-1 · 46], p τάση = 0.0001 ) αλλά όχι με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η πρόσληψη συνολικού λίπους και κάθε τύπου λίπους συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας (πεμπτημόρια 5 έναντι πεμπτημορίου 1, ολικό λίπος: HR 0,77 [95% CI 0,67-0,87], τάση p <0,0001 · κορεσμένο λίπος, HR 0,86 [0,76-0,99], τάση ρ = 0,0088, μονοακόρεστο λίπος: HR 0,81 [0,71-0,92], τάση p <0,0001 και πολυακόρεστο λίπος: HR 0 · 80 [0,7-0,0 · 89], τάση p <0,0001). Η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου (πεμπτημόρια 5 έναντι πεμπτημορίου 1), HR 0 · 79 [95% CI 0 · 64-0 · 98], p τάση = 0 · 0498). Τα συνολικά λίπη και τα κορεσμένα και ακόρεστα λίπη δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ερμηνεία
Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, ενώ το ολικό λίπος και οι μεμονωμένοι τύποι λίπους είχαν σχέση με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα. Το συνολικό λίπος και τα είδη λίπους δεν συσχετίσθηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το κορεσμένο λίπος είχε αντίστροφη σχέση με εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι παγκόσμιοι διατροφικοί οδηγοί θα πρέπει να επανεξεταστούν υπό το φως αυτών των ευρημάτων.

Χρηματοδότηση
Όλες οι πηγές χρηματοδότησης παρατίθενται στο τέλος της σελίδας.

Πηγή

Μετάφραση: Βίκυ Παναγιωτίδου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: