Επιστήμη

Γιατι το λίπος δεν παχαίνει (μετάφραση)

Γιατι το λίπος δεν παχαίνει; Διαβάστε εδώ γιατί δεν πρέπει να φοβάστε το λίπος!
Spread the love
5
(2)

Ας ασχοληθούμε με την απολύτως γελοία ιδέα ότι το λίπος σε παχαίνει.

Εάν πούμε ότι το λίπος παχαίνει, τότε δεν θα έπρεπε όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (όπως στην παραδοσιακή Μεσογειακή δίατα) να είναι νοσογόνα παχύσαρκοι; Ή τι γίνεται με τους Ινουήτες, οι οποίοι τρέφονται με μια διατροφή υψηλή σε λίπη και χαμηλή σε υδατάνθρακες; Με αυτή τη λογική θα έπρεπε σήμερα να είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος απο τον οποιοδήποτε στις Η.Π.Α, παρά τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας που ισχύουν παγκοσμίως.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο λίπος αλλά περισσότερο στην ζάχαρη και στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Πάρτε για παράδειγμα την ακόλουθη δημόσια η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011 και στην οποία συμμετείχαν υψηλά διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ και άλλα διακεκριμένα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Παρακάτω είναι μια από τις πολλες απαντήσεις που απομυθοποίησαν τον ξεπερασμένο και γελοίο αυτό μύθο.

«Το ολικό λίπος δεν έχει σημασία, ούτε και τα κορεσμένα λίπη δείχνουν να έχουν σημασία. Το κλασσικό παραδειγμα της σύνδεσης της καρδιάς με την διατροφή (diet-heart paradigm) βασίζεται σε οικολογικές μελέτες, μελέτες βιοδεικτών και πειράματα σε ζώα. Αυτά είναι καλύτερα για δημιουργίες υποθέσεων και όχι για ασφαλή συμπεράσματα»

Το πιο πάνω είναι μια παράθεση από τα λεγόμενα του Dariush Mozaffarian, M.D., Dr.P.H, που είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μυαλά στον κόσμο της διατροφής και της υγείας. Όπως εύκολα είναι φανερό, το να προτείνει κάποιος πως κάθε είδους λίπος είναι ανθυγιεινό είναι γελοίο καθώς και ανακριβές.  Υπάρχουν βέβαια, κάποια είδη λίπους που είναι προβληματικά. Ωστόσο, όταν βλέπουμε να εμφανίζεται οποιουδήποτε είδους πληροφορία που να υποδηλώνει ότι το λίπος είναι κακό για τους ανθρώπους, αυτή συνήθως βασίζεται σε μια εσφαλμένα μελετημένη ή ανακριβή ή/και μεροληπτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ

Παραδείγματος χάριν, βλέπουμε πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι “η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος προωθεί το μεταβολικό σύνδρομο”. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε σε περιπτώσεις όπως αυτές είναι να εξετάσουμε τις ίδιες τις μελέτες για να προσδιορίσουμε τι περιείχε η διατροφή στην πραγματικότητα και το είδος του ζώου (άνθρωπος, αρουραίος, ποντίκι, κλπ.) το οποίο χρησιμοποιήθηκε. Αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την επιστημονική βιβλιογραφία, μπορεί να συγκλονιστεί να μάθει ότι σχεδόν το 100% αυτών των μελετών αποτελείται από δίαιτες που δεν είναι καθόλου ότι ο κόσμος θα θεωρούσε μια δίαιτα “υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά”.

Πηγαίνουν τα αμύγδαλα, το υγιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα αβοκάντο και άλλα συσσωματώματα όπως το λάδι καρύδας. Αντ’ αυτού, πολλές από αυτές τις μελέτες τροφοδοτούν τα άτομα με γελοίες παρασκευές “τροφίμων”. Εδώ είναι τα συστατικά μιας πραγματικής διατροφής (που χρησιμοποιηθήκε σε μια μέλετη) με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: σκόνη Purina 5001, υδρογονωμένο φυτικό λίπος, με καζεΐνη, L- μεθειονίνη, AIN-93 μείγμα βιταμινών και AIN -93 μείγμα ηλεκτρολυτών. Πριν καν αναφέρουμε πόσο γελοίο και ανθυγιεινό είναι αυτό το “φαγητό”, εδώ είναι ο πραγματικός πίνακας για τη μελέτη, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να το διερευνήσει περαιτέρω:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Σύσταση διαιτών

Χαμηλή σε λίπος δίαιτα

Υψηλή σε λίπος διαίτα

Γρ/Κιλό Δίαιτας

Συστατικά

PMI 5001

1000

411.3

Υδρογωνομένο φυτικό λίπος

329

Καζεΐνη

231.5

L – Μεθειονίνη

2.8

ΑΙΝ – 93 Μείγμα Βιταμινών

19.7

ΑΙΝ – 93 Μείγμα Ηλεκτρολυτών

5.6

Ενέργεια, kJ/gr

13.8

22.6

Πρωτεΐνη, % της ενέργειας

28

25

Υδατάνθρακες, % της ενέργειας

60

15

Λίπους, % της ενέργειας

12

60

Φυτικές ίνες, γρ/κιλό δίαιτας

143

60

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ας ξεκινήσουμε με την Purina 5001 και τι πραγματικά είναι, επειδή την τελευταία φορά που έψαξα σε λαικές αγορές ή καταστήματα τροφίμων δεν μπορούσα να βρώ αυτό το “τρόφιμο”. Αν πάμε στον ιστότοπο για αυτή τη δίαιτα, διαπιστώνουμε ότι το Purina 5001 αποτελείται κυρίως από αλεσμένο καλαμπόκι και αποφλοιωμένο σογιέλαιο. Για εκείνους που είναι ακόμα πιο περίεργοι, υπάρχουν πάνω από 30 συνολικά συστατικά (κανένα από αυτά δεν είναι πολύ καλύτερο από τα 2 κύρια) και όλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Έτσι ξεκινάμε αυτή τη δίαιτα “υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά” με αλεσμένο καλαμπόκι και σογιέλαιο. Χμμ. Εντάξει. Στη συνέχεια προσθέτουμε υδρογονωμένο φυτικό λίπος, γαλακτοκομικά (καζεΐνη), ένα αμινοξύ και ένα μείγμα βιταμινών, μαζί με ένα μείγμα ορυκτών. Μοιάζει αυτό με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που κάποιος με κοινή λογική θα κατανάλωνε; Δεν το νομίζω.

ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ;

Πού είναι τα αβοκάντο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας κ.λ.π .; Πού είναι οι ποιοτικές, αλιευμένες με φυσικούς τρόπους από τα βάθη των ωκεανών ή οι ταϊσμένες με χορτάρια, πηγές πρωτεΐνης; Πού είναι οι ποιοτικές πηγές υδατάνθρακα; Ακριβώς. Όλα λείπουν. Αυτό είναι σαν να ισχυρίζεστε ότι καταναλώνετε μια διατροφή με πυκνή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά – ενώ όλη την ώρα τρώτε στην McDonald’s. Δεν έχει νόημα, είναι ανακριβές, σκόπιμα παραπλανητικό και επικίνδυνο για όσους δεν αναθεωρούν προσεκτικά την επιστημονική βιβλιογραφία.

Αντιγράφοντας τα λόγια του συγγραφέα, περίπου το 17% του συνολικού λίπους σε αυτή τη “διατροφή” ήταν trans λιπαρά (!). Στη συνέχεια, λένε ότι “αυτή η δίαιτα χρησιμοποιήθηκε λόγω της πιο έντονης παχυσαρκίας που προκαλεί στους αρουραίους στο εργαστήριό μας από ό, τι έχουν προκαλέσει πολλές εμπορικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά”. Υπάρχει κάποιος άλλος το πρόβλημα εδώ; Ξέρουν, πηγαίνοντας στη μελέτη, ότι χρησιμοποιώντας αυτή την τερατώδη «δίαιτα», οι αρουραίοι (που δεν είναι άνθρωποι, παρεμπιπτόντως) θα γίνουν παχύσαρκοι. Τι ακριβώς λοιπόν μελετάνε;

Οποιοσδήποτε επιστήμονας μπορεί να εκτελέσει μια μελέτη και στη συνέχεια να ισχυριστεί ότι “οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προωθούν το μεταβολικό σύνδρομο”. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα υποκείμενα τρώνε trans-λιπαρά και δεν βασίζεται η διατροφή σε κάτι που να μοιάζει με μια πραγματική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αν κάποιος, αντίθετα εξετάσει τις μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους με διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, θα δει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πάρτε αυτή τη μελέτη για παράδειγμα, που ακολούθησε (ανθρώπινα) υποκείμενα πάνω από 12 μήνες και σύγκρινε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα αποτελέσματα;

“Η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ήταν πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά”.

Έτσι, όταν εκτελούνται σε πραγματικούς ανθρώπους με κατανάλωση πραγματικής τροφής (όχι φαγητό αρουραίων), μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από την δίαιτα χαμηλών λιπαρών και ήταν καλύτερη σε σχέση με την δίαιτα χαμηλών λιπαρών στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • μεγαλύτερη μείωση της λιπώδους μάζας
  • καλύτερη αναλογία της ολικής λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL)
  • καλύτερο επίπεδο τριγλυκεριδίων
  • μεγαλύτερες αυξήσεις στο επίπεδο της χοληστερόλης HDL

Αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με όλη την προπαγάνδα των υψηλών σε υδατάνθρακες και χαμηλών σε λίπος διαιτών, έτσι δεν είναι; Ίσως το πρόβλημα να μην είναι το λίπος, αλλά οι υδατάνθρακες. Σας έφυγε το μυαλό τώρα, ξέρω. Το βασικό πρόβλημα είναι η ζάχαρη. Και ακόμη πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα είναι το υπερ-εύγευστο φαγητό και η φρουκτόζη. Αυτό είναι το πρόβλημα που σκοτώνει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την οικονομία μας.

ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΙΠΗ ΚΑΚΑ;

Για να δείξουμε την γελοία φύση αυτού του προβλήματος σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση, αν το λίπος ήταν κακό, γιατί θα έπρεπε να συμπληρώνουμε καθημερινά με ιχθυέλαιο (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα); Γιατί οι υποστηρικτές αυτών των δίαιτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μας λένε να τρώμε καρύδια, τα οποία είναι γεμάτα λίπος; Ίσως είναι επειδή το πρόβλημα είναι το είδος του λίπους, όχι το λίπος στην πραγματικότητα. Επιπλέον, υπάρχουν τα λεγόμενα απαραίτητα λίπη. Αυτά είναι αυτά που το σώμα σας δεν μπορεί να παράξει ενδογενώς.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν απαραίτητοι υδατάνθρακες. Έκπληκτοι; Έχω χρησιμοποιήσει μόνο 3 μικρά παραδείγματα σε αυτό το άρθρο σήμερα και παρόλα αυτά νομίζω ότι είναι καταφανώς προφανές ότι όποιος μιλάει για τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλών λιπαρών είναι πέρα από συγχυσμένος και, με κάθε ειλικρίνεια, επιστημονικά λάθος. Εκείνοι που δεν καταναλώνουν λίπη, σύντομα καταλήγουν με ένα πλήθος προβλημάτων, ιδιαίτερα γνωστικών. Οι υπερβολικοί υδατάνθρακες στη διατροφή προκαλούν πολλά προβλήματα και επίσης καθιστούν πολύ εύκολη την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, οδηγώντας στην παχυσαρκία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τι να φάμε λοιπόν; Βασικά, μια θρεπτική διατροφή με θρεπτικά συστατικά αποτελείται όχι μόνο από υγιή λίπη αλλά και από ποιοτικές πηγές πρωτεϊνών και καλής ποιότητας μη αμυλούχων υδατανθράκων (σημείωση μεταφράστριας: έγινε αλλαγή από το αρχικό κείμενο). Ένα μικρό κομμάτι από φρούτα μπορεί επίσης να είναι καλό. Τα λαχανικά είναι ο καλύτερος φίλος σας και βοηθούν όχι μόνο στη γνωστική και καρδιακή υγεία, αλλά και στην κυτταρική λειτουργία και τη συντήρηση του βάρους. Κάθε δίαιτα που περιέχει πολλά λαχανικά, ποιοτικές πηγές πρωτεϊνών και υγιή λίπη, θα είναι ιδανική. Σημειώστε ότι αυτά που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι τα trans-λιπαρά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι υγρές θερμίδες, η υπερβολική ζάχαρη και οτιδήποτε φτιάχνεται από τον άνθρωπο και δεν είναι φυσικό.

Οι ιδέες και οι έννοιες πίσω από μια υγιεινή διατροφή δεν είναι πολύπλοκες, αλλά μπορεί το να παραμείνει κάποιος σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίεσης στη σύγχρονη ζωή και πολλοί γύρω μας είναι εντελώς ασθενείς και εθισμένοι. Είτε πρόκειται για το αλκοόλ, την καφεΐνη, τη ζάχαρη ή το άγχος, αυτοί στον κόσμο που είναι εθισμένοι μπορούν να αγνοούν τόσο πολύ το τι είναι πραγματικά υγιές που απλά να ζουν σε άρνηση, μέχρις ότου μια ασθένεια ή κατάσταση υγείας τους θυμίσει πως είναι πολύ αργά να δράσουν.

Αλλά δεν χρειάζεται να ζείτε έτσι. Ξεκινήστε σήμερα. Τώρα αμέσως. Αλλάξτε τις ανθυγιεινές σας συνήθειες. Απαλλαγείτε από τα πράγματα στη ζωή σας που σας προκαλούν θλίψη, άγχος και δυστυχία. Είτε είναι ένας φίλος που σας αποστραγγίζει, μια ρομαντική σχέση που δεν αξίζει πραγματικά, ή μια δουλειά με την οποία είστε τρομερά δυσαρεστημένος. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζείτε σε μια άρρωστη, εθισμένη κατάσταση. Μια απλή, υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να τα αλλάξετε όλαα. Και μια απλή, υγιεινή διατροφή περιέχει πολλά υγιή λίπη.

Πηγή μετάφρασης

Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετριδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 2

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: