Επιστήμη Μελέτες

Διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες και Αλτσχάϊμερ (μελέτη)

Μια αλλαγή στη διατροφή που δίνει έμφαση στη μείωση των διαιτητικών υδατανθράκων και στην αύξηση των βασικών λιπαρών οξέων μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά το Αλτσχάϊμερ.
Spread the love
5
(1)
Henderson ST1.

Περίληψη

Η νόσος του Alzheimer (AD) είναι μια κοινή, προοδευτική, νευροεκφυλιστική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους. Ένας καλά καθορισμένος παράγοντας κινδύνου για την καθυστερημένη έναρξη της ασθένειας είναι η κατοχή ενός ή περισσοτέρων αλλυλίων της παραλλαγής epsilon-4 (Ε4) του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης Ε. Η μετα-ανάλυση των συχνοτήτων αλληλόμορφων έχει διαπιστώσει ότι η Ε4 είναι σπάνια σε πληθυσμούς με μακρά ιστορική έκθεση στη γεωργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (HC) μπορεί να έχει επιλεγεί έναντι των φορέων της Ε4. Η πρωτεΐνη apoE4 μεταβάλλει το μεταβολισμό των λιπιδίων με τρόπο παρόμοιο με τη δίαιτα HC, υποδεικνύοντας έναν κοινό μηχανισμό για την αιτιολογία της AD. Οι εξελικτικά παράφωνες δίαιτες υψηλών υδατανθράκων προτείνονται να είναι η κύρια αιτία του Αλτσχάϊμερ από δύο γενικούς μηχανισμούς. (1) Οι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων στο κεντρικό νευρικό σύστημα αναστέλλουν τη λειτουργία των μεμβρανικών πρωτεϊνών όπως οι μεταφορείς γλυκόζης και η πρόδρομη αμυλοειδής πρωτεΐνη. (2) Η παρατεταμένη υπερβολική έκκριση (σηματοδότηση) ινσουλίνης / IGF επιταχύνει την κυτταρική βλάβη στους εγκεφαλικούς νευρώνες. Αυτοί οι δύο παράγοντες οδηγούν τελικά στην κλινική και παθολογική πορεία του Αλτσχάϊμερ. Αυτή η υπόθεση προτείνει επίσης διάφορες προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές. Μια αλλαγή στη διατροφή που δίνει έμφαση στη μείωση των διαιτητικών υδατανθράκων και στην αύξηση των βασικών λιπαρών οξέων (EFA) μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά το Αλτσχάϊμερ. Οι παρεμβάσεις που αποκαθιστούν τη λιποειδή ομοιόσταση μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που αυξάνουν το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, την θεραπεία αύξησης των βασικών λιπαρών οξέρων και τη θεραπεία με κετόνες.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: