Επιστήμη Μελέτες

Μια κετογονική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, έναντι μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και της υπερλιπιδαιμίας: μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή (μελέτη)

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον ορό μειώθηκαν περισσότερο και η υψηλή πυκνότητα της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης (HDL) αυξήθηκε περισσότερο με την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων παρά με την διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Spread the love
0
(0)
Yancy WS Jr1Olsen MKGuyton JRBakst RPWestman EC.
Author information
1
Center for Health Services Research in Primary Care, Department of Veterans Affairs Medical Center, and Duke University Medical Center, Durham, North Carolina 27705, USA.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες παραμένουν δημοφιλείς, παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

ΣΚΟΠΟΣ: Η σύγκριση των αποτελεσμάτων ενός προγράμματος χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και κετογονικού με ένα πρόγραμμα δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και μειωμένης θερμιδικής αξίας.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Τυχαία, ελεγχόμενη δοκιμή.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Εξωτερική κλινική έρευνας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: 120 υπερβολικοί, υπερλιπιδαιμικοί εθελοντές από την κοινότητα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (αρχικά <20g υδατάνθρακα ημερησίως) συν διατροφικά συμπληρώματα, σύσταση άσκησης και συναντήσεις των συμμετεχόντων ή μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (<30% ενέργεια από το λίπος, <300 mg χοληστερόλης ημερησίως, 500 έως 1000 kcal /ημέρα) συν συστάσεις άσκησης και συναντήσεις των συμμετεχόντων.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: Βάρος σώματος, σύνθεση σώματος, επίπεδα λιπιδίων ορού νηστείας και ανεκτικότητα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μια αρκετά μεγαλύτερη αναλογία των συμμετεχόντων στην διατροφή χαμηλών υδατάνθρακες ολοκλήρωσε την μελέτη σε σχέση με την ομάδα διατροφής με χαμηλά λιπαρά (76% έναντι 57%, P = 0,02). Στις 24 εβδομάδες, η απώλεια βάρους ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα της διατροφής χαμηλών υδατανθράκων σε σχέση με την ομάδα που έκανε δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (μέση αλλαγή, -12,9% έναντι -6,7%, Ρ <0,001). Οι ασθενείς και στις δύο ομάδες έχασαν περισσότερη λιπώδη μάζα (αλλαγή -9,4 kg με τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων έναντι -4,8 kg με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών) από ό,τι άπαχη μάζα (αλλαγή, -3,3 kg έναντι -2,4 kg, αντίστοιχα). Σε σύγκριση με τους λήπτες της δίαιτας χαμηλών λιπαρών, οι λήπτες της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων είχαν μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στον ορό (μεταβολή -0,84 mmol / L έναντι -0,31 mmol / L [-74,2 mg / dL έναντι -27,9 mg / dL], Ρ = 0,004) και μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα της HDL (0,14 mmol / L έναντι -0,04 mmol / L [5,5 mg / dL έναντι -1,6 mg / dL], Ρ <0,001). Οι μεταβολές στο επίπεδο χοληστερόλης HDL δεν διαφέρουν στατιστικά (0,04 mmol / L [1,6 mg / dL] με τη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και -0,19 mmol / L [-7,4 mg / dL] με δίαιτα χαμηλών λιπαρών, P = 0,2). Μικρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πιο συχνές στην ομάδα δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ: Δεν μπορούσαμε να διαχωρίσουμε οριστικά τις επιδράσεις της διατροφής χαμηλών υδατανθράκων και των συμπληρωμάτων διατροφής που παρέχονταν μόνο σε αυτή την ομάδα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και ακολουθήθηκαν μόνο για 24 εβδομάδες. Αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν τη γενικευσιμότητα των αποτελεσμάτων της μελέτης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, ένα πρόγραμμα δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων είχε καλύτερη συμμετοχή και μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Κατά τη διάρκεια της ενεργής απώλειας βάρους, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον ορό μειώθηκαν περισσότερο και η υψηλή πυκνότητα της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης (HDL) αυξήθηκε περισσότερο με την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων παρά με την διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: