Επιστήμη Μελέτες

Πέτρες στην χολή και διατροφή χαμηλών υδατανθράκων (μετάφραση)

Δεν έχετε χολή ή έχετε πέτρες και θέλετε να δοκιμάσετε την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων; Διαβάστε πρώτα εδώ!
Spread the love
0
(0)

Οι πέτρες στην χολή βελτιώνονται ή επιδεινώνονται με μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων / υψηλών λιπαρών; Είναι μια κοινή ερώτηση με μια ενδιαφέρουσα απάντηση.

Η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει τη χολή, ένα κιτρινοπράσινο υγρό που παράγεται στο ήπαρ. Η χολή χρησιμοποιείται για την πέψη του λίπους που τρώτε. Το ερώτημα είναι: Είναι καλό ή κακό για τη χοληδόχο κύστη σας να καταναλώνετε λίπος;

Η συμβατική φοβική στο λίπος απάντηση 

Η συνήθης ιατρική πεποίθηση σήμερα είναι ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε χολόλιθους. Αυτό οφείλεται σε αυτό που υα συμβεί εάν έχετε ήδη χολόλιθους στη χοληδόχο κύστη και τρώτε λίπος: Ένας χολόλιθος μπορεί να κολλήσει στο δρόμο προς τα έντερα και να σας δώσει κρίση (πόνος στο πάνω δεξιά μέρος του στομάχου σας).

Οι συμβατικές συμβουλές είναι να τρώτε χαμηλά λιπαρά – και να παίρνετε παυσίπονα εάν πάθετε κρίση. Εάν οι κρίσεις συνεχίσουν, η χοληδόχος κύστη αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση ρουτίνας και το πρόβλημα συνήθως απομακρύνεται. Πιθανώς με την παρενέργεια της ελαφρώς μειωμένης ικανότητας απορρόφησης λίπους και θρεπτικών συστατικών από αυτό που τρώτε (υπάρχει λόγος που έχουμε χοληδόχο κύστη).

Η συμβατική συμβουλή να αποφεύγετε τα λιπαρά, σπάνια βοηθάνε στην απομάκρυνση των πετρών από την χοληδόχο κύστη. Αντ’ αυτού γίνεται συχνά χειρότερα με το χρόνο, μέχρι να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Αυτό δεν είναι καθόλου σύμπτωση.

Πώς να αποκτήσετε πέτρες στην χολή

Εάν τρώτε χαμηλά λιπαρά, λιγότερη χολή είναι απαραίτητη για να αφομοιώσετε το φαγητό σας. Έτσι, η χολή παραμένει στη χοληδόχο κύστη. Αρκετά, ίσως, για να σχηματιστούν πέτρες. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που (αντί για λίπος) τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χολόλιθων.

Όλα ακούγονται λογικά. Και υπάρχουν ακόμα καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία. Ο κίνδυνος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχει δοκιμαστεί τουλάχιστον τρεις φορές:

Τι συμβαίνει αν κάνετε το αντίθετο;

Τι γίνεται αν κάνατε το αντίθετο από τις συνηθισμένες συμβουλές; Τρώτε τακτικά φαγητό με λίπος σε αυτό; Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί περισσότερη χολή για να αφομοιώθει το φαγητό. Οι χοληφόροι πόροι και η χοληδόχος κύστη θα ξεπλένονται τακτικά. Πιθανότατα δεν θα έχουν χρόνο για να σχηματιστούν πέτρες και οι προϋπάρχουσες πέτρες θα μπορούσαν (αν είστε τυχεροί) να αποβληθούν στο λεπτό έντερο.

Ο κίνδυνος είναι ότι αν έχετε ήδη πέτρες, μπορεί κάποια να φρακάρει κάπου.

Το ερώτημα είναι: Σας ενδιαφέρει μια βραχυπρόθεσμη λύση (μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά) ή ψάχνετε κάτι πιο μακροπρόθεσμο (μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά);

Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά δουλεύει;

Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι τα τρόφιμαπου είναι υψηλότερα σε λίπος μπορεί να βοηθήσουν να έχουμε μια χοληδόχο κύστη απαλλαγμένη από χολόλιθους. Αλλά από όσο γνωρίζω, καμία μελέτη δεν έχει γίνει σε άτομα με χολόλιθους με επιλογή τροφών υψηλών σε λιπαρά.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζω αρκετά άτομα που έχουν βιώσει βελτίωση ή εξαφάνιση προϋπάρχοντων πετρών στην χολή με μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και υψηλού λίπους. Αλλά όχι πάντα χωρίς κρίσεις.

Μια σουηδική ιστοσελίδα που έχει ως θέμα την χαμηλή σε υδατανθράκες διατροφή πραγματοποίησε έρευνα στα μέλη της ρωτώντας τι συνέβη από όταν άρχισαν να τρώνε κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ είχαν πέτρες στην χολή. 145 άτομα απάντησαν. Θα δείτε τις παντήσεις στο παρακάτω γράφημα, όμως έχετε υπόψη πως αυτό το είδος της έρευνας δίνει πολύ αναξιόπιστες απαντήσεις:

gallstone-survey

Αυτή η έρευνα υποστηρίζει κάπως την θεωρία ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο των χολόλιθων.

Χολόλιθοι και πέτρες στα νεφρά

Οι ασθενείς με πέτρες στα νεφρά λαμβάνουν καλύτερες συμβουλές. Τους λένε να πίνουν πολλά υγρά, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων, έτσι ώστε οι πέτρες να μην έχουν χρόνο να αναπτυχθούν. Εάν έχετε ήδη πέτρες στα νεφρά, αυτή η συμβουλή θα μπορούσε να σας δώσει κολικό των νεφρών αρχικά – αλλά σας συμβουλεύουν ούτως ή άλλως να πίνετε πολλά υγρά.

Ο λόγος για τον οποίο δίνουμε την αντίθετη συμβουλή όταν πρόκειται για χολόλιθους μπορεί να είναι ο παρωχημένος φόβος του λίπους. Εάν φοβόμασταν το νερό, ίσως και στους ασθενείς με πέτρες στα νεφρά να τους έλεγαν να αποφύγουν να πιουν υγρά ώστε να μη πάθουν κολικούς.

Κι αν δεν έχω χολή;

Μια άλλη πολύ συνηθισμένη ερώτηση είναι αν μπορεί κάποιος να κάνει διατροφή χαμηλών υδατανθράκων/υψηλή σε λίπος αν έχει ήδη αφαιρεσεί την χολή του. Η απάντηση είναι πως για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει θέμα.

Για κάποιους ίσως να χρειαστεί σταδιακή αύξηση των λιπαρών, ώστε να δώσουν στο σώμα τους τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής. Αλλιώς μπορεί το σώμα να έχει τον χρόνο να χωνέψει το λίπος το οποίο αρχικά θα οδηγήσει σε διάρροια. Παρόλα αυτά σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Πηγή

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πετρίδη – Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: