Επιστήμη

Γιατί οι Δίαιτες Δεν έχουν Μακροπρόθεσμα Αποτελέσματα – Θερμίδες Μέρος 7/11 (μετάφραση)

Μάθετε γιατί οι συμβατικές δίαιτες δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα διαβάζοντας το άρθρο του Dr Fung.
Spread the love
0
(0)

Για να βρείτε τα προηγούμενα μέρη, δείτε στο τέλος του  κειμένου.

Έχουμε δει μέχρι τώρα την προσαρμογή του σώματος στη μείωση των θερμίδων και του βάρους και έχουμε δει ότι το σώμα λειτουργεί περισσότερο ως θερμοστάτης παρά ως ζυγαριά. Το σώμα λειτουργεί με τρόπο σα να έχει ένα Καθορισμένο Σωματικό Βάρος (ΚΣΒ) και προσπαθεί σκληρά να υπερασπιστεί αυτό το βάρος ενάντια σε κάθε αύξηση ή μείωση.
Όμως πόσο διάστημα διαρκούν αυτές οι προσαρμογές; Εάν διατηρήσουμε ένα συγκεκριμένο σωματικό βάρος, το σώμα μας θα το αναγνωρίσει τελικά ως το καινούργιο του ΚΣΒ; Φυσικά, με την πρώτη ματιά, φαίνεται να αποτελεί μία λογική υπόθεση. Είναι, όμως, αλήθεια;

Μείωση της Ενεργειακής Δαπάνης

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές πρόσφατες μελέτες για να απαντήσουμε σ’ αυτό το σημαντικό ερώτημα.

Μακροπρόθεσμη επιμονή της προσαρμοστικής θερμογένεσης σε άτομα που έχουν διατηρήσει ένα μειωμένο σωματικό βάρος από τους Dr. Rosenbaum et al.

Στη μελέτη αυτή, συμμετείχαν 21 άτομα και διατρέφονταν με υγρή δίαιτα που αποτελούνταν από 45% υδατάνθρακες για περισσότερο από ένα χρόνο, και υπολογίστηκε η Συνολική Ενεργειακή τους Δαπάνη (ΣΕΔ). Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης απώλειας βάρους (10% του σωματικού βάρους) η ΣΕΔ μειώθηκε. Καθώς τα κιλά μειώνονταν, το σώμα προσπάθησε να επανακτήσει το βάρος του μειώνοντας την ΣΕΔ. Κατά βάση, το σώμα υπερασπίζεται το Καθορισμένο Σωματικό Βάρος και προσπάθησε να επανέλθει στο αρχικό του βάρος. Όμως πόσο διάστημα διάρκεσε αυτό;
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η ΣΕΔ μειώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους. Ακόμη και μετά από ένα χρόνο στο καινούργιο, μειωμένο σωματικό βάρος, η ΣΕΔ ήταν ακόμη μειωμένη με ένα μέσο όρο περίπου 500 θερμίδων/ημέρα (δες την εικόνα παρακάτω).

Rosenbaum-AJCN-TEE-study1-400x458
Με άλλα λόγια, αυτή η μείωση στη ΣΕΔ ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τη μείωση των θερμίδων και επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα – τουλάχιστον 1 χρόνο και παραμένει σταθερή. Φαίνεται ότι το καινούργιο ΚΣΒ δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο.
Το σώμα εξακολουθεί να προσπαθεί να επανέλθει στο αρχικό ΚΣΒ. Θυμηθείτε ότι αυτή η απώλεια βάρος επιτεύχθηκε χωρίς αλλαγή στη σύνθεση του διαιτολογίου – μόνο η ποσότητα (η στρατηγική του ελέγχου των μερίδων).
Ας το δούμε αυτό σε διατροφικά πλαίσια. Ξεκινάμε τρώγοντας 2000 θερμίδες/ημέρα και καίγοντας 2000 θερμίδες/ημέρα. Αποφασίζουμε να χάσουμε κάποια κιλά και να μειώσουμε τις θερμίδες μας στις 1.500 θερμίδες/ημέρα. Το σώμα μας σχεδόν αμέσως μειώνει τη ΣΕΔ στις 1.500 θερμίδες/ημέρα.
Χάνουμε κάποια κιλά αλλά μετά η απώλεια των κιλών σταματά παρόλο που εξακολουθούμε να τρώμε λιγότερο από ό,τι πριν. Επειδή η ΣΕΔ έχει μειωθεί, κρυώνουμε, αισθανόμαστε κουρασμένοι, πεινασμένοι και λίγο δυστυχισμένοι αλλά αποφασίζουμε να επιμείνουμε στη σκέψη μας ότι τα πράγματα πρέπει να βελτιωθούν. Παρόλα αυτά, ακόμη και μετά από 1 χρόνο, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ακριβώς τα ίδια. Αισθανόμαστε αποτυχημένοι και το βάρος μας δεν κατεβαίνει παρόλες τις προσπάθειές μας να τρώμε μόνο 1.500 θερμίδες/ημέρα.
Τελικά, πιστεύουμε ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω σε μια φυσιολογική δίαιτα των 2.000 θερμίδων/ημέρα. Τα κιλά επανέρχονται γρήγορα πίσω επειδή τώρα τρώμε 2.000 θερμίδες/ημέρα και ξοδεύουμε μόνο 1.500 θερμίδες. Σας θυμίζει κάτι; Το περίμενα… Κι αυτό γιατί ό,τι έχω περιγράψει μέχρι εδώ έχει περιγραφεί με τον καλύτερο τρόπο τα τελευταία 100 χρόνια!

Εδώ αρχίζει και βγαίνει λίγο νόημα. Υποθέστε ότι είμαστε διευθυντές σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού. Κάθε μέρα, προσλαμβάνουμε 2.000 τόνους άνθρακα και καίμε 2.000 τόνους άνθρακα. Διατηρούμε επίσης τα αποθέματα του άνθρακα, σε περίπτωση που δεν θα έχουμε αρκετό (αποθήκη). Τώρα, εντελώς ξαφνικά, αρχίζουμε να προσλαμβάνουμε μόνο 1.500 τόνους άνθρακα.
Τι φαντάζεστε ότι θα πρέπει να κάνουμε; Εάν συνεχίζουμε να καίμε 2.000 τόνους άνθρακα, πολύ γρήγορα θα κάψουμε όλα τα αποθέματά μας και μετά το εργοστάσιό μας θα πρέπει να κλείσει. Απόλυτο μπλακ-άουτ σε ολόκληρη την πόλη. Αναρχία και λεηλασίες κάνουν την εμφάνισή τους.
Το αφεντικό μας θα μας πει πόσο ηλίθιοι είμαστε, κι επίσης θα πει και κάτι άλλο, όπως: «ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ!» Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι η εκτίμησή του θα είναι απόλυτα σωστή.
Γιατί, εμείς, ως διευθυντές αυτού του εργοστασίου ρεύματος, δεν είμαστε τόσο χαζοί για να το κάνουμε αυτό. Μόλις αντιλαμβανόμασταν ότι παίρνουμε μόνο 1.500 τόνους άνθρακα, θα μειώναμε την παραγωγή του ρεύματος στους 1.500 τόνους άνθρακα. Και μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιούσαμε μόνο 1.400 τόνους, για παν ενδεχόμενο. Κάποια φώτα θα σβήσουν, αλλά δεν θα έχουμε μπλακ-άουτ. Θα αποφύγουμε την αναρχία και τις λεηλασίες. Το αφεντικό θα μας πει «Εξαιρετική δουλειά. Δεν είσαι τόσο ηλίθιος όσο φαίνεται. Παίρνεις αύξηση».
Τώρα, ας σκεφτούμε το σώμα μας. Τρώμε 2.000 θερμίδες/ημέρα και χρησιμοποιούμε 2.000 θερμίδες/ημέρα. Ξεκινάμε μία δίαιτα κι έτσι τώρα τρώμε μόνο 1.500 θερμίδες/ημέρα. Τι συμβαίνει; Λοιπόν, το σώμα δεν είναι τόσο ηλίθιο. Δεν θέλει να πεθάνει. Γιατί υποθέτουμε ότι η Μητέρα Φύση είναι εντελώς ανόητη; Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να μειώσουμε τη ΣΕΔ στις 1.500 θερμίδες/ημέρα και να διατηρήσουμε αυτή την κατάσταση για όσο καιρό χρειαστεί.
Γνωρίζουμε σίγουρα ότι αυτό είναι που συμβαίνει. Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά. Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να μην το πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι με τη στρατηγική της θερμιδικής μείωσης, με κάποιον τρόπο, αυτή τη φορά, θα το πετύχουμε. Δε θα το πετύχουμε, όμως, καθόλου. Δεχθείτε το. Απλά το πιστεύουμε επειδή οι διατροφικές αρχές συνεχίζουν να μας λένε ότι θα πετύχει. Λοιπόν, δεν θα πετύχει.
Η Μητέρα Φύση δεν είναι ηλίθια. Γι’αυτό και οι συμβατικές δίαιτες της μείωσης των θερμίδων δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Συνέχεια στο Θερμίδες Μέρος 8ο εδώ.

Για το πρώτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το δεύτερο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τρίτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τέταρτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το πέμπτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το έκτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Ελένη Τσιομπάνη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

Όλα τα επιστημονικά άρθρα θα τα βρείτε εδώ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: