Επιστήμη Μελέτες

Μετα-ανάλυση υποψήφιων κλινικών μελετών που αξιολογούν τη σύνδεση κορεσμένων λιπαρών με καρδιαγγειακές παθήσεις (μελέτη)

Δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα διατροφικά κορεσμένα λιπαρά συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Spread the love
4
(1)

Περίληψη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Μια μείωση των διατροφικών κορεσμένων λιπαρών έχει γενικά θεωρηθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

ΣΚΟΠΟΣ: Ο στόχος αυτής της μετα-ανάλυσης ήταν να συνοψίσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με τη σύνδεση των διαιτητικών κορεσμένων λιπαρών με κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (CHD), εγκεφαλικό επεισόδιο, και καρδιαγγειακή νόσο (CVD; CHD χωρίς αποκλεισμούς του εγκεφαλικού επεισοδίου) σε υποψήφιες επιδημιολογικές μελέτες.

ΣΧΕΔΙΟ: Είκοσι μία μελέτες που εντοπίστηκαν με αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων MEDLINE και EMBASE και δευτερεύουσες αναφορές που προσδιορίστηκαν ως κατάλληλες για να συμπεριληφθούν στη μελέτη αυτή. Χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο τυχαίων επιπτώσεων για τη λήψη σύνθετων εκτιμήσεων σχετικού κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά νοσήματα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Κατά τη διάρκεια των 5-23 ετών παρακολούθησης 347.747 ατόμων, 11.006 εμφάνισαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπών δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η εξέταση της ηλικίας, του φύλου και της ποιότητας της μελέτης δεν άλλαξε τα αποτελέσματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Μία μετα-ανάλυση των υποψήφιων επιδημιολογικών μελετών έδειξε ότι δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα διατροφικά κορεσμένα λιπαρά συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να διασαφηνιστεί κατά πόσο οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα ενδέχεται να επηρεάζονται από τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών.

Πηγή

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: