Επιστήμη

7 μύθοι για τις θερμίδες που καταρρίπτονται αμέσως (μετάφραση)

Διαβάστε ποιοι είναι οι 7 πιο συνηθισμένοι μύθοι για τις θερμίδες που δεν πρέπει να λαμβάνετε ποτέ υπόψη!
Spread the love
5
(2)

Τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπάρχει επικρατέστερο δόγμα στη διατροφή από τη σημασία των θερμίδων. Αλλά, είναι οι θερμίδες πράγματι τόσο σημαντικές; Θα έπρεπε πραγματικά να μετράτε κάθε θερμίδα που καταναλώνετε; Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τους πιο συνηθισμένους μύθους θερμίδων.

Αφού βοήθησα χιλιάδες ανθρώπους να αποβάλλουν το επιπλέον βάρος, έχω δει μερικούς πολύ κοινούς μύθους θερμίδων που εξακολουθούν να επικρατούν ως γεγονότα. Σήμερα θα εξετάσω τις εννέα πιο κοινές παρανοήσεις και γιατί αυτά που σκέφτεστε για τις θερμίδες μπορεί να είναι πραγματικά λανθασμένα.

1. ΟΛΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ

Αυτός είναι πιθανώς ο επικρατέστερος μύθος που κατά κάποιο τρόπο εξακολουθεί να υπάρχει. Ο καλύτερος τρόπος για να τον απομυθοποιήσετε γρήγορα είναι ένα απλό παράδειγμα. Αν το μόνο που είχε σημασία ήταν «θερμίδες που προσλαμβάνω εναντίον θερμίδες που καταναλώνω», δεν θα μπορούσατε να χάσετε βάρος με μια διατροφή αποκλειστικά από τα McDonald’s; Θα το πιστεύατε οτί πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει τέτοια εξωφρενικά κόλπα, όπως η διατροφή μόνο με Twinkie; Σίγουρα, μπορείτε να χάσετε βάρος με αυτό τον τρόπο, αλλά το προφανές πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτός ο μύθος αγνοεί εντελώς την ποιότητα των τροφίμων. Και με αυτό, εννοώ ότι αυτός ο μύθος αγνοεί τη σημασία των λαχανικών, των υγιεινών λιπών, των πρωτεϊνών, την σημασία του να αποφεύγεις την γλουτένη και πολλά άλλα.

Σίγουρα, θα μπορούσατε να τρώτε μόνο Burger King για το υπόλοιπο της ζωής σας – αλλά πιθανότατα να ζήσετε μια πολύ σύντομη ζωή και να αναπτύξετε καρδιακές παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη και μία ολόκληρη άλλη λίστα προβλημάτων υγείας. Εάν τα προβλήματα αυτά δεν είναι αρκετά, η ιδέα αυτή επίσης αγνοεί την υπόλοιπη ανθρώπινη βιολογία, τη βιοχημεία, την ενδοκρινολογία και πολλές άλλες πτυχές της επιστήμης. Στην πραγματικότητα, διάφοροι άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι καταναλώνουν την «τέλεια» για εκείνους ποσότητα θερμίδων και με κάνουν την «τέλεια» για εκείνους ποσότητα άσκησης – κι όμως δεν έχασαν βάρος. Εδώ είναι που πραγματικά η ιδέα των «θερμίδων που προσλαμβάνω εναντίον των θερμίδων που καταναλώνω» αποδεικνύεται μύθος.

2. ΜΙΑ ΘΕΡΜΙΔΑ = ΜΙΑ ΘΕΡΜΙΔΑ

Αυτός είναι παρόμοιος με τον πρώτο μας μύθο, αλλά ελαφρώς διαφορετικός. Το σώμα μας ανταποκρίνεται διαφορετικά στην καραμέλα με ζάχαρη από ότι σε μια μπριζόλα, για παράδειγμα (1). Αυτός ο μύθος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλά υπέρβαρα άτομα έφτασαν να είναι υπέρβαρα. Μπορεί να έτρωγαν μια σχετικά κανονική ποσότητα θερμίδων, αλλά έτρωγαν και τεράστιες ποσότητες ζάχαρης παράλληλα. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι τα αναψυκτικά. Δεδομένου ότι τα αναψυκτικά είναι απλά νερό με ζάχαρη, το να τα αποκλείσετε από την διατροφή σας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε βάρος. Μια επιστημονική μελέτη ερεύνησε αυτό το μύθο και τον απομυθοποίησε εντελώς.

3. ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Δυστυχώς, αυτός είναι ένας από τους μύθους για τις θερμίδες που έχουν ξεγελάσει ακόμα και τους ανθρώπους με πολλές σχετικές γνώσεις. Στην πραγματικότητα, οι ταμπέλες στα τροφίμα έχουν στοιχεία που μπορεί να κυμαίνονται αρκετά όταν πρόκειται για θερμιδικά σύνολα. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτές οι μετρήσεις θερμίδων είναι απλώς μια αρκετά καλή “εικασία” του τι περιέχεται στην πραγματικότητα στο φαγητό.

Για παράδειγμα, ξέρατε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει περίπου 15-20% θερμιδική παρέκκλιση κατά την επισήμανση των τροφίμων παρότι υποτίθεται χρησιμοποιεί εγκεκριμένες μετρήσεις; (2) Τα εστιατόρια είναι άλλο ένα τεράστιο ένοχο γκρουπ καθώς οι μετρήσεις θερμίδων τους είναι άκρως ανακριβείς (3). Ο καλύτερος τρόπος για να το ξεπεράσετε αυτό; Μαγειρέψτε μόνοι σας για τον εαυτό σας στο σπίτι σας. Παρότι ούτε αυτό δεν θα είναι απολύτως ακριβές, θα έχετε πολύ καλύτερο έλεγχο για το φαγητό που μπαίνει στο στόμα σας. Θα καταλήξειτε επίσης να σας εξοικονομείτε πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα. Είναι μια πρακτική που θετικά θα σας δώσει.

4.  [ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΛΗΘΕΣ]

5. ΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ

two dinner plates on square brown wooden bar table
Photo by Helena Lopes on Pexels.com

Αχ, αυτή η δεκαετία του 1990. Μία εποχή μεγάλης τεχνολογικής προόδου, καθώς και προόδου σε πολλούς άλλους σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας. Ωστόσο, η δεκαετία του ’90 ήταν φημισμένα φτωχή για την πρόοδο στον διατροφικό τομέα. Στην πραγματικότητα, η δεκαετία του 1990 δημιούργησε και έκανε δημοφιλείς μερικούς από τους χειρότερους (και μερικές φορές εντελώς επικίνδυνους) μύθους διατροφής. Η καταμέτρηση θερμίδων είναι μία από τις συμπεριφορές των “οριακών διατροφικών διαταραχών” που έχω δει σε έναν τεράστιο αριθμό πελατών. Το φαγητό γίνεται η ζωή τους και πέφτουν στο τριπάκι να γίνονται νευρωτικοί.

Αυτός ο μύθος θα πρέπει να σας χτυπήσει ως εσφαλμένος αμέσως – όχι μόνο δείξαμε ότι οι μετρήσεις θερμίδων δεν είναι ακριβείς, θυμηθείτε ότι δεν είναι ισότιμες όλες οι θερμίδες. Γενικά, ένας πιο πρακτικός τρόπος για να χάσετε με επιτυχία βάρος είναι να ρίξετε μια ματιά στο ποιο είναι το ιδανικό ποσό θερμίδων για το σώμα σας, να πάρετε μια καλή ιδέα για το πώς πρέπει να είναι 3 καλά ισορροπημένα γεύματα και απλά μετά να τα τρώτε. Οτιδήποτε πέρα ​​από αυτό είναι γενικά καλύτερα να αφεθεί σε έναν επαγγελματία.

Όλοι γνωρίζουμε το άτομο που περπατάει γύρω από το γραφείο με τον υπολογιστή θερμίδων, καταμετρώντας κάθε βήμα και μετρώντας όλα όσα κάνει στη ζωή του. Αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι αυτοί οι μετρητές θερμίδων απέχουν πολύ από το 100% της ακρίβειας(4). Ένας καλός τρόπος να διαχειριστείτε τα πράγματα είναι απλά να επιλέξετε ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης και να το διατηρήσετε. Παρότι εξακολουθεί να είναι καλή συμβουλή να περπατάτε όσο το δυνατόν περισσότερο και να κάθεστε όσο το δυνατόν λιγότερο – ίσως να καταλήξετε να έχετε εμμονές αν ασχολείστε συνεχώς με αυτό.

Κάποιες άλλες πρακτικές συμβουλές είναι να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τις σκάλες, να περπατάτε αντί να οδηγείτε (όπου είναι δυνατόν) και να ξεφεύγετε με διασκεδαστικές βόλτες με το ποδήλατο (που δεν θα αποτελούν μέρος της ρουτίνας άσκησης σας). Στον σημερινό κόσμο, είναι πολύ πιο εύκολο να φάτε παραπάνω θερμίδες παρά να τις κάψετε. Έτσι, ενώ η ιδέα του μετρητή θερμίδων κρύβει καλές προθέσεις, η καλύτερη συμβουλή είναι απλά να σταματήσετε να μετράτε.

6. Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΕΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

bright close up color colorful
Photo by Pixabay on Pexels.com

Εδώ είναι ακόμα ένας σχετικός με τις θερμίδες μύθος. Η άσκηση έχει σημασία μόνο εξαιτίας των θερμίδων που καίγονται, σωστά; Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η άσκηση βοηθά στο χτίσιμο των μυών, στη μείωση των επιπέδων του στρες και είναι ευεργετική μέχρι και για τον εγκέφαλό σας. Δεν είναι μικρά τα οφέλη, αν σκεφτεί κάποιος πως αρκούν μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα για να τα έχει. Το πόσο ευεργετική είναι η άσκηση σε διάφορους τομείς έχει μελετηθεί επιστημονικά, με τους επιστήμονες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “η άσκηση είναι τροφή για τον εγκέφαλο” (5).

7. ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ = ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ

baby sitting on scale
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Όταν συζητάμε για την απώλεια βάρους, υποθέτουμε σχεδόν πάντα ότι είναι το ίδιο πράγμα με την απώλεια λίπους. Συγγνώμη που θα σας «βγάλω από το συννεφάκι σας», αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, ένας λόγος για τον οποίο οι δίαιτες εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων δεν έχουν αποτέλεσμα είναι επειδή καίγονται πολλοί μύες μαζί με λίπος (6). Ιδανικά, θα θέλετε μόνο να κάψετε λίπος – πράγμα που μας οδηγεί πίσω στα παραπάνω που ειπώθηκαν σχετικά με την ποιότητα των τροφίμων και στο ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ για τις θερμίδες.
Με την κατανάλωση των σωστών τροφών, το σώμα σας θα μάθει πόσες θερμίδες χρειάζεστε και θα διατηρήσετε επίσης το μεταβολισμό σας σε σωστή λειτουργία (7). Τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας θα σας βοηθήσουν επίσης να διατηρήσετε υπό έλεγχο τις ορμόνες και τα επίπεδα ινσουλίνης.

8. ΕΦΙΔΡΩΣΗ = ΚΑΨΙΜΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ

grayscale photo of man looking up
Photo by Moyin on Pexels.com

Αυτός ο μύθος είναι πολύ διαδεδομένος. Παρόλο που δεν είναι εντελώς αβάσιμος, δεν είναι ολοκληρωτικά ακριβής. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο γυμνασμένος είναι κάποιος, τόσο καλύτερα μπορεί να “κρυώσει” το σύστημά του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τελικά να ιδρώνει λιγότερο.

Η εφίδρωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από πολυάριθμες φυσιολογικές και βιολογικές διεργασίες. Ενώ είναι, πιθανώς, ένα καλό σημάδι το να ιδρώνετε (κυρίως επειδή αυτό σημαίνει ότι ασκείστε), αυτό δεν είναι το παν και το μοναδικό ζητούμενο της σωματικής δραστηριότητας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όπως μπορείτε να δείτε, σχεδόν όλη η υποτιθέμενη “γνώση” γύρω από τις θερμίδες είναι λανθασμένη. Θυμηθείτε, όταν πρόκειται για την υγεία η κοινή λογική, η βιολογία και η βιοχημεία κυριαρχούν.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει πως πρέπει να επιλέγετε να τρώτε τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, να τρώτε έως 3 γεύματα ανά ημέρα, να ασκείστε έξυπνα και να κοιμάστε αρκετά. Ξέρω ότι αυτός μπορεί να μην είναι ο «πιο σεξουαλικός» τρόπος ζωής – αλλά αυτό θα σου δώσει τελικά αποτελέσματα.

Οι θερμίδες, αν και σημαντικές, δεν είναι για να παθαίνουμε αμόκ. Είναι μόνο ένα μικρό μέρος της μεγαλύτερης εικόνας. Θυμάστε τη διατροφή Twinkie; Όσο κι αν αυτός που έκανε το πείραμα ήθελε να αποδείξει τη θέση του, στην πραγματικότητα απέδειξε το αντίθετο: ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Κοιτάξτε ξανά την ταινία Super Size Me (σημείωση μεταφραστή: ταινία στην οποία ο πρωταγωνιστής έτρωγε για κάποιο χρονικό διάστημα μόνο McDonald’s για να παρατηρήσει τι θα συμβεί στο σώμα του) – αυτός δεν είναι ο τρόπος να ζήσετε τη ζωή σας. Πιο σημαντικές από τις θερμίδες είναι οι επιλογές τροφίμων που κάνετε. Επιλέξετε μια μεγάλη ποσότητα λαχανικών, κάποια καλά λιπαρά και ένα ωραίο κομμάτι πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Μην χάνεστε στις λεπτομέρειες – κολλήστε στα βασικά και ασκηθείτε με συνέπεια. Τότε θα διαπιστώσετε ότι οι θερμίδες πραγματικά δεν μετράνε.

Πηγή

Μετάφραση: Vicky Panagiotidou

Επιμέλεια και προσθήκες: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 2

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: