Επιστήμη Μελέτες

Επιδράσεις μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε σχέση με μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Μια τυχαία δοκιμή (μελέτη)

Επιδράσεις μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε σχέση με μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στο βάρος και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Spread the love
0
(0)
Lydia A. Bazzano, MD, PhD, MPH *; Tian Hu, MD, MS *; Kristi Reynolds, PhD; Lu Yao, MD, MS; Calynn Bunol, MS, RD, LDN; Yanxi Liu, MS; Chung-Shiuan Chen, MS; Michael J. Klag, MD, MPH; Paul K. Whelton, MD, MSc, MB; Jiang He, MD, PhD

Περίληψη

Ιστορικό:
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι δημοφιλείς για την απώλεια βάρους, αλλά οι καρδιαγγειακές τους επιδράσεις δεν έχουν μελετηθεί καλά, ιδιαίτερα σε διάφορους πληθυσμούς.

Σκοπός:
Να εξετάσουμε τα αποτελέσματα μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών στο σωματικό βάρος και τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σχέδιο:
Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή παράλληλης ομάδας. (ClinicalTrials.gov: NCT00609271)

Τοποθεσία:
Ένα μεγάλο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο.

Συμμετέχοντες:
148 άνδρες και γυναίκες χωρίς προηγούμενη κλινική καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη.

Παρέμβαση:
Μία χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (<40 γράμμαρια την ημέρα) ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (<30% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας [<7% κορεσμένων λιπαρών]) δίαιτα. Και οι δύο ομάδες λάμβαναν διατροφική συμβουλευτική σε τακτά χρονικά διαστήματα καθόλη τη διάρκεια της δοκιμής.

Μετρήσεις:
Ελήφθησαν δεδομένα για το βάρος, τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και τη διαιτητική σύνθεση στους 0, 3, 6 και 12 μήνες.

Αποτελέσματα:
Εξήντα συμμετέχοντες (82%) στην ομάδα με χαμηλά λιπαρά και 59 (79%) στην ομάδα χαμηλών υδατανθράκων ολοκλήρωσαν την παρέμβαση. Σε 12 μήνες, οι συμμετέχοντες στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είχαν μεγαλύτερη μείωση του βάρους (μέση διαφορά στην αλλαγή, -3,5 kg [95% CI, -5,6 έως -1,4 kg], P = 0,002), του λίπους (μέση διαφορά στην αλλαγή , -1,5% [CI, -2,6% έως -0,4%], Ρ = 0,011), της αναλογίας συνολικής χοληστερόλης και συνολικής υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL) (μέση διαφορά στην αλλαγή, -0,44 [CI, -0,71 έως -0,16] · Ρ = 0,002) και στο επίπεδο τριγλυκεριδίων (μέση διαφορά στην αλλαγή, -0,16 mmol / L [-14,1 mg / dL] [CI, -0,31 έως -0,01 mmol / L {-27,4 έως -0,8 mg / dL}]. P = 0,038) καθώς και μεγαλύτερες αυξήσεις στο επίπεδο της HDL χοληστερόλης (μέση διαφορά στην αλλαγή, 0,18 mmol / L [7,0 mg / dL] [CI, 0,08 έως 0,28 mmol / L {3,0 έως 11,0 mg / dL} από τους συμμετέχοντες στην δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Περιορισμός:
Έλλειψη κλινικών ελέγχων καρδιαγγειακής νόσου σε τελικά στάδια.

Συμπέρασμα:
Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ήταν πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Ο περιορισμός του υδατάνθρακα μπορεί να είναι λοιπόν η σωστή επιλογή για τα άτομα που επιδιώκουν να χάσουν βάρος και να μειώσουν τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Πηγή πρωτογενούς χρηματοδότησης:
Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Πηγή

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: