Επιστήμη

Οι βασικές αρχές που διέπουν τον κετονικό τρόπο ζωής (μετάφραση)

Οι βασικές αρχές που διέπουν τον κετονικό τρόπο ζωής !
Spread the love
0
(0)

Μου έχει γίνει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια βασισμένη σε αρχές προσέγγιση της κετογονικής διατροφής. Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, θα πρέπει να είναι απλή. Οι περισσότερες από τις προσεγγίσεις (μεθόδους) για την απώλεια βάρους που διαβάζω ειναι περίπλοκες και τα ερωτηματα που προκύπτουν από αυτές ειναι αναρίθμητα. Η απώλεια βάρους δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολη όσο το να πάει ο άνθρωπος στο φεγγάρι. Για να παραθέσω τι μου ανέφερε ένας ασθενής πρόσφατα “Αν δεν ειναι απλό, γιατρέ, δεν το κάνω…”.

Συμφωνω.

Οποιαδήποτε προσέγγιση που απαιτεί να μετατρέψουμε το φαγητό σε αριθμούς ή θερμίδες ή ανταλλαγές καταλήγει δυσβάσταχτη και προσωπικά ούτε εγώ θα την ακολουθούσα πάνω από εβδομάδα.

Η προσέγγιση με αρχές θα πρέπε να είναι απλή και να βασίζεται στο εξής μότο:

“Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις για μια μέρα. Μάθε τον να ψαρεύει και θα τρώει για μια ζωή”.

Οι κετογονικές διατροφές λανθασμένα αποκαλούνται δίατες. Εγώ όμως μιλάω για κετονικό τρόπο ζωής. Ο τρόπος ζωής δεν θα μπορούσε να ειναι κάτι δύσκολο. Τι λέτε λοιπον; Είστε έτοιμοι να μάθουμε να ψαρεύουμε;

Υποθέτω ότι για να διαβάζετε το άρθρο έχετε ήδη αντιληφθεί πως η πρόσληψη βάρους δεν οφείλεται στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Η πρόσληψη βάρους οφείλεται σε ορμονικά “σινιάλα” σε ολόκληρο το σώμα μας που οδηγούν στην αποθήκευση λίπους. Συγκεκριμένα τα τριγλυκερίδια αποθήκευονται στις λιποαποθήκες (λιποκύτταρα). Η ορμόνη που ελέγχει ανεξάρτητα την πρόσληψη λίπους σε κάθε λιποαποθήκη είναι η ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια βασική ορμόνη, αλλά η μεγάλη συγκέντρωση της διεγείρει τα λιπώδη (λιποκύτταρα) σε υπερ-αποθέματα τριγλυκεριδίων ή κοινώς “παχαίνει”. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο απλό. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένας κανόνας σε αυτόν τον τρόπο ζωής: Αν κάτι αυξάνει την ινσουλίνη σας θα εμποδίσει ή θα σταματήσει την απώλεια βάρους σας. Γράψτε το αυτό στο χέρι ή στο μέτωπό ή στην ατζέντα σας, ο κέτονικός τρόπος ζωής περιστρέφεται γύρω από αυτόν τον ένα κανόνα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν μια κέτο διατροφή γιατί θέλουν να χάσουν βάρος και έχουν αποτύχει με άλλες διατροφικές μεθόδους.Οι λόγοι αποτυχίας του ελέγχου του βάρους είναι συχνά πολλαπλοί αλλά όλοι οφείλονται σε μια λανθασμένη αντίληψη. Η πλειοψηφία των προσπαθειών για έλεγχο του βάρους στηρίζεται στην λανθασμένη πεποίθηση ότι παχαίνουμε λόγω υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων ή ελλειψης σωματικής άσκησης προκειμένου να κάψουμε τις έξτρα θερμίδες. Οι άνθρωποι περιορίζουν δραματικά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και ασκούνται εξαντλητικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 χωρίς όμως αποτέλεσμα (εντάξει το 1% του κόσμου επιτυγχάνει άλλα το υπόλοιπο ποσοστό αποτυχαίνει ακολουθώντας αυτή την αντίληψη(μέθοδο)). Ο ορισμός της παράνοιας είναι ότι εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες αποτυχημένες μεθόδους περιμένοντας κάθε φορά πως θα έχει διαφορετικό (επιτυχημένο) αποτέλεσμα. Αν ακόμη πιστεύετε πως η μείωση των θερμίδων και η άσκηση έχουν επιτυχία, θα σας στείλω ένα ζουρλομανδύα και μια πρόσκληση για το κελί (δωμάτιο) σας σύντομα.

Να σας το θέσω πιο ξεκάθαρα. Γυμναζόμαστε και μειώνουμε θερμίδες από το 1975 και δείτε που καταλήξαμε..

obesity-trends-2015-mybigfatketolife

Μια χώρα που είναι γνωστή ως οι “Ηνωμένες Πολιτείες της Παχυσαρκίας”… Κυριολεκτικά έχουμε γίνει τεράστια σε μέγεθος χώρα…”Χιούστον έχουμε πρόβλημα!”

O παραπάνω κανόνας διέπεται από θεμελιώδεις αρχές. Η σωστή κατανόηση τους θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε τον κανόνα.

Αρχή 1η

Η πρώτη αρχή σε μια κέτο διατροφή ειναι πως το πρόβλημα ειναι ορμονικό κι όχι θερμιδικό. Ολες οι επιλογές μας και οι ενεργειές μας από δω και πέρα πρέπει να βασίζονται σε αυτή την παραδοχή. Οτιδήποτε θα μας αυξήσει την ινσουλίνη θα μας βγάλει εκτός κέτωσης. Η ινσουλίνη διεγείρει την δημιουργία (λίπανση) λιποπρωτεινής, το ένζυμο που συσσωρεύει τριγλυκερίδια στις λιποαποθήκες (λιποκύτταρα). Χωρίς ινσουλινη δεν αυξάνεται το βάρος μας (Γι αυτό όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 συνήθως είναι πολύ λεπτοί και κοκκαλιάρηδες).

Οι κανονικές τιμές για τα φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης κυμαίνονται στα 10-22 uIU/L. Ωστόσο, στους ασθενείς μου, οι εξετάσεις ανοχής γλυκόζης και οι μεταγευματικές εξετάσεις γλυκόζης που συνάδουν με την εξασθενημένη γλυκόζη είναι συνήθως θετικές όταν το επίπεδο ινσουλίνης (νηστείας) είναι > 5 uIU/L.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν έχετε πρόβλημα, ελέγξτε τις ορμόνες σας. Το φαγητό διεγείρει τις ορμονικές διαταραχές (Το φαγητό διεγείρει το πως αντιδρούν οι ορμόνες στο σώμα μας). Επικεντρωθείτε στις ορμονικές διαταραχές στην διατροφή σας (Επικεντρωθείτε στις ορμονικές αντιδράσεις της διατροφής σας) .

Αρχή 2η

Κετογονική διατροφή θεωρείται αυτή που χρησιμοποιεί το λίπος (λιπαρά οξέα) ως κύριο καύσιμο. Τα τριγλυκερίδια που αναφέρθηκαν πριν αποτελούνται από τρία λιπαρά οξέα συνδεδεμένα με ένα μόριο γλυκερόλης. Για να χρησιμοποιηθούν τα τριγλυκερίδια, τα τρία λιπαρά οξέα πρέπει να διασπαστούν από την γλυκερόλη με την βοήθεια των ορμονοευαίσθητων λιπάνσεων (HSL). H ινσουλίνη αναστέλλει άμεσα τις HSL. Το να διατηρήσουμε τα επίπεδα της ινσουλίνης χαμηλά είναι το πρώτο βήμα για να επιτύχουμε ένα κέτογονικό μεταβολισμό. Η μείωση της ινσουλίνης επιτρέπει την πρόσβαση των λιπαρών οξέων στα λιποκύτταρα. Τα τριγλυκερίδια δεν είναι υδατοδιάλυτα και ο ρυθμός με τον οποίο μπορούν να απορροφηθούν και να καούν στα μιτοχόνδρια περιορίζει την συχνότητα (ταχύτητα) με την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο του οργανισμού. Tα τριγλυκερίδια παράγουν κέτονες. Οι κέτονες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους ως κάυσιμο του οργανισμού και μέσα σε 4-6 εβδομάδες, το σώμα μας μπορεί να αυξησει την ικανότητα του να χρησιμοποιεί κέτονες όταν το λίπος γίνει το κύριο καύσιμο του. Αυτό ονομάζεται “κέτο προσαρμογή”.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αυξημένοι υδατάνθρακες ή αυξημένη πρωτείνη στην διατροφή μας παρεμποδίζει το σώμα από την χρήση των τριγλυκεριδίων. Γενικότερα, για να πετύχουμε την κέτο προσαρμογή, το όριο των υδατανθράκων δεν θα πρέπει να ξεπερνα τα 20 γρ. ημερησίως. Ταυτόχρονα πρέπει να περιορίζουμε την πρωτείνη σε μικρότερη ποσότητα από 1 γρ. ανά κιλό ιδανικού βάρους για γυναίκες και 1.5 γρ ανά κιλό ιδανικού βάρους για άντρες.

Αρχή 3η

Για μισό λεπτό… από που προέρχονται οι κέτονες; Όταν τα λιπαρά οξέα καίγονται ή οξειδώνονται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων εντός του ήπατος, μετατρέπονται σε Acetyl-CoA (ακέτυλο-συνένζυμο Α). Το ακετυλό-συνένζυμο Α χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το ATP σε ενέργεια στον κύκλο του κιτρικού οξέος.

Μεταβολισμός μακροθρεπτικών συστατικών

Αν υπάρχει μεγάλη παραγωγή ακέτυλο-συνένζυμου Α (Acetyl-CoA) ή αν υπάρχει ανεπαρκεια σε οξαλικό οξύ, το επιπλέον ακέτυλο-συνένζυμο Α μετασχηματίζεται σε κετόνες – ειδικά β-υδροξυβουτυρικό οξύ και ακετοξικό οξύ. Το λίπος μπορεί να οξειδωθεί ή να καεί για καύσιμο ενώ παράγονται κετόνες. Οι κέτονες είναι πολύ μικρότερα μόρια και μεταφέρονται ευκολότερα στο αίμα από ότι τα τριγλυκερίδια, αφού ειναι υδατοδιαλυτές. Οι ίδιες οι κέτονες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να καούν ως καύσιμο καθώς το σώμα ρυθμίζει την ικανότητα των μιτοχονδρίων να τις χρησιμοποιεί. Όπως προαναφέρθηκε, αυτή η διαδικασία κέτο προσαρμογής μπορεί να πάρει 4-6 εβδομάδες. Η κέτο προσαρμογή έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να θέλουν να είναι σωματικά δραστήρια – η θαυματουργή μετατροπή του ανθρώπου που κοντεύει να φυτρώσει σαν πατάτα στον καναπέ σε τριαθλητή που καίει μπέικον.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η ζάχαρη ειναι ναρκωτικό. Τα παραγωγά της έχουν την ιδια εθιστική επίδραση στον εγκέφαλο όπως η μορφίνη. Η αποχή από την ζάχαρη συνήθως προκαλεί πονοκεφάλους, άγχος, αυπνία, ζαλάδες, κόπωση και κατάθλιψη την πρώτη εβδομάδα της μείωσης υδατανθράκων στην πορεία μας για κέτο προσαρμογή.

Αρχή 4η

Προκειμένου ο μέσος άνθρωπος να γίνει “κετονικός” ή να φτάσει σε κατάσταση κέτωσης, χρειάζεται να μειωσει τους υδατάνθρακες σε λιγότερους από 20 γρ. Ημερησίως (και κάποιες φορές σε λιγότερους από 10 γρ. ημερησίως) για τουλάχιστον 3 με 7 μερες. Ναι, μπορεί να χρειαστεί και ολόκληρη βδομάδα για να επιτύχουμε κέτωση. Εχώ κάποιους ασθενείς που ειναι τόσο ανθεκτικοί στην γλυκόζη (ινσουλίνη) που τους πήρε παραπάνω. Αυτό σημαίνει πως για να μπουμε σε αυτή την κατάσταση καύσης λίπους, χρειάζεται να διατηρήσουμε χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνοντας την προσλήψη αμύλου ή υδατανθράκων σε λιγοτερους από 20 γρ. ημερησίως για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Για να μπορεσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει σωστά το “καυσιμο” θα χρειαστούν εως 6 εβδομάδες. Για αυτό αρκετοί άνθρωποι δηλώνουν πως δεν νιώθουν καλά ή δεν μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα ασκησης τους οταν ξεκινούν μια κετογονική διατροφή. Στους περισσότερους, όταν πιάσουν το όριο των 6 εβδομάδων, τα μιτοχόνδρια έχουν ήδη απορρυθμιστεί και είναι σε θέση να καίνε κέτονες, η καύση του λίπους γίνεται αποτελεσματικά ενώ αυξάνονται και τα επίπεδα ενέργειας. Στην πραγματικότητα σε πολλούς από εσάς, συμπεριλαμβανόμενου κι εμένα, θα αρχίσει επιτέλους να σας αρέσει η άσκηση για πρώτη φορά στη ζωή σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν ήδη ασκείστε, μην εκπλαγείτε αν νιώσετε λίγο νωθροί (τεμπέληδες) τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Αν πάλι δεν ασκείστε, δεν θα σας σύστηνα να το ξεκινήσετε αν δεν ολοκληρώσετε την φάση της κέτο προσαρμογής.

Αρχή 5η

Από ιατρικής άποψης, ο μέσος ασθενής μου θα χάσει 2, 5-6, 5 κιλά τον μήνα στους πρώτους τρεις μήνες. Μετά ο ρυθμός απώλειας θα ελαττωθεί σε μισό με δύομιση κιλά τον μήνα. Ωστόσο, ενάμισι με δυόμισι εκατοστά συνεχίζουν να μειώνονται από την περιφέρεια της μέσης κάθε μήνα. Αυτο ειναι φυσιολογικό. Η συνεχιζόμενη απώλεια βάρους των 6, 5 κιλών το μήνα θα σας έκανε να μοιάζετε με το ανθρωπάκι της Michelin – σαμπρέλες δέρματος χωρίς λίπος. Το σώμα επιβραδύνει την απώλεια βάρους για να συμβαδίζει με την αναδόμηση του δέρματος και των συνδετικών ιστών. Όσο διατηρείτε την κέτωση το λίπος θα συνεχίσει να λιώνει. Σε αυτό το σημείο δεν με ανησυχεί τοσο ο δείκτης της ζυγαριάς όσο η περιφέρεια της μέσης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μια επιτυχημένη κέτωση δεν επηρεάζει πάντα το δείκτη της ζυγαριάς αλλα συνήθως κάνει τα παντελόνια σας να σας πέφτουν.

Αρχή 6η

Από την εμπειρία μου, χρειάζονται περίπου 18 μήνες, στο μέσο ασθενή, προκειμένου αυτός να αναστρέψει την αντίστασή του στην ινσουλίνη, ακολουθώντας κετογονική διατροφή με υψηλή κατανάλωση λίπους και περιορισμένους υδατάνθρακες. Δεν γίνεται να “κόψεις δρόμο” και να πετύχεις το στόχο αυτό, δεν υπάρχει η εύκολη λύση. Αν υπήρχε, θα ήμουν ήδη αραχτός σε μια πανέμορφη παραλία της Καραϊβικής..

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: H κετογονική διατροφή αποτελεί, στην ουσία, το αντίδοτο στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στο διαβήτη και στις ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού.

Αρχή 7η

Πετυχαίνουμε βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης με ήπια-μέτριας έντασης ασκήσεις αντίστασης. Ως άσκηση αντίστασης μέτριας έντασης νοούνται οι περί τα 20-30 λεπτά άσκησεις, όπως το περπάτημα, το εύκολο τζόκινγκ, η ποδηλασία, η άρση βαρών, η γιόγκα ή το πιλάτες. Σε όλα τα παραπάνω, η ταχύτητα ή το βάρος, κατά περίπτωση, πρέπει να ακολουθούν τον παρακάτω εμπειρικό κανόνα: Να ειναι αρκετά έντονη ώστε να ιδρώνεις, αλλά όχι εώς του σημείου να μην μπορεις καν να συνομιλήσεις με το διπλανό σου.

Η άσκηση ναι μεν βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ!!

Ναι, ναι, ξέρω, αυτή τη στιγμή θα τρίζουν τα κόκκαλα του Jack Lallane (Σ.τ.Μ.:Αμερικανός fitness guru, πρωτοπόρος υπέρμαχος της φυσικής άσκησης και ειδικός διατροφής).

Αλλά, επιτρέψτε μου να το πω ξανά. Η άσκηση βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους! Οι τρεις μεγαλύτερες και πιο εντατικές μελέτες σχετικά με τη φυσική άσκηση, όπου περιλαμβάνονται περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι, αποδεικνύουν ότι μπορείτε να ασκείστε από το πρωί έως το βραδυ και ξανά από την αρχή και τελικά θα έχετε, κατά μέσο όρο, περίπου 1% απώλεια βάρους. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε οτι όταν ασκούμαστε, κατόπιν, ΘΑ πεινάσουμε. Αν τότε, καταναλώσουμε το “λάθος” φαγητό (τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες), θα ακολουθήσει η έκκριση ινσουλίνης από το σώμα μας, καθιστώντας, δυστυχώς, “άκαρπη” την προηγηθείσα άσκηση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ναι, ασκούμαστε, γιατί μας αρέσει, γιατί βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει το στρες, αλλά όχι για ελάττωση σωματικού βάρους.

Αρχή 8η

Αν καταναλώνετε αρκετό λίπος, δεν θα αισθάνεστε πείνα. Αν και αυτό δεν ισχύει πάντα στην περίπτωση ασθενών με αντίσταση στη λεπτίνη. Περί το 40-60% των ασθενών με ινσουλινοαντίσταση παρουσιάζουν, επίσης, αντίσταση στη λεπτίνη.

Στην κετογονική δίαιτα παραπάνω από το 50% των συνολικών θερμίδων προέρχεται από τα λίπη. Όχι, δεν χρειάζεται καθόλου να αναλωθείτε σε μέτρημα θερμίδων, απλώς επιλέξτε φαγητά που περιέχουν 45% ή και παραπάνω λίπος. Αναζητήστε προιόντα από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με γρασίδι, καθώς τα συγκεκριμένα προιόντα εχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το ποσοστό λίπους στο κόκκινο κρεας είναι 55%, στο χοιρινό 45%. (όπως καταλαβαίνετε, η σαλάτα κοτόπουλο ή το wrap γαλοπούλας, ηττώνται στα σημεία..). Ψάξτε εναλλακτικές προκειμένου να αντικαταστήσετε τα βασικά σας γεύματα και σνάκς. Αν τα πατατάκια ειναι τα αγαπημένα σας, δοκιμάστε να φτιάξετε τσιγαρίδες (σνακ χοιρινού σε μορφή τσιπς) ή τσιπς από τηγανητό τυρι ή πεπερόνι. Η σάλτσα γουακαμόλε, για παράδειγμα, αντικαθιστά, με τον καλύτερο τρόπο, το χούμους φασολιών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δεν χρειάζεται να τρωτε 3-6 φορές την ημέρα. Καθώς αυξάνετε το λίπος στη διατροφή σας θα αισθάνεστε πολυ περισσότερο “χορτασμένοι¨. Να τρώτε όποτε πεινάτε, είτε αυτό ειναι 3 φορές την ημέρα ή ακομα και 1 φορά μέσα στην ημέρα, ακούστε ό,τι σας λέει το σώμα σας.

Αρχή 9η

Προσωπικά ακολουθώ την κετογονική διατροφή για περισσότερο από 10 χρόνια. Το πιο σύνηθες παράπονο που ακούω είναι το εξής: “Γιατρέ, εχω σιχαθεί(!) να τρώω αυγά.”. Η κετογονική διατροφή δεν χρειάζεται να είναι βαρετή. Υπάρχουν εκατοντάδες πηγές στο διαδίκτυο τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να κάνετε πιο ελκυστική τη διατροφή σας.

Μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές και εδώ στο μπλόγκ μας κάνοντας κλικ εδώ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: O συγκεκριμένος τρόπος διατροφής θα απαιτήσει να χρησιμοποιείτε αληθινές, πλήρεις τροφές και να μαγειρεύετε όπως μαγείρευε στο παρελθόν, η γιαγιά σας ή ακόμα και η προγιαγιά σας. Δυστυχώς, στο ενδιάμεσο, έχουμε απωλέσει σημαντικό μέρος της μαγειρικής τέχνης, και χρειάζεται να την επανανακαλύψουμε.

Στην περίπτωση που οι ρυθμοί της καθημερινότητας σας δεν σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε και να ετοιμάζετε αληθινό φαγητό, αυτό ίσως σας προκαλέσει επιπλέον στρες, επιτείνοντας έτσι τον φαύλο κύκλο της αύξησης βάρους. H αλήθεια θα σας ελευθερώσει αλλα πριν από αυτό ίσως χρειαστεί να “κακοπεράσετε” λίγο. Θα αξίζει όμως τον κόπο απόλυτα!

Αρχή 10η

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Σε μια πολύ καλή μου ασθενή, δόθηκαν οι παραπάνω συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να θεραπεύσει τα ζητήματσ βάρους και επιπέδων σακχάρου στο σώμα της. Εφάρμοσε στην πράξη τις αρχές και αυτό “δούλεψε” μια χαρά. Εντούτοις, μερικές εβδομάδες αργότερα, μου τηλεφώνησε, σε έξαλλη κατάσταση. Τι είχε συμβεί;

Εφάρμοσε στο σύζυγό της (σε εκεινο το σημείο, όχι ακόμα ασθενή μου) τις ίδιες διατροφικές αλλαγές. Στο σύζυγό της όμως, ο οποίος ειχε σοβαρά προβλήματα με την αρτηριακή του πίεση και έπαιρνε τέσσερα διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα για την κατάστασή του, όπως ανακάλυψα αργότερα, έπεσε αιφνίδια η πίεση και λιποθύμισε.

Συμβαίνει, όντως, σε πολλούς ασθενείς μου, η αρτηριακή πίεση, το κλάσμα εξώθησης καθώς και το σάκχαρο τους, πολυ σύντομα, να σταθεροποιούνται στο κανονικό. Ο συγκεκριμένος σύζυγος, όμως, ποτέ δεν επισκεφτηκε το γιατρό του, για να προσαρμόσει τη δόση των φαρμάκων του. Εξαιτίας ακριβώς αυτής της ρύθμισης, η οποια μπορεί να επέλθει ακόμα και μεσα σε 1-2 εβδομάδες, αίφνης η φαρμακευτική αγωγή του πάσχοντος ήταν υπέρ του δεόντος δυνατή, ο άνθρωπος λιποθύμισε και κατέληξε στα Επείγοντα.
Συμπερασματικά, οι συγκεκριμένες διαιτητικές αρχές ειναι αποτελεσματικές. Είναι συχνά, το ίδιο ισχυρές, όσο και πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, κατα τα συνήθη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλώ, επισκεφτείτε το γιατρό σας, πριν αρχίσετε οποιαδήποτε απο τις παραπανω διατροφικές συστάσεις, ιδίως αν έχετε ήδη κάποια προυπάρχουσα ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω: υπέρταση, διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος, ουρική αρθρίτιδα, νεφρολιθίαση κλπ – παρακαλώ, μην το δοκιμασετε μόνοι σας, χωρίς πρότερη συνεννόηση με τον ιατρό σας.

Πηγή αρχικού άρθρου

Μετάφραση: Βελούδω Αρόνη και Γεωργία Καλαρίτη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: