Επιστήμη

Γιατί η Θερμιδική Μείωση Δεν Λειτουργεί – Θερμίδες Μέρος 4/11 (μετάφραση)

Μάθετε γιατί η απλή μείωση θερμίδων δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος!
Spread the love
0
(0)

Εδώ θα συνεχίσουμε από το Θερμίδες Μέρος 3ο. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το Μέρος 1ο και Μέρος 2ο.

Υπόθεση #4 Οι αποθήκες λίπους, κατά βάση, δεν είναι ρυθμισμένες

Όλα τα συστήματα στο σώμα είναι ρυθμισμένα. Οποιοδήποτε σύστημα στο σώμα και να σκεφτείτε, είναι ένα ρυθμισμένο σύστημα. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη του ύψους – ρυθμίζεται από την αυξητική ορμόνη. Το σάκχαρο του αίματος – ρυθμίζεται, μεταξύ άλλων, από την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη. Το φύλο – ρυθμίζεται από την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Ο θυρεοειδής – ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη και την ελεύθερη θυροξίνη. Και ούτω καθ’εξής. Οποιαδήποτε σωματική λειτουργία μπορείτε να φανταστείτε βρίσκεται υπό τον έλεγχο κάποιου ρυθμιστικού μηχανισμού – συνήθως ορμονικού (ενδοκρινής, παρακρινής, αυτοκρινής κλπ.)
Παρόλα αυτά, μας ζητείται να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη των λιποκυττάρων δεν είναι ρυθμισμένη. Η απλή πράξη της κατανάλωσης τροφής, χωρίς καμία παρέμβαση από άλλες ορμόνες θα έχει ως αποτέλεσμα στην αύξηση της εναπόθεσης λίπους στο σώμα μας. Οι επιπλέον θερμίδες πετιούνται ως λίπος με τον ίδιο τρόπο που κάποιος θα πετούσε τα υπολείμματα από πατάτες σε μια σακούλα.
Στην πραγματικότητα – γνωρίζουμε ήδη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Συνεχώς ανακαλύπτουμε νέα ορμονικά μονοπάτια στην ρύθμιση της εναπόθεσης λίπους. Η λεπτίνη είναι ένα τέτοιο μονοπάτι. Η αντιπονεκτίνη είναι ένα ακόμη τέτοιο πιθανό μονοπάτι. Η ορμονικά ευαίσθητη λιπάση μπορεί να είναι σημαντική. Η κορτιζόλη μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, όπως και η λιποπρωτεϊνη λιπάση (LPL) και η λιπώδης λιπάση τριγλυκεριδίων (ATGL). Και φυσικά, η αγαπημένη μας παλιά φίλη, ινσουλίνη.

Ας συνοψίσουμε, λοιπόν… Εδώ είναι οι 4 βασικές υποθέσεις της Θερμιδικής Μείωσης ως Βασικής (CRaP) θεωρίας, οι οποίες είναι όλες λανθασμένες:

  1. Οι Εισερχόμενες Θερμίδες και οι Εξερχόμενες Θερμίδες είναι ανεξάρτητες.
  2.  Συνειδητός έλεγχος των Εισερχόμενων Θερμίδων.
  3. Συνειδητός έλεγχος των Εξερχόμενων Θερμίδων.
  4. Οι αποθήκες λίπους είναι κατά βάση μη ρυθμισμένες

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σ’ αυτό το μοντέλο, αυτό αποτελεί μία αιτιώδη σχέση. Το οποίο σημαίνει ότι, εάν τρώμε πολύ προκαλείται παχυσαρκία. Επομένως, από επιστημονικής άποψης, αυτή η υπόθεση μπορεί εύκολα να ελεγχθεί.
Αυτό μπορεί να γίνει ελέγχοντας τη μεταβλητή της κατανάλωσης τροφής. Σύμφωνα με τη θεωρία CRaP, εάν τρώμε πολύ προκαλείται παχυσαρκία. Επομένως, εάν τρώμε λιγότερο θα μειώσουμε την παχυσαρκία. Θα προβλέπαμε ότι μειώνοντας την ποσότητα που τρώμε, τότε η παχυσαρκία θα πρέπει να μειωθεί. Η Βασική Ενεργειακή Δαπάνη (ΒΕΔ) θεωρείται ότι δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές στη θερμιδική πρόσληψη.
Αυτή η μελέτη είναι εύκολο να γίνει. Παίρνουμε μερικούς ανθρώπους, τους δίνουμε να τρώνε πολύ λίγο, και τους βλέπουμε να χάνουν βάρος και να ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Μπαμ. Η υπόθεση έληξε. Καλέστε την Επιτροπή για το Νόμπελ. Ευτυχώς για μας, τέτοιες μελέτες έχουν ήδη διεξαχθεί.
Η πρώτη τέτοια μελέτη έγινε περίπου 100 χρόνια πριν. Με τίτλο «Μία Βιομετρική Μελέτη του Βασικού Μεταβολισμού στον Άνθρωπο», έγινε το 1917 στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι του Εργαστηρίου Διατροφής της Ουάσινγκτον, σε 12 υγιείς νέους άντρες. Είχαν υποβληθεί σε δίαιτες ‘ημι-λιμοκτονίας’ που αποτελούνταν από 1400-2100 θερμίδες ημερησίως και στη συνέχεια τέθηκαν υπό παρατήρηση με μετρήσεις των ενεργειακών τους δαπανών.
Αυτή η δίαιτα δεν φαίνεται να είναι και τόσο δραστική, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις υποθερμιδικές δίαιτες που υπάρχουν σήμερα. Πολλές από τις τρέχουσες μελέτες, όπως η μελέτη ΚΟΙΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ (LOOK AHEAD) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, χρησιμοποιούν παρόμοια επίπεδα θερμιδικής πρόσληψης.
Τι συμβαίνει στο σώμα εάν ξαφνικά περιορίσετε τη θερμιδική πρόσληψη; Σύμφωνα με τη θεωρία CRaP, η Συνολική Ενεργειακή Δαπάνη (ΣΕΔ) θα έπρεπε να παραμείνει η ίδια. Η μείωση των θερμίδων και η διατήρηση της ΣΕΔ σταθερής θα οδηγούσε σε κάψιμο του λίπους για ενέργεια και οι ασθενείς θα έπρεπε να χάσουν κιλά. Ωραίο ακούγεται!
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ΣΕΔ έπεσε δραματικά – ένα τρανταχτό 30%. Οι άντρες παραπονούνταν συνεχώς ότι δεν μπορούσαν να ζεσταθούν, ακόμη και με ‘αρκετά ρούχα’. Ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση του αίματος έπεσε. Οι άντρες παρουσίασαν μία σημαντική ανικανότητα συγκέντρωσης και σημαντική αδυναμία κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, οι μεταβολισμός τους διέκοψε τη λειτουργία του.
Ας σκεφτούμε τι συμβαίνει εδώ. Ας υποθέσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έτρωγαν κανονικά 3000 θερμίδες ημερησίως. Από τη στιγμή που ούτε κερδίζουν ούτε χάνουν λίπος, καίνε 3000 θερμίδες ημερησίως. Τώρα, περιορίζουμε τις θερμίδες στις 2000 ημερησίως. Με μία χονδρική μείωση των θερμίδων τους κατά 1/3, το σώμα αντιδρά μειώνοντας τις θερμιδικές δαπάνες (διακοπή λειτουργίας).
Οι θερμίδες χρειάζονται για να ζεσταθεί το σώμα. Έτσι, το σώμα διακόπτει τη θέρμανσή του. Αποτέλεσμα – οι ασθενείς κρυώνουν, ανεξάρτητα από την προσπάθειά τους να βάλουν κι άλλα ρούχα.
Οι θερμίδες χρειάζονται για να χτυπάει η καρδιά. Έτσι, το σώμα την επιβραδύνει. Αποτέλεσμα – ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται.
Οι θερμίδες χρειάζονται για να διατηρείται η πίεση του αίματος. Έτσι, το σώμα διακόπτει τη λειτουργία. Αποτέλεσμα – η πίεση του αίματος πέφτει.
Οι θερμίδες χρειάζονται για να σκεφτόμαστε (ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ενεργός μεταβολικά). Έτσι, το σώμα διακόπτει τη λειτουργία. Αποτέλεσμα – αδυναμία συγκέντρωσης.
Οι θερμίδες χρειάζονται για να κινούμαστε. Έτσι, το σώμα διακόπτει τη λειτουργία. Αποτέλεσμα – αδυναμία κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας.
Με άλλα λόγια – το σώμα λίγο ή πολύ επιβάλλει ‘σε όλους τους τομείς’ μία μείωση στις θερμιδικές δαπάνες. Ακριβώς όπως οι περικοπές σ’ένα νοσοκομειακό προϋπολογισμό, όπου ‘σε όλους τους τομείς’ όλοι λαμβάνουν μία περικοπή. Καταστρέφουν το νοσοκομείο και καταστρέφουν το σώμα.
Γιατί το κάνει αυτό το σώμα; Λοιπόν, επειδή το σώμα είναι έξυπνο και δε θέλει να πεθάνει. Σκεφτείτε κάποιον που τρώει κανονικά 3000 θερμίδες ημερησίως. Τώρα, τρώει 2000 θερμίδες ημερησίως. Εάν συνέχιζε να δαπανά 3000 θερμίδες ημερησίως, πολύ σύντομα θα έκαιγε όλες τις αποθήκες λίπους που διέθετε, μετά τις αποθήκες πρωτεϊνης και μετά θα πέθαινε. Ωραία. Γιατί να θέλει να το κάνει αυτό; Το πιο έξυπνο που μπορεί να κάνει είναι να μειώσει άμεσα τη θερμιδική δαπάνη στις 2000 θερμίδες ημερησίως ώστε να αποκαταστήσει ισορροπία. Γιατί υποθέτουμε ότι η Μητέρα Φύση είναι τόσο χαζή; Υποθέσαμε ότι το σώμα θα δεχόταν μία μείωση στις θερμίδες κατά 1/3 χωρίς καμία αλλαγή στη Βασική του Ενεργειακή Δαπάνη; Ναι, το κάναμε.
Ένας λογικός άνθρωπος θα προσαρμοζόταν στη νέα διατροφή των 2000 θερμίδων ανά ημέρα μειώνοντας την ενεργειακή του δαπάνη όχι απλά στις 2000 θερμίδες αλλά σε κάτι λιγότερο (για κάθε περίπτωση), ας πούμε στις 1900 θερμίδες. Αυτό ακριβώς κάνει και το σώμα. Γιατί αυτό είναι το μόνο ΕΞΥΠΝΟ που θα μπορούσε να κάνει.
Τι συνέβη με το βάρος; Οι άντρες αρχικά έχασαν βάρος, αλλά αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι κατά πάσα πιθανότητα γνωστό σε όλους εκείνους που έχουν προσπαθήσει μία δίαιτα. Μετά το τέλος του πειράματος, ξαναπήραν όλο το βάρος που έχασαν κι ακόμη περισσότερο. Η ΣΕΔ (ή Εξερχόμενες Θερμίδες) μειώθηκε τόσο πολύ ώστε η επιστροφή σε μία φυσιολογική διατροφή σήμαινε ότι οι άντρες άρχισαν να ξαναβάζουν τα κιλά. Όταν έχασαν βάρος, έχασαν μύες και λίπος. Όταν ξαναπήραν το βάρος, ήταν όλο λίπος.
Ας το σκεφτούμε αυτό με βάση την κλασσική ‘Θερμιδική Μείωση ως Βασική’ (CRaP) δίαιτα. Ας πούμε ότι επιβάλλουμε έναν ημερήσιο θερμιδικό περιορισμό 500 θερμίδων την ημέρα, δίνοντας κάποια συμβουλή όπως ότι είναι ‘ποσοστό ελέγχου’ ή κάποια τέτοια βλακεία. Θα περίμενα η ΣΕΔ να μειωθεί κατά 500 θερμίδες την ημέρα. Θα περίμενα αυτός ο άνθρωπος να αρχίσει να κρυώνει, να είναι κουρασμένος, πεινασμένος και (πιθανόν) ευερέθιστος. Το βάρος του αρχικά θα μειωνόταν, αλλά μετά θα το ξαναέβαζε καθώς το σώμα θα προσαρμοζόταν. Όταν θα σταματούσε τη δίαιτα, θα επανακτούσε όλο το βάρος με μία μικρή επιπλέον επιβάρυνση, έτσι για το καλό. Κάπου το έχετε ξανακούσει; Όλοι το έχουμε ξανακούσει.

Η συνέχεια εδώ (μέρος 5ο).

Για το πρώτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το δεύτερο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το τρίτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

 

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Ελένη Τσιομπάνη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

Όλα τα επιστημονικά άρθρα θα τα βρείτε εδώ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover photo: https://pixabay.com/en/appetite-apple-calories-catering-1239056/

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: