Τι είναι κέτο και γιατί να θέλετε να την δοκιμάσετε;

Τι είναι η κετονική διατροφή και γιατί να την επιλέξετε (με λίγα λόγια)
Spread the love
3.5
(2)

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΥ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΕΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σε κάθε άλλη περίπτωση ξεκινήστε να διαβάζετε!

Τι είναι λοιπόν η κετονική διατροφή; Στο πιο βασικό επίπεδο, είναι η διατροφή αυτή που βασίζεται στο λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι ιδιαίτερο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά σημαντικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα εξαρτώνται από την καύση της γλυκόζης – ζάχαρη για ενέργεια και καταναλώνουν υδατάνθρακες ως επί το πλείστον να ανταποκριθούν στις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες. Έχετε ακούσει για τους μαραθωνοδρόμους που χρειάζονται να φάνε πολλούς υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο; Αυτό σημαίνει ότι φορτώνουν το σώμα τους με ζάχαρη για έχουν ενέργεια κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αλλά η καύση του λίπους ως καύσιμο είναι πολύ πιο υγιεινή και πιο αποτελεσματική και η δίαιτα είναι ένα μεγάλο μεταβολικό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας μας. Στην πραγματικότητα, οι κετονικοί ερευνητές Dr Steve Phinney και ο Dr Jeff Volek έχουν εντοπίσει ότι κάποιος που χρησιμοποιεί την ζάχαρη ως καύσιμο έχει μόλις 2.000 θερμίδες κατά προσέγγιση αποθηκευμένες στο σώμα τους προς χρήση για ενέργεια, ενώ κάποιος που χρησιμοποιεί το λίπος του σώματός του έχει πάνω από 40.000 θερμίδες διαθέσιμες – είκοσι φορές πιο πολύ!

Γιατί θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας κετονικής διατροφής 

Το άπαχο (χωρίς να υπολογίζουμε το εξτρά λίπος) ανθρώπινο σώμα είναι 74% λίπος και 26% πρωτεΐνη (με ανάλυση κατά θερμίδες). Τα λίπη είναι δομικό συστατικό κάθε ανθρώπινου κυττάρου και είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι οι μονάδες ενέργειας καύσης κάθε κυττάρου. Ένα έμβρυο χρησιμοποιεί κετόνες πριν και αμέσως μετά τη γέννηση από φυσικού του.

Η φλεγμονή είναι η πηγή όλων των ασθενειών. Μια ερώτηση ή παράπονο που ακούμε συχνά είναι γιατί δεν μπορώ να φάω “φυσιολογικά”; Σίγουρα, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τρώνε πατάτες και ρύζι και ζυμαρικά και να μην είναι υπέρβαροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιείς. Είχα μια χούφτα πελατών οι οποίοι ήταν γυναίκες, βάρους περίπου 50 κιλά με επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο υψηλά που χρειαζόντουσαν να λαμβάνουν ινσουλίνη. Γιατί κανονικά πρέπει όλοι να μειώσουν την πρόσληψη υδατανθράκων και όχι μόνο οι διαβητικοί ή όσοι θέλουν να χάσουν βάρος.

Έχουμε όλοι, εξετάζοντας το από εξελικτική σκοπιά, προδιάθεση για να γίνουμε διαβητικοί. Γι’ αυτό θέλω να σας εξηγήσω πώς αποθηκεύεται το λίπος, αλλά το πιο σημαντικό είναι το πώς αυτό σας θέτει σε κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις:

Όταν τρώτε παραπάνω υδατάνθρακες, η γλυκόζη του αίματός σας παραμένει υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή η γλυκόζη δεν μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στα κύτταρα των μυών σας σε μορφή γλυκόγονου. Αυτό το τοξικό επίπεδο της γλυκόζης είναι σαν πίσσα στην κυκλοφορία του αίματος αποφράσσοντας τις αρτηρίες σας ενώ συνδέεται με πρωτεΐνες για να σχηματίσει επιζήμιες AGEs (Σύνθετα Γλυκοζυλιωμένα Τελικά Προϊόντα – Advanced Glycated End-products) προκαλώντας φλεγμονή. Αυτό το υψηλό επίπεδο της γλυκόζης ανεβάζει τα τριγλυκερίδια σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Το άμυλο και η ζάχαρη αποθηκεύονται ως λίπος (θυμηθείτε το άμυλο είναι απλώς μόρια γλυκόζης ενωμένα μαζί σε μια μακρά αλυσίδα. Το πεπτικό σύστημα είναι αυτό που το διασπά σε ξεχωριστά μόρια γλυκόζης… έτσι μια διατροφή πλούσια σε γλυκά και ζάχαρη είναι ίδια με μια διατροφή πλούσια σε άμυλο!). Δεδομένου ότι τα μυϊκά κύτταρα δεν λαμβάνουν γλυκογόνο (επειδή έχουν ουσιαστικά μια κρούστα πάνω από τα κύτταρα και θεωρούνται «ανθεκτικά»), και δεδομένου ότι η ινσουλίνη σταματά την παραγωγή ενζύμου λιπάση που οδηγεί στην καύση του λίπους, τρώγοντας παραπάνω υδατάνθρακες δεν μπορείτε να κάψετε ούτε καν το ήδη αποθηκευμένο λίπος! Έτσι όσο κι αν γυμνάζεστε, αν θέλετε να τρώτε πλιγούρι βρώμης πριν από την προπόνηση σας, ποτέ δεν θα μπορέσετε να κάψετε λίπος, θα συνεχίσετε να καίτε μόνο γλυκόζη-σάκχαρο και θα συνεχίσετε να παχαίνετε μέχρι τελικά αυτά τα λιπώδη κύτταρα να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικά.

Αν αυτό δεν είναι αρκετά κακό, έχω κι άλλες κακές ειδήσεις… Τα επίπεδα της ινσουλίνης εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά περισσότερο επειδή το πάγκρεας πιστεύει λανθασμένα “αν η λίγη δεν λειτουργήσει, τότε η περισσότερη είναι καλύτερη”. Δεν είναι. Η ινσουλίνη είναι πολύ τοξική σε υψηλά επίπεδα και προκαλεί κυτταρικές βλάβες, καρκίνους, συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες (η οποία είναι ο λόγος που οι διαβητικοί έχουν τόσες καρδιακές νόσους), καθώς και πολλά άλλα θέματα φλεγμονής, όπως νευρικές βλάβες και πόνο στα άκρα. Το άμυλο και η ζάχαρη καταστρέφουν το νευρικό ιστό προκαλώντας κνησμό και αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία οδηγεί σε απώλεια όρασης.

Συγγνώμη, αλλά έχω κι άλλες κακές ειδήσεις… Τα κύτταρα μας καταστρέφονται μετά από μια ζωή δημητριακών και αποβουτυρωμένου γάλακτος για πρωινό που όχι μόνο η αντίσταση στην ινσουλίνη που αναπτύσσουμε λόγω αυτού μπλοκάρει την γλυκόζη από το να εισέλθει στους μύες, αλλά επίσης η κρούστα που έχουμε σχηματίσει πάνω από τα κύτταρά μας αποκλείει επίσης την είσοδο των αμινοξέων. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία για τους μυς μας και βρίσκονται στις πρωτεΐνες. Έτσι πλέον δεν μπορείτε καν να διατηρήσετε τους μύες σας. Και αν αυτό δεν είναι αρκετά κακό, οι μύες μας αναγκάζονται να γίνουν κανίβαλοι, επειδή το σώμα σας θεωρεί πως δεν υπάρχει αρκετή ζάχαρη αποθηκευμένη στα κύτταρα κι έτσι τους στέλνει σήματα για να αρχίσουν να καταναλώνουν τους πολύτιμους μύες σας για να φτιάξουν περισσότερη γλυκόζη (σάκχαρο)! Αποτέλεσμα; Και παχαίνετε και χάνετε μυϊκή μάζα.

Αντί να αισθάνεστε ενεργητικοί μετά το φαγητό, είστε κουρασμένοι, και ποθείτε τους υδατάνθρακες όλο και περισσότερο, ενώ από τη στιγμή που έχετε λιγότερη μυϊκή μάζα, η άσκηση γίνεται πολύ δύσκολη και ο θλιβερός κύκλος συνεχίζεται.

Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερες κακές ειδήσεις… συμβαίνουν επίσης διαταραχές στην λειτουργεία του θυρεοειδούς. Όταν το συκώτι σας γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη, δεν μπορεί να μετατρέψει την θυρεοειδική ορμόνη Τ4 σε Τ3 κι έτσι αποκτάτε αυτά τα ανεξήγητα “προβλήματα του θυρεοειδούς”, τα οποία συνεχίζουν να μειώνουν την ενέργεια και το μεταβολισμό σας.

ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΚΕΤΩΣΗ;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια κετονική διατροφή είναι απλά μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, αλλά για να είναι μια διατροφή πραγματικά κετογονική πρέπει να είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη. Και ο μόνος τρόπος για να ξέρετε σίγουρα αν είστε σε κέτωση-καίγοντας λίπος αντί του σακχάρου-είναι να τσεκαρέτε τις κετόνες σας! Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τρείς τρόπους:

• Αίμα: Είναι ο πιο έγκυρος τρόπος. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το Precision Xtra της Abbott (κάποια φαρμακεία το δίνουν δωρεάν αν αγοράσετε αρκετά κουτιά με ανταλλακτικά στικ μέτρησης), το οποίο λειτουργεί με ελάχιστη ποσότητα αίματος. Το μόνο αρνητικό είναι πως τα στικ είναι αρκετά ακριβά.

• Ούρα: Μπορείτε να μετρήσετε το ακετοοξεϊκό στα ούρα σας με ένα προϊόν που ονομάζεται KetoStix, αλλά οι κετόνες στα ούρα δεν αποτελούν αξιόπιστη ένδειξη της κέτωσης όταν έχετε προσαρμοστεί πλήρως στην κέτωση (τα ούρα παύουν να έχουν κετόνες, αφού το σώμα σας έχει μάθει να τις χρησιμοποιεί όλες). Μπορείτε να το βρείτε σε κάποια φαρμακεία και στο ίντερνετ σίγουρα και είναι μια πολύ οικονομική λύση, αλλά όχι ιδιαίτερα ακριβής.

• Αναπνοή: Η ακετόνη μπορεί σήμερα να μετρηθεί χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται Ketonix. Άλλες συσκευές βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι τελικά αυτή η μέθοδος, αφού εμένα ποτέ κανείς δεν μου έχει παραπονεθεί για άσχημη αναπνοή.

ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΕΛΩ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ

Οι ταινίες ούρων αλλάζουν χρώμα κι έτσι βλέπετε το γενικό επίπεδο των κετονών σας (καμία, λίγες, πολλές), αλλά αν δοκιμάσετε να ελέγξετε το αίμα ή την αναπνοή σας, θα πρέπει οι κετόνες σας να είναι πάνω από 0.5 mmol/L για να θεωρείται πως είστε σε κέτωση. Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

“Ελαφριά” κέτωση: 0.5 mmol/L – 0.8 mmol/L

Μέτρια κέτωση: 0.9 mmol/L – 1.4 mmol/L

Βαθιά κέτωση (ιδανική για απώλεια βάρους): 1.5 mmol/L – 3.0 mmol/L

Αν δείτε κάτι πάνω από 3, μην ανησυχήσετε, απλώς δεν θεωρείται απαραίτητο να έχετε νούμερο μεγαλύτερο από το 3 για να έχετε όλα τα θεραπευτικά οφέλη της κέτωσης. Όμως σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύετε, εκτός αν είστε διαβητικός τύπου 1.

Για να ξεκινήσει το σώμα σας να χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια αντί της ζάχαρης, είναι αναγκαίο να περιορίσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, να κάνετε μέτρια κατανάλωση από πρωτεΐνες και να τρώνε όσο κορεσμένα και μονοακόρεστα λιπαρά χρειάζεστε για να αισθάνεστε χορτάτοι. Αυτό είναι το βασικό πρότυπο της διατροφής αυτής. Το σώμα σας θα χρειαστεί μια περίοδο δύο έως τεσσάρων εβδομάδων για να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή. Λάβετε υπόψη σας ότι η ποσότητα του λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων που θα πρέπει να καταναλώσετε. θα διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μεταβολισμού τους, την ηλικία και το φύλο τους. Οι άνθρωποι που είναι γενικά ενεργοί ή/και σχετικά υγιείς μπορεί να είναι σε θέση να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες από εκείνους που είναι λιγότερο ενεργοί ή/και μεταβολικά ασθενείς. Πειραματιστείτε με τις ποσότητες ώστε να βρείτε τα σωστά επίπεδα που απαιτούνται για εσάς προκειμένου να βάλετε το σώμα σας σε κέτωση. Μόλις είστε απόλυτα προσαρμοσμένοι στη χρήση του λίπους ως καύσιμο, τότε είστε επίσημα σε διατροφική κέτωση (ένας όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από τον Δρ Phinney). Η προσαρμογή αυτή μπορεί να πάρει από δύο εβδομάδες έως και δύο μήνες, οπότε χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

Από τον JEFF CYR

1- Ένας άνθρωπος περίπου 72 κιλών έχει ένα όγκο αίματος που αντιστοιχεί σε 5 λίτρα αίματος

2- 5 λίτρα αίματος = 1000 κουταλάκια γλυκού αίματος

3- Μια μέτρηση σακχάρου της τάξης του 85 mg/dl αντιστοιχεί σε ζάχαρη ίση με τα 4/5 από ένα κουταλάκι του γλυκού διαλυμένης σε όλο το αίμα των 1000 κουταλιών του γλυκού.

4- Μια μέτρηση σακχάρου της τάξης του 100 αντιστοιχεί σε ζάχαρη ίση με 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένη σε όλο το αίμα των 1000 κουταλιών του γλυκού

5- Ναι διαβάσατε σωστά, αν ξυπνήσετε το πρωί και έχετε σάκχαρο στο αίμα 100, έχετε μόνο 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (γλυκόζη) στο συνολικό όγκο του αίματος σας των 1000 κουταλιών του γλυκού

6- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη = 5 γραμμάρια

7- 5 γραμμάρια ζάχαρη = 5 γραμμάρια υδατανθράκων.

8- Όταν έχετε σάκχαρο στο αίμα 100, έχετε μόνο 5 γραμμάρια υδατανθράκων διαλυμένα σε συνολικό όγκο αίματος 1000 κουταλιών του γλυκού.

9- Θα χρειαστείτε αυτό το σάκχαρο του αίματος για να διατηρήσετε την σταθερή προμήθεια ενέργειας που χρειάζονται τα λίγα κύτταρα του σώματος σας που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με υδατάνθρακες

10- Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στον εγκέφαλο (όταν δεν έχετε ακόμα προσαρμοστεί πλήρως στην κέτωση, δηλαδή στο να καίτε λίπος για ενέργεια), τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μερικά κύτταρα στα νεφρά και οι αμφιβληστροειδείς σας

11- Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί 130 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ημέρα, τα άλλα κύτταρα χρησιμοποιούν 70 γραμμάρια ανά ημέρα. Αυτό είναι ένα σύνολο 200 γραμμάριων που απαιτούνται για αυτά τα κύτταρα. Το ήπαρ αποθηκεύει μόνο 100 γραμμάρια υδατανθράκων. Αρκετά καύσιμα μόνο για 10 ώρες.

12- Ο εγκέφαλος και αυτά τα άλλα λίγα κύτταρα δεν έχουν πρόσβαση στους υδατάνθρακες που αποθηκεύονται στους μύες σας γιατί οι υδατάνθρακες εκεί προορίζονται μόνο για τους συγκεκριμένους μύες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες δεν έχουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο (γλυκόζη-6-φωσφατάση) που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η επανείσοδος των υδατάνθρακων εκ νέου στην κυκλοφορία του αίματος

13- Το συκώτι σας αποθηκεύει μόνο 100 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτή είναι η μόνη αποθήκη υδατανθράκων που είναι διαθέσιμη σε αυτά τα κύτταρα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο υδατάνθρακες για ενέργεια

15- Ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα κετονικά σώματα στη θέση των υδατανθράκων για ενέργεια (αφού προσαρμοστεί)

16- Όταν προσαρμοστείτε στην κέτωση, θα μπορείτε να αντικαταστήσετε τα περισσότερα από τα καύσιμα που χρειάζεται ο εγκέφαλος σας με κετόνες. Έως 80% της απαραίτητης ενέργειας μπορεί να προέρχεται από κετόνες

17- Αν αντικαταστήσετε το 80% των ενεργειακών αναγκών του εγκεφάλου σας με κετόνες, θα χρειάζεστε μόνο 25 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ημέρα, για να καλύψετε τις υπόλοιπες ανάγκες του εγκεφάλου σας

18- Αυτό θα μειωσει τις συνολικές ανάγκες σε υδατάνθρακες σας, για τα κύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο αυτούς για καύσιμα, από 200 γραμμάρια σε 95 γραμμάρια.

19- Τώρα οι αποθήκες των 100 γραμμαρίων υδατανθράκων στο συκώτι σας θα σας φτάνουν για 24 ώρες.

20- Όταν θα έχετε προσαρμοστεί πλήρως και θα καίτε λίπος αντί για υδατάνθρακες – γλυκόζη για ενέργεια το συκώτι σας θα μπορεί να μετατρέψει τα αμινοξέα της πρωτείνης που καταναλώνετε και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού του λίπους σε υδατάνθρακες (γλυκόζη) ώστε να έχετε επαρκή ποσότητα υδατάνθρακων για τα λίγα κύτταρα του σώματός σας που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με αυτούς. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται γλυκονεογένεση.

21- Όλα τα άλλα κύτταρα και τα όργανα σας, καθώς και οι μύες σας, θα τροφοδοτούνται από λιπαρά οξέα, ενώ το ήπαρ θα παίρνει επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα και θα τα μετατρέπει σε κετόνες για τον εγκέφαλο.

22- Με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα σακχάρου διατηρούνται πολύ σταθερά μεταξύ 70 και 100 συνηθώς.

Στο blog υπάρχουν κι άλλα διάφορα άρθρα σχετικά! Ψάξτε για την ετικέτα #γιατίκετονική.

Πηγή τμήματος κειμένου

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

COVER PHOTO BY HTTPS://PIXABAY.COM/EN/FOOD-PRODUCTS-RUSTIC-VEGETABLES-1898194/

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 3.5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 2

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

3 comments

    1. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Είμαι στην διάθεσή σας να επικοινωνήσουμε, όποτε θέλετε.
      Κωνσταντίνα Πετρίδη Αποστολοπούλου

  1. Πληροφοριακα, οντως στην αναπνοη μπορεις και μονος σου να μυρισεις τις κετονες δηλαση μυρωδια ασετον.Ειμαι καποιους μηνες σε διαλειματικη νηστεια και ιδιως στην αρχη στις πολλες ωρες νηστειας μυριζε η αναπνοη εντονα σαν ασετον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.