Επιστήμη

Πώς η Μείωση των Θερμίδων Καταστρέφει τον Μεταβολισμό σας – Θερμίδες Μέρος 6/11 (μετάφραση)

Μάθετε γιατί η μείωση θερμίδων όχι μόνο δεν δουλεύει, αλλά καταστρέφει και τον μεταβολισμό σας!
Spread the love
0
(0)

Για να βρείτε τα προηγούμενα μέρη, δείτε στο τέλος του  κειμένου.

Στις προηγούμενες αναρτήσεις, εξετάσαμε ότι το να τρώτε λιγότερο δεν οδηγεί σε μόνιμη απώλεια κιλών. Στις κλασσικές μελέτες μείωσης των θερμίδων, το αποτέλεσμα ήταν ένας σημαντικά μειωμένος μεταβολικός ρυθμός ή Συνολική Ενεργειακή Δαπάνη (ΣΕΔ).

Ας μεταφερθούμε γρήγορα στη σύγχρονη εποχή, και να κοιτάξουμε σ’αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Changes-in-Energy-Expenditure-1-600x335

Σ’ αυτό το πείραμα, συμμετείχαν 18 παχύσαρκοι και 23 μη-παχύσαρκοι άνθρωποι με σταθερό βάρος. Διατρέφονταν με υγρή δίαιτα, που αποτελούνται από 45% υδατάνθρακες, 40% λίπος και 15% πρωτεϊνη, μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια ή προσθήκη κιλών.
Η μία ομάδα στόχευε σε 10% απώλεια βάρους και η άλλη ομάδα στόχευε σε 10% προσθήκη βάρους. Μετά την προσθήκη του βάρους, οι ασθενείς επανήλθαν στο αρχικό τους βάρος, και στη συνέχεια έχασαν ένα επιπλέον 10% ή 20% του βάρους τους.
Το ερώτημα στο οποίο ήθελαν να απαντήσουν ήταν τι συνέβαινε με την ΣΕΔ όταν το βάρος αυξανόταν ή μειωνόταν. Αυτό επιτεύχθηκε χωρίς καμία αλλαγή στη σύνθεση της δίαιτας. Πράγμα που σημαίνει, ότι η υγρή δίαιτα αποτελούνταν από μία σταθερή αναλογία υδατανθράκων, λίπους και πρωτεϊνης. Η μοναδική μεταβλητή ήταν η συνολική πρόσληψη αυτής της υγρής δίαιτας. Τι συμβαίνει στην ΣΕΔ όταν η θερμιδική πρόσληψη μεταβάλλεται;
Με άλλα λόγια, εάν μειώσουμε ή αυξήσουμε τις Εισερχόμενες Θερμίδες, τι συμβαίνει στις Εξερχόμενες Θερμίδες; Σύμφωνα με τη συμβατική Θερμιδική Μείωση ως Βασική (CRaP) υπόθεση, καθώς οι Εισερχόμενες Θερμίδες ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν, δεν θα πρέπει να διαφοροποιούνται ιδιαίτερα οι Εξερχόμενες Θερμίδες. Θαυμάσια! Αυτό ακριβώς θέλουμε να ξέρουμε, γιατί πραγματικά δε μας πολυαρέσουν οι απαντήσεις που δίνουν οι κλασσικές μελέτες.

Changes-in-Energy-Expenditure-2-300x225

Αποτελέσματα

Λοιπόν, τι συνέβη; Το διάγραμμα των αποτελεσμάτων στα αριστερά δείχνει τις αλλαγές στη ΣΕΔ στις διαφορετικές πειραματικές ομάδες. Ας ξεκινήσουμε κοιτάζοντας την ομάδα της 10% προσθήκης βάρους. Σε αντίδραση στην προσθήκη βάρους, οι άνθρωποι αύξησαν τις ενεργειακές τους δαπάνες περίπου κατά 500 θερμίδες/ημέρα.

Θυμηθείτε ότι μία από τις υποθέσεις-κλειδιά της CRaP θεωρίας είναι ότι σε απάντηση της μεταβολής των θερμίδων, η ΣΕΔ δεν μεταβάλλεται. Αυτό είναι σαφέστατα ΛΑΘΟΣ.
Αντί για το απλό μοντέλο εισερχόμενες θερμίδες – εξερχόμενες θερμίδες, όπου το λίπος εναποτίθεται σύμφωνα με την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, φαίνεται ότι το σώμα αντιδρά στις επιπλέον θερμίδες προσπαθώντας να τις κάψει!!
Τώρα, ας κοιτάξουμε τι συμβαίνει καθώς το βάρος επανέρχεται στο φυσιολογικό. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ ενδιαφέροντα. Καθώς το βάρος επανέρχεται στο φυσιολογικό, η ΣΕΔ επιστρέφει στην αρχική της τιμή. Καθώς προχωρούμε προς την 10% ή 20% απώλεια βάρους, το σώμα μειώνει την ΣΕΔ σχεδόν κατά 300 με 400 θερμίδες ανά ημέρα.
Έτσι, καθώς ξεκινάμε να χάνουμε κιλά, το σώμα αντιδρά στην απώλεια των κιλών μειώνοντας την ΣΕΔ, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η επιπλέον απώλεια βάρους, και να ενθαρρύνεται η επαναπρόσληψή του. Όλο αυτό γίνεται χωρίς να αλλαχθεί η διατροφική σύνθεση των γευμάτων, καθώς όλοι οι συμμετέχοντας κατανάλωναν την ίδια υγρή δίαιτα. Με άλλα λόγια, μία αύξηση στις Εισερχόμενες Θερμίδες προκάλεσε μία αύξηση στις Εξερχόμενες Θερμίδες. Μία μείωση στις Εισερχόμενες Θερμίδες προκάλεσε μία μείωση στις Εξερχόμενες Θερμίδες. Αυτό, φυσικά, τείνει να ελαχιστοποιεί την επίδραση της αύξησης ή της μείωσης της θερμιδικής πρόσληψης.
Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος τρώγοντας λιγότερο (Θερμιδική Μείωση ως Βασική), εδώ είναι που πρέπει να πείτε «Τι στο καλό;!!! Θεέ μου, Κάτι δεν πάει καλά!!»
Φαίνεται ότι αντί της απλής ζυγαριάς που ισορροπεί ανάμεσα στις εισερχόμενες και τις εξερχόμενες θερμίδες, το σώμα μας λειτουργεί πολύ περισσότερο ως ένας θερμοστάτης. Αυτό σημαίνει, ότι το σώμα φαίνεται να έχει ένα συγκεκριμένο Καθορισμένο Σωματικό Βάρος (ΚΣΒ). Κάθε προσπάθεια να αυξηθεί πάνω από αυτό το ΚΣΒ θα έχει ως αποτέλεσμα το σώμα μας να προσπαθεί να επιστρέψει στο αρχικό του βάρος αυξάνοντας τη ΣΕΔ (αυξάνοντας το μεταβολισμό ώστε να κάψει τις επιπλέον θερμίδες).
Κάθε προσπάθεια να μειωθεί κάτω από το ΚΣΒ θα έχει ως αποτέλεσμα το σώμα μας να προσπαθεί να επιστρέψει στο αρχικό του βάρος μειώνοντας τη ΣΕΔ (μειώνοντας τον μεταβολισμό για να κερδίσει τις χαμένες θερμίδες). Γι’αυτό και είναι τόσο δύσκολο να διατηρήσουμε τα χαμένα κιλά!! Καθώς ελαττώνουμε τον μεταβολισμό μας, πρέπει όλο και περισσότερο να μειώνουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη για να διατηρήσουμε την απώλεια των κιλών μας.
Χμμ. Αυτό βγάζει ένα νόημα. Στ’αλήθεια, αυτή είναι η υπόθεση #4 της CRaP θεωρίας. Υποθέτουμε ότι η προσθήκη ή η απώλεια λίπους δε ρυθμίζεται από το σώμα. Υποθέτουμε ότι καθώς τρώμε περισσότερο συνεχίζουμε να παίρνουμε βάρος και καθώς τρώμε λιγότερο συνεχίζουμε να χάνουμε βάρος. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σύστημα στο σώμα που να μην είναι ρυθμισμένο! Τα πάντα βρίσκονται υπό ορμονικό έλεγχο. Και γίνεται ακόμη περισσότερο κατανοητό ότι το σώμα έχει τουλάχιστον ένα σύστημα για να ελέγχει το σωματικό βάρος (στην πραγματικότητα, έχει πληθώρα συστημάτων).
Ας το δούμε από τη διατροφική άποψη. Υποθέστε ότι διατηρούμε σταθερό το βάρος μας. Τρώμε 2000 θερμίδες και καίμε 2000 θερμίδες κάθε μέρα. Διατηρούμε σταθερή τη δίαιτά μας αλλά αυξάνουμε ή μειώνουμε την ποσότητα. Υποθέστε ότι τρώμε τεράστιες μερίδες αλλά κατά τ’ άλλα διατηρούμε τη δίαιτά μας σταθερή.
Το βάρος μπορεί να αυξηθεί αλλά η αντίδραση του σώματός μας θα ήταν να αυξήσει την ημερήσια Συνολική Ενεργειακή Δαπάνη – μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματός μας, η ενέργεια και μπορεί να αυξηθεί η αίσθηση ευζωίας. Μπορεί να τρώμε 2.500 θερμίδες/ημέρα αλλά το σώμα έχει τώρα αυξήσει την ΣΕΔ του σε 2.500 θερμίδες/ημέρα. Δε θα βάλουμε καθόλου επιπλέον κιλά και το σώμα θα προσπαθήσει να επαναφέρει το βάρος μας πίσω στο αρχικό. Στο μεσοδιάστημα, αισθανόμαστε υπέροχα.
Ας κάνουμε το αντίθετο – τη λανθασμένη διατροφολογική τεχνική του ελέγχου των μερίδων. Μειώνουμε το μέγεθος της μερίδας μας αλλά διατηρούμε ίδια τα ωράρια και τη σύνθεση των γευμάτων μας. Μειώνουμε τη θερμιδική μας κατανάλωση από 2000 θερμίδες/ημέρα στις 1.600 θερμίδες/ημέρα. Το βάρος μας μπορεί να μειωθεί, αλλά στη συνέχεια το σώμα μας θα αντιδράσει μειώνοντας τη ΣΕΔ σε περίπου 1.600 θερμίδες/ημέρα. Μπορεί να κρυώνουμε, να αισθανόμαστε κουρασμένοι, δυστυχισμένοι και πεινασμένοι. Αν έχει κάνει ποτέ κάνει δίαιτα – πιθανόν να ξέρετε πώς είναι αυτή η αίσθηση.
Το χειρότερο μέρος σ’ αυτό είναι ότι δεν χάνουμε καθόλου επιπλέον βάρος γιατί τρώμε λιγότερο και καίμε λιγότερο.. Κάθε αλλαγή στη διατροφή, ακόμη και στο προηγούμενο φυσιολογικό των 2000 θερμίδων/ημέρα θα έχει ως αποτέλεσμα την επανάκτηση του βάρους. Αρχίζουμε και αποκαρδιωνόμαστε. Κουραζόμαστε να αισθανόμαστε τόσο αποτυχημένοι κι έτσι ξαναγυρίζουμε στη συνηθισμένη μας διατροφή. Όλα τα κιλά ξαναγυρίζουν με κάποια κιλά επιπλέον για να είμαστε εντάξει. Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς συνέβη στα πειράματα ημι-λιμοκτονίας που διεξήχθησαν από τον Dr. Ancel Keys καθώς και σε εκείνα στο Ινστιτούτο Carnegie το 1917.
Αισθανόμαστε ότι έχουμε αποτύχει. Νομίζουμε ότι αυτό είναι δικό μας λάθος. Οι γιατροί μας, οι διατροφολόγοι μας και άλλοι ιατρικοί επαγγελματίες σιωπηλά μας κριτικάρουν για την ‘αποτυχία’ μας. Κάποιοι άλλοι σιωπηλά σκέφτονται ότι δεν έχουμε ‘θέληση’, και κάνουν ανόητα τετριμμένα σχόλια. Σας θυμίζει κάτι; Ναι, το περίμενα.
Όμως, αλήθεια, η αποτυχία δε είναι δική σας. Η δίαιτα ελέγχου των μερίδων είναι στην πράξη καταδικασμένη να αποτύχει. Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά τα τελευταία 100 χρόνια. Ο μόνος λόγος που πιστεύουμε ότι λειτουργεί είναι γιατί όλοι – οι γιατροί, οι διατροφολόγοι, οι ‘επιστήμονες’, τα μίντια – μας έχουν πείσει ότι όλα έχουν σχέση με τις θερμίδες.
Σαφέστατα κάτι μας προκαλεί να βάζουμε κιλά, αλλά σίγουρα οι θερμίδες δε φαίνεται να είναι το πρόβλημα εδώ. Τότε, Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η Συνέχεια στο Θερμίδες Μέρος 7ο εδώ.

Για το πρώτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το δεύτερο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τρίτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τέταρτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το πέμπτο μέρος κάντε κλικ εδώ. 

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Ελένη Τσιομπάνη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

Όλα τα επιστημονικά άρθρα θα τα βρείτε εδώ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

 

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: