Επιστήμη

Η Βιολογία της Λιμοκτονίας – Θερμίδες Μέρος 5/11 (μετάφραση)

Μάθετε τι συμβαίνει όταν μειώνετε τις θερμίδες - παρότι χάνετε βάρος, αυτό έρχεται με ένα μεγάλο κόστος..
Spread the love
0
(0)

Για να βρείτε τα προηγούμενα μέρη, δείτε στο τέλος του  κειμένου.

Συμβατική Θεωρία της Παχυσαρκίας

Λοιπόν, ας δούμε τη συμβατική άποψη για την παχυσαρκία. Τρώγοντας πολύ παχαίνεις. Τρώγοντας λιγότερο θα πρέπει μάλλον να αδυνατίζεις. Παρόλα αυτά, όπως είδαμε στην προηγούμενη ενότητα (Μέρος 4ο), τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Το 1917, τα πειράματα έδειξαν ότι η μείωση των θερμίδων οδήγησε σε δραστική μείωση της Συνολικής Ημερήσιας Δαπάνης (ΣΕΔ), που τείνει να περιορίζει την απώλεια βάρους.
Μετά από αρκετές δεκαετίες, ο γνωστός επιστήμονας Ancel Keys, ο οποίος θα διαδραμάτιζε αργότερα έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σύγχρονων διατροφικών αντιλήψεων, επιδίωξε να μελετήσει την επίδραση της θερμιδικής μείωσης στο διάσημο βιβλίο του, Το Πείραμα Λιμοκτονίας της Μινεσότα (Minnesota Starvation Experiment), που δημοσιεύτηκε το 1950. Με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο να μαίνεται, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι ήταν στα πρόθυρα της λιμοκτονίας κι αυτό το πείραμα ήταν μία προσπάθεια να κατανοηθεί η επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ένα από τα πρώτα προβλήματα ήταν να βρεθούν εθελοντές. Ως εναλλακτική λύση στο να πάνε να πολεμήσουν, στρατολογήθηκαν αντιρρησίες συνείδησης. (Νομίζω ότι δεν προσφέρθηκαν εθελοντικά παρά μάλλον ‘επιλέχθηκαν’ εθελοντικά). Τελικά, 36 τέτοιοι εθελοντές συμμετείχαν σ’ αυτή τη μελέτη.
Ο Ancel Keys εκτίμησε ότι τα άτομα αυτά έτρωγαν χονδρικά 3.200 θερμίδες ημερησίως. Υποβλήθηκαν σε μία διατροφή «ημί-λιμοκτονίας» των 1560 θερμίδων ανά ημέρα, με τροφές παρόμοιες με εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή στην κατεστραμμένη από την πόλεμο Ευρώπη – πατάτες, γογγύλια, ψωμί και ζυμαρικά. Στη συνέχεια ελέγχθηκαν για επιπλέον 20 εβδομάδες μετά την περίοδο της ημι-λιμοκτονίας.

Τι συνέβη σε αυτούς; Εδώ μπορούμε να χωρίσουμε την επίδραση σε φυσιολογική και ψυχολογική επίδραση.

Φυσιολογική επίδραση

Κρύο, αδιάκοπη όρεξη, αδυναμία, εξασθένηση, ζαλάδα, απώλεια μυών, και απώλεια μαλλιών ήταν κάποια από τα συμπτώματα.

Ο όγκος της καρδιάς συρρικνώθηκε κατά 20%. Ο καρδιακός παλμός επιβραδύνθηκε. Η θερμοκρασία του σώματος μειώθηκε.

Ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης έπεσε κατά 40%. Να σημειωθεί ότι αυτό δεν απείχε πάρα πολύ από την προηγούμενη μελέτη του 1917 που είχε δείξει ότι η ΣΕΔ είχε μειωθεί κατά 30%. Με άλλα λόγια, το σώμα σταματούσε τη λειτουργία του. Ας το ξανασκεφτούμε από την πλευρά του σώματος. Το σώμα είναι συνηθισμένο να προσλαμβάνει 3.200 θερμίδες κάθε μέρα και τώρα λαμβάνει 1.560. Με σκοπό το ίδιο να διατηρηθεί, εφαρμόζει σε όλους τους τομείς μειώσεις στην ενέργεια.

Η καρδιά προσλαμβάνει λιγότερη ενέργεια – ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και ο όγκος της καρδιάς συρρικνώνεται. Η πίεση του αίματος πέφτει.
Το σύστημα θέρμανσης σβήνει – το σώμα κρυώνει.
Οι μύες προσλαμβάνουν λιγότερη ενέργεια – σωματική εξασθένηση
Τα μαλλιά και τα νύχια προσλαμβάνουν λιγότερη ενέργεια – τα μαλλιά πέφτουν και τα νύχια σπάνε.
Το σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, είναι ότι αυτό εξασφαλίζει την επιβίωση του ατόμου υπό συνθήκες εξαιρετικής πίεσης. Εντάξει, μπορεί να αισθάνεστε άσχημα, αλλά θα επιζήσετε για να διηγείστε την ιστορία. Αυτό είναι το μόνο έξυπνο πράγμα που μπορεί να κάνει το σώμα. Δεν είναι τόσο χαζό ώστε να συνεχίζει να δαπανά ενέργεια την οποία δε διαθέτει.
Σκεφτείτε την εναλλακτική. Το σώμα είναι συνηθισμένο σε 3.200 θερμίδες την ημέρα και τώρα παίρνει 1.560. Το σώμα συνεχίζει να καίει 3.200 θερμίδες. Τα πράγματα φαίνονται φυσιολογικά. Τρεις μήνες μετά, θα είστε νεκρός. Είναι απολύτως αδιανόητο το σώμα να μην αντιδράσει στην θερμιδική μείωση μειώνοντας την ενεργειακή του δαπάνη.
Σκεφτείτε τι έχει ειπωθεί για το ότι εάν μειώσετε 500 θερμίδες την ημέρα, θα χάνετε ένα κιλό την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι σε 200 εβδομάδες θα ζυγίζετε 0 κιλά; Είναι ξεκάθαρο ότι σε κάποιο σημείο, το σώμα πρέπει, πρέπει, πρέπει να μειώσει την ενεργειακή του δαπάνη. Όπως φαίνεται η προσαρμογή συμβαίνει σχεδόν αμέσως και επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περισσότερα γι’αυτό, αργότερα.

Ψυχολογική Επίδραση

Εμμονικές σκέψεις για φαγητό. Βουλιμική συμπεριφορά. Ακραία κατάθλιψη. Σοβαρή συναισθηματική δυσφορία. Ευερεθιστότητα. Απώλεια της λίμπιντο. Κανενός είδους ενδιαφέρον για οτιδήποτε άλλο εκτός από το φαγητό. Κοινωνική απομάκρυνση και απομόνωση. Πολλοί ασθενείς έγιναν νευρωτικοί. Ένας ασθενής ανέφερε ότι έκοψε 3 δάχτυλα με ένα τσεκούρι σε μία πράξη αυτο-ακρωτηριασμού. (Παρόλο που δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτο-ακρωτηριάστηκε, φαίνεται πολύ δύσκολο να κόψεις ο ίδιος τα δάχτυλά σου με ένα τσεκούρι – πώς μπορείς να ισορροπήσεις το τσεκούρι και να κρατήσεις τα δάχτυλά σου στη βάση κοπής; ) Τέλος πάντων, είμαι σίγουρος ότι έχετε αρχίσει να αντιλαμβάνεστε τη συνολική εικόνα.
Σκεφτείτε την τελευταία φορά που προσπαθήσατε να κάνετε δίαιτα μειώνοντας τις θερμίδες σας και το μέγεθος της μερίδας σας. Σας θυμίζει κάτι; Ναι, το περίμενα.

Τι συνέβη στο βάρος τους μετά από την περίοδο ημι-λιμοκτονίας;

Ας κοιτάξουμε την εικόνα παρακάτω. Στον άξονα x έχουμε την 24-εβδομάδων περίοδο λιμοκτονίας (0-S24). Μπορείτε να δείτε ότι τόσο το σωματικό βάρος όσο και το σωματικό λίπος μειώθηκαν. Καθώς μπήκαν στην περίοδο επαναφοράς, ξαναπήραν το βάρος τους. Μάλιστα, το βάρος επανακτήθηκε αρκετά γρήγορα – σε περίπου 12 εβδομάδες, το βάρος επανήλθε στα αρχικά του επίπεδα.

Minn-Starvation-weight
Ωστόσο, η ιστορία δε σταματάει εδώ. Μπορεί να δείτε ότι το σωματικό βάρος συνεχίζει να αυξάνει, για την ακρίβεια μέχρι να είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη του πειράματος.
Και για κοιτάξτε το σωματικό λίπος! Εκτοξεύεται πάνω από την αρχική τιμή. Το μικρό βρώμικο μυστικό των περισσότερων διατροφικών μελετών είναι ότι καθώς χάνετε κιλά, το βάρος τόσο του λίπους όσο και των μυών μειώνεται. Αλλά όταν τα κιλά επανέρχονται, τα περισσότερα από αυτά είναι λίπος.

Κάτι σας θυμίζει; Το περίμενα.

Σκεφτείτε το στο πλαίσια μιας δίαιτας. Ας ξαναδούμε τι συμβαίνει ότι ξεκινάτε μία μειωμένων θερμίδων, υψηλών υδατανθράκων, χαμηλών λιπαρών δίαιτα των 1.560 θερμίδων/ημέρα – ό,τι ακριβώς σας λέει ο γιατρός σας να κάνετε. Αισθάνεστε χάλια, κουρασμένοι, κρυώνετε, πεινάτε, νευριάζετε εύκολα, και γίνεστε καταθλιπτικοί. Αυτό δε συμβαίνει επειδή κάνετε δίαιτα, υπάρχουν φυσιολογικές αιτίες γιατί αισθάνεστε τόσο άσχημα. Πέφτει ο μεταβολικός ρυθμός, οι ορμόνες σάς κάνουν και πεινάτε, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και υπάρχουν ένα σωρό φυσιολογικές επιπτώσεις. Το χειρότερο πράγμα είναι ότι χάνετε λίγο βάρος αλλά μετά το ξαναπαίρνετε όλο πίσω μόλις σταματήσετε τη δίαιτα.
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι μία από τις υποθέσεις-κλειδιά της Θερμιδικής Μείωσης ως Βασικής Θεωρίας είναι λανθασμένη. Οι θερμιδικές δαπάνες και η θερμιδική πρόσληψη είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Ειπωμένο με διαφορετικό τρόπο – μειώνοντας τις Εισερχόμενες Θερμίδες μειώνονται οι Εξερχόμενες Θερμίδες. Η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη αναπόφευκτα οδηγεί σε μειωμένες θερμιδικές δαπάνες. Αυτή η απλή ζυγαριά είναι απόλυτα 100% λάθος. ΔΕΝ είναι ανεξάρτητες οι μεν από τις δε. Γι’ αυτό και οι συμβατικές δίαιτες όπως γνωρίζουμε δεν έχουν αποτελέσματα. Το γνωρίζω. Και το γνωρίζετε και σεις.
Στην πραγματικότητα, αυτό το ξέρουμε ότι είναι αλήθεια ήδη από το 1917. Μάλιστα, στα βάθη της καρδιάς μας, πιθανόν το γνωρίζαμε από πάντα. Όταν τρως λιγότερο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθιστά κουρασμένο και πεινασμένο. Και το χειρότερο απ’όλα ….. ξαναπαίρνεις όλο το βάρος που έχεις χάσει. Το βάρος που χάνετε είναι μύες και λίπος. Το βάρος που ξαναπαίρνετε είναι όλο λίπος.
Απλά, επιλέξαμε να ξεχάσουμε αυτό το άβολο γεγονός επειδή οι γιατροί μας, οι διατροφολόγοι μας, οι κυβερνήσεις μας, οι επιστήμονές μας, οι πολιτικοί μας, και τα μίντια μας κράζουν εδώ και δεκαετίες ότι όλα σχετίζονται με το μοντέλο «Εισερχόμενες θερμίδες εναντίον εξερχόμενων θερμίδων». Η θερμιδική μείωση είναι βασική. Φάε λιγότερο, Ασκήσου περισσότερο και άλλες τέτοιες βλακείες.
Πρέπει να επανεξετάσουμε τελείως τη συμβατική μας άποψη για την παχυσαρκία.

Η Συνέχεια στο Θερμίδες Μέρος 6ο εδώ.

Για το πρώτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το δεύτερο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τρίτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τέταρτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Ελένη Τσιομπάνη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

Όλα τα επιστημονικά άρθρα θα τα βρείτε εδώ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: