Τι είναι κέτο;

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΥ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΕΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σε κάθε άλλη περίπτωση ξεκινήστε να διαβάζετε!

Τι είναι λοιπόν η κετονική διατροφή; Στο πιο βασικό επίπεδο, είναι η διατροφή αυτή που βασίζεται στο λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι ιδιαίτερο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά σημαντικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα εξαρτώνται από την καύση της γλυκόζης – ζάχαρη για ενέργεια και καταναλώνουν υδατάνθρακες ως επί το πλείστον να ανταποκριθούν στις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες. Έχετε ακούσει για τους μαραθωνοδρόμους που χρειάζονται να φάνε πολλούς υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο; Αυτό σημαίνει ότι φορτώνουν το σώμα τους με ζάχαρη για έχουν ενέργεια κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αλλά η καύση του λίπους ως καύσιμο είναι πολύ πιο υγιεινή και πιο αποτελεσματική και η δίαιτα είναι ένα μεγάλο μεταβολικό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας μας. Στην πραγματικότητα, οι κετονικοί ερευνητές Dr Steve Phinney και ο Dr Jeff Volek έχουν εντοπίσει ότι κάποιος που χρησιμοποιεί την ζάχαρη ως καύσιμο έχει μόλις 2.000 θερμίδες κατά προσέγγιση αποθηκευμένες στο σώμα τους προς χρήση για ενέργεια, ενώ κάποιος που χρησιμοποιεί το λίπος του σώματός του έχει πάνω από 40.000 θερμίδες διαθέσιμες – είκοσι φορές πιο πολύ!

ΚΕΤΟΝΕΣ – ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Ο όρος Κετογονική προέρχεται από την λέξη κετόνες, οι οποίες είναι αυτές που πραγματικά δίνουν ενέργεια στο σώμα σας όταν είστε σε κέτωση. Όταν καίτε λίπος, το σώμα σας παράγει κετόνες, και αυτές χρησιμοποιούν τα κύτταρα σας για ενέργεια. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη κετόνών: βήτα-υδροξυβουτυρικές, οι οποίες βρίσκονται στο αίμα, ακετοξεϊκές, οι οποίες βρίσκονται στα ούρα και ακετόνη, η οποία βρίσκεται στην αναπνοή (γι’ αυτό μπορεί κάποιες φορές η αναπνοή σας να μυρίζει λίγο σαν ..ασετόν!)

ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΚΕΤΩΣΗ;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια κετονική διατροφή είναι απλά μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, αλλά για να είναι μια διατροφή πραγματικά κετογονική πρέπει να είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη. Και ο μόνος τρόπος για να ξέρετε σίγουρα αν είστε σε κέτωση-καίγοντας λίπος αντί του σακχάρου-είναι να τσεκαρέτε τις κετόνες σας! Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τρείς τρόπους:

• Αίμα: Είναι ο πιο έγκυρος τρόπος. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το Precision Xtra της Abbott (κάποια φαρμακεία το δίνουν δωρεάν αν αγοράσετε αρκετά κουτιά με ανταλλακτικά στικ μέτρησης), το οποίο λειτουργεί με ελάχιστη ποσότητα αίματος. Το μόνο αρνητικό είναι πως τα στικ είναι αρκετά ακριβά.

• Ούρα: Μπορείτε να μετρήσετε το ακετοοξεϊκό στα ούρα σας με ένα προϊόν που ονομάζεται KetoStix, αλλά οι κετόνες στα ούρα δεν αποτελούν αξιόπιστη ένδειξη της κέτωσης όταν έχετε προσαρμοστεί πλήρως στην κέτωση (τα ούρα παύουν να έχουν κετόνες, αφού το σώμα σας έχει μάθει να τις χρησιμοποιεί όλες). Μπορείτε να το βρείτε σε κάποια φαρμακεία και στο ίντερνετ σίγουρα και είναι μια πολύ οικονομική λύση, αλλά όχι ιδιαίτερα ακριβής.

• Αναπνοή: Η ακετόνη μπορεί σήμερα να μετρηθεί χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται Ketonix. Άλλες συσκευές βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι τελικά αυτή η μέθοδος, αφού εμένα ποτέ κανείς δεν μου έχει παραπονεθεί για άσχημη αναπνοή.

ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΕΛΩ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ

Οι ταινίες ούρων αλλάζουν χρώμα κι έτσι βλέπετε το γενικό επίπεδο των κετονών σας (καμία, λίγες, πολλές), αλλά αν δοκιμάσετε να ελέγξετε το αίμα ή την αναπνοή σας, θα πρέπει οι κετόνες σας να είναι πάνω από 0.5 mmol/L για να θεωρείται πως είστε σε κέτωση. Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

“Ελαφριά” κέτωση: 0.5 mmol/L – 0.8 mmol/L

Μέτρια κέτωση: 0.9 mmol/L – 1.4 mmol/L

Βαθιά κέτωση (ιδανική για απώλεια βάρους): 1.5 mmol/L – 3.0 mmol/L

Αν δείτε κάτι πάνω από 3, μην ανησυχήσετε, απλώς δεν θεωρείται απαραίτητο να έχετε νούμερο μεγαλύτερο από το 3 για να έχετε όλα τα θεραπευτικά οφέλη της κέτωσης. Όμως σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύετε, εκτός αν είστε διαβητικός τύπου 1.

Για να ξεκινήσει το σώμα σας να χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια αντί της ζάχαρης, είναι αναγκαίο να περιορίσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, να κάνετε μέτρια κατανάλωση από πρωτεΐνες και να τρώνε όσο κορεσμένα και μονοακόρεστα λιπαρά χρειάζεστε για να αισθάνεστε χορτάτοι. Αυτό είναι το βασικό πρότυπο της διατροφής αυτής. Το σώμα σας θα χρειαστεί μια περίοδο δύο έως τεσσάρων εβδομάδων για να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή. Λάβετε υπόψη σας ότι η ποσότητα του λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων που θα πρέπει να καταναλώσετε. θα διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μεταβολισμού τους, την ηλικία και το φύλο τους. Οι άνθρωποι που είναι γενικά ενεργοί ή/και σχετικά υγιείς μπορεί να είναι σε θέση να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες από εκείνους που είναι λιγότερο ενεργοί ή/και μεταβολικά ασθενείς. Πειραματιστείτε με τις ποσότητες ώστε να βρείτε τα σωστά επίπεδα που απαιτούνται για εσάς προκειμένου να βάλετε το σώμα σας σε κέτωση. Μόλις είστε απόλυτα προσαρμοσμένοι στη χρήση του λίπους ως καύσιμο, τότε είστε επίσημα σε διατροφική κέτωση (ένας όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από τον Δρ Phinney). Η προσαρμογή αυτή μπορεί να πάρει από δύο εβδομάδες έως και δύο μήνες, οπότε χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

Από τον JEFF CYR

1- Ένας άνθρωπος περίπου 72 κιλών έχει ένα όγκο αίματος που αντιστοιχεί σε 5 λίτρα αίματος

2- 5 λίτρα αίματος = 1000 κουταλάκια γλυκού αίματος

3- Μια μέτρηση σακχάρου της τάξης του 85 mg/dl αντιστοιχεί σε ζάχαρη ίση με τα 4/5 από ένα κουταλάκι του γλυκού διαλυμένης σε όλο το αίμα των 1000 κουταλιών του γλυκού.

4- Μια μέτρηση σακχάρου της τάξης του 100 αντιστοιχεί σε ζάχαρη ίση με 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένη σε όλο το αίμα των 1000 κουταλιών του γλυκού

5- Ναι διαβάσατε σωστά, αν ξυπνήσετε το πρωί και έχετε σάκχαρο στο αίμα 100, έχετε μόνο 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (γλυκόζη) στο συνολικό όγκο του αίματος σας των 1000 κουταλιών του γλυκού

6- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη = 5 γραμμάρια

7- 5 γραμμάρια ζάχαρη = 5 γραμμάρια υδατανθράκων.

8- Όταν έχετε σάκχαρο στο αίμα 100, έχετε μόνο 5 γραμμάρια υδατανθράκων διαλυμένα σε συνολικό όγκο αίματος 1000 κουταλιών του γλυκού.

9- Θα χρειαστείτε αυτό το σάκχαρο του αίματος για να διατηρήσετε την σταθερή προμήθεια ενέργειας που χρειάζονται τα λίγα κύτταρα του σώματος σας που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με υδατάνθρακες

10- Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στον εγκέφαλο (όταν δεν έχετε ακόμα προσαρμοστεί πλήρως στην κέτωση, δηλαδή στο να καίτε λίπος για ενέργεια), τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μερικά κύτταρα στα νεφρά και οι αμφιβληστροειδείς σας

11- Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί 130 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ημέρα, τα άλλα κύτταρα χρησιμοποιούν 70 γραμμάρια ανά ημέρα. Αυτό είναι ένα σύνολο 200 γραμμάριων που απαιτούνται για αυτά τα κύτταρα. Το ήπαρ αποθηκεύει μόνο 100 γραμμάρια υδατανθράκων. Αρκετά καύσιμα μόνο για 10 ώρες.

12- Ο εγκέφαλος και αυτά τα άλλα λίγα κύτταρα δεν έχουν πρόσβαση στους υδατάνθρακες που αποθηκεύονται στους μύες σας γιατί οι υδατάνθρακες εκεί προορίζονται μόνο για τους συγκεκριμένους μύες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες δεν έχουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο (γλυκόζη-6-φωσφατάση) που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η επανείσοδος των υδατάνθρακων εκ νέου στην κυκλοφορία του αίματος

13- Το συκώτι σας αποθηκεύει μόνο 100 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτή είναι η μόνη αποθήκη υδατανθράκων που είναι διαθέσιμη σε αυτά τα κύτταρα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο υδατάνθρακες για ενέργεια

15- Ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα κετονικά σώματα στη θέση των υδατανθράκων για ενέργεια (αφού προσαρμοστεί)

16- Όταν προσαρμοστείτε στην κέτωση, θα μπορείτε να αντικαταστήσετε τα περισσότερα από τα καύσιμα που χρειάζεται ο εγκέφαλος σας με κετόνες. Έως 80% της απαραίτητης ενέργειας μπορεί να προέρχεται από κετόνες

17- Αν αντικαταστήσετε το 80% των ενεργειακών αναγκών του εγκεφάλου σας με κετόνες, θα χρειάζεστε μόνο 25 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ημέρα, για να καλύψετε τις υπόλοιπες ανάγκες του εγκεφάλου σας

18- Αυτό θα μειωσει τις συνολικές ανάγκες σε υδατάνθρακες σας, για τα κύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο αυτούς για καύσιμα, από 200 γραμμάρια σε 95 γραμμάρια.

19- Τώρα οι αποθήκες των 100 γραμμαρίων υδατανθράκων στο συκώτι σας θα σας φτάνουν για 24 ώρες.

20- Όταν θα έχετε προσαρμοστεί πλήρως και θα καίτε λίπος αντί για υδατάνθρακες – γλυκόζη για ενέργεια το συκώτι σας θα μπορεί να μετατρέψει τα αμινοξέα της πρωτείνης που καταναλώνετε και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού του λίπους σε υδατάνθρακες (γλυκόζη) ώστε να έχετε επαρκή ποσότητα υδατάνθρακων για τα λίγα κύτταρα του σώματός σας που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με αυτούς. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται γλυκονεογένεση.

21- Όλα τα άλλα κύτταρα και τα όργανα σας, καθώς και οι μύες σας, θα τροφοδοτούνται από λιπαρά οξέα, ενώ το ήπαρ θα παίρνει επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα και θα τα μετατρέπει σε κετόνες για τον εγκέφαλο.

22- Με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα σακχάρου διατηρούνται πολύ σταθερά μεταξύ 70 και 100 συνηθώς.

Στο blog υπάρχουν κι άλλα διάφορα άρθρα σχετικά! Ψάξτε για την ετικέτα #γιατίκετονική.

Advertisements

3 comments

  1. Πληροφοριακα, οντως στην αναπνοη μπορεις και μονος σου να μυρισεις τις κετονες δηλαση μυρωδια ασετον.Ειμαι καποιους μηνες σε διαλειματικη νηστεια και ιδιως στην αρχη στις πολλες ωρες νηστειας μυριζε η αναπνοη εντονα σαν ασετον.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s