Επιστήμη

Σε ποια διατροφή είναι η γλυκόζη αίματος πιο αυξημένη μετά από νηστεία, στη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ή στην κέτο; 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε (μετάφραση)

Κάνετε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, αλλά η πρωινή σας γλυκόζη είναι ακόμα αυξημένη; Διαβάστε εδώ γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχείτε!
Spread the love
5
(1)

Από τους Anne Mullens, Dr. Andreas Eenfeldt, MD

Την προηγούμενη άνοιξη, μετά από 18 μήνες μεγάλης επιτυχίας με την διατροφή κέτο, έκανα μια εξέταση στη γλυκόζη αίματος μετά από νηστεία με τις ταινίες μέτρησης ζαχάρου στο σπίτι για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες. Το αποτέλεσμα με εξέπληξε.
Είχα αγοράσει τη συσκευή, η οποία ελέγχει επίσης κετόνες, όταν διαγνώστηκα με προδιαβήτη το φθινόπωρο του 2015. Όταν άρχισα τη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, έλεγχα το αίμα τακτικά. Σύντομα, η γλυκόζη αίματος μετά από νηστεία ήταν και πάλι φυσιολογική. Ήμουν σε τέλεια κέτωση κάθε μέρα. Επίσης, έχασα 5 κιλά και ένιωθα φανταστικά – γεμάτη ενέργεια, χωρίς το αίσθημα πείνας ή λιγούρες. Σύντομα, μπορούσα να προβλέπω το αποτέλεσμα της μέτρησης με βάση του τι έτρωγα ή έκανα. Σταμάτησα τις μετρήσεις και συνέχισα με την ευτυχισμένη, υγιή κετο ζωή μου.
Όταν ο γιατρός μού είπε να κάνω μικροβιολογικές εξετάσεις αυτή την άνοιξη, έβγαλα πάλι τις ταινίες μέτρησης. Ενώ δεν είχα ενοχλήσεις στην υγεία, η πίεση αίματος ήταν εξαιρετική και το βάρος ήταν σταθερό, ήθελε να δει τα επίπεδα χοληστερίνης, τα λιπίδια, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και τη γλυκόζη νηστείας στην διατροφή κέτο – κι εγώ ήμουν περίεργη επίσης.
Για να ελέγξω την ακρίβεια των ταινιών μέτρησης με τα μικροβιολογικά αποτελέσματα, το πρωί της εξέτασης έκατσα στο αυτοκίνητο μου έξω από το εργαστήριο στις 7:30πμ και τρύπησα το δάκτυλό μου. Περίμενα να δω μια τέλεια γλυκόζη νηστείας (FBG) μετά από νηστεία 4.7 ή 4.8 mmol/l (85 mg/dl).
Ήταν 5.8! (103 mg/dl). Ορίστε; Παράτησα τις εξετάσεις και γύρισα σπίτι – Δεν ήθελα να με προειδοποιήσει η γιατρός μου ότι είχα προδιαβήτη πάλι τη στιγμή που δεν είχα εξήγηση για αυτό το υψηλότερο αποτέλεσμα. Το επόμενο πρωί έλεγξα πάλι: 5.9! (104). Τι γίνεται;
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες έλεγχα κάθε πρωί. Ό,τι κι αν έκανα, η γλυκόζη νηστείας (FBG) θα ήταν 5.7 με 6.0 (102 με 106 mg/dl), σε προδιαβητικό επίπεδο πάλι.
Ένα πρωί μετά από ανήσυχο ύπνο ήταν 6.2 mmol/l (113 mg/dl). Αλλά οι κετόνες μου ήταν ακόμα εξαιρετικές 1.5-2.5 mmol/l. Συνέχιζα να καίω λίπος, αλλά όχι γλυκόζη. Όταν έλεγξα το αίμα μετά τα γεύματα, η γλυκόζη παρέμενε σχεδόν ίδια. Τα διαγράμματα που έβαλα στο SugarStats ήταν σχεδόν μια ευθεία γραμμή, με τη γλυκόζη νηστείας στο μέγιστο, 12 με 14 ώρες μετά από οποιοδήποτε φαγητό. Τι συνέβαινε;
Πολλοί άνθρωποι ρωτάνε: “Γιατί η γλυκόζη νηστείας είναι υψηλότερη στη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων;” Πολλά φόρουμ κετογονικής και παλαιολιθικής διατροφής έχουν συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Μερικές πληροφορίες προκαλούν φόβους, χρησιμοποιώντας αναπόδεικτους ισχυρισμούς ότι η διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει διαβήτη αντί να τον αναστρέψει. Μερικοί στα φόρουμ λένε ακόμα ότι σταμάτησαν την διατροφή κέτο επειδή η υψηλή γλυκόζη νηστείας FBG (fasting blood glucose) τούς φόβισε τόσο πολύ.

Αλλά μη φοβάστε. Ερευνήσαμε την ιατρική βιβλιογραφία και συμβουλευτήκαμε σημαντικούς ειδικούς. Ιδού τι πρέπει να ξέρετε:

1. Χαλαρώστε! Είναι φυσιολογικό – πείτε το “προσαρμογή αποθηκευμένης γλυκόζης”

“Σίγουρα βλέπουμε ότι για ανθρώπους που κάνουν διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, η πλειοψηφία θα δει ότι η γλυκόζη νηστείας αποτελεί την υψηλότερη τιμή της μέρας” λέει η Dr. Sarah Hallberg. “Δεν έχουν πραγματικά προβλήματα με το ζάχαρο. Τα πάνε πολύ καλά. Αλλά αν κοιτάτε ένα 24ωρο ημερολόγιο των επιπέδων γλυκόζης του αίματος θα δείτε ότι είναι πολύ υψηλή το πρωί και μετά, κατά τη διάρκεια της μέρας, μειώνεται, χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα [σε επίπεδα γλυκόζης] ακόμα και μετά τα γεύματα.”
Η επιστημονική ονομασία είναι “φυσιολογική ανοχή ινσουλίνης” και είναι κάτι καλό – σε αντίθεση με την “παθολογική ανοχή ινσουλίνης”.
Όπως γνωρίζουν οι τακτικοί ασθενείς των Dr. Jason Fung, Dr. Ted Naiman, και Ivor Cummins, η “παθολογική” ανοχή ινσουλίνης προκαλείται από υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης – υπερινσουλιναιμία – που προσπαθεί να “φορτώσει” γλυκόζη σε υπερφορτωμένα κύτταρα. Αυτή η ανοχή ινσουλίνης είναι το πλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2, του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Ας δώσουμε λοιπόν στην φυσιολογική ανοχή ινσουλίνης ένα όνομα που έχει προταθεί από πολλούς προς αποφυγή συγχύσεων. Ο Dr. Ted Naiman την περιγράφει σαν μυς που είναι σε “φάση απόρριψης της γλυκόζης”.

Πριν στραφείτε στην κετογονική διατροφή, οι μυς σας ήταν το κύριο σημείο απορρόφησης και χρήσης της γλυκόζης στο αίμα για ενέργεια. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα στην κέτο, το σώμα σας προτιμά το λίπος ως καύσιμο. Έτσι, οι μύες αντιστέκονται στην πράξη της ινσουλίνης να φέρνει ζάχαρη στα κύτταρα για ενέργεια, λέγοντας ουσιαστικά: “Δεν θέλουμε ή δεν χρειαζόμαστε τη ζάχαρη σου άλλο πια, προχώρα.” Γι’ αυτό και είναι ελαφρώς ανεβασμένα, αλλά σε γενικές γραμμές σταθερά, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Από που έρχεται αυτή η γλυκόζη όταν δεν τρώτε ζάχαρη και τρώτε μόνο πράσινα λαχανικά στη διατροφή σας; Από το συκώτι σας, μέσω της γλυκονεογένεσης – της δημιουργίας γλυκόζης από μη υδατανθρακικές τροφές όπως λακτάση, γλυκερόλη και γλυκογονικά αμινοξέα από πρωτεΐνες. Είναι μια φυσική διαδικασία προστασίας που προστάτευσε τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια σε φαγοπότια και λιμούς.
“Δεν υπάρχει κάποια απαραίτητη προϋπόθεση για διατροφικούς υδατάνθρακες επειδή οι άνθρωποι έχουν μια μεγάλη ικανότητα να προσαρμόζονται στη διαθεσιμότητα των χαμηλών υδατανθράκων”, λέει ο Dr. Jeff Volek. Στο συκώτι ενός ατόμου που έχει προσαρμοστεί στην κέτο, παρατηρείται ότι: “η παραγωγή κετόνων αυξάνει σημαντικά την αποφυγή γλυκόζης ως βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, ενώ τα λιπαρά οξέα παρέχουν την πλειοψηφία της ενέργειας για τους σκελετικούς μύες. Η παραγωγή γλυκόζης από μη υδατανθρακικές πηγές μέσω της γλυκονεογένεσης παρέχει άνθρακες για τα λίγα κύτταρα που εξαρτώνται από την γλυκόλυση [χρησιμοποιώντας ζάχαρη για ενέργεια]”.

Γιατί τα σάκχαρα είναι υψηλά το πρωί; Είναι το “φαινόμενο της αυγής”, όταν η κορτιζόλη, η αύξηση ορμονών, η αδρεναλίνη και το ένζυμο γλυκαγόνη πάνε στο συκώτι για να σηκωθείτε και να κινείστε μες στη μέρα – ενεργοποίηση γλυκονεογένεσης για τα κύτταρα που χρειάζονται γλυκόζη.
“Είναι το σώμα σας που σας φτιάχνει πρωινό”, λέει μια ανάρτηση που μιλάει για το συνηθισμένο αυτό φαινόμενο – εκτός από όταν οι μύες έχουν προσαρμοστεί στο λίπος, οπότε δεν το χρειάζονται.

Η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) υπολογίζει το μέσο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα των τελευταίων τριών μηνών μετρώντας τον αριθμό των μορίων γλυκόζης που υπάρχουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων η εξέταση HbA1c θα είναι σχεδόν πάντα χαμηλότερη από ότι δείχνει η γλυκόζη νηστείας (FBG), αποδεικνύοντας ότι η καλή ρύθμιση της γλυκόζης, ή ο διαβήτης τύπου 2, δεν αποτελεί ζήτημα για αυτό το άτομο.

2. Η ινσουλίνη είναι χαμηλή — μια σημαντική διαφορά

‘Όπως ανάρτησε πρόσφατα ο Dr. Naiman, το να ελέγχετε μόνο τη γλυκόζη νηστείας χωρίς την ινσουλίνη νηστείας δεν λέει τίποτα. Και αυτό επειδή δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν ακριβώς τα ίδια επίπεδα στη γλυκόζη νηστείας και να έχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα ινσουλίνης.

Πρόκειται για τη σχέση γλυκόζης και ινσουλίνης και πώς αυτές συνεργάζονται. Αυτό ονομάζεται ομοιοστατικό πρότυπο εκτίμησης της ινσουλινοαντίστασης ή δείκτης HOMA-IR. Το όνομα του σημαίνει απλώς ότι το σώμα προσπαθεί πάντα να κρατήσει σε ισορροπία τα βασικά του συστήματα – ονομάζεται ομοιόσταση. Η ινσουλίνη δουλεύει ενάντια στη γλυκόζη σε μια προσπάθεια να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου, δηλαδή σε ομοιόσταση.
Σε ένα άτομο – για παράδειγμα σε κάποιον προδιαβητικό, με διαβήτη τύπου 2 ή με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – η ινσουλίνη μπορεί με τον καιρό να παραχθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες μόνο και μόνο για να μείνουν σχετικά σταθερά τα επίπεδα σακχάρων. Κατά τη νηστεία το σάκχαρο μπορεί να είναι σε κανονικά επίπεδα, χρησιμοποιώντας υψηλές ποσότητες ινσουλίνης για να μείνει έτσι. Καθώς δημιουργείται αντίσταση στην ινσουλίνη και η ινσουλίνη είναι περισσότερο αναποτελεσματική για να μειώσει τα σάκχαρα, το σάκχαρο τελικά θα αυξηθεί πολύ.
Σε ένα άλλο άτομο – κάποιον που κάνει διατροφή κέτο για κάποιους μήνες και καίει λίπος για να πάρει ενέργεια– παράγονται μόνο ελάχιστες ποσότητες ινσουλίνης από το πάγκρεας για να μείνει σταθερή η γλυκόζη. Επομένως, σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά ευαισθησία στην ινσουλίνη και χρειάζονται μόνο πολύ μικρές ποσότητες ινσουλίνης για να είναι η γλυκόζη υπό έλεγχο.
Το διάγραμμα του Dr. Naiman δείχνει, αν ξέρετε την γλυκόζη νηστείας και την ινσουλίνη νηστείας, η εξίσωση HOMA-IR μπορεί να σας πει πόση ευαισθησία και πόση αντίσταση στην ινσουλίνη έχετε. Κατά τη νηστεία, τα σάκχαρα είναι 5.7 (103) και η ινσουλίνη σας είναι επίσης υψηλή, πάνω από 12 μU/mLX, έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη και κοντεύετε να αποκτήσετε διαβήτη τύπου 2. Αν τα σάκχαρα είναι 5.7 αλλά η ινσουλίνη νηστείας είναι κάτω από 9 μU/mLX, έχετε ευαισθησία στην ινσουλίνη και είναι πιθανό να είστε σε φάση άρνησης γλυκόζης σε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.
Οι περισσότεροι γιατροί δεν ελέγχουν ακόμα την ινσουλίνη νηστείας με την εξέταση γλυκόζης νηστείας. Θα πρέπει συνήθως να το ζητήσετε.

3. Κατανόηση της κορτιζόλης και της επίπτωσης της στο σάκχαρο

Οι ζωές όλων μας είναι γεμάτες άγχος, αλλά κάποιοι από εμάς δυσκολεύονται περισσότερο να μειώσουν ή να απαλλαγούν από το άγχος. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγεί σε ανησυχία, κακό ύπνο, αϋπνία ή συναισθήματα ανησυχίας και διαρκούς έντασης. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη άγχους που μεσολαβεί στην “καταπολέμηση ή απογείωση” της φυσιολογικής απόκρισης και έχει άμεση σχέση με τα επίπεδα γλυκόζης.

“Η παρατεταμένη διέγερση κορτιζόλης θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου”, σημειώνει ο Dr. Jason Fung, ο οποίος έγραψε ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την ορμόνη του άγχους στο μπεστ σέλερ του 2016 “The Obesity Code”. Εκεί περιγράφει πως η κορτιζόλη, που παράγεται από τα επινεφρίδια, στέλνει ένα μήνυμα στο σώμα να παράξει γλυκόζη για να προετοιμαστεί για μια απειλή, ενεργοποιώντας την γλυκονεογένεση στο συκώτι. Τα παλιά χρόνια αυτή η ξαφνική αύξηση της ενέργειας από τη γλυκόζη χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση ή απελευθέρωση από την απειλή. Σήμερα, το άγχος σπάνια απελευθερώνεται, η ενέργεια δεν χρησιμοποιείται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης να προσπαθούν να τα μειώσουν).

Η Αμερικανίδα νοσοκόμα Kelley Pound, εκπαιδεύτρια της διατροφής χαμηλών υδατάνθρακων για διαβητικούς, η οποία έχει και blog στην ιστοσελίδα LowcarbRN, φορούσε μια συσκευή συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης, η οποία ελέγχει τα σάκχαρα κάθε 5 λεπτά, για να δει πώς οι διάφορες τροφές και τα ερεθίσματα επιδρούν στα σάκχαρα της κατά τη διάρκεια της μέρας. Ανακάλυψε ότι ακόμα και όταν έτρωγε λίγους υδατάνθρακες, το άγχος ήταν αυτό που είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στις καταγραφές της, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε φαγητό χαμηλών υδατανθράκων. “Τα σάκχαρα μου κυμαίνονταν κατά 20-30 μονάδες τα πρωινά κατά μέσο όρο που δεν είχα κοιμηθεί τουλάχιστον για 7 ώρες” είπε η Pound που αποφάσισε να εστιάσει στη μείωση του άγχους ως βασικό στοιχείο διαχείρισης του διαβήτη. “Το να δουλεύω τόσο σκληρά για να κρατήσω υπό έλεγχο το σάκχαρο με τη διατροφή για να το χάνω με το άγχος, ανατρέπει τους στόχους μου”.
Κι εγώ ο ίδιος ανακάλυψα την ίδια επίπτωση του άγχους, κυρίως στον ύπνο. Από την άνοιξη, κάνω γιόγκα αργά το απόγευμα, εστιάζοντας σε δραστηριότητες μείωσης του άγχους (ζωγραφίζω και παίζω την κιθάρα μου το βράδυ αντί να κοιτάω στο Facebook ή να βλέπω ειδήσεις) και φοράω ωτασπίδες και μάσκα στα μάτια για να εξασφαλίσω έναν καλύτερο ύπνο τη νύχτα. Με αυτό τον τρόπο πέφτει η γλυκόζη νηστείας σε κανονικά επίπεδα το επόμενο πρωί. Το να πίνω ένα ή δυο ποτήρια κρασί το βράδυ μπορεί να μειώσει τις καταγραφές επίσης επειδή το συκώτι μεταβολίζει πρώτα το αλκοόλ πριν το μετατρέψει σε γλυκονεογένεση αλλά δεν θέλω να πίνω καθημερινά.

4. Οι μετρητές γλυκόζης μπορεί να έχουν ψευδείς καταγραφές

Ενώ υπάρχουν διάφοροι φυσιολογικοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν υψηλότερες καταγραφές γλυκόζης, τεχνικοί λόγοι μπορούν επίσης να τις προκαλέσουν. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων των ΗΠΑ επιτρέπει μια απόκλιση 15% στα αποτελέσματα των μετρητών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι μια καταγραφή 100 mg/dl μπορεί να είναι τόσο χαμηλή όσο 85 mg/dl ή τόσο υψηλή όσο 115, μια τεράστια απόκλιση.

Ο Dave Feldman, ο μηχανικός λογισμικού, ιδρυτής του CholesterolCode, έγραψε στο blog του για την δική του απόκλιση στο μηχάνημα γλυκόζης, χαρτογραφώντας και φωτογραφίζοντας τα δύο μηχανήματα γλυκόζης, μετρώντας την ίδια σταγόνα αίματος. Ενώ περίμενε ότι το σημείο ρύθμισης του σακχάρου του θα ήταν υψηλότερο επειδή έκανε για πολύ καιρό κέτο διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, έμεινε έκπληκτος από την απόκλιση των αποτελεσμάτων που κάποιες φορές ήταν τεράστια. Σημειώνει ότι οποτεδήποτε παίρνει κάποιο αναπάντεχο αποτέλεσμα, κάνει τρεις καταγραφές μέσα σε λίγα λεπτά η μια από την άλλη και μετά έχει το μέσο αποτέλεσμα.

Άλλοι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ψευδείς καταγραφές μπορεί να προκληθούν τρυπώντας ένα δάκτυλο για αίμα με χέρια που έχουν ελάχιστα υπολείμματα ζάχαρης ή τροφής (μόνο και μόνο ακουμπώντας ένα φρούτο). Η αφυδάτωση ανεβάζει επίσης τα αποτελέσματα. Πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν την εξέταση, αλλά μερικά σαπούνια έχουν πρόσθετες ουσίες όπως μέλι ή αρώματα που μπορούν να κολλήσουν στα δάκτυλα και να διαστρεβλώσουν τις καταγραφές. Επίσης, οι ταινίες που είναι πολύ κρύες ή πολύ ζεστές, ή επηρεάζονται από άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το μεγάλο υψόμετρο, μπορούν να παράγουν υψηλότερες ή χαμηλότερες καταγραφές. Ακόμα και πολλές διαφορετικές ταινίες μπορούν να παράξουν διαφορετικά αποτελέσματα στο ίδιο μηχάνημα. Τώρα, όπως ο Feldman, οποτεδήποτε παίρνω μια ασυνήθιστα υψηλή καταγραφή, παίρνω κι άλλη μια καταγραφή. Συνήθως είναι χαμηλότερη κατά πολλές μονάδες.

5. Δυο λόγια για τον Όψιμο Αυτοάνοσο Διαβήτη Ενηλίκων (LADA)

Αν όλες οι παραπάνω πληροφορίες δεν σας βοηθούν να καταλάβετε το αυξημένο σάκχαρο σε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, και το σάκχαρο σας συνεχίζει να αυξάνεται όχι μόνο το πρωί αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της μέρας, μπορεί να υπάρχει ζήτημα Όψιμου Αυτοάνοσου Διαβήτη Ενηλίκων (LADA), ο οποίος ονομάζεται και διαβήτης τύπου 1.5.
Οι Dr. Hallberg και Dr. Fung λένε ότι έχουν δει LADA συχνά ανάμεσα στους ασθενείς τους που έχουν λάβει λάθος διάγνωση για διαβήτη τύπου 2 αλλά έχουν LADA.
Ο LADA μοιάζει με τον διαβήτη τύπου 1 στο ότι τα αντισώματα επιτίθενται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη αλλά εμφανίζεται σε ενήλικες και όχι σε παιδιά ή εφήβους. Οι ερευνητές που ασχολούνται με τον διαβήτη σημειώνουν ότι ο LADA έχει επίσης χαρακτηριστικά του διαβήτη τύπου 2 αλλά οι ασθενείς είναι συνήθως πιο αδύνατοι και καταλήγουν να χρειάζονται ινσουλίνη γρηγορότερα γιατί η ινσουλίνη τους που παράγει β-κύτταρα δέχονται επίθεση από τα αντισώματα. Τα υψηλότερα ποσοστά LADA υπάρχουν στην Βόρεια Ευρώπη, με το 14% τω ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 να έχουν στην πραγματικότητα LADA.
“Ελέγχω τον ορό του πεπτιδίου C και την ινσουλίνη σε όλους στο πρόγραμμα διαχείρισης διατροφής που παρέχω (Intensive Dietary Management)”, σημειώνει ο Dr. Fung. “Τους ελέγχω πάλι με τον καιρό και συνήθως χρειάζεται 6 μήνες με 1 χρόνο για να κάνω τη διάγνωση. Υποπτεύομαι το 5-10% των ασθενών μου με διαβήτη τύπου 2 να έχουν στην πραγματικότητα LADA.” Ο Dr. Naiman έχει παρόμοιες εμπειρίες και ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα.
Ευτυχώς, όπως ακριβώς στο διαβήτη τύπου 1 ή 2, η διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας επιτυχημένος τρόπος για τους ανθρώπους με LADA να κρατήσουν το σάκχαρο τους όσο σταθερό όσο γίνεται. Αν τελικά χρειαστεί να πάρουν ινσουλίνη, η διατροφή χαμηλών υδατανθράκων τους κάνει να χρησιμοποιούν την ελάχιστη ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται για να έχουν υπό έλεγχο τα υψηλά σάκχαρα. “Μπορεί να μην επιβραδύνει την καταστροφή των β-κυττάρων αλλά οι λίγοι υδατάνθρακες είναι μια επιτυχημένη θεραπευτική στρατηγική για να μειωθεί η εξάρτηση από τα φάρμακα”, σημειώνει ο Dr. Fung.

Επίλογος

Μετά από όλη αυτή την έρευνα στα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας σε κέτο διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, δεν ανησυχώ πλέον για τα υψηλά επίπεδα το πρωί. Τώρα, εστιάζω περισσότερο στη μείωση του άγχους και στο να κοιμάμαι καλύτερα και τα επίπεδα αυτά είναι σε φυσιολογικά πλαίσια, ενώ συνεχίζω να είμαι σε πλήρη κέτωση και λατρεύω την κέτο διατροφή μου και τον τρόπο ζωής. Παρεμπιπτόντως, όταν τελικά πήγα για τις εξετάσεις μου, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Τα λιπίδια και η χοληστερόλη ήταν εξαιρετικά και η HbA1c ήταν 5.3%. “Συνέχισε να κάνεις ό,τι κάνεις”, είπε ο γιατρός μου. “Αποτελείς υπόδειγμα υγιή ανθρώπου”.

Πηγή

Μετάφραση: Mary Chr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover photo found here: https://www.freeimages.com/photo/blood-glucose-meter-1318261

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: