Επιστήμη Μελέτες

Σημαντική βελτίωση σε υποξεία σκληρυντική πανενκεφαλίτιδα μετά από κετογονική διατροφή: μια αναφορά περίπτωσης (μελέτη)

H κετογονική δίαιτα θα μπορούσε να ελέγξει τα μυοκλονικά τινάγματα και επίσης να αναστρέψει τη γνωστική και φυσική παρακμή που προέκυψε από την υποξεία σκληρυντική πανενγκεφαλίτιδα.
Spread the love
0
(0)
. 2019 Aug; 11(8): e5485.
Published online 2019 Aug 25. doi: 10.7759/cureus.5485
PMCID: PMC6713239
PMID: 31489275
Substantial Remission in Subacute Sclerosing Panencephalitis by Following the Ketogenic Diet: A Case Report
Monitoring Editor: Alexander Muacevic and John R Adler

Περίληψη

Ένα οκτάχρονο αγόρι παρουσίασε ρυθμικά μυοκλονικά τινάγματα που ξεκίνησαν από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων. Διαγνώστηκε ότι έχει υποξεία σκληρυντική πανενκεφαλίτιδα (SSPE). Πρόκειται για μια προοδευτική και σχεδόν πάντα θανατηφόρα ασθένεια. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε σταδιακά έως ότου δεν ήταν σε θέση να μιλήσει ή να περπατήσει. Επίσης, παρουσίασε ακράτεια και σοβαρή γνωστική υποβάθμιση (στάδιο 3α στην κλίμακα κινδύνου και Haddad). Ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) έδειξε μυοκλονικά τραντάγματα με περιοδικά, γενικευμένα, υψηλού πλάτους και βραδεία κύματα σύμπλοκα. Τα ευρήματα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (CSF) υποστηρίζουν επίσης τη διάγνωση SSPE. Η θεραπεία με κετογόνο δίαιτα (KD) ξεκίνησε στον ασθενή. Οι μυοκλονικοί του τραυματισμοί σταμάτησαν μετά από 11 μήνες. Μετά από 36 μήνες, η γνώση και οι σωματικές του ικανότητες βελτιώθηκαν πολύ. Το ΗΕΓ του δεν έδειξε σύνθετα αργών κυμάτων και η δραστηριότητα του περιβάλλοντος ήταν σχεδόν φυσιολογική. Το SSPE είναι δευτερογενές σε ιλαρά και προκαλεί φλεγμονώδεις και νευροεκφυλιστικές μεταβολές. Η κετογονική δίαιτα έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να σταματήσει και να αναστρέψει τις νευροεκφυλιστικές μεταβολές. Τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματά του θα μπορούσαν να οφείλονται στο μειωμένο οξειδωτικό στρες, στην αυξημένη μιτοχονδριακή δραστηριότητα και στην καταστολή των προ-αποπτωτικών παραγόντων. Επομένως, η κετογονική δίαιτα θα μπορούσε να ελέγξει τα μυοκλονικά τινάγματα και επίσης να αναστρέψει τη γνωστική και φυσική παρακμή που προέκυψε από την SSPE.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: