Επιστήμη

Η Αποτρόπαιη Κοροϊδία της Δίαιτας χαμηλών λιπαρών – Θερμίδες Μέρος 9/11 (μετάφραση)

Επιστημονικές αποδείξεις που δείχνουν πως οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων και χαμηλών λιπαρών κάνουν μάλλον κακό, παρά καλό! Δείτε το άρθρο!
Spread the love
0
(0)

Για να βρείτε τα προηγούμενα μέρη, δείτε στο τέλος του  κειμένου.

Πώς μπορούμε να χάσουμε κιλά; Όλοι νομίζουμε ότι η μείωση των θερμίδων είναι το κλειδί, αλλά μέχρι τώρα, δε φαίνεται να λειτουργεί. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η συμβατική θεώρηση που έχουμε για την παχυσαρκία… δηλαδή ότι δήθεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής και συμπεριφοράς, φταίει το ότι τρώμε πολύ και κινούμαστε λίγο.

CraP-Not-True-1-600x209

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Μπορούμε πρακτικά να χάσουμε κιλά εάν τρώμε λιγότερο και ασκούμαστε περισσότερο; Για να βρούμε την απάντηση σε αυτό θα κοιτάξουμε στη γιγαντιαία μελέτη Πρωτοβουλία για την Γυναικεία Υγεία (Women’s Health Initiative).

Πρωτοβουλία για την Γυναικεία Υγεία
Διατροφικό μοτίβο χαμηλών λιπαρών και μεταβολή του βάρους σε περίοδο 7 ετών: the Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial, Howard BV et al. JAMA 2006; 295:39-49

Αυτή ήταν μία τεράστια, ακριβή και φιλόδοξη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία, που δημοσιεύτηκε το 2006. Θέτει επίσης τον πήχυ για την τελειότητα. Περίπου 50.000 γυναίκες συμμετείχαν σ’αυτή την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Είναι το απόλυτο χρυσό στάνταρντ στην πειραματική ιατρική, κι αυτή η μελέτη είναι πιθανόν μία από τις πιο σημαντικές του είδους της.

WHS-I
Διήρκεσε περίπου 7,5 χρόνια. 19.541 γυναίκες κατανεμήθηκαν τυχαία στη διατροφή της μελέτης. Οι γυναίκες αυτές ακολούθησαν μία σειρά από εκπαιδευτικές συνεδρίες για να μειώσουν το λίπος στο 20% των ημερήσιων θερμίδων, να αυξήσουν τα λαχανικά και τα φρούτα σε 5 μερίδες/ημέρα και τα δημητριακά σε 6 μερίδες/ημέρα.
Υπήρξαν 18 συνεδρίες στους πρώτους 12 μήνες, ομαδικές δραστηριότητες, ατομικές συνεντεύξεις με στοχαστική ακρόαση, στοχευμένες καμπάνιες μηνυμάτων και προσωποποιημένη ανατροφοδότηση.
Αυτό συμφωνούσε με τις διατροφολογικές υποδείξεις της εποχής που ήταν καταγεγραμμένες οι γυναίκες από το 1993-1998. Κοιτάζοντας το διάγραμμα επάνω φαίνεται ότι η διατροφική συμβουλευτική είχε αρκετή επιτυχία στην αλλαγή συμπεριφοράς. Η συνολική πρόσληψη θερμίδων μειώθηκε από 1.788 σε 1.446 θερμίδες/ημέρα – μία μείωση των 362,4 θερμίδων/ημέρα για περισσότερο από 7 χρόνια. Άψογα!!

Το λίπος, ως ποσοστό των θερμίδων, μειώθηκε από 38,8% σε 29,8%. Οι υδατάνθρακες αυξήθηκαν από 44,5% σε 52,7%, καθώς ενθάρρυναν την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης. Δινόταν έμφαση ότι ο κύριος σκοπός ήταν η μείωση του λίπος ως ποσοστό των θερμίδων και όχι η απώλεια βάρους αυτή καθ’εαυτή.
Ενθαρρυνόταν επίσης η άσκηση. Όπως μπορείτε να δείτε, οι γυναίκες αύξησαν την καθημερινή φυσική τους δραστηριότητα από 10 METs/wk σε 11,4 METs/wk. Το ΜΕΤ είναι απλά ένα μέτρο φυσικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, η φυσική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 14% πάνω από την αρχική τιμή σ’ αυτά τα 7,5 χρόνια.

WHS-2-600x264
Η ομάδα ελέγχου, σε αντίθεση, απλά πήρε ένα αντίτυπο των Διατροφικών Οδηγιών για τους Αμερικάνους αλλά δεν είχε καμία άλλη επαφή με τους διαιτολόγους της μελέτης.
Η ομάδα μελέτης εφάρμοσε επιτυχώς τις χαμηλότερες θερμίδες, το μειωμένο διατροφικό λίπος ενώ ταυτόχρονα αύξησε την άσκηση (Φάε Λιγότερο, Ασκήσου Περισσότερο). Το μέσο βάρος στην αρχή της μελέτης ήταν 76,8 κιλά (169 λίμπρες) με ένα μέσο Δείκτη Σωματικής Μάζας στο 29,1. Αυτό τις θέτει στην κατηγορία των Υπέρβαρων (ΔΣΜ 25-29,9) ατόμων αλλά κάτω από την κατηγορία των Παχύσαρκων (>30). Τι έγινε λοιπόν;

Αποτελέσματα

Η ομάδα Φάε Λιγότερο, Ασκήσου Περισσότερο είχε ένα θαυμάσιο ξεκίνημα με ένα μέσο όρο απώλειας περισσότερο από 2 κιλά τον πρώτο χρόνο. Αλλά τη δεύτερη χρονιά, το βάρος άρχισε να επανακτάται και μέχρι το τέλος της μελέτης, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες.

WHS-3
Η μείωση των θερμίδων κατά 361 θερμίδες/ημέρα κάθε μέρα για 7 ½ χρόνια δεν οδήγησε σε καμία επιπλέον απώλεια βάρους απ’ ό,τι αν δεν έκαναν τίποτα.
Μπορεί να πει κανείς ότι αυτές οι γυναίκες αντικατέστησαν ένα μέρος από το λίπος τους με μύες. Δυστυχώς, καμία διαφορά επίσης δεν υπήρξε στην περίμετρο της μέσης τους ή στην Αναλογία Μέση-Γοφοί (ΑΜΓ).

Η απώλεια βάρους σε 7,5 έτη της στρατηγικής Φάε Λιγότερο, Ασκήσου Περισσότερο δεν ήταν ούτε καν ένα κιλό (2,2 λίμπρες).

Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα 7,5 χρόνια, η μέση αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 89,0 σε 90,1 εκ., και η μέση ΑΜΓ αυξήθηκε από 0,82 σε 0,83. Αυτό υποδεικνύει ότι αυτές οι γυναίκες όχι μόνο δεν έχασαν βάρος αλλά στην πραγματικότητα ήταν παχύτερες από πριν.
Έχω θεραπεύσει πολλούς ασθενείς που μου λέει «Δεν καταλαβαίνω. Τρώω λιγότερο. Ασκούμαι περισσότερο. Αλλά δεν μπορώ να χάσω κανένα κιλό». Το ξέρω. Τους πιστεύω. Γιατί αυτές οι συμβουλές έχουν αποδειχτεί ότι οδηγούν σε αποτυχία. Έχουν αποτελέσματα οι υποθερμιδικές δίαιτες στην πράξη; Απολύτως κανένα.
.

CraP-Not-True-1-600x209

Αυτή επομένως είναι Η Αποτρόπαιη Κοροϊδία της Χαμηλών Λιπαρών, Χαμηλών Θερμίδων Δίαιτας που έχουν πει σε όλους μας να την ακολουθούμε. Απλά. Δεν. Έχει. Κανένα. Αποτέλεσμα. Όταν τρως λιγότερο, δεν χάνεις κιλά. Είναι αποτρόπαιη γιατί πάρα πολλοί από εμάς έχουμε πιστέψει σε αυτήν. Είναι αποτρόπαιη γιατί όλες οι «υπηρεσίες υγείας που εμπιστευόμαστε» μας λένε την αλήθεια. Είναι αποτρόπαιη γιατί όταν αποτυγχάνει, ρίχνουμε το φταίξιμο στον εαυτό μας. Χρειάζεται να πετάξουμε αυτή τη θεωρία στα σκουπίδια, εκεί όπου ανήκει.
Να το θέσω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ. Το να τρώμε πολύ δεν προκαλεί παχυσαρκία. Το να ασκούμαστε πολύ λίγο δεν προκαλεί παχυσαρκία. Επομένως, η παχυσαρκία δε θα θεραπευτεί με το να τρώμε λιγότερο και να ασκούμαστε περισσότερο. Είναι αποδεδειγμένο. Δεχθείτε το.

Ας ανακεφαλαιώσουμε τι ξέρουμε μέχρι τώρα.
1. Η συμβατική μας θεώρηση για την παχυσαρκία προκύπτει από το μοντέλο της Θερμιδικής Μείωσης ως Βασικής Θεωρίας. Παρόλα αυτά, αδιάσειστα στοιχεία δείχνουν ότι μία δίαιτα χαμηλών θερμίδων και χαμηλών λιπαρών δεν θα οδηγήσει σε καμία απώλεια βάρους. Είναι πιθανό ότι αυτό το μοντέλο είναι εντελώς λανθασμένο.
2. Το σώμα λειτουργεί ως θερμοστάτης, και όχι ως ζυγαριά. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο Καθορισμένο Σωματικό Βάρος (ΚΣΒ). Προσπάθειες να ρίξετε το βάρος σας κάτω από το ΚΣΒ θα οδηγήσουν σε ενεργοποίηση των μηχανισμών για να ξαναπάρετε αυτό το βάρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη πείνα και μειωμένη συνολική ενεργειακή δαπάνη (ΣΕΔ).

Πώς λοιπόν μπορούμε να χάσουμε κιλά; Χρειαζόμαστε μια καινούργια θεωρία που θα εξηγεί πώς παχαίνουμε. Τι προκαλεί την παχυσαρκία; Ποια είναι η αιτιολογία της παχυσαρκίας; Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις αιτίες της παχυσαρκίας προτού μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποια είναι η θεραπεία της. Τι ρυθμίζει το ΚΣΒ; Η υπερφαγία προκαλεί παχυσαρκία;
Υπομονή, θα φτάσουμε εκεί…

Συνέχεια στο Θερμίδες Μέρος 10ο εδώ

Για το πρώτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το δεύτερο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τρίτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τέταρτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το πέμπτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το έκτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το έβδομο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το όγδοο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Ελένη Τσιομπάνη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: