Επιστήμη

Είναι ανησυχητική η υψηλή χοληστερίνη στην κετονική διατροφή; (μετάφραση)

Είναι ανησυχητική η αυξημένη χοληστερίνη όταν κάποιος κάνει κετονική διατροφή; Διαβάστε να μάθετε!
Spread the love
0
(0)

Καθώς οι κετονικές και οι διατροφές χαμηλών υδατανθράκων γίνονται πιο γνωστές, μερικοί άνθρωποι που ακολουθούν τις συγκεκριμένες δίαιτες έχουν παρατηρήσει μία ραγδαία αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης, γνωστής και ως κακής χοληστερίνης. Γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες, αφού αυξημένα επίπεδα LDL σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ειδικοί του κλάδου παρουσιάζουν διφορούμενες απόψεις για τα αίτια αυτής της αντίδρασης, και το κατά πόσο παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. To άρθρο αυτό θα προσπαθήσει να προσφέρει μία σφαιρική ματιά επί του θέματος με σκοπό να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της αυξημένης LDL στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη υγεία.

Τι είναι η Χοληστερίνη και γιατί την χρειαζόμαστε;

Η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) είναι μία κηρώδης, λιπαρή ουσία που είναι απαραίτητη για τη ζωή. Παίζει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των μεμβρανών που περιβάλουν τα κύτταρα του σώματός μας. Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται για την κατασκευή των ορμονών όπως η βιταμίνη D, η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, ενώ χρειάζεται και για την παραγωγή των χολικών οξέων που είναι απαραίτητα για την πέψη του λίπους. Το συκώτι, τα έντερα και άλλα όργανα παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερίνης που υπάρχει στο σώμα μας. Παράλληλα όμως, ο οργανισμός μπορεί να λάβει χοληστερίνη και από την διατροφή, καταναλώνοντας κρέας, τυρί, αυγά και βούτυρο.

Πως η χοληστερίνη σχετίζεται με τη καρδιακή νόσο;

Ιστορικά, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα έχουν συσχετισθεί με την αθηροσκλήρωση, μία παθολογική κατάσταση στην οποία έχουν δημιουργηθεί σκληρές πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών και δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Η δημιουργία των πλακών είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν λευκά αιμοσφαίρια, ασβέστιο, η χοληστερίνη και πολλά άλλα, που οδηγούν εν τέλει στην επικάλυψη των «πληγωμένων» περιοχών των αρτηριών με την πλάκα αυτή.

Όμως η χοληστερίνη δεν ταξιδεύει μόνη της στο αίμα, αλλά μεταφέρεται σε ειδικά λιποπρωτεΐνικά σωματίδια. Τα σωματίδια αυτά φανταστείτε τα σας μικρές σφαίρες που περιέχουν ειδικές πρωτεΐνες, γνωστές και ως αποπρωτεΐνες, τριγλυκερίδια, λιποδιαλυτές βιταμίνες και τη χοληστερίνη.

Καθώς κινούνται μέσα στο αίμα τα λιποσωματίδια διαμορφώνονται με διαφορετικό τρόπο, καθώς συλλέγουν τριγλυκερίδια και χοληστερόλη.

Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)

Τα σωματίδια λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) περιέχουν την απολιποπρωτεΐνη Β. Οι LDL σχηματίζονται από λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDLs), οι οποίες παράγονται από το ήπαρ.
Η κύρια λειτουργία της LDL είναι να μεταφέρει τριγλυκερίδια ως πηγή ενέργειας και χοληστερίνη ως δομικό συστατικό για την επισκευή βλαβών, μέσω της κυκλοφορίας του αίματός στα κύτταρα που τα χρειάζονται.

Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

Τα σωματίδια λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) περιέχουν την Απολιποπρωτεΐνη Α ως την κύρια πρωτεΐνη τους. Οι HDL συντίθενται στο έντερο και στο συκώτι.

Μία από τις κύριες λειτουργίες της HDL είναι η μεταφορά της χοληστερίνης πίσω στο ήπαρ. Η HDL περιέχει υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης σε λιπίδια από τις άλλες λιποπρωτεΐνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πυκνότερο μόριο, εξ ου και το όνομα “λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας”.

Σωματίδια LDL και Καρδιακή Νόσος

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα της LDL στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να οξειδωθούν και να μπουν μέσα στα αρτηριακά τοιχώματα οδηγώντας σε αθηροσκλήρωση.

Για το λόγο αυτό, η χοληστερίνη μέσα στα σωματίδια LDL είναι γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη και αντίστοιχα η χοληστερίνη στα σωματίδια HDL ως «καλή» χοληστερίνη. Όμως στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένας τύπος χοληστερίνης που μεταφέρεται μεταξύ των διαφορετικών τύπων σωματιδίων.

Επιπρόσθετα, ο βαθμός στον οποίο τα αυξημένα επίπεδα της LDL προκαλούν καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν κετονική διατροφή ή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές των λιπιδίων;

Κλασσικό Λιπιδιακό Προφίλ

Οι παρακάτω τιμές είναι τα τυπικά φυσιολογικά εύρη για τιμές λιπιδίων σε άτομα χωρίς προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο μετά από μια 10-12ωρη περίοδο νηστείας.

 • Συνολική χοληστερίνη < 200 mg / dL (5,2 mmol / L)
 • LDL χοληστερίνη < 130 mg / dL (3,4 mmol / L)
 • VLDL χοληστερίνη < 40 mg / dL (1,04 mmol / L)
 • HDL χοληστερόλη (άντρες) > 40 mg / dL (1,04 mmol / L)
 • HDL χοληστερόλη (γυναίκες) > 50 mg / dL (1,3 mmol / L)
 • Τριγλυκερίδια < 150 mg / dL (1,7 mmol / L)

Προηγμένες τιμές λιποπρωτεϊνών

Τα τελευταία χρόνια, ένα πιο εξελιγμένο τεστ λιπιδίων έχει γίνει διαθέσιμο, γνωστό και ως NMR LipoProfile. Παρακάτω υπάρχουν οι τιμές για τα εύρη αναφοράς που υποδηλώνουν μικρό ή μέτριο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

LDL-P < 1300 nmol / L

Η τιμή αυτή αντικατοπτρίζει τον συνολικό αριθμό LDL σωματιδίων στην κυκλοφορία του αίματός.

HDL-P > 30,5 μmol / L

Αυτή η τιμή αντανακλά τον συνολικό αριθμό HDL σωματιδίων στην κυκλοφορία του αίματος.


Μικρή LDL-P < 527 μmol / L

Αυτή η τιμή αντανακλά τον αριθμό των σωματιδίων LDL που είναι μικρά και πυκνά. Αυξημένα επίπεδα χαμηλής LDL-P σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μέγεθος LDL > 20,5 nm

Αυτή η τιμή αντανακλά το μέγεθος των σωματιδίων LDL. Τα άτομα με μεγάλη, ανώμαλη LDL (Πρότυπο Α) θεωρείται συνήθως λιγότερο αθηρογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες., ενώ το Πρότυπο Β, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερες συγκεντρώσεις μικρής LDL σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.

Υπερ-Ανταποκριτές Χοληστερίνης. Ένα σύνηθες φαινόμενο κέτωσης;

Τα επίπεδα χοληστερίνης ενός ατόμου μπορεί να αυξηθούν σε σχέση με τις προαναφερόμενες τιμές για πολλούς λόγους.

Προσωρινή Αύξηση της LDL

Ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο είναι η προσωρινή αύξηση της LDL που προκαλείται κατά την διάρκεια και ύστερα από μεγάλη απώλεια κιλών (1). Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης είναι ο υποθυρεοειδισμός, οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, ένας τραυματισμός και λοιμώξεις.

Σημαντικά Αυξημένη LDL

Εν τέλει, υψηλή χοληστερίνη μπορεί να εμφανιστεί σε μερικούς ανθρώπους που ακολουθούν κετονική διατροφή ή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα της LDL ενώ βιώνουν ευεργετικές αλλαγές σε άλλους δείκτες που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, όπως αύξηση των επιπέδων της HDL και μείωση των τριγλυκεριδίων, της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.

Αντίθετα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν δει τα συνολικά επίπεδα HDL και LDL τους να αυξάνονται από 50% – 200% ή περισσότερο, ύστερα από αλλαγή σε κετονική δίαιτα ή χαμηλών υδατανθράκων. Αν και μερικοί είναι υπέρβαροι ή «μεταβολικά ανθυγιεινοί», πολλά από αυτά τα άτομα ανήκουν σε μια ομάδα που ο Dave Feldman στον Κώδικα Χοληστερόλης (Cholesterol Code) αποκαλεί Lean Mass Hyper-Response (LMHRs): υγιείς, λεπτούς ή / και αθλητικούς ανθρώπους με τιμές LDL ≥ 200 mg / dL (5.2 mmol / L).

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Feldman, μηχανικός λογισμικού με έντονο ενδιαφέρον για την επιστήμη, έχει πραγματοποιήσει αρκετές δεκάδες πειράματα στον εαυτό του και έχει συλλέξει δεδομένα από έναν αριθμό άλλων ατόμων που ακολουθούν κετονική διατροφή και δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης έχουν αυξηθεί πολύ πέρα από το “βέλτιστο” εύρος. Ωστόσο, εάν αυτό είναι προβληματικό ή όχι, δεν είναι απολύτως σαφές, ειδικότερα επειδή άλλοι βιοδείκτες τους συνήθως βελτιώνονται ή παραμένουν σταθεροί.

Σύμφωνα με τον Feldman, ο συνδυασμός υψηλότερων ενεργειακών απαιτήσεων, χαμηλότερων αποθεμάτων λίπους σώματος και γλυκογόνου σε LMHR-άτομα προκαλεί αυξημένη παραγωγή LDL με σκοπό τη μεταφορά ενέργειας, για επισκευή και για άλλους σκοπούς.

Πράγματι, σε μια σειρά πειραμάτων που έγιναν από τον Feldman δείχθηκε ότι ο χειρισμός της πρόσληψης θερμίδων και λιπών και / ή πρόσληψης υδατανθράκων και λιπών μπορεί να αυξήσει δραματικά ή να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε μόλις τρεις ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι λιπιδολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Thomas Dayspring, πιστεύουν ότι η εξαιρετικά υψηλή LDL και η LDL-P αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αναφέρθηκε στη μελέτη MESA που ερεύνησε τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (κοινή μορφή καρδιαγγειακής νόσου) σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους (2).

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο;

Αν και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η αυξημένη LDL είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόσφατες και παλαιότερες έρευνες υποδηλώνουν ότι υπάρχουν και άλλοι που συμβάλλουν εξίσου, αν όχι περισσότερο.

Υπερινσουλιναιμία
Η ινσουλίνη έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, όπως την αποθήκευση γλυκόζης στο ήπαρ και τους μυς και την σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) συνδέεται στενά με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου (CAD) (3, 4, 5).

Σε μια μελέτη του 1998 που εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 2100 μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας βρέθηκαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η ίδια έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από τις τιμές των λιπιδίων (3).

Μια πρόσφατη μελέτη του 2017 με περισσότερους από 2.500 ενήλικες εξέτασε την ινσουλίνη νηστείας και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP), ένας δείκτης φλεγμονής που θεωρείται ισχυρός προγνωστικός δείκτης και για την καρδιακή προσβολή. Στη μελέτη αυτή, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης ήταν 4 φορές συχνότερο να έχουν αυξημένα επίπεδα hs-CRP σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης. Αντίθετα, τα αυξημένα επίπεδα LDL δεν έδειξαν καμία σχέση με το hs-CRP (4).

Υψηλά επίπεδα μικρής LDLP

Οι περισσότεροι λιπιδολόγοι και καρδιολόγοι συμφωνούν ότι τα υψηλά επίπεδα των μικρών, πυκνών σωματιδίων LDL αυξάνουν τον καρδιακό κίνδυνο. Αυτά τα σωματίδια σχετίζονται και με την αντίσταση στην ινσουλίνη (5).

Σε μια μελέτη του 2017 που έγινε σε 18.000 άτομα, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μικρών σωματιδίων LDL συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με τιμές λιπιδίων στο φυσιολογικό εύρος, καθώς και σε άτομα που θεωρούνται ήδη υψηλού κινδύνου (6).

Ωστόσο, άλλες μελέτες παρατήρησης υποδεικνύουν ότι υψηλότερα επίπεδα μεγάλων σωματιδίων LDL θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι επίσης προβληματικά, όμως πρέπει να τονισθεί ότι πιθανώς λίγα έως κανένα από αυτά δεν ακολουθούσαν κετονική διατροφή ή δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων (2, 7).

Γενετική Κληρονομικότητα

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης, συχνό οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου και έντονη υποδερμική συσσώρευση λίπους. Τα άτομα με FH διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Είναι μια συχνή κατάσταση που επηρεάζει έναν στους 150 ανθρώπους (8).

Μια άλλη ομάδα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων είναι εκείνες με ένα ή δύο αντίγραφα του αλληλομόρφου apoE4 (γονίδιο). Αυτά τα άτομα τείνουν να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη VLDL και χαμηλότερη HDL χοληστερόλη. Εκτός από τις καρδιακές παθήσεις, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες (9).

Εκτός από το ApoE4, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει και άλλες γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, αν και όσα είναι γνωστά για αυτές είναι λίγα προς το παρόν (10).

Γήρανση/ Ηλικία

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου αυξάνεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι λιγότερο δραστήριοι, σε συνδυασμό με άλλες χρόνιες παθήσεις και ανάπτυξη αρτηριακή δυσκαμψίας που δυσχεραίνει τη λειτουργία.

Εμμηνόπαυση
Επιπρόσθετα, έρευνα δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη πάχυνση του εσωτερικού καρωτιδικού στρώματος και του μέσου στρώματος των αρτηριών, ένας δείκτης υποκλινικής αθηροσκλήρωσης. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 249 μεσήλικες γυναίκες, εκείνες που ήταν σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο ή στα τελικά στάδια της περιμενώσεως ήταν πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν πάχυνση του κατώτερου-μέσου καρωτιδικού στρώματος (CIMT) σε σύγκριση με εκείνες στην πρώιμη περιμενώπαυση (11).

Το κορεσμένο λίπος αυξάνει τη LDL και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Ο πρόεδρος της American Heart Association (AHA) εξέδωσε πρόσφατα δήλωση ότι η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών αντικαθιστώντας τα με ακόρεστα λίπη θα μειώσει τη ολική και την LDL χοληστερίνη και θα μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων (12).

Ωστόσο, αρκετές μεγάλες μελέτες επισκόπησης δεν μπόρεσαν να συσχετίσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και των καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου μιας μετα-ανάλυσης του 2010, η οποία εξέταζε συνολικά 21 μελέτες που συμμετείχαν πάνω από 340.000 άτομα (13).

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα κορεσμένα λιπαρά οξέα έχουν αναφερθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της LDL, συμπεριλαμβανομένων του παλμιτικού, του μυριστικού και του λαουρικού οξέος, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος των λιπαρών οξέων του γάλακτος (14). Από την άλλη πλευρά, το γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν και πολλά καρδιοπροστατευτικά οφέλη (15).

Ως εκ τούτου, αν αποφύγει κανείς όλα τα γαλακτοκομικά λίπη μπορεί να μειώσει τη LDL, αλλά εν τέλει μπορεί να μην είναι μια καλή στρατηγική για την προστασία της καρδιάς. (Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτή την ανάρτηση: Dairy on a Ketogenic Diet).

Επιπλέον, φαίνεται ότι η απόκριση της LDL στην πρόσληψη κορεσμένου λίπους είναι εξατομικευμένη, με μερικούς ανθρώπους να παρουσιάζουν αύξηση και άλλους να παρουσιάζουν μικρή έως καθόλου διαφορά.

Αν ακολουθείς μία κετονική διατροφή η αυξημένη LDL είναι ανησυχητική;

Δεν είναι γνωστό αν τα πολύ υψηλά επίπεδα της LDL και των σωματιδίων LDL αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε άτομα που ακολουθούν κετονική διατροφή. Ο Dave Feldman δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι ένα εντελώς «καλοπροαίρετο» φαινόμενο, αν και η τρέχουσα έρευνα του δείχνει ότι μπορεί και να είναι.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί μακροπρόθεσμες επίσημες μελέτες σε άτομα με κετονική διατροφή, που να υποδεικνύουν ότι οι αυξήσεις LDL αυτού του μεγέθους είναι ασφαλείς. Είναι κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, αν και τα μικρά, πυκνά σωματίδια LDL είναι ο τύπος που σχετίζεται περισσότερο με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν μερικές μελέτες παρατήρησης που υποδηλώνουν ότι υψηλές συγκεντρώσεις μεγάλων σωματιδίων LDL μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, ο τύπος διατροφής των ατόμων δεν συμπεριλήφθηκε στην ανάλυση όταν αξιολογήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου.

Από την άλλη πλευρά, υψηλότερα επίπεδα HDL έχουν συσχετισθεί με σπανιότερη ή μικρότερη πάχυνση του έσω και μέσου καρωτιδικού στρώματος (CIMT). Σε μια μετα-αναλυτική μελέτη που συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από περισσότερα από 20.000 άτομα, το CIMT τείνει να μειώνεται καθώς η HDL αυξάνεται, ανεξάρτητα από τα επίπεδα της LDL (16). Είναι σημαντικό ότι, στον περιορισμό των υδατανθράκων τα επίπεδα της LDL ποικίλουν από άτομο σε άτομα αλλά τα επίπεδα της HDL σχεδόν πάντα αυξάνονται.

Επιπλέον, οι άνθρωποι, με ανοχή στην ινσουλίνη που ακολουθούν δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή κετονικές, συχνά δείχνουν πιο ευνοϊκές μειώσεις των επιπέδων της ινσουλίνης, της φλεγμονής και της αρτηριακής δυσλειτουργίας σε σχέση με άτομα που ακολουθούν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (17,18).

Συνολικά, τα πολλά καρδιαγγειακά οφέλη των διατροφών, με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο είναι εντυπωσιακά. Επιπλέον, οι LMHRs που παρουσιάζουν πολύ υψηλά επίπεδα LDL συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα και έχουν περισσότερη διαρκή ενέργεια λόγω της κετονικής διατροφής.

Υποσημείωση του Μεταφραστή:

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος (2018) στο επιστημονικό περιοδικό Cardiovascular Diabetology, αξιολογήθηκε η πορεία 350 ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Τα 262 ακολούθησαν μία διατροφή χαμηλή σε υδατάθρακες όπως η κετονική ενώ τα 87 ακολούθησαν την συνήθη φαρμακευτική φροντίδα για έναν χρόνο. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε λιπιδιακές μετρήσεις και τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη με σκοπό να διερευνήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου. Τα αποτελέσματα τις έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν ακολουθήσει μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες παρουσίασαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στις τιμές των βιοδεικτών που αναλύθηκαν (LDLP, ApoA1, Τριγλυκερίδια/HDLC, HDLC, hsCRP και LPIR) ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στην περίπτωση του LDLC. O παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση αθηροσκλήρωσης μειώθηκε κατά 11,9% και παράλληλα η χρήση αντιυπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής διακόπηκε στο 11,4% των συμμετεχόντων. Από την άλλη η ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε την συνήθη φαρμακευτική φροντίδα δεν παρουσίασε αλλαγές. Για την επικύρωση της ασφάλειας του συγκεκριμένου τρόπου θεραπείας, δηλαδή της κετονικής διατροφής σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, η έρευνα αυτή συνεχίζεται και αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα νέα ευρήματα (19).

Βιβλιογραφία

 1. S D Phinney, A B Tang, C R Waggoner, R G Tezanos-Pinto, P A Davis; The transient hypercholesterolemia of major weight loss, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 53, Issue 6, 1 June 1991, Pages 1404–1410, https://doi.org/10.1093/ajcn/53.6.1404

 2. Mora, S. et al. LDL particle subclasses, LDL particle size, and carotid atherosclerosis in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Atherosclerosis 192, 211–217 (2007).

 3. Després, J.-P. et al. Hyperinsulinemia as an Independent Risk Factor for Ischemic Heart Disease. N. Engl. J. Med. 334, 952–958 (1996).

 4. Yang JS, Gerber JN, You HJ Association between fasting insulin and high-sensitivity C reactive protein in Korean adults BMJ Open Sport & Exercise Medicine 2017;3:e000236. doi: 10.1136/bmjsem-2017-000236
 5. Lamarche B, Tchernof A, Mauriège P, et al. Fasting Insulin and Apolipoprotein B Levels and Low-Density Lipoprotein Particle Size as Risk Factors for Ischemic Heart Disease. JAMA. 1998;279(24):1955–1961. doi:10.1001/jama.279.24.1955

 6. Shiffman, Dov et al. LDL subfractions are associated with incident cardiovascular disease in the Malmö Prevention Project Study Atherosclerosis , Volume 263 , 287 – 292

 7. Tanja B. Grammer, Marcus E. Kleber, et al.; Low-density lipoprotein particle diameter and mortality: the Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study, European Heart Journal, Volume 36, Issue 1, 1 January 2015, Pages 31–38, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehu055

 8. Akioyamen LE, Genest J, Shan SD, et al. Estimating the prevalence of heterozygous familial hypercholesterolaemia: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2017;7(9):e016461. doi:10.1136/bmjopen-2017-016461.

 9. Phillips, M. C. (2014), Apolipoprotein E isoforms and lipoprotein metabolism. IUBMB Life, 66: 616-623. doi:10.1002/iub.1314

 10. Waterworth DM, Ricketts SL, Song K, et al. Genetic variants influencing circulating lipid levels and risk of coronary artery disease. Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology. 2010;30(11):2264-2276. doi:10.1161/ATVBAHA.109.201020.
 11. El Khoudary SR, Wildman RP, et al.. Progression Rates of Carotid Intima-media Thickness and Adventitial Diameter during the Menopausal Transition. Menopause (New York, NY). 2013;20(1):8-14. doi:10.1097/gme.0b013e3182611787.
 12. Sacks, F. M. et al. Dietary fats and cardiovascular disease: A presidential advisory from the American Heart Association. Circulation 136, e1–e23 (2017).

 13. Patty W Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B Hu, Ronald M Krauss; Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 91, Issue 3, 1 March 2010, Pages 535–546, https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.27725

 14. Ohlsson L. Dairy products and plasma cholesterol levels. Food & Nutrition Research. 2010;54:10.3402/fnr.v54i0.5124. doi:10.3402/fnr.v54i0.5124.

 15. Maryam S. Farvid, Akbar F et al.; Dairy Food Intake and All-Cause, Cardiovascular Disease, and Cancer Mortality: The Golestan Cohort Study, American Journal of Epidemiology, Volume 185, Issue 8, 15 April 2017, Pages 697–711, https://doi.org/10.1093/aje/kww139

 16. Touboul, Pierre-Jean et al. HDL-C, triglycerides and carotid IMT: A meta-analysis of 21,000 patients with automated edge detection IMT measurement, Atherosclerosis , Volume 232 , Issue 1 , 65 – 71

 17. Hu T, Yao L, Reynolds K, et al. The Effects of a Low-Carbohydrate Diet vs. a Low-Fat Diet on Novel Cardiovascular Risk Factors: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2015;7(9):7978-7994. doi:10.3390/nu7095377.

 18. Volek, J.S., Phinney, S.D., Forsythe, C.E. et al. Lipids (2009) 44: 297. https://doi.org/10.1007/s11745-008-3274-2

 19. Bhanpuri, N. H. et al. Cardiovascular disease risk factor responses to a type 2 diabetes care model including nutritional ketosis induced by sustained carbohydrate restriction at 1 year: an open label, non-randomized, controlled study. Cardiovasc. Diabetol. 17, 56 (2018).

 

Πηγή

Μετάφραση – Επιμέλεια: Maria Tokamani

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: