Επιστήμη

Πως παχαίνουμε, μέρος 1/11 (μετάφραση)

Γιατί παχαίνουμε; Δείτε τον λεπτομερή, αναλυτικό επιστημονικό οδηγό από τον Dr Jason Fung!
Spread the love
5
(1)

Θερμίδες, Μέρος 1ο

Αυτό αποτελεί το μοναδικό πιο σημαντικό ερώτημα στην παχυσαρκία. Είναι αδύνατο να χειριστούμε επαρκώς οποιαδήποτε ασθένεια χωρίς να έχουμε πρώτα κατανοήσει την αιτία (την αιτιολογία). Για παράδειγμα, εάν καταλάβετε ότι αιτία των μολύνσεων είναι τα βακτήρια, τότε μπορείτε να θεραπεύσετε τη μόλυνση καταπολεμώντας τα βακτήρια. Αυτό οδηγεί στο πλύσιμο των χεριών σε αντίθεση, ας πούμε, με την αφαίμαξη. Λοιπόν, πώς παχαίνουμε – ή πιο επιστημονικά – ποια είναι η αιτιολογία της παχυσαρκίας; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε.
Ωστόσο, αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ερώτημα έχει διερευνηθεί ελάχιστα, κυρίως επειδή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ήδη την απάντηση. Είναι θέμα εισερχόμενων θερμίδων έναντι των εξερχόμενων θερμίδων, λέμε. Όταν τρώμε πάρα πολύ και γυμναζόμαστε πολύ λίγο προκαλείται παχυσαρκία, λέμε. Και θεωρούμε ότι αυτές οι αλήθειες είναι αυταπόδεικτες σε σημείο να μην έχουμε καν σκεφτεί έστω και για ένα λεπτό την εγκυρότητά τους (εάν είναι αλήθεια).
Νομίζουμε επίσης ότι ο λόγος που τρώμε τόσο πολύ ή κινούμαστε τόσο λίγο είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Αυτό σημαίνει, επιλέγουμε τι θα φάμε κι επομένως είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που τρώμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε φάει μπρόκολο αντί για μια σακούλα τσιπς. Θα μπορούσαμε να είχαμε τρέξει για μία ώρα αντί να δούμε τηλεόραση.

Η άποψη του ειδικού

Με άλλα λόγια, η παχυσαρκία είναι μία προσωπική αποτυχία – ότι η αιτία της παχυσαρκίας εξαρτάται από τον καθένα. Το πολύ φαγητό (λαιμαργία) ή η λίγη άσκηση (οκνηρία) αποτελούν προσωπικές αποτυχίες – για την ακρίβεια, 2 από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Εάν ρωτήσουμε τους ‘ειδικούς’, όλοι συμφωνούν ότι το κλειδί της απώλειας βάρους είναι η λιγότερη κατανάλωση φαγητού και η περισσότερη άσκηση.
Μη χειρότερα! Με τόσους πολλούς ‘ειδικούς’ από τη Μισέλ Ομπάμα στην USDA μέχρι, κυριολεκτικά, όλους τους ιατρικούς επαγγελματίες (συμπεριλαμβανομένων και των ιατρών και διατροφολόγων) να συμφωνούν ότι το ‘Φάε λιγότερο, Ασκήσου Περισσότερο’ είναι ο σωστός τρόπος, θα νομίζετε ότι αποτελεί 100% αναμφισβήτητη αλήθεια. Αλλά για σκεφτείτε κάτι περίεργο…. Εάν όλοι συμφωνήσουμε ότι γνωρίζουμε τη θεραπεία της παχυσαρκίας, και έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια στην εκπαίδευση και σε προγράμματα – γιατί εξακολουθούμε να παχαίνουμε; Με άλλα λόγια, γιατί αυτή η ‘θεραπεία’ είναι τόσο χάλια;
Ας συνοψίσουμε: Εάν η αιτία της παχυσαρκίας είναι επειδή τρώμε πάρα πολύ και ασκούμαστε πολύ λίγο, μπορούμε να σκεφτούμε την παχυσαρκία με τον εξής τρόπο:

CRaP (Conventional Theory of Obesity – Συμβατική Θεωρία Παχυσαρκίας – ΣΘΠ)

Την Θερμιδική Μείωση την αποκαλώ Βασική ΣΘΠ (CRaP = crap σημαίνει και σαβούρα στα αγγλικά) υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός (αλλά όχι και μοναδικός) παράγοντας στην παχυσαρκία είναι οι θερμίδες και η μείωση των θερμίδων είναι ο βασικός κορμός της θεραπείας. Επιπλέον, η αιτία πίσω από το πολύ φαγητό δεν είναι ορμονική, ούτε η πείνα, αλλά η προσωπική επιλογή. Μπορούμε επίσης να την αποκαλέσουμε το μοντέλο ‘Εισερχόμενες Θερμίδες, Εξερχόμενες Θερμίδες’ (ΕΘΕΘ), και συχνά απεικονίζεται ως ζυγαριά. Οι θερμίδες που δεν χρησιμοποιούνται στη γυμναστική θα εναποτίθενται ως λίπος.
Η ανισορροπία των θερμίδων είναι αυτή που οδηγεί με τον καιρό στη συσσώρευση του λίπους. Συχνά αποκαλείται και Πρώτος Νόμος της Θερμοδυναμικής – η ενέργεια σε ένα απομονωμένο σύστημα δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί ούτε να καταστραφεί. Αυτό κάνει τα πράγματα να φαίνονται πολύ επιστημονικά και μας φέρνει στο νου τον Αϊνστάιν, αλλά η θερμοδυναμική δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την ανθρώπινη βιολογία. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αποτελεί ένα απομονωμένο σύστημα. Η ενέργεια έρχεται και φεύγει συνέχεια. Είναι ένα ανοιχτό σύστημα κι έτσι η θερμοδυναμική δεν μπορεί να εφαρμοστεί με κανέναν τρόπο.
Ούτε ο Δεύτερος ούτε ο Τρίτος Νόμος της Θερμοδυναμικής εφαρμόζονται στα ανθρώπινα όντα ή σε άλλους ζώντες οργανισμούς, τότε λοιπόν γιατί πρέπει να εφαρμόζεται ο Πρώτος Νόμος; Η απάντηση είναι ότι δεν εφαρμόζεται, και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον Πρώτο Νόμο της Θερμοδυναμικής στις συζητήσεις τους για να αισθάνονται ότι είναι εξυπνότεροι. Τον χρησιμοποιούν επίσης για να φαίνεται ότι η θεωρία τους για την παχυσαρκία διαθέτει επιστημονική αξιοπιστία.
Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν εφαρμόζω την Αρχή της Αβεβαιότητας του Heisenberg όταν τρώω δημητριακά το πρωί, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, γιατί θα πρέπει ο Πρώτος Νόμος της Θερμοδυναμικής να εφαρμόζεται στην παχυσαρκία; Δεν εφαρμόζεται. Ωστόσο, η απλή εφαρμογή αυτού του ‘Νόμου’ δίνει στον τύπο ‘Εισερχόμενες Θερμίδες, Εξερχόμενες Θερμίδες’ μία λάμψη αξιοπρέπειας που δεν την αξίζει.
Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι εάν το πάχος είναι σταθερό, τότε οι θερμίδες που προσλαμβάνονται πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία με τις θερμίδες που χρησιμοποιούνται από το σώμα. Το πώς το σώμα χρησιμοποιεί αυτές τις θερμίδες ενέργειας θεωρείται ότι είναι κατά κύριο λόγο η άσκηση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς το σώμα μπορεί να επιλέξει πώς να καταναλώσει την ενέργεια που προσέλαβε. Ας δούμε ένα παράδειγμα.
Εάν καταναλώσουμε 2000 θερμίδες ενέργειας, αυτές οι 2000 θερμίδες μπορεί να έχουν πολύ διαφορετική μεταβολική μοίρα. Είναι οι θερμίδες που καίγονται ως θερμότητα (Ενεργειακή Δαπάνη Ανάπαυσης), που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων πρωτεϊνών / οστών / μυϊκού ιστού, που χρησιμοποιούνται στην άσκηση / σωματική δραστηριότητα, ή που εναποτίθενται ως λίπος; Δεν μας ενδιαφέρει εάν η ενέργεια καίγεται ως θερμότητα, όμως μας ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ εάν εναποτίθεται ως λίπος.
Επιπλέον, οι ‘Εξερχόμενες Θερμίδες’ δεν είναι τόσο σταθερές όσο φαίνεται. Μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να φτάσουν τις 3000 θερμίδες/ημέρα και σε κάποιους άλλους τις 1200 θερμίδες/ημέρα. Μπορεί επίσης να αλλάξουν ανάλογα με το τι τρώμε. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε ότι μία απλή στοίβα ‘Εξερχόμενων Θερμίδων’ δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο απλή.
Σύμφωνα με αυτή την άποψη για την παχυσαρκία, μπορούμε να σκεφτούμε την αποθήκευση λίπους ως εξής:

Αποθήκευση Λίπους = Εισερχόμενες Θερμίδες – Εξερχόμενες Θερμίδες

Όταν το σκέφτεστε μ’αυτό τον τρόπο, φαίνεται ότι η αποθήκευση λίπους καθορίζεται από τις Θερμίδες. Εάν υποθέσουμε ότι οι ‘Εξερχόμενες Θερμίδες’ είναι σταθερές και δεν αλλάζουν ποτέ, τότε αυτό σημαίνει ότι ‘Παχαίνουμε επειδή τρώμε πάρα πολύ’. Όμως, η υπόθεση ότι οι ‘Εξερχόμενες Θερμίδες’ είναι σταθερές είναι λανθασμένη, αλλά ας το κάνουμε λίγο πιο απλό προς το παρόν.
Μπορούμε, όμως, να αναδιατάξουμε την εξίσωση με αυτόν τον τρόπο:

Εισερχόμενες Θερμίδες = Αποθήκευση Λίπους + Εξερχόμενες Θερμίδες

Εάν υποθέσουμε και πάλι ότι οι ‘Εξερχόμενες Θερμίδες’ είναι σταθερές και δεν αλλάζουν ποτέ (λάθος), αυτό συνεπάγεται ότι οι ‘Εισερχόμενες Θερμίδες’ εξαρτώνται από την Αποθήκευση Λίπους. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα που τρώμε καθορίζεται από το αν είμαστε ή όχι σε λειτουργία ‘Αποθήκευσης Λίπους’. Αυτό μας προετοιμάζει για να θέσουμε τη σωστή ερώτηση – Τι μας προκαλεί να βρισκόμαστε σε λειτουργία ‘Αποθήκευσης Λίπους’; Με άλλα λόγια ‘Τρώμε τόσο πολύ επειδή παχαίνουμε;’. Αυτό ζητάει τη σωστή ερώτηση ‘Γιατί παχαίνουμε;’ ή ‘Ποια είναι η αιτιολογία της παχυσαρκίας;’ – το κεντρικό ερώτημα αυτού του μπλογκ και η γενεσιουργός αιτία της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου και των περισσότερων από τις αποκαλούμενες ασθένειες του πολιτισμού.
Και οι δύο εξισώσεις είναι εξίσου αληθείς και δεν παραβιάζουν τον ‘Πρώτο Νόμο της Θερμοδυναμικής’, αλλά οι επιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Ποια από τις δύο μεταφράσεις είναι η σωστή;

Συνέχεια σύντομα!

Για το δεύτερο μέρος κάντε κλικ εδώ.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Ελένη Τσιομπάνη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών παρακάτω και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας.

 

Όλα τα επιστημονικά άρθρα θα τα βρείτε εδώ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover Photo by i yunmai on Unsplash

 

 

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 1

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: