Επιστήμη

Γιατί το επεξεργασμένο κρέας μας κάνει κακό (μετάφραση)

Διαβάστε γιατί το επεξεργασμένο κρέας και τα αλλαντικά δεν κάνουν καλό στην υγεία μας!
Spread the love
5
(1)

Το επεξεργασμένο κρέας θεωρείται γενικώς ανθυγιεινό. Έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως καρκίνο και καρδιακές παθήσεις σε αμέτρητες μελέτες.
Αναμφίβολα, το επεξεργασμένο κρέας περιέχει επιβλαβή χημικά τα οποία δεν απαντώνται στο φρέσκο. Το άρθρο αυτό είναι μια λεπτομερής ματιά στις επεκτάσεις που μπορεί να έχει το επεξεργασμένο κρέας στο σώμα μας

Τι είναι το επεξεργασμένο κρέας;

Επεξεργασμένο θεωρείται το κρέας το οποίο έχει υποστεί διαδικασίες μακροχρόνιας συντήρησης.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

 • Λουκάνικα, χοτ ντογκ, σαλάμι
 • Μπέικον, χοιρομέρι
 • Παστό, πικάντικο καλυμμένο με μπαχαρικά , πατέ και κορν μπιφ
 • Καπνιστά κρέατα
 • Αποξηραμένο κρέας (τζέρκι)
 • Κρέας σε συσκευασμένο σε κονσέρβα

Στον αντίποδα , κρέας παγωμένο ή υποβεβλημένο σε μηχανική επεξεργασία όπως κόψιμο σε φέτες ή άλλα κομμάτια δεν θεωρείται επεξεργασμένο

Συμπέρασμα: Σαλάμι, λουκάνικα, καπνιστά, παστό και κονσερβοποιημένο κρέας είναι όλα επεξεργασμένα κρέατα.

Το επεξεργασμένο κρέας σχετίζεται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής

Οι άνθρωποι που προσέχουν την υγεία τους γνωρίζουν τις επιπτώσεις του επεξεργασμένου κρέατος εδώ και δεκαετίες, καθώς δεν είναι μυστικό ότι σχετίζεται με επιβλαβείς για τον οργανισμό καταστάσεις. Για το λόγο αυτό, η μεγάλη κατανάλωση τέτοιων τροφών συναντάται σε ανθρώπους με κακές συνήθειες γενικότερα.

Για παράδειγμα, οι καπνιστές συνήθως καταναλώνουν αρκετό επεξεργασμένο κρέας και πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι έρευνες που διεξάγονται γύρω από το θέμα έχουν πολλές παραμέτρους. Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος σε σχέση με την πρόκληση διάφορων ασθενειών δεν μπορούν να είναι 100% επαρκείς επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες. Ωστόσο, έρευνες διαρκώς αποδεικνύουν τη σύνδεση του χημικά επεξεργασμένου κρέατος με πολλές χρόνιες παθήσεις.

Συμπερασμα: Οι άνθρωποι που έχουν γενικώς ανθυγιεινές συνήθειες τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο επεξεργασμένο κρέας και αυτό έχει άμεση σύνδεση με χρόνιες παθήσεις.

Σχέση χρόνιων ασθενειών με κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως:

 • Υπέρταση
 • Καρδιακές παθήσεις
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD)
 • Καρκίνος στομάχου και εντέρου

Ενώ οι μελέτες σε ανθρώπους βασίζονται κυρίως στην παρατήρηση, αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν τέτοιου είδους κρέας έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Οι έρευνες σε ζώα όπως τα ποντίκια έχουν αποδείξει ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι η επικρατούσα αιτία εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Τα επικίνδυνα χημικά συστατικά ευθύνονται για αυτές τις χρόνιες παθήσεις.

Συμπερασμα: Η μακροχρόνια κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Νιτρικά άλατα, νιτρώδη συστατικά και νιτροσαμίνες

Τα νιτρώδη είναι καρκινογόνες ουσίες που είναι υπεύθυνες για παρενέργειες σχετικές με την πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος.

Σχηματίζονται από τα νιτρώδη άλατα τα οποία προστίθενται στα έτοιμα προς κατανάλωση κρέατα για τους εξής λόγους:

 1. Για τη διατήρηση του φυσικού χρώματος.
 2. Για τη βελτίωση της γεύσης μέσω της οξείδωσης του λίπους.
 3. Για την αποφυγή της ανάπτυξης βακτηρίων και δηλητηρίασης

Τα νιτρικά άλατα συναντώνται και σε άλλα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα σε κάποια λαχανικά, στα οποία όμως είναι ωφέλιμα σε ποσότητα για το σώμα. Για αυτό, δεν είναι όλα τα νιτρικά άλατα τα ίδια. Στο επεξεργασμένο κρέας αυτά μπορεί να μετατραπούν σε νιτρώδη, γνωστά και ως νιτροσαμίνες.

Το επεξεργασμένο κρέας είναι η κύρια διατροφική πηγή νιτροσαμίνων. Άλλες πηγές είναι το αφιλτράριστο νερό, ο καπνός και τα τρόφιμα σε μορφή πίκλας. Οι νιτροσαμίνες δημιουργούνται όταν το κρέας εκτεθεί σε θερμοκρασίες ανώτερες των 130°C, όπως για παράδειγμα στο τηγάνισμα ή στο ψήσιμο. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι νιτροσαμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία καρκίνου του εντέρου αλλά και του στομάχου.

Συμπερασμα: Το τηγανητό ή ψητό έτοιμο κρέας περιέχει μεγάλα ποσοστά νιτροσαμίνων, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του εντέρου.

Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs)

Το κάπνισμα του κρέατος είναι μια από τις παλότερες μεθόδους διατήρησης, συχνά συνδυασμένη με αποξήρανση και «παστοποίηση».

Συχνά όμως αυτό οδηγεί σε δημιουργία βλαβερών ουσιών όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. (PAHs). Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι ουσίες που παράγονται όταν καίγεται οργανική ύλη. Μεταφέρονται στον αέρα με τον καπνό και συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του καπνιστού κρέατος, ακόμα κι όταν ψήνεται στα κάρβουνα σε κλειστή ψησταριά ή σε ανοιχτό χώρο.

Σχηματίζονται από:

 • Ξύλο και κάρβουνο που καίγεται
 • Λίπος που πέφτει σε καυτή επιφάνεια και καιγεται
 • Καμμένο ιστό/ κρέας

Για αυτό το λόγο το καπνιστό κρεας είναι πλούσιο σε PAHs και μάλιστα έχει συνδεθεί με τις παρενέργειες που προκαλεί το επεξεργασμένο κρέας, όπως για παράδειγμα με καρκίνο.

Συμπέρασμα: Τα καπνιστά προϊόντα κρέατος είναι υψηλά σε περιεκτικότητα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οι οποίοι επίσης σχετίζονται με καρκίνο.

Ετεροκυκλικές Αμίνες (HCAs)

Οι ετεροκυκλικές αμίνες είναι μια κατηγορία χημικών παραγώγων τα οποία δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή τηγάνισμα κρέατος ή ψαριού σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεν συναντώνται σε μεγάλες ποσότητες στο επεξεργασμένο κρέας, υπάρχουν όμως σε λουκάνικα, μπέικον και έτοιμα μπέργκερ.

Οι HCAs σε μεγάλα ποσοστά κατανάλωσης σχετίζονται με καρκίνους και υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή των ανθρώπων. Για παράδειγμα, το παραψημένο κρέας σε μεγάλη κατανάλωση σχετίζεται με καρκίνο του εντέρου, προστάτη και στήθους.

Τα επίπεδα HCAs ελαχιστοποιούνται με πιο ήπιες μορφές μαγειρέματος όπως σιγανό τηγάνισμα και μαγείρεμα στον ατμό, με την προϋπόθεση αποφυγής καψίματος στα τρόφιμα.

Συμπερασμα: κάποια προϊόντα κρέατος μπορεί να περιέχουν HCAs, καρκινογόνα παράγωγα στο παραψημένο κρέας και το ψάρι.

[Αφαιρέθηκε τμήμα του άρθρου ως μη αληθές]

Το ηθικό δίδαγμα

Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει χημικά παράγωγα τα οποία δεν συναντώνται στο φρέσκο κρέας. Πολλά από αυτά τα παράγωγα είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, η μεγάλη κατανάλωσή του (για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες) υποθάλπτει κινδύνους για εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, και ειδικότερα καρκίνου. Η περιστασιακή κατανάλωσή τους είναι αποδεκτή. Στο τέλος της ημέρας, ένας απολογισμός κατανάλωσης τέτοιου είδους τροφών μπορεί να βοηθήσει στη στροφή μιας διατροφής με βάση τα φρέσκα προϊόντα.

Πηγή

Μετάφραση: Lucy Ntepp

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

2 comments

 1. Aγαπητή Κωνσταντίνα,
  συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου μέσα από το MBFKL.Κανω Keto κ low carb περίπου 1,5 χρόνο με πολύ καλά αποτελέσματα.Για να μην σε κουράζω ,έχω τις εξής ερωτήσεις,η κόρη μου είναι φοιτήτρια στην Αθήνα και θα ήθελε ένα διατροφικό πλάνο χαμηλών υδατανθράκων και εβδομαδιαίες συναντήσεις στο χώρο της.Εκτος από απώλεια κιλών την ενδιαφέρει και το θέμα με τις πολυκυστικες ωοθηκες της.Μενει Πατησίων κ Γαλατσιου.Θα ήταν εφικτό για εσένα;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
  Βιργινία Παπυρακη

  Στάλθηκε από το iPhone μου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: