Επιστήμη

Γιατί ο 1ος νόμος της θερμοδυναμικής δεν έχει καμία θέση στην ανθρώπινη διατροφή! [Μετάφραση]

Γιατί το να τρώτε λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο δεν σας βοηθά να χάσετε βάρος; Διαβάστε το άρθρο για να μάθετε!
Spread the love
0
(0)

Ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής λέει ότι η ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί ή να καταστραφεί. Πολλοί άνθρωποι (λανθασμένα) θεωρούν ότι ο Σερ Ισαάκ Νεύτων έλυσε αυτό το πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι μάλλον έχει λυθεί από έναν Ουαλό δικηγόρο (1 βαθμός για τους δικηγόρους!)

Είναι ένας νόμος για φυσικές δυνάμεις που ενοποιεί πολλές προηγούμενες θεωρίες που σχετίζονται με τη θερμότητα και τη μηχανική ενέργεια. Στον κλάδο της διατροφής, συνήθως μοιάζει περισσότερο με το “η ενέργεια που εισέρχεται πρέπει να ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνεται” ή απλά με την “εξίσωση ισοζυγίου ενέργειας”. Μερικές φορές θα σας παρουσιάσουν και μια πραγματική εξίσωση (υποθέτω για να φανεί πιο επιστημονική).

Αύξηση Βάρους (Ισοζύγιο ενέργειας) = Ενέργεια που παίρνουμε (Τρόφιμα) – Ενέργεια που καταναλώνουμε (Άσκηση).

Ο πρώτος νόμος έχει καταληφθεί από τη διαιτολογική κοινότητα επειδή ακούγεται αρκετά σωστός ώστε να πρέπει να έχει εφαρμογή και στη διατροφή. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται περισσότερο στην ανθρώπινη διατροφή σήμερα απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της ανθρώπινης έρευνας. Ο πρώτος νόμος αναφέρεται κάθε φορά που παρακολουθείτε ή διαβάζετε πληροφορίες για προϊόντα διατροφής, άσκησης ή προγράμματα απώλειας βάρους. Και η κυβέρνηση σας το πασάρει ακόμα πιο τακτικά από αυτό.

Μας λένε ότι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να χάσουμε βάρος είναι είτε καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) είτε καίγοντας περισσότερη ενέργεια (με την άσκηση). Το λίπος έχει σχεδόν διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με την πρωτεΐνη ή τον υδατάνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος που το λίπος είναι συχνά ο στόχος της υστερίας περί περιορισμού των θερμίδων. Ανά γραμμάριο μπορείτε να φάτε σχεδόν το διπλάσιο ενός υδατάνθρακα και και να μη διαταράξετε την ισορροπία της εξίσωσης σας.

Ακούγεται λογικό, σωστά; Και υποθέτω ότι είναι ο λόγος που αυτό το απλό μήνυμα ασκεί τόση έλξη στους διαφημιστές.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι απολύτως ανόητο.

Ο πρώτος νόμος σίγουρα λέει ότι όταν έχουμε αύξηση του σωματικού βάρους, θα υπάρξει μια συνοδευτική αύξηση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται (ή μείωση στον αριθμό θερμίδων που καίγονται). Πρόκειται για μια εξίσωση, και στις εξισώσεις κάθε πλευρά πρέπει να ισούται με την άλλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων προκαλεί την αύξηση του σωματικού βάρους.

Είναι εξίσου λογικό να πούμε ότι η αύξηση βάρους είναι η κινητήρια δύναμη στην εξίσωση. Με άλλα λόγια η αύξηση του σωματικού βάρους μας αναγκάζει να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες.

Όταν ένα παιδί μεγαλώνει, αυξάνεται το μέγεθος του σώματος και το βάρος του. Αυτές οι ορμονικά εξαρτώμενες αλλαγές προκαλούν το παιδί να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες, και όχι το αντίστροφο. Ακόμη και ο πιο φανατικός διατροφολόγος δε θα υποστήριζε ότι ταΐζοντας ένα 10χρονο όπως ένα 18χρονο θα σας βοηθήσει να περάσετε τη δύσκολη εφηβεία γρηγορότερα.

Η ανάπτυξη συμβαίνει γιατί το ρολόι της ορμόνης μας λέει ότι πρέπει. Η κατανάλωση θερμίδων απλά παραμένει ψηλά (έτσι ώστε το ενεργειακό ισοζύγιο να παραμένει ισορροπημένο). Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι όταν εξηγούμε την εξίσωση με αυτόν τον τρόπο, όταν μιλάμε για ανθρώπους που μεγαλώνουν κάθετα. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να αποδεχθούμε ότι οι έγκυες γυναίκες παίρνουν βάρος (εκτός από το μωρό, φυσικά), επειδή οι ορμόνες λένε στο σώμα τους να γεμίσει η “αποθήκη” για το μωρό.

Το ότι τρώμε παραπάνω είναι ο τρόπος μέσω του οποίου παίρνουμε βάρος, δεν είναι η αιτία που παίρνουμε βάρος.

Όταν ένα αυτοκίνητο επιταχύνει, το κάνει επειδή έχει πρόσβαση σε περισσότερη βενζίνη. Η βενζίνη δεν προκαλεί την επιτάχυνση, αλλά διευκολύνει τη δυνατότητα αυτή.

Αλλά για κάποιο λόγο, όταν κάποιος μεγαλώνει οριζοντίως, η αιτιότητα “μαγικά” αντιστρέφεται. Οι διατροφολόγοι στρέφονται από τη φυσική επιστήμη στην ψυχιατρική και η αιτία γίνεται ξαφνικά απληστία ή νωθρότητα (ή και τα δύο).

Ακριβώς όπως στην αύξηση του ύψους, η αύξηση του σωματικού βάρους προκαλείται από τις ορμόνες, αλλά αυτή τη φορά είναι από ορμονική δυσλειτουργία. Η φρουκτόζη της ζάχαρης, μας αναγκάζει να γίνουμε ανθεκτικοί στις κύριες ορμόνες καταστολής της όρεξης μας (ινσουλίνη και λεπτίνη). Όταν αυτό συμβαίνει, η όρεξή μας δεν απενεργοποιείται όταν θα πρέπει και εμείς συνεχίζουμε να τρώμε. Και ακριβώς όπως ένα Toyota με κολλημένο το γκάζι, το βάρος μας επιταχύνεται εκτός ελέγχου.

Μόλις καταλάβουμε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους προκαλείται από ορμονική δυσλειτουργία (ένα κολλημένο γκάζι) πολλά μυστηριώδη (κάποτε) πράγματα γίνονται σαφή.

Μια δίαιτα που σας ζητά να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες εξασκώντας τη δύναμη της θέλησης, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Φανταστείτε πόσο επιτυχείς θα ήσασταν, αν ζητούσατε από ένα παιδί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της θέλησης για να σταματήσει να μεγαλώνει. Ο πόλεμος κατά των ορμονών με τη δύναμη της θέλησης είναι περίπου τόσο αποτελεσματικός όσο η κωπηλασία αντίθετα στο ρεύμα, με ένα κουπί από αγκαθωτό σύρμα. Ίσως γι’ αυτό ο καλύτερος δείκτης ότι θα είστε βαρύτεροι σε πέντε χρόνια είναι το ότι κάνετε κάποια δίαιτα αυτή τη στιγμή.

Η χειρουργική επέμβαση με δακτύλιο περιορίζει την παροχή καυσίμου, χωρίς την ανάγκη για δύναμη θέλησης. Είναι σαν να βάζετε ένα μανταλάκι στο σωλήνα καυσίμου στην αναλογία του αυτοκινήτου. Λιγότερα καύσιμα περνούν μέσα από το σωλήνα σε μια “γκαζιά”. Αλλά το σώμα μας, αν μη τί άλλο είναι ευπροσάρμοστο, οπότε το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τη ζήτηση για θερμίδες (πατώντας όλο και περισσότερο στο γκάζι). Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η ελάττωση που προκαλεί ο δακτύλιος διαρκεί μόλις 10 έτη (στην καλύτερη περίπτωση).

Η άσκηση καίει τόσο λίγες θερμίδες που πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να αφιερώσουν το χρόνο (ή τη δύναμη θέλησης) που απαιτείται για να επηρεάσουν σοβαρά την ενεργειακή τους ισορροπία. Αλλά ακόμη και αν μπορούσαν, χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια αυξάνεται απλώς η ζήτηση για ενέργεια (κάθε μανιακός με το γυμναστήριο θα μπορούσε να σας πει το ίδιο). Οι ξυλοκόποι τρώνε περισσότερο από ό, τι οι υπάλληλοι γραφείου, επειδή γυμνάζονται περισσότερο.

Οι δίαιτες, οι χειρουργικές επεμβάσεις και η άσκηση δεν επηρεάζουν την αιτία της αύξησης του βάρους (η οποία είναι η ορμονική δυσλειτουργία που δημιουργήθηκε από τη φρουκτόζη) και γι αυτό, δεν λειτουργούν. Ωστόσο, παραμένουν οι μόνοι στόχοι από τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται για την «καταπολέμηση» της παχυσαρκίας σε αυτή τη χώρα (ΗΠΑ). Όλα γιατί η διαιτολογική κοινότητα επιμένει σε ένα νόμο της φυσικής που έχει εσφαλμένη εφαρμογή στη διατροφή για τα τελευταία 60 χρόνια.

Όταν οι διατροφολόγοι ξεκίνησαν να μαντέψουν τι μας έκανε χοντρούς, μόνο μία από τις τέσσερις κύριες ορμόνες της όρεξης είχε ανακαλυφθεί. Στη συνέχεια, ήταν (σχεδόν) αποδεκτό να “στριμώξουν” ένα “τετράγωνο νόμο” της φυσικής μέσα στην “στρογγυλή τρύπα” της ανθρώπινης βιοχημείας. Αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει προ πολλού και το ίδιο θα πρέπει να κάνει η ανοχή μας για τέτοιου είδους υποθέσεις.

Πολλές σταδιοδρομίες έχουν χτιστεί στην προπαγάνδα αυτής της ανοησίας και υπάρχουν πολλοί που θα παλέψουν σκληρά για να την προστατεύσουν. Αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια στο πρόσωπο της ανθρώπινης υγειονομικής καταστροφής, πραγματικά επικών διαστάσεων.

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Ρόη Κιούρη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover Photo by Jennifer Burk on Unsplash

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: