Επιστήμη ΚΕΤΟΒασικά Μελέτες

Μελέτη: Η μακροχρόνια κετογονική διατροφή είναι υγιεινή και ασφαλής (μετάφραση)

Μελέτη: Η μακροχρόνια κετογονική διατροφή είναι υγιεινή και ασφαλής!
Spread the love
5
(2)

Πρόσφατη γερμανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017 στο περιοδικό Clinical Nutrition, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για εκείνους που ακολουθούν την κετογονική διατροφή με υψηλά ποσοστά λίπους, χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων και μέτρια ποσοστά πρωτεΐνης.
Η κετογονική διατροφή έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αντιστροφή της πορείας της νόσου Αλτσχάιμερ και τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά. Κάποιοι έχουν επίσης χρησιμοποιήσει ακραίες μορφές αυτής της διατροφής για να επιφέρουν ύφεση στον καρκίνο από τον οποίο υποφέρουν.
Η κετογονική διατροφή αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του 1920 στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων παιδιών που δεν ανταποκρίνονταν στη φαρμακευτική αγωγή. Η διατροφή έχασε την αίγλη της στο ενδιάμεσο διάστημα λόγω της αρνητικής αντιμετώπισης από τα ΜΜΕ για τα κορεσμένα λιπαρά και τους φόβους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών.
Η κετογονική διατροφή εστιάζει στην κατανάλωση μεγάλων ποσοστών λίπους, που συμπεριλαμβάνουν κορεσμένα λίπη, μαζί με πολύ περιορισμένα ποσοστά υδατανθράκων και μέτρια ποσοστά πρωτεΐνης, για τη δημιουργία κετονών που προσπερνούν την αντίσταση στην ινσουλίνη στα κύτταρα του εγκεφάλου και ενεργοποιούν τις μεταβολικές τους λειτουργίες, αντί της γλυκόζης. Αυτό έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για άλλα προβλήματα του νευρικού συστήματος εκτός από το Αλτσχάιμερ και την επιληψία.
Οι αμφιβολίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης της κετογονικής διατροφής μακροπρόθεσμα, εστίαζαν στις «επίσημες» συμβουλές για την αποφυγή κορεσμένων λιπαρών επειδή υποτίθεται ότι ανέβαζαν τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία, όπως ισχυρίζονταν, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει πως αυτοί οι φόβοι δεν έχουν βάση, και πως η διατροφή με υψηλά ποσοστά λίπους, χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων και μέτρια ποσοστά πρωτεΐνης μπορεί να ακολουθείται ως επιλογή διαβίωσης και όχι απλώς ως βραχυπρόθεσμη λύση θεραπευτικής δίαιτας.

Επισήμανση της γερμανικής μελέτης που αποδεικνύει πως η κετογονική διατροφή είναι υγιεινή

Ο τίτλος της μελέτης είναι «10 ασθενείς, 10 χρόνια – Μακροπρόθεσμη παρακολούθηση παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε έλλειψη Glut1 – αντιμετώπιση με κετογονική διατροφή: Σειρά μελλοντικής, πολυκεντρικής υπόθεσης».
Η έλλειψη GLUT1 είναι ο τεχνικός όρος που κάποιοι γιατροί χρησιμοποιούν τώρα για τον διαβήτη τύπου 3. Πρόκειται για την αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη ή την έλλειψη ικανότητας μεταφοράς γλυκόζης στα εγκεφαλικά κύτταρα. Βλάπτει τον κυτταρικό μεταβολισμό στον εγκέφαλο, και θεωρείται ως πηγή της νόσου Αλτσχάιμερ, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και των επιληπτικών κρίσεων, μεταξύ άλλων.
Η θεραπεία κετογονικής διατροφής (ΘΚΔ) χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες για την παραγωγή κετονών ως εναλλακτική πηγή ‘καυσίμου’ για τα εγκεφαλικά κύτταρα, αρχικά για την αντιμετώπιση της επιληψίας σε παιδιά. Έχει εξελιχθεί για την αντιμετώπιση άλλων συμπτωμάτων της έλλειψης GLUT1.
Η χρήση της ήταν συνηθισμένη στην Αμερική κατά τις δεκαετίες του ‘20, ‘30 και ‘40, πριν η φαρμακοβιομηχανία αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην ιατρική.
Για να διαψεύσουν (πολύ προσεκτικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη λέξη «διευκρινίσουν» και όχι διαψεύσουν) πρόσφατη έκθεση για την αύξηση στην καρδιαγγειακή ζημιά από την κετογονική διατροφή σε επιληπτικά παιδιά εντός περιόδου 2 ετών, οι ερευνητές αυτής της μελέτης είχαν να διαλέξουν μεταξύ αρκετών νοσοκομείων για να διεξάγουν εξετάσεις, για μια δεκαετία ή και παραπάνω.
Οι Γερμανοί ερευνητές συμπεριέλαβαν 10 ασθενείς που ακολουθούσαν ΘΚΔ σε δυο διαφορετικά νοσοκομεία, τα οποία προσέφεραν αρχείο ιατρικών εξετάσεων των 10 ασθενών από πριν την έναρξη της κετογονικής διατροφής (μετρήσεις γραμμής βάσης) κάτω από ιατρική παρακολούθηση για 10 τουλάχιστον χρόνια.
Κατά τη διάρκεια περιόδου 10 ετών, οι 10 ασθενείς με GLUT1 υπεβλήθησαν σε εξετάσεις κατά διαστήματα αφού τέθηκε η γραμμή βάσης, μετά από 6 μήνες, 2,5 χρόνια και στη συνέχεια, στο τέλος της περιόδου των 10 χρόνων. Εξετάστηκαν οι διαφοροποιήσεις του BMI (Δείκτη μάζας σώματος), που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση παθήσεων από την ανορεξία ως την παχυσαρκία.
Ακόμα σημαντικότερο είναι το ότι μετρήθηκαν οι δείκτες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αγγειακής πίεσης, του πάχους του έσω-μέσου χιτώνα της καρωτίδας (carotid intima-media thickness, CIMT). Οι καρωτίδες είναι οι αρτηρίες που περνούν από τις δύο πλευρές του λαιμού, εκεί όπου κάποιος μπορεί να ελέγξει τις σφίξεις και να διαπιστώσει τον θάνατο. Τα εσωτερικά τοιχώματα αυτών των αρτηριών ελέγχονται με υπερήχους.
Η έρευνα συμπέρανε:

“Αντίθετα με προηγούμενες βραχυπρόθεσμες εκθέσεις για τις δυσμενείς επιδράσεις της ΘΚΔ (θεραπείας με κετογονική διατροφή), η 10ετής παρακολούθηση δεν διαπίστωσε καρδιαγγειακούς κινδύνους από την διατροφική αγωγή για Glut1D”.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν μια ενδιαφέρουσα σημείωση για έναν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη:

«Πριν τη ΘΚΔ, ένα παιδί είχε δυσλιπιδαιμία, αλλά μετά από 10 χρόνια με ΘΚΔ, δεν είχε τίποτα».

Η δυσλιπιδαιμία είναι συνδυασμός υψηλών τριγλυκεριδίων, υψηλής LDL (η λιποπρωτεΐνες της «κακής» χοληστερόλης) και χαμηλής HDL (οι λιποπρωτεΐνες της «καλής» χοληστερόλης).

Μ’ άλλα λόγια, το παιδί δεν ωφελήθηκε με ασφάλεια μόνο για το GLUT1 ή την εγκεφαλική μεταβολική βλάβη από την κετογονική διατροφή, αλλά ο ακραίος κίνδυνος για καρδιακή πάθηση, εξαλείφτηκε.
Αυτό πραγματικά «διευκρινίζει» τις εκθέσεις που ισχυρίζονται πως η κετογονική διατροφή είναι επικίνδυνη, ισχυρισμός μεταξύ άλλων επισήμων προσπαθειών δυσφήμησης διατροφών με υγιεινά λίπη και επιθέσεων κατά του λαδιού καρύδας. (Σύνοψη μελέτης – στα αγγλικά μόνο)
Το λάδι καρύδας έχει καταδικαστεί «επισήμως» από την American Heart Association και άλλους που παπαγαλίζουν «αξιόπιστες» διατροφικές συμβουλές που καταδικάζουν τα κορεσμένα λίπη παρά τη συντριπτική ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει πως έχουν λάθος για τα λίπη. (Ανατρέξτε στο: Το λάδι καρύδας ωφελεί την καρδιά σας: Η αλήθεια για τις αρνητικές επιθέσεις κατά του λαδιού της καρύδας από τα ΜΜΕ [στα αγγλικά]).

Λιπαρές τροφές στην κετογονική διατροφή – Πώς επιλέγουμε τις καλύτερες και αποφεύγουμε τις χειρότερες

Ακολουθώντας την κετογονική διατροφή, καταναλώνουμε υψηλό ποσοστό λίπους, χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων και μέτριο ποσοστό πρωτεϊνών. Σύγχρονες παραλλαγές αυτής της διατροφής θα μπορούσαν να θεωρηθούν η Atkins και η δίαιτα Paleo.
Οι χορτοφάγοι (vegetarian) που δεν καταναλώνουν κρέας μπορούν να διατηρήσουν την κατανάλωση υδατανθράκων σε χαμηλά επίπεδα και των λιπών σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο οι φυτοφάγοι (vegan) θα χρειαστεί να γίνουν πιο εφευρετικοί και δημιουργικοί για να ακολουθήσουν τη διατροφή.
Οι αυστηροί φυτοφάγοι αποκλείουν κάθε ζωικό προϊόν. Όμως υπάρχουν οι γαλακτο-χορτοφάγοι (lacto vegetarians) που καταναλώνουν υψηλά ποσοστά γαλακτοκομικών και οι γαλακτο-αυγό-χορτοφάγοι (lacto-ovo vegetarians) που συμπεριλαμβάνουν και αυγά και γαλακτοκομικά. Κάποιοι που δεν καταναλώνουν κρέας, τρώνε θαλασσινά.
Οι κρεοφάγοι θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια αποφυγής κρέατος από επιχειρήσεις που διατηρούν τα ζώα έγκλειστα, καθώς αυτά τρέφονται με γενετικά τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι και τους γίνονται ενέσεις αυξητικών ορμονών και αντιβιοτικών. (Πηγή)
Αγοράστε κρέας από ζώα ελεύθερης βοσκής, που δεν τους γίνονται ενέσεις αυξητικών ορμονών και αντιβιοτικών, από αξιόπιστη πηγή.
Το αυτό ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Χρησιμοποιήστε όσο περισσότερα προϊόντα νωπού γάλακτος διατίθενται στην περιοχή που διαμένετε, από αξιόπιστη πηγή.
Αποφεύγετε ψάρια και γαρίδες από ιχθυοκαλλιέργειες. Σολομός και θαλασσινά από Βόρειες θάλασσες, και γαρίδες από παράκτια νερά της Νότιας Αμερικής είναι λιγότερο μολυσμένα με υδράργυρο και διοξείδια.
Υπάρχουν υγιεινά φυτικά έλαια που βρίσκονται στην τροφική αλυσίδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τροφών υψηλών σε λιπαρά όπως όλοι οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα αβοκάντο, το παρθένο ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, το λάδι μαύρου κύμινου (που είναι δημοφιλές στη Μέση Ανατολή), το φοινικέλαιο που προέρχεται από παραγωγούς αειφόρου ανάπτυξης, και το υγιεινότερο φυτικό λίπος όλων, το λάδι καρύδας.
Το λάδι καρύδας περιέχει MCT (τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας) τα οποία το συκώτι μπορεί γρήγορα να μετατρέψει σε ενέργεια με τη μορφή κετονών, που είναι και ο σκοπός της κετογονικής διατροφής. Τα λιπαρά οξέα μακρύτερης αλυσίδας έχουν περισσότερο την τάση να αποθηκεύονται ως λίπος καθώς η μετατροπή τους σε κετόνες για ενέργεια δεν είναι τόσο γρήγορη (Πηγή).
Έτσι, άσχετα από τη διατροφή που ακολουθείτε, η κατανάλωση 2-4 κ.σ. καθημερινά, μπορεί να δημιουργήσει αρκετές κετόνες που να ισοδυναμούν με διατροφή υψηλότερων λιπαρών.
Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων με άνοια σε διάφορα στάδια, ακόμα και ασθενών με Αλτσχάιμερ, που διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματά τους παρουσίασαν ύφεση. Το ίδιο ισχύει για άτομα που ανακούφισαν τα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων νευρολογικών παθήσεων.
Παραθέτουμε μια μόνο δραματική μαρτυρία:
88χρονη γυναίκα αναρρώνει από Αλτσχάιμερ και ζαχαρώδη διαβήτη χρησιμοποιώντας λάδι καρύδας (στα αγγλικά)

Τα λίπη που πρέπει να αποφεύγονται

Αποκλείστε από τη διατροφή σας λιπαρά που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, σκοπός των οποίων είναι να αντικαταστήσουν φυσικά κορεσμένα λιπαρά (τη μανία των χαμηλών λιπαρών δημιούργησε η ψεύτικη θεωρία των λιπιδίων των καρδιακών παθήσεων που ξεκίνησε ο Ancel Keys γύρω στο 1960. (Ανατρέξτε στο: Ο Ancel Keys έκανε λάθος για τη σχέση καρδιακών παθήσεων και χοληστερόλης [στα αγγλικά]).
Φαίνεται πως ο Keys έχει υποχωρήσει κάπως από την αρχική του θέση σχετικά με τη θεωρία των λιπιδίων. Από τηλεφωνική συνέντευξη του Keys το 1987 σε δημοσιογράφο των New York Times, περίπου την εποχή που εμφανίστηκαν οι στατίνες:

«Διαπιστώνω πια πως η χοληστερόλη δεν είναι τόσο σημαντική όσο νομίζαμε κάποτε. Ας μειώσουμε τη χοληστερόλη με εύλογα μέσα, αλλά ας μην αναστατωνόμαστε τόσο πολύ γι αυτήν» (Πηγή)

Η μαργαρίνη και τα κοινά επεξεργασμένα πολυακόρεστα έλαια για μαγείρεμα ή σαλάτες είναι υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα και περιέχουν υψηλά επίπεδα τρανς οξέων που συνδέονται με πολλές από τις χρόνιες μεταβολικές παθήσεις της σύγχρονης εποχής.
Αυτά τα τοξικά τρανς επεξεργασμένα λιπαρά ή έλαια είναι πανταχού παρόντα σε επεξεργασμένες τροφές, στα εστιατόρια πρόχειρου φαγητού αλλά και σε εστιατόρια πολυτελείας. Τα περισσότερα γλυκά και ψωμιά επίσης περιέχουν αυτά τα τοξικά λιπαρά υποκατάστατα μαζί με τους γνωστούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες.
Παρότι οι ατομικές διατροφικές ανάγκες και επιθυμίες ποικίλουν, είναι εκπληκτικό το πώς η επιλογή πιο υγιεινών λιπαρών, ειδικά του λαδιού καρύδας, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, από την αποφυγή κορεσμένων λιπαρών και την κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων.

Πηγή

Μετάφραση: Λίνα Παπαδοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover photo: https://pixabay.com/en/food-diet-keto-ketodieta-fitness-3223286/

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 2

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: