Επιστήμη Μελέτες

Ο ρόλος και το θεραπευτικό δυναμικό των διατροφικών κετονικών σωμάτων στην ανάπτυξη λεμφικών αγγείων (μελέτη)

H κετογονική διατροφή βελτιώνει τη λειτουργία και την ανάπτυξη των λεμφικών αγγείων, μειώνει την διείσδυση των αντι-λεμφιανογόνων ανοσοκυττάρων και μειώνει το οίδημα, υποδεικνύοντας μια νέα διαιτητική θεραπευτική ευκαιρία.
Spread the love
4
(1)
Melissa García-Caballero,  Annalisa Zecchin,  Joris Souffreau,  Anh-Co Khanh Truong,  Laure-Anne Teuwen,  Wesley Vermaelen,  Rosa Martín-Pérez,  Pauline de Zeeuw,  Ann Bouché,  Stefan Vinckier,  Ivo Cornelissen,  Guy Eelen,  Bart Ghesquière,  Massimiliano Mazzone,  Mieke Dewerchin &  Peter Carmeliet

Περίληψη

Τα λεμφικά αγγεία (LVs), που είναι επενδεδυμένα με λεμφικά ενδοθηλιακά κύτταρα (LECs), είναι απαραίτητα για τη ζωή. Ωστόσο, ο ρόλος του μεταβολισμού στα LECs δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Στην παρούσα μελέτη αναφέρεται ότι η ειδική απώλεια του OXCT1, ένος βασικού ενζύμου οξείδωσης των κετονικών σωμάτων, μειώνει τον πολλαπλασιασμό των LEC, την μετανάστευση και την βλάστηση των αγγείων in vitro και παρεμποδίζει την λεμφαγγειογένεση στην ανάπτυξη και την νόσο στους ποντικούς Prox1ΔOXCT1. Μηχανολογικά, η σίγαση του OXCT1 μειώνει τα επίπεδα ακετυλ-ΟοΑ, τις δεξαμενές του μεταβολίτη του κύκλου του τρικαρβοξυλικού οξέος και τα επίπεδα των προδρόμων νουκλεοτιδίων και των τριφωσφορικών δεοξυνουκλεοτιδίων που απαιτούνται για τον πολλαπλασιασμό των LEC. Συμπληρώματα κετονών στα LEC προκαλούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση των επιπέδων των λεμφικών κετονών του σώματος από μια υψηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών και χαμηλής σε περιεκτικότητα υδατανθράκων κετογονική διατροφή ή με χορήγηση β-υδροξυβουτυρικού άλατων κετονών αυξάνει την λεμφαγγειογένεση μετά από τραυματισμό του κερατοειδούς και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συγκεκριμένα, σε ένα μοντέλο ποντικών μικροχειρουργικής απόσπασης των LVs στην ουρά, που επαναλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του αποκτώμενου λεμφοίδηματος στους ανθρώπους, η κετογονική διατροφή βελτιώνει τη λειτουργία και την ανάπτυξη των LV, μειώνει τη διείσδυση των αντι-λεμφιανογόνων ανοσοκυττάρων και μειώνει το οίδημα, υποδεικνύοντας μια νέα διαιτητική θεραπευτική ευκαιρία.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: