Επιστήμη

Μία Θερμίδα είναι μία Θερμίδα, μέρος 2/11 (μετάφραση)

Μια θερμίδα είναι απλώς μια θερμίδα ή μήπως τελικά όλη αυτή η θεωρία των θερμίδων είναι πολύ απλοική;
Spread the love
0
(0)

Θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας για τις θερμίδες – κάντε κλικ εδώ για το Θερμίδες μέρος 1ο.

Μία θερμίδα είναι μία θερμίδα. Αυτό είναι προφανώς αλήθεια. Όπως ακριβώς ένας σκύλος είναι ένας σκύλος, ένα δολάριο είναι ένα δολάριο, ή ένα γραφείο είναι ένα γραφείο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σκύλων και γραφείων, αλλά η απλή δήλωση ότι ένας σκύλος είναι ένας σκύλος είναι αλήθεια.

Είναι το ίδιο πιθανόν όλες οι θερμίδες να προκαλούν αύξηση βάρους;

Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα δε θέτουμε αυτό το ερώτημα. Τo πραγματικό ερώτημα που θέτουμε είναι το «είναι το ίδιο πιθανό όλες οι θερμίδες να προκαλούν αύξηση λίπους;»
Μία θερμίδα αποτελεί απλά μία μονάδα ενέργειας. Είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν συγκεκριμένες τροφές καίγονται σε ένα εργαστήριο. Ορισμένες τροφές περιέχουν περισσότερη και κάποιες λιγότερη. Δεν έχει σημασία εάν αυτές οι τροφές είναι πρωτεΐνες, λίπη ή υδατάνθρακες. Μπορούμε να τις κάψουμε σε ένα εργαστήριο (ή στο σώμα μας) και να προσδιορίσουμε την ποσότητα της θερμότητας που απελευθερώνεται.
Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων έχει σημασία στην αύξηση του βάρους. Δεν έχει σημασία εάν τρώμε σαλάτα ή παγωτό, στο τέλος όλα μπορούν να αναχθούν σε θερμίδες. Εξ’ ου και το ρητό «Μία θερμίδα είναι μία θερμίδα».
Αυτή είναι μία σχετικά πρόσφατη πεποίθηση. Στα χρόνια των γιαγιάδων μας – ας πούμε περίπου στις αρχές του 1900, ήταν «κοινή γνώση» ότι η παχυσαρκία προκαλούνταν από τα γλυκά και τις αμυλούχες τροφές (επεξεργασμένοι υδατάνθρακες). Εάν ήθελες να χάσεις βάρος έκοβες αυτά και έχανες βάρος. Κανένας, απ’όσο γνωρίζουμε, δεν πάχυνε τρώγοντας μπρόκολο.
Με άλλα λόγια, πίστευαν ότι οι θερμίδες δεν ήταν όλες το ίδιο πιθανό να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Ορισμένες τροφές, όπως τα γλυκά και τα ψωμιά, μπορούσαν να προκαλέσουν παχυσαρκία αλλά κάποιες άλλες όχι. Μία θερμίδα δεν είναι μία θερμίδα. Στην πραγματικότητα, πιθανόν να μην ήξεραν καν τι ήταν μία θερμίδα. Λοιπόν, ποιος είναι σωστός;
Ας δούμε την εξίσωση:

Λίπος = Εισερχόμενες Θερμίδες – Εξερχόμενες Θερμίδες

Ας θέσουμε το ερώτημα «Μετράνε οι ‘Εισερχόμενες Θερμίδες’;» Πρώτα, πρέπει να υποθέσουμε ότι αλλάζοντας τις ‘Εισερχόμενες Θερμίδες’ δεν αλλάζουν οι ‘Εξερχόμενες Θερμίδες’. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Υποθέτουμε ότι αυτά που τρώμε δεν έχουν καμία επίδραση στο πόση θερμιδική ενέργεια χρησιμοποιείται. Θα δούμε αργότερα ότι αυτό είναι εντελώς λάθος.
Εάν απλά ανάγουμε όλες τις τροφές στη θερμιδική τους σύσταση, τότε μπορούμε να συγκρίνουμε τι εισέρχεται (ενέργεια) και τι εξέρχεται (ενεργειακή δαπάνη).
Ας δούμε μία ανάλογη κατάσταση. Ας σκεφτούμε δολάρια αντί για θερμίδες. Ένα δολάριο είναι ένα δολάριο.

Παχύ πορτοφόλι = Εισερχόμενα δολάρια – Εξερχόμενα δολάρια

Τώρα ας κάνουμε την ερώτηση «Μετράνε τα ‘Εισερχόμενα δολάρια’;»
Ας υποθέσουμε ότι διατηρώ ένα κατάστημα με μπισκότα. Αγοράζω μπισκότα για 1 δολάριο και τα πουλάω για 2 δολάρια. Εάν πουλούσα 10 μπισκότα, θα κέρδιζα 10 δολάρια. Εάν πουλούσα 20 μπισκότα, θα κέρδιζα 20 δολάρια. Έτσι, προφανώς, σ’αυτή την περίπτωση τα ‘Εισερχόμενα Δολάρια’ παίζουν ρόλο. Όσο περισσότερα τα δολάρια, τόσο πιο παχύ το πορτοφόλι μου.
Ωστόσο, ας σκεφτούμε μία άλλη περίπτωση. Αγοράζω μπισκότα από το αρτοποιείο για 1 δολάριο και τα πουλάω για 1 δολάριο. Εάν πουλήσω 10 μπισκότα, θα κερδίσω 0 δολάρια. Εάν πουλήσω 20 μπισκότα, θα κερδίσω 0 δολάρια. Εάν πουλήσω περισσότερα μπισκότα, δε θα κερδίσω τίποτα. Έτσι λοιπόν σ’αυτή την περίπτωση, τα ‘Εισερχόμενα Δολάρια’ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.
Τι θα γινόταν εάν αγόραζα μπισκότα για 1 δολάριο και τα πουλούσα για 0,50 δολάρια. Εάν πουλούσα 10 μπισκότα, θα έχανα 5 δολάρια. Εάν πουλούσα 20 μπισκότα, θα έχανα 10 δολάρια. Σ’αυτή την περίπτωση, η σχέση είναι εντελώς αντίθετη. Όσο περισσότερα τα ‘Εισερχόμενα Δολάρια’, τόσο περισσότερα χρήματα χάνω.
Είναι εύκολο να δούμε σ’αυτό το παράδειγμα ότι αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι το περιθώριο ή το ποσοστό κέρδους ανά δολάριο των πωλήσεων. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα ‘Εξερχόμενα Δολάρια’, επειδή αυτά καθορίζουν το κέρδος. Δεν έχει καμία σημασία να γνωρίζουμε τα ‘Εισερχόμενα Δολάρια’ χωρίς να γνωρίζουμε τα ‘Εξερχόμενα Δολάρια’. Η υπόθεση ότι τα ‘Εξερχόμενα Δολάρια’ παραμένουν σταθερά δεν είναι σωστή.
Ας το εφαρμόσουμε τώρα αυτό στην παχυσαρκία:

Λίπος = Εισερχόμενες Θερμίδες – Εξερχόμενες Θερμίδες

Μία από τις κύριες υποθέσεις στη Θερμιδική Μείωση ως Βασική (CRaP) θεωρία είναι ότι οι ‘Εξερχόμενες Θερμίδες’ είναι ανεξάρτητες από τις ‘Εισερχόμενες Θερμίδες’. Παρόλα αυτά, αυτό είναι πράγματι αρκετά αναληθές. Εάν οι ‘Εισερχόμενες Θερμίδες’ συνδυάζονται με μία ισόποση αύξηση στις ‘Εξερχόμενες Θερμίδες’ (το περιθώριο είναι μηδέν), τότε καμία από τις επιπλέον ‘Εισερχόμενες Θερμίδες’ δε θα καταλήξει στις αποθήκες λίπους. Εάν οι ‘Εισερχόμενες Θερμίδες’ μειωθούν, αλλά συνδυάζονται με μία μείωση στις ‘Εξερχόμενες Θερμίδες’, τότε καμία μείωση στη θερμιδική πρόσληψη δε θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Να το θέσουμε διαφορετικά, εάν τρώγατε 1000 επιπλέον εισερχόμενες θερμίδες, αλλά αυτό συνδυαζόταν με μία επιπλέον ενεργειακή δαπάνη 1000 θερμίδων, αυτό δε θα οδηγούσε σε αύξηση βάρους. Είναι δυνατόν να δαπανάτε αυτή την επιπλέον ενέργεια στην άσκηση, αλλά είναι επίσης πιθανόν αυτή η εξτρά ενέργεια να δαπανηθεί ως μία αύξηση στο βασικό μεταβολικό σας ρυθμό (σωματική θερμότητα).
Για παράδειγμα, θα ήταν πιθανόν να τρώτε 5.794 θερμίδες την ημέρα και να μην βάλετε καθόλου κιλά; Αυτή ήταν η ερώτηση που είχε κάνει ο Σαμ Φέλδαμ χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως πειραματικό υποκείμενο. Η (όχι και τόσο) απροσδόκητη απάντηση ήταν ότι είναι σίγουρα δυνατό. Πώς; θα ρωτούσατε. Καθώς αύξησε τη θερμιδική του πρόσληψη στις 5.794 θερμίδες/ημέρα, το σώμα του αύξησε τον μεταβολισμό του για να κάψει 5.794 θερμίδες ανά ημέρα. Μ’αυτό το σενάριο, δε θα έβαζε καθόλου βάρος (που όντως δεν έβαλε).
Απ’την άλλη, ας υποθέσουμε ότι μειώνουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη κατά 1000 θερμίδες. Εάν αυτό προκαλεί στο σώμα μας να μειώσει την ενεργειακή μας δαπάνη κατά 1000 θερμίδες, τότε δε θα χάσουμε καθόλου βάρος.
Περνάμε απίστευτα πολύ χρόνο σκεπτόμενοι το κομμάτι ‘Εισερχόμενες Θερμίδες’ της εξίσωσης χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου αυτό των ‘Εξερχόμενων Θερμίδων’. Γιατί; Αυτό είναι πολύ απλό. Είναι πολύ περισσότερο δύσκολο να υπολογίσουμε τις ‘Εξερχόμενες Θερμίδες’ με αποτέλεσμα να κάνουμε την απλή και εσφαλμένη υπόθεση ότι είναι σταθερή.

Πώς υπολογίζουμε την ενεργειακή δαπάνη 

Υπάρχουν πολλοί ιστοί που είναι μεταβολικά ενεργοί (εγκέφαλος, νεφρά, καρδιά, συκώτι), η δραστηριότητα των οποίων είναι απλά πολύ δύσκολο να μετρηθεί. Για παράδειγμα, υποθέστε ότι το σώμα σας αποφάσισε να μειώσει την ημερήσια ενεργειακή του δαπάνη μειώνοντας την θερμοκρασία του σώματός σας από τους 36.5 στους 36 βαθμούς Κελσίου. Πώς θα μπορούσαμε άραγε να το μετρήσουμε αυτό χωρίς ακριβό και εκλεπτυσμένο εργαστηριακό εξοπλισμό και προσεκτικούς υπολογισμούς;
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι απλά οι ‘Εισερχόμενες Θερμίδες’, αλλά η συνολική ποσότητα ‘Εισερχόμενες Θερμίδες – Εξερχόμενες Θερμίδες’. Αλλάζοντας μία από αυτές τις μεταβλητές πώς θα επηρεαστεί η άλλη;
Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε την κατανομή των ‘Εξερχόμενων Θερμίδων’ ή την Ενεργειακή Δαπάνη (ΕΔ). Είναι η εκούσια άσκηση ή ο ακούσιος μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης;
Εάν ορισμένες τροφές (τι τρώμε) ή διατροφικές συνήθειες (πότε τρώμε) επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό, τότε μία θερμίδα δεν είναι απλά μία θερμίδα.
Υπάρχουν επιλογές τροφών (τι τρώμε) και διατροφικές συμπεριφορές (πότε τρώμε) που θα αλλάξουν την Συνολική Ενεργειακή Δαπάνη (ΣΕΔ); Η απάντηση σ’αυτό το σημαντικό ερώτημα είναι ναι, αλλά έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε προτού μπορέσουμε να φτάσουμε σ’αυτή την απάντηση.

Για το τρίτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Για το πρώτο μέρος κάντε κλικ εδώ.

 

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Ελένη Τσιομπάνη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

Όλα τα επιστημονικά άρθρα θα τα βρείτε εδώ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: