Επιστήμη Μελέτες

Ο περιορισμός των υδατανθράκων έχει ευνοϊκότερες επιπτώσεις στο μεταβολικό σύνδρομο από τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών (μελέτη)

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τον περιορισμό των υδατανθράκων ως μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του μεταβολικού συνδρόμου και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Spread the love
0
(0)
Volek JS1Phinney SDForsythe CEQuann EEWood RJPuglisi MJKraemer WJBibus DMFernandez MLFeinman RD.
Author information
1
Department of Kinesiology, University of Connecticut, 2095 Hillside Road, Storrs, CT 06269-1110, USA. jeff.volek@uconn.edu

Περίληψη:

Προτείναμε πρόσφατα ότι οι βιολογικοί δείκτες που βελτιώθηκαν με περιορισμό υδατανθράκων ήταν ακριβώς αυτοί που ορίζουν το μεταβολικό σύνδρομο (MetS) και ότι το κοινό νήμα ήταν η ρύθμιση της ινσουλίνης ως στοιχείο ελέγχου. Δοκιμάσαμε συγκεκριμένα την ιδέα με μια μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, η οποία συγκρίνει δύο υποθερμιδικές δίαιτες (περίπου 1.500 θερμίδεων): μια δίαιτα με περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων (CRD) (ποσοστά % υδατανθράκων: λίπους: πρωτεΐνης = 12:59:28) και μια με περιορισμένη πρόσληψη λίπους (LFD) (ποσοστά % υδατανθράκων: λίπους: πρωτεΐνης = 56:24:20) σε 40 άτομα με αθηρογενή δυσλιπιδαιμία. Και οι δύο παρεμβάσεις οδήγησαν σε βελτιώσεις σε διάφορους μεταβολικούς δείκτες, αλλά τα άτομα που ακολούθησαν την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είχαν μειωμένη και σταθερη συγκεντρώση γλυκόζης (-12%) και ινσουλίνης (-50%), ευαισθησία στην ινσουλίνη (-55%), απώλεια βάρους (-10%), μειωμένο λίπος στο σώμα (-14%) και ευνοϊκότερες αποκρίσεις τριακυλγλυκερόλης (TAG) (-51%), HDL-C (13%) και ολικής χοληστερόλης / HDL-C (-14%). Εκτός από αυτούς τους δείκτες μεταβολικού συνδρόμου, τα άτομα που έκαναν διατροφή χαμηλών υδατανθράκων εμφάνισαν ευνοϊκότερους δείκτες σε εναλλακτικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: λιπαιμία μετά το φαγητό (-47%), αναλογία Apo B / Apo A-1 (-16%) και κατανομή σωματιδίων LDL. Παρά την τριπλάσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στην διατροφή κατά τη διάρκεια της διατροφής χαμηλών υδατανθράκων, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στην TAG (μεταβατική αξονική λιποπρωτεΐνη) και στον χοληστερυλεστέρα μειώθηκαν σημαντικά, όπως και το παλμιτολεϊκό οξύ (16: 1n-7), ένας ενδογενής δείκτης λιπογένεσης, σε σύγκριση με τους ασθενείς που κατανάλωσαν διατροφή χαμηλή σε λίπος. Η πρωτεΐνη σύνδεσης του ορού ρετινόλης 4 έχει συνδεθεί με καταστάσεις αντοχής στην ινσουλίνη και μόνο η ομάδα με την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μείωσε αυτόν το δείκτη (-20%). Τα ευρήματα παρέχουν υποστήριξη για την ενοποίηση των διαφορετικών δεικτών του μεταβολικού συνδρόμου και για την προτεινόμενη στενή σύνδεση με τους διατροφικούς υδατάνθρακες. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τον περιορισμό των υδατανθράκων ως μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του μεταβολικού συνδρόμου και του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σημείωση μεταφράστριας: Ως μεταβολικό σύνδρομο, ορίζεται η κατάσταση που συνδέεται με την παρουσία τριών από τις παρακάτω καταστάσεις:

  • Περίμετρος μέσης >102 cm για άνδρες και >88 cm για γυναίκες
  • Τριγλυκερίδια ≥150 mg/dl
  • HDL <40 mg/dl για άνδρες και <50 mg/dl για γυναίκες
  • Αρτηριακή πίεση, συστολική ≥130 ή διαστολική ≥85 mmHg
  • Γλυκόζη πλάσματος νηστείας ≥ 110 mg/dl

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: