Επιστήμη

Νικήστε το Πάχος – Θερμίδες Μέρος 11/11 (μετάφραση)

Τι θα συμβεί αν ο ίδιος άνθρωπος κάνει πρώτα μια διατροφή 5000 θερμίδων χαμηλή σε υδατάνθρακες και σχετικά υψηλή σε λίπος και ύστερα μια αντίστοιχη, πάλι 5000 θερμίδων, αλλά υψηλή σε υδατάνθρακες; Διαβάστε το άρθρο για να μάθετε!
Spread the love
0
(0)

Λοιπόν, εδώ έχουμε ξανά το συμβατικό μας μοντέλο της Θερμιδικής Μείωσης για την παχυσαρκία. Όπως φαίνεται, το κομμάτι αυτό του υπερβολικού φαγητού ήταν αποκλειστικά ορμονικά προκαλούμενο και καθόλου προσωπική επιλογή (λαιμαργία). Όπως φαίνεται, όταν τρώμε λιγότερο ΔΕΝ προκαλείται απώλεια βάρους, και όταν τρώμε περισσότερο δεν προκαλείται αύξηση βάρους. Τουλάχιστον όχι προσωρινά. Για περισσότερα τεκμήρια, επιστρέφουμε στην εκπληκτική περίπτωση του Σαμ Φέλδαμ.

overeating-600x341

Σε μία σύγχρονη εναλλαγή των κλασσικών πειραμάτων υπερφαγίας, ο Σάμ Φέλδαμ αποφάσισε να εκτελέσει ένα απολύτως φανταστικό πείραμα στον εαυτό του. Θα έτρωγε 5000 θερμίδες ανά ημέρα σε μία χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε λίπος (LCHF) διατροφή, αποτελούμενη από φυσικά, όχι «ψεύτικα» φαγητά, για 21 ημέρες. Αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και όχι το σύνολο των θερμίδων προκαλούν αύξηση βάρους. Εάν αυτό ήταν αλήθεια, τότε δε θα έπαιρνε βάρος παρόλη την πολύ υψηλή θερμιδική κατανάλωση επειδή η κατανάλωση των υδατανθράκων ήταν χαμηλή. Εκπληκτικό!
Μπορείτε εδώ να βρείτε τη διατροφή του. Συνολικά 5.794 θερμίδες ανά ημέρα με σύσταση μακροθρεπτικών Υδατάνθρακες 10%, Λίπος 53%, και Πρωτείνη 37%.
Σύμφωνα με τους γνωστούς θερμιδικούς υπολογισμούς, υπολόγισε ότι θα έπρεπε να πάρει 7,3 κιλά λίπους (κίτρινη γραμμή στο παραπάνω διάγραμμα). Ωστόσο, η πραγματική αύξηση βάρους ήταν 1,3 κιλά.
Αυτό που έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον (λες κι ήταν αυτό δυνατό!) ήταν η περίμετρος της μέσης του. Η αρχική τιμή των 79,5 εκατοστών της μέσης του μειώθηκε κατά 3 εκατοστά πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που πήρε κάποιο βάρος, το περισσότερο από αυτό ήταν άπαχη μάζα.
Όπως μπορείτε να δείτε από τις εικόνες, ένα θερμιδικό πλεόνασμα απλά δεν αρκεί για να προκληθεί αύξηση βάρους. Τα πράγματα έχουν πολύ, πολύ, πολύ περισσότερο βάθος από την απλή ζυγαριά των Εισερχόμενων Θερμίδων έναντι των Εξερχόμενων Θερμίδων.
Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Σάμ έχει απλά έναν γρήγορο μεταβολισμό και ανεξάρτητα από το τι τρώει, δεν πρόκειται να βάλει κιλά. Αληθεύει αυτό;
Τι θα συνέβαινε εάν ο Σαμ εγκατέλειπε την LCHF διατροφή; Αντίστοιχα, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι θα συνέβαινε εάν έτρωγε 5000 θερμίδες μίας κλασσικής ‘ισορροπημένης’ διατροφής, σύμφωνα με την «Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση», με ένα υψηλό ποσοστό υδατανθράκων.

sam-feltham-carb-1-600x257
Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι η απολύτως θαυμάσια 21-ημερών, 5000 θερμίδων Πρόκληση Υδατανθράκων. Για 21 ημέρες, θα έτρωγε 5.794 θερμίδες/ημέρα «ψεύτικων» φαγητών – κυρίως επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα. Μπορείτε εδώ να δείτε το διατροφικό του πλάνο. Η σύσταση μακροθρεπτικών είναι 64% υδατάνθρακες, 22 λίπος, 14% πρωτεϊνη. Το ενδιαφέρον είναι ότι η διατροφή αυτή δε διαφέρει ιδιαίτερα από αυτές που μας συστήνουν οι περισσότεροι «αυθεντίες» διατροφολόγοι. Έτσι, για την ίδια ποσότητα θερμίδων, θα έβαζε ή θα έχανε κιλά;

carb-day1_-10-21-side_-400x409
Όπως μπορείτε να δείτε, τα κιλά που έβαλε είναι σχεδόν τόσα όσα είχαν προβλεφθεί από τη θερμιδική φόρμουλα – 7,1 κιλά (15.6 λίμπρες) προσθήκη βάρους. Η μέση αυξήθηκε κατά 9,25 εκατοστά.
Δείτε τις φωτογραφίες! Μα τον Μπάτμαν! Μετά από μόλις 21 ημέρες, ο τύπος έχει αρχίσει να έχει και πιασιματάκια. Αυτό συμβαίνει όταν ακούς τους διατροφολόγους «αυθεντίες» στην παχυσαρκία.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι υπάρχει κάτι πολύ πιο πολύπλοκο από την απλή μείωση των θερμίδων. Για την ίδια συνολική αύξηση θερμίδων, μία διατροφή – η χαμηλών υδατανθράκων, υψηλών λιπαρών, φυσικών τροφών διατροφή – παρήγαγε απώλεια λίπους (μείωση στις διαστάσεις της μέσης).
Από την άλλη, μία τυπική διατροφή υψηλών υδατανθράκων, σύμφωνα με τα πρότυπα της Αμερικής Καρδιολογικής Ένωσης, παρήγαγε μία αύξηση βάρους 5 κιλών. Λοιπόν, κάτι περισσότερο από τις θερμίδες πρέπει να ληφθεί υπόψη.

crap-not-true-2-600x200
Εάν εγκαταλείψουμε εντελώς το μοντέλο CRaP και τις θερμίδες, τότε μπορούμε να επικεντρωθούμε στην κατάλληλη ερώτηση. Τι προκαλεί αύξηση βάρους; Ποια είναι η αιτιολογία της παχυσαρκίας; Σίγουρα δεν είναι το μέτρημα των θερμίδων.

Είδαμε ότι το σώμα έχει ένα συγκεκριμένο καθορισμένο σωματικό βάρος. Εάν προσπαθήσετε να πάτε πάνω από αυτό το βάρος, τότε το σώμα θα προσπαθήσει να το κατεβάσει. Εάν προσπαθήσετε να πάτε κάτω από αυτό το βάρος, τότε το σώμα θα προσπαθήσει να το ανεβάσει. Επομένως, μπορούμε να δούμε ότι η πιο σημαντική ερώτηση είναι αυτή: Τι ελέγχει το Καθορισμένο Σωματικό Βάρος;
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε επιτυχώς να χάσουμε βάρος είναι να μειώσουμε το Καθορισμένο Σωματικό Βάρος. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο εάν καταλάβουμε τι είναι αυτό που ελέγχει το «θερμοστάτη» του σωματικού βάρους.
Δείτε το διαφορετικά. Υποθέστε ότι θέτετε τον θερμοστάτη του σπιτιού σας στους 30 βαθμούς κελσίου, που είναι πολλή ζέστη και δεν αντέχεται. Για να μπορέσετε να δροσίσετε το σπίτι σας, φέρνετε τώρα ένα κλιματιστικό. Αυτό θα δροσίσει λίγο το σπίτι, αλλά στη συνέχεια ο θερμοστάτης σας θα ανάψει τον καυστήρα, κι έτσι το κλιματιστικό κι ο καυστήρας μονίμως αντιμάχονται.
Κάπως έτσι προσεγγίζουμε την απώλεια βάρους. Κόβουμε τις θερμίδες αλλά αγνοούμε το Καθορισμένο Σωματικό Βάρος. Προσπαθείτε να χάσετε κιλά, το σώμα σας προσπαθεί να επανακτήσει αυτό το βάρος. Πεινάμε και ο μεταβολισμός μας αρχίζει να διακόπτει τη λειτουργία του.
Δε θα ήταν πολύ, πολύ πιο εύκολο να θέσουμε το θερμοστάτη στους 21 βαθμούς κελσίου – μία άνετη θερμοκρασία, παρά να αντιμαχόμαστε μονίμως τον εαυτό μας; Ο λόγος για τον οποίο οι δίαιτες είναι τόσο δύσκολες είναι γιατί μονίμως αντιμαχόμαστε το ίδιο μας το σώμα. Ορίστε λοιπόν η πρόκλησή μας … χρειάζεται να καταλάβουμε «Τι ελέγχει το Καθορισμένο Σωματικό Βάρος;»

Αυτό είναι το επόμενο θέμα μας, με το οποίο θα ασχοληθούμε στην επόμενη σειρά «Ορμονική Παχυσαρκία Ι».

Για το πρώτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το δεύτερο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τρίτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τέταρτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το πέμπτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το έκτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το έβδομο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το όγδοο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το ένατο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το δέκατο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Ελένη Τσιομπάνη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: