Επιστήμη

Διαβήτης Τύπου 3: Η ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της νόσου του Alzheimer και της διατροφής (μετραφράση)

Μάθετε πως μπορείτε ίσως να προλάβετε το Alzheimer μέσω της διατροφής, της άσκησης και του ύπνου και γιατί οι επιστήμονες το αποκαλούν πλέον διαβήτη τύπου 3!
Spread the love
0
(0)
Άρθρο του Michael Joseph 3 Σεπτεμβρίου, 2018

Ίσως δεν το έχετε ακούσει αλλά ο διαβήτης τύπου 3 είναι αυτός που αποκαλούν πολλοί ειδικοί σήμερα νόσο του Alzheimer.

Το όνομα υποδηλώνει την πεποίθηση ότι η νόσος του Alzheimer οφείλεται στην αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη.

Η νόσος του Alzheimer είναι μια σκληρή, εκφυλιστική πάθηση που καταστρέφει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Και δυστυχώς, αυξάνεται ραγδαία· από το 2016, 1 στα 9 άτομα άνω των 65 ετών πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Παραδόξως, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και πάνω, που πάσχει από τη νόσο, αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050 (1).

Θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο η ακανόνιστη γλυκόζη στο αίμα και η ρύθμιση της ινσουλίνης;

Αυτό το άρθρο εξετάζει τη μεταβολική θεωρία του διαβήτη τύπου 3, και πως μπορεί να αποτραπεί (ή ενδεχομένως να ανατραπεί) η νόσος.

Τι είναι ο Διαβήτης Τύπου 3;

Ο Διαβήτης τύπου 3 — ή νόσος του Alzheimer – είναι μια χρόνια κατάσταση στην οποία οι νευρώνες του εγκεφάλου σταδιακά εκφυλίζονται και πεθαίνουν (2, 3).

Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται προοδευτική απώλεια μνήμης και ταχεία μείωση της αντιληπτικής ικανότητας (4).

Έχω βιώσει προσωπικά τις φοβερές συνέπειες της νόσου του Alzheimer. Ως παιδί, θυμάμαι τον προπάππου μου στο νοσοκομείο σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Και έπειτα, στα εφηβικά μου χρόνια, είδα τον παππού μου — έναν δυνατό γεροδεμένο άνθρωπο — να υποκύπτει σιγά-σιγά στην ασθένεια.

Δυστυχώς, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Το να έχεις ένα καλό σώμα ή έξυπνο μυαλό δεν παίζει κανένα ρόλο· η νόσος δεν κάνει διακρίσεις, ούτε συμβιβασμούς.

Μια δυσάρεστη κατάσταση

Βιώνοντας μια αργή επιδείνωση, οι ασθενείς τελικά χάνουν την ικανότητα να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, να επικοινωνούν, ή ακόμα και να θυμούνται την οικογένειά τους.

Τελικά, η νόσος είναι θανατηφόρα, και οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν από μια επιπλοκή όπως η πνευμονία (5).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν είναι μόνο ο ασθενής που υποφέρει.

Οι φροντιστές των ασθενών με Alzheimer συχνά οφείλουν να ξοδέψουν όλο το χρόνο και τους οικονομικούς τους πόρους για να φροντίσουν το μέλος της οικογένειας τους που πάσχει, γεγονός που καθιστά την όλη διαδικασία μια συναισθηματικά και σωματικά επίπονη και απαιτητική εργασία.

Γιατί είναι η νόσος του Alzheimer ο “Διαβήτης Τύπου 3”;

Υπάρχουν τρία (3) είδη διαβήτη:

 • Ο διαβήτης τύπου 1 παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη.

 • Όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή παράγει πάρα πολύ και άρα αποκτά αντίσταση σε αυτήν, ακολουθεί η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

 • Ο διαβήτης τύπου 3 χρησιμοποιείται πλέον για να περιγράψει το Αλτσχάιμερ, εξαιτίας της σύνδεσης με την αντίσταση ινσουλίνης του εγκεφάλου. Γενικά μιλώντας, η διάγνωση γίνεται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά η ασθένεια μπορεί να χρειαστεί δεκαετίες για να αναπτυχθεί (6).

Όλο και περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο διαβήτης τύπου 3 είναι μία από τις λεγόμενες «ασθένειες του πολιτισμού».

Αυτός ο όρος αναφέρεται στο γεγονός ότι ο τρόπος που ζούμε τις ζωές μας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μας.

Για παράδειγμα, η διατροφή μας, το πρόγραμμα άσκησης και ύπνου μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως:

 • Νόσος του Alzheimer

 • Καρκίνος (ορισμένοι τύποι)

 • Καρδιαγγειακά νοσήματα

 • Διαβήτης

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Αυτές οι «ασθένειες του πολιτισμού» αποτελούν μέρος του μεταβολικού συνδρόμου, η απορρύθμισή της γλυκόζης και της ινσουλίνης τις επηρεάζουν βαθύτατα όλες (7).

Οι βλαβερές συνέπειες της σύγχρονης Δυτικής διατροφής

Ως επί το πλείστον, τα προβλήματα που απορρέουν από τη γλυκόζη και την ινσουλίνη σχετίζονται με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Και δυστυχώς, η σύγχρονη δυτική — ίσως και παγκόσμια — διατροφή αποτελείται κυρίως από βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για την ακρίβεια, μια μελέτη που αναλύει την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών δείχνει ότι το 77% των καθημερινών τροφίμων που καταναλώνουμε είναι από μέτρια (16%) ως υπερβολικά (61%) επεξεργασμένα (8).

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, οδηγώντας σε μεγάλα σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.

Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τελικά, σε μεταβολικό σύνδρομο (9).

Σημείωση: Τι προκαλεί την νόσο του Alzheimer; Ενώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση, η σύγχρονη δυτική διατροφή πιθανά παίζει τεράστιο ρόλο.

Η ανησυχητική σύνδεση μεταξύ του Διαβήτη τύπου 3 και της διατροφής

Συμπεραίνουμε από τα παραπάνω, πως υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του διαβήτη τύπου 3 και των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Αλλά τι, ακριβώς, λέει η επιστήμη;

Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα

 • Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η προβληματική σηματοδότηση της ινσουλίνης προκαλεί την νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία περιλαμβάνει την ανεπάρκεια της ινσουλίνης στον εγκέφαλο. Αυτό “δικαιολογεί την αναφορά στην νόσο του Alzheimer ως διαβήτη τύπου 3” (10).

 • H υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων – κυρίως της φρουκτόζης – η ανεπάρκεια λίπους και η διαιτητική χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ (11).

 • Η νόσος του Alzheimer κατέχει υψηλό ποσοστό στις δυτικές κοινωνίες χάρη στην λανθασμένη διατροφή αλλά και την κακή ποιότητα ζωής (12).

 • Ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη συνεισφέρει σημαντικά στη νόσο του Alzheimer. Συγκεκριμένα, οι ανωμαλίες στη βιοχημική, μοριακή και εγκεφαλική σηματοδότηση είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στο διαβήτη τύπου 2 (13).

 • Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν «υπομεταβολισμό της εγκεφαλικής γλυκόζης»· αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς έχουν ένα ασυνήθιστα αργό ρυθμό επεξεργασίας της γλυκόζης στον εγκέφαλο τους, που πιθανώς οφείλεται σε μειωμένη σηματοδότηση της ινσουλίνης (14).

 • Μειώσεις του μεταβολικού ρυθμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο, μπορεί να παρουσιαστούν, σε όσους έχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, ακόμη και από την ηλικία των τριάντα ετών. Οι μειωμένες κυτταρικές απαντήσεις στην ινσουλίνη μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτές τις μειώσεις (15).

 • Ακόμη και στα πρώιμα στάδια της νόσου του Alzheimer, η εγκεφαλική χρησιμοποίηση της γλυκόζης μειώνεται έως και 45% (16).

 • Θα ήταν «φρόνιμο να συστήσουμε» σε εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη να αποφεύγουν τα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη και να τρώνε θρεπτικά ανεπεξέργαστα τρόφιμα με πλήρη φυσικά λιπαρά. Όποιος έχει βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση τροφίμων που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (17).

 • Οι ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, χαμηλότερα επίπεδα της HDL, και υψηλότερα κυκλοφορούντα τριγλυκερίδια. Για όσους δεν γνωρίζουν, όλα τα παραπάνω είναι δείκτες για υψηλή αρτηριακή γλυκόζη και αντίσταση στην ινσουλίνη (18).

 • Μια αλλαγή στη διατροφή που εστιάζει στη μείωση των υδατανθράκων και την αύξηση του λίπους «μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer» (19).

Οι συνέπειες της αντίστασης της ινσουλίνης στον εγκέφαλο

Οι παραπάνω μελέτες αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα εκείνων που υποδηλώνουν ότι το σάκχαρο του αίματος και τα προβλήματα με την ινσουλίνη είναι οι ρίζες του προβλήματος για τον διαβήτη τύπου 3.

Με απλά λόγια, αυτές οι μελέτες λένε ότι το Αλτσχάιμερ είναι μια μεταβολική ασθένεια που υποβαθμίζει σταδιακά την ικανότητα του εγκεφάλου μας να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Καθώς ο εγκέφαλος γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης, δε μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη.

Όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τη γλυκόζη, συσσωρεύεται στον εγκέφαλο (υπεργλυκαιμία) και οδηγεί σε οξειδωτικό στρες και στον σχηματισμό τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης.

Και οι δύο αυτές διεργασίες καταστρέφουν περαιτέρω τον εγκέφαλο, προάγουν τη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς (πλάκα στον εγκέφαλο) και βλάπτουν τη σηματοδότηση της ινσουλίνης (20).

Είναι σημαντικό ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου μας εκφυλίζονται, όσο ο ρυθμός με τον οποίο χρησιμοποιούν την ενέργεια (γλυκόζη) πέφτει.

Και τελικά, πεθαίνουν.

Σημείωση: Υπάρχει μια πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνει ότι η παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ συνδέεται άμεσα με την αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη.

Περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία: Παράγοντες κινδύνου της νόσου του Alzheimer

Εάν εξετάσουμε τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Alzheimer, τότε μπορούμε να δούμε ένα κοινό μοτίβο.

Συνολικά, οι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται συχνά με τη ρύθμιση της γλυκόζης.

Για παράδειγμα, στον παρακάτω πίνακα, αναφέρονται ορισμένοι κοινώς αποδεκτοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Alzheimer:

Χρόνια στέρηση ύπνου

Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Παχυσαρκία

Κακή διατροφή

Υπνική Άπνοια

Κατανάλωση ζάχαρης

Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 3 και ο καθένας σχετίζεται με το πόσο καλά μεταβολίζουμε τη γλυκόζη.

Χρόνια στέρηση ύπνου

 • Οι χρόνιες διαταραχές του ύπνου είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει νωρίτερα την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν βλάβη της μνήμης και βλάβη των εγκεφαλικών νευρωνικών συνάψεων (21).

 • Η στέρηση ύπνου για μία μόνο εβδομάδα μειώνει αισθητά την ευαισθησία στην ινσουλίνη (22).

Έλλειψη άσκησης

 • Στους μεσήλικες με δυσανεξία στη γλυκόζη, η τακτική αερόβια άσκηση οδηγεί σε βελτιώσεις στις γνωστικές επιδόσεις (23).

 • Η “πρώτη γραμμή άμυνας” για την καταπολέμηση του Alzheimer είναι οι συνήθειες που αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, όπως η σωματική άσκηση (24).

Παχυσαρκία

 • Η επιδημία ασθενειών που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, “πυροδοτεί τις σημαντικές αυξήσεις της νόσου του Alzheimer” (25).

 • Οι παχύσαρκοι έφηβοι με αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων μορίων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του Alzheimer στην 3η ηλικία (26).

Κακή διατροφή και πρόσληψη ζάχαρης

 • Η τυπική Δυτική διατροφή αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία συνδέονται με εμφάνιση νευρολογικών δυσλειτουργιών (27).

 • Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προάγει τη νόσο του Αλτσχάιμερ και θεωρητικά η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί “με διαιτητικά μέτρα για την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη” (28).

Υπνική άπνοια

 • Υπάρχει μια θεωρία ότι η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, μια πληθώρα στοιχείων υποδηλώνει ότι η υπνική άπνοια έχει μια αιτιολογική σχέση με την άνοια (29, 30).

Σημείωση: Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 3 διατηρούν μια κοινή σχέση με τη δυσλειτουργία της γλυκόζης και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μπορεί να αναστραφεί ο Διαβήτης τύπου 3 μέσω της διατροφής;

Είναι θεραπεύσιμος ο Διαβήτης Τύπου 3?

Αυτή είναι η επίσημη άποψη:

Προς το παρόν, η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια, τελικά μοιραία κατάσταση με μια αναπόφευκτα, προοδευτική εξασθένιση.

Οι τυπικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν χορήγηση φαρμάκων για το Alzheimer που προσπαθούν να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Η επίσημη άποψη είναι πως το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να κερδίσουμε χρόνο.

Υποκατάσταση της Γλυκόζης: Είναι οι Κετόνες η λύση;

Εάν η ανεπάρκεια του εγκεφάλου μας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη αποτελεί αιτία της νόσου του Alzheimer, τότε τι συμβαίνει εάν αντικαταστήσουμε τη γλυκόζη με ένα άλλο «καύσιμο»;

Συχνά ακούμε πώς η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλό μας, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου. Ο εγκέφαλός μας – και το σώμα μας επίσης – μπορούν να λειτουργήσουν με μια εναλλακτική πηγή ενέργειας που ονομάζεται κετόνες.

Οι κετόνες παράγονται από το ήπαρ όταν οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε έλλειψη. Τα θετικά νέα είναι ότι ο εγκέφαλός μας όχι μόνο μπορεί να λειτουργήσει – αλλά και να μεγαλουργήσει – με αυτήν την πηγή ενέργειας.

Για να επιτευχθεί η κέτωση, χρειαζόμαστε ένα σύστημα διατροφής που εστιάζει στην εξάλειψη της ζάχαρης, των αμυλούχων, των σιτηρών και γενικά των τροφίμων με σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων.

Αν επικεντρωθούμε σε υγιή λιπαρά από λάδι καρύδας και ελαιόλαδο και βασίσουμε τη διατροφή μας σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας, φρούτα και λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τότε θα περιορίσουμε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και το σώμα θα αρχίσει να παράγει κετόνες.

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ειδικά η κετογενική διατροφή, είναι ένα τέλειο διαιτητικό σύστημα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οπότε, μπορεί να αναστραφεί η νόσος του Alzheimer;

Δυστυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή και όσον αφορά τις σχετικές έρευνες, έχει καταστεί σαφές ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόοδο της νόσου. Το Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου και συχνά είναι ασυμπτωματικό στα αρχικά στάδια. Συχνά δε, τα συμπτώματα δεν παρατηρούνται από το άμεσο περιβάλλον μέχρι και τα μεσαία στάδια της νόσου (31).

Γι’ αυτό το λόγο, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα εμφανή συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ αργά για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Ωστόσο, αν το προλάβουμε αρκετά νωρίς, ποιος ξέρει;

Η αναστροφή της κατάστασης μπορεί να είναι εφικτή, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής επιστημονική τεκμηρίωση επ’ αυτού.

Κετόνες και Διαβήτης Τύπου 3: Τι δείχνουν οι έρευνες;

Εξετάζοντας την έρευνα για τις κετόνες και το Alzheimer, υπάρχουν κάποια πολύ ελπιδοφόρα ευρήματα.

 • Η απορρόφηση γλυκόζης από τους πάσχοντες με Αλτσχάιμερ είναι πολύ χαμηλότερη απο εκείνη των υγιών ατόμων αντίστοιχης ηλικίας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της απορρόφησης κετόνων – η οποία είναι ίδια σε αμφότερους τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και τα υγιή άτομα (32).

 • Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να μεταβολίζουν τις κετόνες παρά την ανεπάρκεια της γλυκόζης. Επίσης, η κετογενική διατροφή βελτιώνει τις μιτοχονδριακές οδούς που τονώνουν τον μεταβολισμό του εγκεφάλου και των νευρώνων (33).

 • Μια μελέτη τυχαίων δειγμάτων δείχνει ότι οι ασθενείς με Alzheimer που έλαβαν κετονικό συμπλήρωμα είχαν υψηλότερο αριθμό κετονών εγκεφάλου. Επιπλέον, έδειξαν σημαντικά βελτιωμένη εγκεφαλική νοημοσύνη σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα (34).

Σημείωση: Εν ολίγοις, οι διαιτητικές κετόνες επιτρέπουν στα ενεργειακά πεινασμένα νευρωνικά κύτταρα να αποκτήσουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Αυτή η ενέργεια βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης του εγκεφάλου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση του Διαβήτη Τύπου 3

Πρώτα απ’ όλα, για κάθε ιατρικό θέμα, είναι καλύτερο να συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις στο Alzheimer δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος της νόσου και μπορεί να “οδηγήσουν σε έλλειψη ουσιαστικού οφέλους” (35).

Έχοντας αυτό κατά νου, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι ο συνδυασμός της ιατρικής περίθαλψης με τις διατροφικές αλλαγές, όσο και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Υποθέτοντας ότι η αντίσταση της ινσουλίνης στο εγκέφαλο πυροδοτεί επί της ουσίας την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 3, τότε η λήψη μέτρων για την ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα φαίνεται να είναι εξαιρετικά σημαντική.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το επιτύχουμε, αλλά η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος είναι τα τρία βασικότερα:

Διατροφή

Ένας τρόπος διατροφής που δίνει προτεραιότητα σε θρεπτικά συστατικά από ψάρια, φρούτα χαμηλής ζάχαρης, υγιή λίπη, κρέας και λαχανικά.

Οι δίαιτες που περιορίζουν τα άμυλα και τις πηγές ακυτταρικών υδατανθράκων, όπως τα αλεύρια και τα σάκχαρα, μειώνουν δραστικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (36).

Ακολουθώντας μια τέτοια δίαιτα, οι πτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πρέπει να συνοδεύονται από αύξηση της παραγωγής κετονών.

Άσκηση

Η σωματική άσκηση βοηθά επίσης στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

 • Η υψηλής έντασης άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη (37).

 • Μια μελέτη που διεξήχθη σε 5157 διαβητικούς διαπίστωσε ότι εκείνοι με την μεγαλύτερη διάρκεια άσκησης παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στο σάκχαρο του αίματος (38).

Ένα υγιές πρόγραμμα άσκησης και πιο έντονη άσκηση μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη συνολική μας υγεία και έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ύπνου εξασθενεί την ανοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη — ακόμη και αν πρόκειται για μόλις δύο ημέρες (39).

Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε όσους κοιμούνται 10 ώρες, με εκείνους που κοιμούνται μόνο 4 ώρες κάθε βράδυ. Σε κατάσταση ύπνου, υπήρξε μια μείωση 40% της ευαισθησίας στην ινσουλίνη (40).

Σημείωση: Μια προσέγγιση που εστιάζει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και του μεταβολισμού της γλυκόζης μέσω αλλαγής διατροφής και του τρόπου ζωής, θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάλληλη διατροφή, συστηματική άσκηση, καθώς και επαρκή ύπνο.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία 

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε για τον διαβήτη τύπου 3 είναι ότι δεν προκύπτει ξαφνικά μόλις πατήσουμε τα 60.

Στην πραγματικότητα, οι προϋποθέσεις που οδηγούν σε αυτόν ξεκινούν νωρίς και οικοδομούνται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Όπως λέει πολύ σοφά το ρητό καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.

Ακριβώς όπως ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, το ίδιο φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τρώγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής σήμερα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ευαισθησία της ινσουλίνης στον εγκέφαλο πριν καταστεί προβληματική. Βεβαίως, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά αν το κάνουμε, δίνουμε στον εαυτό μας μια καλή ευκαιρία για την αποφυγή αυτής της τρομακτικής νόσου.

Πηγή

Μετάφραση – Επιμέλεια: Antonia Zervaki

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover Photo by jesse orrico on Unsplash

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: