Επιστήμη

Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου (μετάφραση)

Δείτε πως η έλλειψη μαγνησίου σχετίζεται με τον καρκίνο.
Spread the love
0
(0)

Καθημερινά, 145 Αμερικανοί πληροφορούνται πως πάσχουν από παγκρεατικό καρκίνο. Είναι επιθετικός και ταχύτατος σε εξέλιξη, και η διάγνωσή του συχνά γίνεται αφού έχει προχωρήσει πολύ, κάνοντας πολύ κακή την πρόγνωση για επιβίωση.

Η σύγχρονη έρευνα επικεντρώνεται στην εξεύρεση αποτελεσματικής μεθόδου πρόληψης -και από ό,τι φαίνεται κλειδί στην υπόθεση δείχνει ίσως να είναι ένα κοινό, μη τοξικό και οικονομικό μεταλλικό στοιχείο.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Η έλλειψη μαγνησίου είναι ευρέως διαδεδομένη

Το μαγνήσιο είναι φυσικό μεταλλικό στοιχείο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για πάνω από 300 κυτταρικές αντιδράσεις και μεταβολικές διεργασίες. Συνεργάζεται επίσης με το ασβέστιο για την οικοδόμηση των οστών, και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού από βαρέα μέταλλα. Παρότι δεν κατατάσσεται στα αντιοξειδωτικά, το μαγνήσιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική επίδραση, που συμπεριλαμβάνει την ικανότητα μείωσης του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών που προκαλούνται από ασθένειες.

Δεν είναι απορίας άξιο, πώς χαμηλά επίπεδα αυτού του αναγκαίου μεταλλικού στοιχείου μπορεί να μας αφήσουν ευάλωτους σε σοβαρές παθήσεις.

Η έλλειψη μαγνησίου είναι ευρέως διαδεδομένη, ενώ άποψη ορισμένων εμπειρογνωμόνων είναι πως στην Αμερική πάσχει από αυτή τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού.

Έκθεση του Διεθνούς Συλλόγου για την Ανάπτυξη Έρευνας για το Μαγνήσιο, δείχνει πως οι ερευνητές βρήκαν ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση, ανάπτυξη και εξάπλωση καρκίνου, αλλά και να επηρεάσει θεραπευτικές αγωγές κατά του καρκίνου. Ενδείξεις κάποιων ερευνών λένε ότι το χαμηλό επίπεδο μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει τη διαπερατότητα των κυττάρων – που κάνει ευκολότερη την εισβολή σε αυτά του καρκίνου.

Τα καλά νέα είναι πως η διατήρηση βέλτιστου επίπεδου μαγνησίου στον οργανισμό προσφέρει εντυπωσιακό ποσοστό προστασίας κατά ασθενειών που είναι απειλητικές για την ίδια τη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του παγκρεατικού καρκίνου.

Πρωτοποριακές έρευνες εμφανίζουν σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης μαγνησίου και της πρόληψης του καρκίνου

Οι ερευνητές γνωρίζουν από χρόνια πως ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση παγκρεατικού καρκίνου. Είναι γεγονός, πως 80% ασθενών με παγκρεατικό καρκίνο πάσχουν και από σακχαρώδη διαβήτη – ή κάποιο ποσοστό δυσανεξίας γλυκόζης – όταν λαμβάνουν την πρώτη διάγνωση.

Εφόσον το βέλτιστο επίπεδο μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του σακχαρώδη διαβήτη, οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν τον ρόλο του μεταλλικού στοιχείου στην αποφυγή του παγκρεατικού καρκίνου επίσης.

Και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Σε μια 8χρονη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer το 2015, 66.806 συμμετέχοντες ηλικίας από 50 έως 76 ετών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, που αντικατόπτριζαν η μία τη βέλτιστη πρόσληψη μαγνησίου, η δεύτερη τη μη βέλτιστη πρόσληψη και η τρίτη την ελλιπή πρόσληψη. Στην ομάδα «ελλιπούς πρόσληψης», που λάμβανε λιγότερο από 75% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης, ο κίνδυνος εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου ήταν ανεβασμένος κατά το εκπληκτικό ποσοστό των 76%.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα με τη δόση – για την ακρίβεια, κάθε μείωση κατά 100 mg ημερησίως κάτω από την προτεινόμενη ημερήσια δόση συνδεόταν με 24% αύξηση κινδύνου παγκρεατικού καρκίνου.

Ευτυχώς ίσχυε και το αντίθετο – κάθε αύξηση κατά 100 mg σε μαγνήσιο είχε ως αποτέλεσμα μείωση κινδύνου για παγκρεατικό καρκίνο κατά 24%.

Μολονότι η μελέτη συνδέει την έλλειψη μαγνησίου με τον παγκρεατικό καρκίνο, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου δεν είναι ο μοναδικός παράγων κινδύνου. Ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να επιφέρουν την εμφάνιση παγκρεατικού καρκίνου.

Το βέλτιστο επίπεδο μαγνησίου προσφέρει επίσης πολλά άλλα ωφελήματα

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης μαγνησίου μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου.

Σε μια μελέτη, η χορήγηση συμπληρωμάτων μαγνησίου σε ασθενείς με καρκίνο, μείωσε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της σισπλατίνης, ένα κλασικό φάρμακο κατά του καρκίνου. Το μαγνήσιο επίσης επιβράδυνε την πρόοδο της ασθένειας και διπλασίασε τους χρόνους επιβίωσης ασθενών που λάμβαναν σισπλατίνη ως θεραπευτική αγωγή.

Και εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στο μισό, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, μη ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 2), καρδιοπάθειας και υπέρτασης.

Να θυμάστε: Από μόνη της η διατροφική πρόσληψη μπορεί να μη σας προστατεύει

Η σημερινή προτεινόμενη ημερήσια δόση μαγνησίου για γυναίκες είναι 310 mg ημερησίως για γυναίκες και τουλάχιστον 400 mg για άνδρες – ωστόσο πολλοί πρακτικοί θεραπευτές προτείνουν μεγαλύτερες δόσεις.

Για να αυξήσετε τη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου, επιλέξτε σκούρα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, που μπορεί να έχουν χάσει έως 95% του αρχικού τους περιεχομένου σε μαγνήσιο.

Ωστόσο, μολονότι είναι καλή ιδέα να αυξήσετε την πρόσληψη αυτών των τροφών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας κατά του καρκίνου παραμένει η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, στη μελέτη του παγκρεατικού καρκίνου, μόνο εκείνοι που έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα απόλαυσαν τα προστατευτικά τους ωφελήματα. Φυσικά, πριν να πάρετε οποιοδήποτε διατροφικό συμπλήρωμα, συστήνουμε να συμβουλεύεστε έναν έμπιστό σας γιατρό, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Θυμηθείτε: όταν πρόκειται για την αποφυγή καρκίνου, μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιοστόγραμμα δείχνουν να κάνουν η διαφορά μεταξύ υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Είναι ξεκάθαρο πως το μαγνήσιο αποτελεί μια απλή, οικονομική επένδυση για την υγεία σας που πραγματικά αξίζει.

Διαβάστε περισσότερα (στα αγγλικά):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26554653

The magic mineral that can fight one of the deadliest cancers


http://beatcancer.org/blog-posts/magnesium-deficiency-and-cancer
http://www.lifeextension.com/Magazine/2016/12/As-We-See-It/Page-01

 

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Λίνα Παπαδοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: