Κρεοφαγία: Πανάκεια για τα αυτοάνοσα και τις χρόνιες νόσους; (μετάφραση)

Kelley Herring,  8 Μαρτίου 2018

Οι σύγχρονες επιδημικές «χρόνιες ασθένειες» όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις κι ο διαβήτης, συγκεντρώνουν -και δικαίως- όλο το ενδιαφέρον.

Αυτές οι ασθένειες αν και αποτρέψιμες, αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Ωστόσο υπάρχει μια άλλη επιδημία η οποία προκαλεί ανείπωτο πόνο και ταλαιπωρία σε εκατομμύρια ανθρώπους και παρ’ όλα αυτά δεν συγκεντρώνει την προσοχή που της αξίζει. Μιλώ για την «Επιδημία του Συνδρόμου».

Ως Σύνδρομο ορίζεται «μια ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζονται συνεχώς μαζί». Όπως υποδεικνύει ο ορισμός ένα σύνδρομο δεν αποτελεί πραγματική διάγνωση. Στην πραγματικότητα αποτελεί την παραδοχή των γιατρών πως δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι δεν πάει καλά με την περίπτωσή σου κι έτσι δημιουργούν μια ετικέτα για κάθε ομάδα συμπτωμάτων.

Ας εξετάσουμε για παράδειγμα το «Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης» (Chronic Fatigue Syndrome). Θα μπορούσε εξίσου καλά να ονομαστεί «Είσαι ακατάπαυστα εξαιρετικά κουρασμένος και το σώμα σου είναι επιρρεπές στην ασθένεια». Επίσης το «Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου» (Irritable Bowel Syndrome), με άλλα λόγια θα μπορούσε να λέγεται «Έχεις φούσκωμα, αέρια και διάρροια (ή δυσκοιλιότητα) και δεν γνωρίζουμε γιατί νοσείς». Ταυτόχρονα με την επιδημία του Συνδρόμου συνυπάρχουν και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσα νοσήματα (ενώ εκατομμύρια περισσότεροι πάσχουν αδιάγνωστοι).

Ποια είναι τα συμπτώματα του «Επιδημικού Συνδρόμου»;

Ο γαλαξίας των συμπτωμάτων για τα οποία μιλάμε περιλαμβάνουν τα πάντα, από χρόνιο πόνο, κόπωση, αδυναμία, επώδυνη αρθρίτιδα, πρησμένες αρθρώσεις, κνίδωση κι εξανθήματα, ημικρανίες, χρόνια κολπικά προβλήματα, τριχόπτωση, δυσανεξία στο κρύο, θολούρα της σκέψης (brain fog), άγχος και κατάθλιψη, και φυσικά ένα εύρος επώδυνων και ενοχλητικών πεπτικών προβλημάτων.

Με ένα τόσο ευρύ φάσμα ασθενειών – και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν όλα αυτά τα συμπτώματα ταυτόχρονα – δεν αποτελεί έκπληξη ότι η συμβατική ιατρική έχει λίγες απαντήσεις για αυτή την αυξανόμενη επιδημία. Οι περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν ένα σωρό φάρμακα, το καθένα με στόχο την καταστολή μιας συγκεκριμένης ομάδας συμπτωμάτων.

Αυτή η αντιμετώπιση σπάνια λειτουργεί και συχνά χειροτερεύει τα συμπτώματα, καθώς πλήθος παρενεργειών συνδυάζονται με τα ήδη εξουθενωτικά συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν μεγάλο όφελος με τη μετάβαση στη διατροφή «κρέας και λαχανικά», δηλαδή στη διατροφή των παλαιολιθικών προγόνων μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που ήταν προηγουμένως σε μια τυπική διατροφή που συμπεριελάμβανε σιτηρά και μια ποικιλία επεξεργασμένων τροφών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι των οποίων τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με την παραδοσιακή δίαιτα Paleo (παλαιολιθική).

Ωστόσο υπάρχει μια πολύ αμφιλεγόμενη διατροφή που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μέρα με τη μέρα. Αυτή η διατροφή έχει ήδη βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους – και σύντομα ίσως εκατομμύρια – να επιτύχουν ύφεση (συχνά σε μόλις δύο εβδομάδες) σε εξουθενωτικά συμπτώματα που διαρκούσαν μια ολόκληρη ζωή. Έχει επίσης βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να χάσουν λίπος γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο τρόπο διατροφής.

Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό, ας σκεφτούμε ένα απροσδόκητο διατροφικό δίλημμα…

Κι αν τα λαχανικά και τα φρούτα που τρώμε μας αρρωσταίνουν;

Όταν πρόκειται για την υγεία, συνεχώς ενθαρρυνόμαστε να «τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά». Μεγαλώνουμε με το μήνυμα ότι μια «φυτική διατροφή» είναι πιο υγιεινή για όλους. (Παρόλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν κάθε μεταποιημένο πρόχειρο τρόφιμο στο παντοπωλείο είναι «φυτικής προέλευσης»- γι’ αυτό ας μην το παίρνουμε τόσο σοβαρά.)

Φυσικά, μερικοί άνθρωποι τα πάνε καλά σε μια φυτική διατροφή. Αλλά όχι όλοι.

Τι γίνεται αν τα φυτά που τρώμε στην πραγματικότητα συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονής, την πεπτική δυσφορία και την ορμονική δυσλειτουργία; Τι γίνεται αν αυτές οι «φυτικές τροφές» είναι η κύρια αιτία πρόκλησης διαρρέοντος εντέρου (leaky gut) και πρωταρχικός παράγοντας στην εμφάνιση αυτοάνοσης ασθένειας;

Γεγονός είναι ότι ενώ η βασική ανθρώπινη βιολογία είναι η ίδια, σε βιοχημικό επίπεδο είμαστε όλοι μοναδικοί. Ο καθένας μας έχει βασικές γενετικές διαφορές στην εντερική χλωρίδα, στο ορμονικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις τροφές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γενικές κι ευρέως διαδεδομένες δηλώσεις όπως «τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά» μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες και ανεύθυνες. Ναι, είπα επικίνδυνες.

Για παράδειγμα, η Αμερικανική Επιθεώρηση Νεφροπαθών δημοσίευσε πρόσφατα την αναφορά μιας γυναίκας που «ανέπτυξε οξεία βλάβη στα νεφρά που εξελίχθηκε στην τελική φάση της νεφρικής νόσου» ως άμεσο αποτέλεσμα της κατανάλωσης ενός «φυτικού αποτοξινωτικού σμούθι» («Green Smoothie Cleanse»).

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα λαχανικά είναι ανθυγιεινά. Και αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε απαραίτητα τα πράσινα (φυτικά) ποτά. Αλλά δείχνει σαφώς ότι οι αντιδράσεις που έχουμε στις τροφές είναι διαφορετικές για καθέναν από μας. Τα τρόφιμα που είναι υγιεινά για ένα άτομο μπορεί να είναι αρκετά τοξικά για το άλλο.

Περισσότερα γι’ αυτό θα πούμε παρακάτω αλλά πρώτα, παρακαλώ σκεφτείτε…

Είναι πιθανό μια διατροφή μόνο με κρέας να βοηθήσει στην αναστροφή των αυτοάνοσων διαταραχών, να ανακουφίσει τη φλεγμονή, να αποκαταστήσει την ορμονική ισορροπία και να ανακουφίσει τον πόνο για εκατομμύρια ανθρώπους;

Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει!

Σήμερα, διερευνάμε τις τροφές της δίαιτας των κρεοφάγων (ή μηδέν υδατανθράκων). Πώς τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να «μας δαγκώσουν πίσω» και τις ιστορίες ανθρώπων που βρίσκουν σημαντική ανακούφιση (και γράμμωση κοιλιακών) καταναλώνοντας μόνο κρέας.

Η διατροφή αποκλειστικά με κρέας: μια διατροφή που δεν σου ανταποδίδει τη δαγκωνιά

Πρέπει να το παραδεχτώ πως η ιδέα να τρέφομαι αποκλειστικά με κρέας με προκάλεσε σοβαρά.

Οι σπουδές μου αφορούν τη βιολογία και τη χημεία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια μελετώ βιοχημεία διατροφής. Εκτός από ανανήψασα χορτοφάγος, έχω γράψει δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες άρθρα σχετικά με τη διατροφή (πολλά εκ των οποίων εστιάζουν στις θρεπτικές ουσίες των φυτών).

Επίσης όμως υπήρξα και πολύ άρρωστη για μεγάλα διαστήματα στη ζωή μου… και δεν ήταν το κρέας που με πείραζε αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Το ταξίδι μου προς την υγεία ξεκίνησε όταν ανακάλυψα 14 φυτικές τροφές προς τις οποίες είχα δυσανεξία ή πλήρη αλλεργική αντίδραση. Ήταν αυτές οι «φυτικές τροφές» που προκάλεσαν φλεγμονή στον πεπτικό μου σωλήνα. Αυτό οδήγησε σε διαρρέων έντερο (leaky gut) – το οποίο επέτρεπε στα αχώνευτα σωματίδια της τροφής και σε άλλα ανοσοδιεγερτικά συστατικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ως άμεσο αποτέλεσμα, ανέπτυξα αργότερα μια αυτοάνοση κατάσταση καθώς και μια υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο (SIBO- small intestinal bacterial overgrowth).

Πώς βρήκα ανακούφιση; Βελτιώθηκα ακολουθώντας ειδικά διατροφικά πρωτόκολλα αφαιρώντας αρκετές «φυτικές τροφές» από το διαιτολόγιό μου. Εκ των υστέρων πιστεύω ότι θα είχα ταχύτερη βελτίωση εάν είχα απομακρύνει το σύνολο των φυτικών τροφών τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Πριν προχωρήσουμε στα πιθανά οφέλη μιας διατροφής αποκλειστικά με κρέας είναι κρίσιμο να καταλάβουμε ότι…

Τα φυτά ΔΕΝ Θέλουν να τα τρώμε!

Ένα από τα επιχειρήματα των χορτοφάγων (vegan) είναι ότι το να τρως ζώα είναι βάναυσο. Άλλωστε κάθε ζωντανό πλάσμα αγωνίζεται για τη ζωή του. Υποστηρίζουν πως ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος εάν αφήναμε τα ζώα στην ησυχία τους.  Η αλήθεια είναι ότι σε τίποτα και κανέναν δεν αρέσει να τον τρώνε… συμπεριλαμβανομένων και των φυτών!

Τα ζώα είναι προικισμένα (με νύχια, δόντια κλπ) να υπερασπίζονται τον εαυτό τους από τους θηρευτές ή να φεύγουν με ταχύτητα. Τα φυτά δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες έχουν όμως μηχανισμούς άμυνας. Ακόμα και στην παραμικρή άκρη ενός φύλλου, τα φυτά ελευθερώνουν χημικά που μπορεί να ερεθίσουν ή να δηλητηριάσουν τους θηρευτές- είναι η φυτική εκδοχή της ανοσο-απόκρισης.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισσούρι έδειξαν πρόσφατα ότι τα φυτά δεν χρειάζεται καν να υποστούν βλάβη για να ενεργοποιήσουν την άμυνα τους. Και μόνο οι δονήσεις που προκαλούνται από την κίνηση μιας κάμπιας, προκάλεσε στα φυτά του πειράματος, την έκκριση ελαφρώς τοξικών ελαίων μουστάρδας.

Το πρόβλημα είναι πως ότι οι μηχανισμοί άμυνας του φυτού επιδρούν αφού το έχουμε καταναλώσει. Και για πολλούς ανθρώπους η πλούσια κατανάλωση φυτών στη διατροφή τους μπορεί να προκαλέσει πόνο, φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Τα παραδείγματα των φυτικών τοξινών και των επιβλαβών για την υγεία συστατικών είναι άφθονα.

 • Η οικογένεια των Στρυχνοειδών (Nightshades, γνωστά και ως σολανώδη): η οικογένεια των στρυχνωδών (solanaceae) με ανθοφόρα φυτά, περιλαμβάνει μια σειρά από είδη απόλυτα δηλητηριώδη. Αλλά περιλαμβάνει επίσης τις ντομάτες, τις πατάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα μούρα goji, τα οποία είναι γνωστό ότι προάγουν φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις σε μερικούς ανθρώπους.
 • Το φυτικό οξύ (γνωστό ως ινοσιτολικό εξαφωσφατίδιο (IP 6)): πρόκειται για μια φυσική ουσία που βρίσκεται στους σπόρους των φυτών (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και των οσπρίων). Αυτή η ένωση είναι γνωστή και ως «αντι-θρεπτικό συστατικό» για την ικανότητά της να δεσμεύει τα μέταλλα. Το φυτικό οξύ εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, του ψευδαργύρου, του ασβεστίου και άλλων μετάλλων και μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη.
 • Οξαλικά οξέα: Αποτελούν ενώσεις που βρίσκονται σε σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, η κάπαρη και άλλες «υπέρ-τροφές». Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διασπάσουν τα οξαλικά οξέα στο έντερο. Για άλλους, όμως, αυτές οι ενώσεις μετατρέπονται σε αιχμηρούς κρυστάλλους και μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο πόνο, φλεγμονή, οξειδωτικό στρες, πέτρες στα νεφρά και αυτοάνοσες ασθένειες.
 • Λεκτίνες: Αυτές οι φυτικές ενώσεις μπορούν να προάγουν διαρροές στο έντερο, να μεταβάλλουν τη μικροχλωρίδα, να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν φλεγμονή. Τα υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Σαλικυλικά: Πρόκειται για φυσικά παρασιτοκτόνα που τα φυτά χρησιμοποιούν για την προστασία από έντομα, μύκητες και βακτηριακές λοιμώξεις. Στον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων από εμβοές μέχρι έλκη. Υψηλές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε αβοκάντο, μούρα, σταφύλια, αμύγδαλα, μέλι, αποξηραμένα φρούτα και πολλά μπαχαρικά.
 • FODMAPs: Αν και επί της ουσίας δεν αποτελούν αμυντικό μηχανισμό των φυτών, αυτές οι ενώσεις είναι μια συγκέντρωση υδατανθράκων κοντής αλύσου που δεν απορροφώνται σωστά στο έντερο. Τα FODMAPs μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή πεπτική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα φρούτων, λαχανικών, κόκκων δημητριακών, καρυκεύματα, ποτά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Σαπωνίνες: Απωθητικές για τη βρώση ενώσεις που προστατεύουν πολλά φυτά από την καταστροφή από έντομα, μικρόβια και μύκητες. Οι σαπωνίνες έχουν χαρακτηριστικά σαπουνιού και παράγουν χαρακτηριστική σαπουνάδα. Προωθούν την εντερική διαρροή και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια, ναυτία και διάρροια. Τα όσπρια (σόγια, φασόλια, μπιζέλια και φακές) καθώς και τα quinoa είναι πλούσια σε σαπωνίνες.
 • Βρογχοκοιλογόνα (Goitrogens): Αυτές οι ενώσεις μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα και να επιβραδύνουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) και πλήθος μεταβολικών διαταραχών. Τα πιο κοινά βγογχοκοιλογόνα των φυτών είναι ενώσεις γνωστές ως γλυκοσινολικές (glucosinolates) ενώσεις, που βρίσκονται στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κινέζικο λάχανο (Bok Choi), τη ρόκα, τα ραπάνια, τα γογγύλια, τα χόρτα, και άλλα παρόμοια λαχανικά.
 • Φυτοοιστρογόνα: Αυτά τα φυσικά – φυτικά χημικά που απαντώνται στη φύση έχουν μια μοριακή δομή παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων. Χρησιμοποιούνται ως φυσική άμυνα εναντίον των φυτοφάγων και μπορούν να διαταράξουν τη γονιμότητα των ζώων. Στους ανθρώπους, τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν ορμονική δυσλειτουργία και μπορεί επίσης να προάγουν τον καρκίνο. Αυτές οι ενώσεις είναι συνηθέστερες σε σπόρους σόγιας, στον λιναρόσπορο και το σουσάμι.
 • Προλαμίνες και Γλουτελίνες (Prolamins & Glutelins): Αποτελούνται από ένα ευρύ φάσμα πρωτεϊνών, που χρησιμοποιούνται από τα φυτά για να αποθηκεύουν ενέργεια στους σπόρους. Αυτή η ομάδα ενώσεων είναι οι κύριοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν την κοιλιοκάκη. Βρίσκονται κυρίως στους κόκκους των δημητριακών και των σιτηρών καθώς και στο ρύζι.

Θα ήμουν η τελευταία που θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν οφέλη στην κατανάλωση φυτικών τροφών. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μπορεί να υπάρξει και μια σκοτεινή πλευρά. Δεν είναι όλα τα φυτικά τρόφιμα κατάλληλα για όλους τους ανθρώπους σε όλες τις περιόδους της ζωής τους.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη «σκοτεινή πλευρά» των φυτών, σας προτείνω να δείτε την τηλεοπτική παρουσίαση από την Dr. Georgia Ede, MD από το 2nd Annual Ancestral Health Symposium , με τίτλο Little Shop of Horrors? Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της κατανάλωσης φυτικών τροφών (μπορείτε να το δείτε εδώ – στα αγγλικά μόνο).

Εκεί η Δρ. Ede αναφέρει ότι μια διατροφή μόνο με μονοφαγία κρέατος -μηδενικών υδατανθράκων- είναι πολύ χρήσιμη για τη διαχείριση των πολλών συμπτωμάτων του «μυστηριώδους συνδρόμου» που δεν ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές δίαιτες Paleo ή αυτές των «αποκλεισμών».

Αυτό είναι σημαντικό σημείο, οπότε ας συζητήσουμε.

Το πρόβλημα των «αποκλεισμών» στις διατροφικές επιλογές και πως η μονοφαγία κρέατος μπορεί να είναι η λύση

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει αλλεργίες, τροφικές δυσανεξίες, αυτοάνοσες ασθένειες ή άλλα προβλήματα υγείας, κατά πάσα πιθανότητα έχετε ακούσει για τη «δίαιτα αποκλεισμού».

Πρόκειται για τη δίαιτα που αποκλείει πολλές από τις πιο κοινές τροφές που θεωρούνται υποκινητές. Ο χρήστης καταναλώνει μόνο τα τρόφιμα στην «επιτρεπόμενη» λίστα για μια χρονική περίοδο – συνήθως ένα μήνα – και στη συνέχεια επανεισάγει, δυνητικά, τρόφιμα-υποκινητές, ένα κάθε φορά, προσθέτοντας ένα νέο φαγητό κάθε λίγες μέρες.

Αυτό το τελευταίο στάδιο είναι σημαντικό, επειδή πολλές αντιδράσεις τροφίμων χρειάζονται τρεις ή τέσσερις ημέρες για να εκδηλωθούν (αυτό είναι γνωστό ως καθυστερημένη υπερευαισθησία). Καθώς κάθε νέα τροφή επανεισάγεται, ο χρήστης καταγράφει τον τρόπο που αισθάνεται και τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό στον προσδιορισμό των τροφών που είναι καλύτερα για το Σώμα ΣΟΥ.

Υπάρχουν όμως μερικές σημαντικές προκλήσεις και μειονεκτήματα στην τυπική δίαιτα αποκλεισμού.

 1. Ενώ οι πιο συνηθισμένες τροφές ενεργοποίησης αποκλείονται, εντούτοις οι περισσότερες δίαιτες αποκλεισμού εξακολουθούν να περιλαμβάνουν πολλά τρόφιμα που μπορεί να προκαλούν προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό καθιστά δύσκολη την απομόνωση των πραγματικών τροφών που μπορεί να σας προκαλούν δυσφορία και χειροτερεύουν την υγεία σας.
 2. Απομακρύνοντας τόσες πολλές τροφές από το διαιτολόγιο- επιτρέποντας όμως ταυτόχρονα τρόφιμα που δεν μπορούν να συνδυαστούν- πολλοί αναρωτιούνται για το πώς μπορούν να μετατρέψουν αυτά τα τρόφιμα σε γεύματα και αναρωτιούνται «τι στο καλό μπορώ να φάω;»

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να μαγειρέψουν καμιά από τις συνηθισμένες συνταγές τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν μ’ αυτά τα ασυνδύαστα «επιτρεπόμενα» υλικά.

Φανταστείτε τώρα πόσο απλούστερη θα ήταν μια «διατροφή αποκλεισμού» εάν αφαιρέσετε όλα τα τρόφιμα εκτός από το νωπό κρέας.

Αν εξαιρέσουμε τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα οστρακοειδή και μερικές φορές τα ψάρια, τα φυτά είναι αυτά που προκαλούν προβλήματα στη συντριπτική πλειοψηφία όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή. Συνεπώς εάν πρόκειται να ακολουθήσει κάποιος μια δίαιτα αποκλεισμού είναι ευκολότερο και αποτελεσματικότερο, να αποκλείσει ΟΛΑ τα φυτά, αντί να τα επιλέγει ένα προς ένα.

Να σημειώσω εδώ, μπορείτε να μετατρέψετε ακόμα και τα πιο υγιεινά τρόφιμα σε κάτι απολύτως ανθυγιεινό, ανάλογα με το πώς το μαγειρεύετε. Για παράδειγμα, το ψήσιμο κρέατος μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό ενώσεων που προκαλούν καρκίνο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μαγειρεύουμε το κρέας είναι σε χαμηλή θερμοκρασία και σε αργό χρόνο σε Slow Cooker.

Οι μαρτυρίες όσων έχουν θεραπευτεί με μια διατροφή μονοφαγίας κρέατος – συχνά μετά από χρόνια υποτροπιάζουσες και μυστηριώδεις ασθένειες – είναι πολυάριθμες. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα των κρεοφάγων δεν επιβιώνουν απλά, αλλά φαίνεται να ευημερούν. Και όσοι έχουν αναζητήσει αντικειμενικά εργαστηριακά δεδομένα εμφανίζουν βιοδείκτες εναρμονισμένους με την υγεία και τη ζωτικότητα.

Επιπλέον δεν υπάρχει έλλειψη στα δομικά στοιχεία της σωματικής διάπλασης!

Ιστορίες Θεραπείας με διατροφή μονοφαγίας κρέατος

Ο Δρ Shawn Baker, MD είναι ένας ορθοπεδικός χειρούργος, ένα δείγμα καθαρού κρεοφάγου ηλικίας 51 ετών. Είναι ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της διατροφής μονοφαγίας κρέατος κι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πειραματιστούν και να μοιραστούν τις ιστορίες τους στην ιστοσελίδα του, Meat Heals (στα αγγλικά μόνο).

Ο Δρ Baker λέει:

«Η ξεκάθαρη έλλειψη προόδου στην καταπολέμηση των ασθενειών του τρόπου ζωής (lifestyle), το φάντασμα της προκατάληψης και, συχνά, η σύγχυση στη λογοτεχνία οδήγησε πολλούς να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, συχνά με εξαιρετικά αποτελέσματα και συχνά σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συστάσεις».

Η εμπειρία της Mikhaila Peterson είναι εντυπωσιακή. Σε αυτήν την ανάρτηση στο blog της (στα αγγλικά μόνο) περιγράφει την ιστορία της υγείας της, η οποία περιλαμβάνει 20 χρόνια έντονης δυσφορίας, που ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα παιδί. Ήταν η αυστηρή δίαιτα αποκλεισμού που τελικά βοήθησε την ανακούφιση των προβλημάτων της. Αλλά μόνο όταν απέκλεισε τα πάντα εκτός από το κρέας αισθάνθηκε πραγματικά καλά.

Εάν σκέφτεστε αυτή τη δίαιτα για να εξετάσετε πώς θα σας κάνει να αισθανθείτε, σας ενθαρρύνω να επισκεφτείτε τα παραπάνω sites, όπου μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες, σχόλια και μαρτυρίες πριν και μετά από ανθρώπους των οποίων η ζωή έχει αλλάξει για πάντα με την κρεοφαγική διατροφή.

Η δίαιτα μηδενικών υδατανθράκων: Τι να φάτε;

Δεν προτείνω εσείς ή οι αγαπημένοι σας να ξεκινήσετε μια δίαιτα μονοφαγίας κρέατος για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Οι άνθρωποι υπήρξαν ανέκαθεν ευκαιριακά διατρεφόμενοι. Δεν νομίζω ότι η μονοφαγία είναι βέλτιστη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Και πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλο όφελος για τον οργανισμό από τις αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν σε πολλά φυτά.

Αλλά μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο πείραμα η δοκιμή μερικών εβδομάδων ή μηνών, ειδικά αν:

 • Έχετε επίμονο βάρος για να χάσετε
 • Υποφέρετε από αυτοάνοσα νοσήματα ή «σύνδρομο» με πολλαπλά συμπτώματα
 • Ξέρετε ότι έχετε μια σειρά τροφικών αλλεργιών και δυσανεξιών

Λοιπόν, πως είναι μια διατροφή βασισμένη στο κρέας;

Ενώ κάποιοι προσθέτουν ελάχιστα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το βούτυρο ή το τυρί, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινούν αυτόν τον ριζοσπαστικό τρόπο διατροφής για να βελτιώσουν τα δύσκολα ζητήματα υγείας είναι αυστηροί. Καταναλώνουν αυστηρά κρέας (με αλάτι πλούσιο σε μέταλλα ) και νερό καθώς επίσης και καφέ / τσάι.

Είδη κρέατος που συνιστώνται στη διατροφή των κρεοφάγων:

Κόκκινο κρέας: Βόειο κρέας, χοιρινό, αρνί, κυνήγι
Θαλασσινά: Ψάρια και οστρακοειδή *
Πουλερικά: Κοτόπουλο, γαλοπούλα, στρουθοκάμηλος, emu (είδος στρουθοκαμήλου)
Σπλάχνα- όργανα: Ήπαρ, νεφρά, μυελός των οστών, γλώσσα
Αυγά *: από κοτόπουλο, χήνα, πάπια, ορτύκια

(Προσθήκη επιμελήτριας) Λίπος: Λάδι καρύδας (παρότι φυτικό, συνήθως δεν ενοχλεί και έχει πάρα πολλές θετικές ιδιότητες, δείτε και εδώ), λαρδί, βούτυρο (αν το ανέχεστε), ώστε να μπορείτε να διατήρησετε τα σωστά μάκρος που απαιτεί η κέτωση για να έχετε τα θεραπευτικά της οφέλη

[Θυμίζω πως η κετονική διατροφή έχει υψηλό λίπος, μέτρια πρωτεΐνη και χαμηλούς υδατανθράκες, στην περίπτωση αυτή θα είναι χαμηλοί χωρίς προσπάθεια, αλλά για να πετύχει κάποιος υψηλό λίπος και μέτρια πρωτεΐνη, θα πρέπει να επιλέγει πάντα πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος – οπότε πχ η γαλοπούλα ή τα περισσότερα ψάρια, δεν είναι προφανώς μια καλή επιλογή γεύματος, χωρίς βέβαια να απαγορεύονται].

* Επειδή τα ασπράδια αυγών και τα οστρακοειδή μπορεί να έχουν αλλεργιογόνο δράση, όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες συχνά επιλέγουν να τα αποφεύγουν στη διατροφή μονοφαγίας κρέατος.

Επιπλέον, πολλοί λάτρεις της διατροφής με βάση το κρέας βρίσκουν ότι αντιδρούν σε ορισμένους τύπους κρέατος όπως το χοιρινό ή ορισμένα ψάρια – γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας και να δώσετε προσοχή στα συμπτώματά σας. Για τους περισσότερους το βόειο κρέας και το αρνί είναι καλύτερα ανεκτά.

Στη διατροφή των κρεοφάγων είναι σημαντικό να τρώτε μέχρι να νιώσετε κορεσμό (χωρίς καταμέτρηση θερμίδων), να προσθέτετε υψηλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι στο φαγητό σας και να επιλέγετε λιπαρά κομμάτια κρέατος. Να μερικές (πολύ απλές!) ιδέες γεύματος:

 • Τραγανή χοιρινή κοιλιά ψημένη στο φούρνο με θαλασσινό αλάτι Maldon (συνταγή στα αγγλικά – για να γίνει σύμφωνα με τις αρχές της δίαιτας των κρεοφάγων, απλά βράστε τη στη χύτρα ταχύτητος με ζωμό πάπιας, αλείψτε με λίπος πάπιας και πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι – παραλείψτε τα υπόλοιπα συστατικά στη συνταγή)
 • Ribeye με το θαλασσινό αλάτι Redmond
 • Ψητό φιλέτο άγριου σολομού
 • Ψητό μεδούλι με αλάτι της θάλασσας Maldon
 • Ψητά αρνίσια παϊδάκια με αλάτι της Κελτικής Θάλασσας

Έχετε συμπτώματα υγείας που δεν έχουν επιλυθεί με δίαιτα Paleo (παλαιολιθική) ή Κετο; Θα ήσαστε πρόθυμοι να δώσετε στη διατροφή των σαρκοφάγων μια ευκαιρία 30 ημερών;

Υ.Γ. Περιμένουμε ότι αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη θα πουν: «Τι γίνεται με τις μυριάδες μικροθρεπτικών συστατικών από τα φρούτα και τα λαχανικά που θα χάσετε σε μια δίαιτα με μηδενικούς υδατάνθρακες;» Η απάντησή μας είναι ότι τα περισσότερα και τα δυνατότερα θρεπτικά στοιχεία που μπορούμε να καταναλώσουμε βρίσκονται στο κρέας. Και υπάρχουν σπλαχνικά όργανα, όπως το ήπαρ, τα οποία παρέχουν ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών από το κρέας των μυών. Και, πάλι, δεν συνιστούμε αυτή τη διατροφή εφόρου ζωής (αν και μερικοί άνθρωποι το επιλέγουν).

Όσον αφορά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών με βάση την οδηγία του FDA, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δημιουργήθηκαν για έναν πληθυσμό που καταναλώνει ένα διαιτολόγιο υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες – μια διατροφή που μετατρέπει θεμελιωδώς τον μεταβολισμό σας σε ένα «καυστήρα ζάχαρης» και αλλάζει τις διατροφικές σας απαιτήσεις.

Ο Gabriel Charles του blog, Keto Kulture, γράφει: «Το να λέμε ότι ένας κρεοφάγος έχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών, βασισμένοι στις απαιτήσεις του FDA, είναι σα να λέμε ότι η Ferrari* από τη μάνα της δεν έχει μπουζί».
* Tesla Model-S

steak

Πηγή

Μετάφραση: Ελένη Ζάχου

Επιμέλεια – διορθώσεις – προσθήκες: Κωνσταντίνα Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s