Επιστήμη

5 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να τρώτε λίπος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μετάφραση)

Το να τρώτε λίπος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως απαραίτητο για την υγεία τόσο της εγκύου, όσο και του εμβρύου. Δείτε γιατί!
Spread the love
0
(0)

Το γνωρίζατε; Το λίπος είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μωρό και το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεκαετίες προπαγάνδας για τη διατροφή χαμηλών λιπαρών από κρατικούς φορείς και φανταχτερά περιοδικά για την εγκυμοσύνη, που διαλαλούν ότι «χρειάζεσαι μόλις 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα» μας έχουν τρομοκρατήσει με αποτέλεσμα να μην τρώμε άλλο από στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα. Δυστυχώς, η διατροφή χαμηλών λιπαρών, εκτός από δυσάρεστη, είναι και σαφώς επικίνδυνη για το αγέννητο μωρό σας. Δείτε γιατί πρέπει να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στο λίπος.

Γιατί είναι σημαντικό το λίπος;

Στην πραγματικότητα, το λίπος παίζει πολλαπλούς ρόλους κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς, άρα θα ξεκινήσουμε από αυτόν.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πιθανό να έχετε ακούσει ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ή ‘EFA’ – ένα παράδειγμα είναι το DHA) είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Αυτό αληθεύει, και η πρόσληψη αυτών των λιπαρών οξέων από τη μητέρα συνδέεται άμεσα με αυτό που λαμβάνει το μωρό κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Αυτά πρέπει να τα λάβετε από καλής ποιότητας λίπη.

Η καλή πρόσληψη EFA επίσης συνδέεται με το ικανοποιητικό βάρος των νεογνών κατά τη γέννηση. Όμως δεν έχουν αυτή την επίδραση μόνο τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Τα μητρικά αποθέματα λίπους είναι επίσης κρίσιμης σημασίας. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως οι μητέρες πρέπει να αποθηκεύουν λίπος κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Αυτά τα αποθέματα χρησιμοποιούνται κατά το τρίτο τρίμηνο, όσο δηλαδή ακόμα εγκυμονείτε, αλλά και κατά τη διάρκεια των μηνών του θηλασμού.

Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτά τα αποθέματα πρέπει να δημιουργηθούν στην αρχή της εγκυμοσύνης για να είναι διαθέσιμα όταν θα χρειαστούν. Διαφορετικά, η νεογνική ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου) επηρεάζεται αρνητικά και το βάρος κατά τη γέννηση είναι χαμηλότερο (σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition). Αυτό έχει αποδειχθεί πως είναι σημαντικό για τις μητέρες που εγκυμονούν ένα βρέφος και είναι ουσιαστικά απαραίτητο για μητέρες διδύμων και άνω. Η Δρ. Barbara Luke του Πανεπιστημιακού Κονσόρτσιουμ Πολλαπλών Γεννήσεων (University Consortium on Multiple Birth) έχει τεκμηριώσει ότι μητέρες πολλαπλών βρεφών που παίρνουν 10 κιλά μέχρι να συμπληρώσουν τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκυμονήσουν τα μωρά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να γεννήσουν μωρά με μεγαλύτερο βάρος από αυτές που δεν το επιτυγχάνουν (σελ. 54-56, When You’re Expecting Twins, Triplets, or Quads). Τα αποθέματα μητρικού λίπους στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικά για όλες τις μητέρες (από το Science Direct).

Επιπλέον, η αποφυγή «λιπαρών τροφών» ή «τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη» στερεί από το παιδί σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που περιέχουν σημαντικές ουσίες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ένα παράδειγμα αποτελεί ο κρόκος του αυγού, που είναι πλούσιος σε χολίνη, ένα κρίσιμο θρεπτικό στοιχείο για τη ανάπτυξη των νεύρων. Πολλές γυναίκες αποκλείουν από τη διατροφή τους αυτές τις τροφές για να προσπαθήσουν να μην πάρουν πάνω από τα συνήθως προτεινόμενα 10-15 κιλά.

Ποιότητα μητρικού γάλακτος

Η ποιότητα του μητρικού γάλακτος εξαρτάται από το ποσοστό λίπους στη διατροφή σας. Όπως σημειώνεται παραπάνω, η πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα EFA στο μητρικό γάλα. Πρέπει να καταναλώνετε αυτά τα λίπη για να τα λαμβάνει το μωρό σας.

Το λίπος επίσης βοηθά στο να γίνεται το γάλα πλούσιο και θρεπτικό. Τα μωρά των ανθρώπων δεν χρειάζονται διατροφή χαμηλών λιπαρών. Ένα ποσοστό 50-60% της ενέργειας στο μητρικό γάλα προέρχεται από το λίπος (μέτρηση σε kcal από τη WAPF). Τα νεογνά προσλαμβάνουν 6 φορές περισσότερο το “κανονικό” για ενηλίκους ποσοστό διατροφικής χοληστερόλης από το μητρικό γάλα (ειρήσθω εν παρόδω, η άποψη πως η πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης έχει σχέση με τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες δεν στοιχειοθετείται επιστημονικά. Περισσότερα εδώ). Έχει διαπιστωθεί πως οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών μειώνουν στο μητρικό γάλα τα επίπεδα λίπους που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των νεογνών.

Οι μητέρες που παρουσιάζουν χαμηλή παραγωγή γάλακτος, συχνά παρατηρούν ότι παράγουν περισσότερο γάλα όταν επιλέγουν μια διατροφή πιο πλούσια σε διατροφικά στοιχεία, με πολλές θερμίδες. Οι μητέρες που βγάζουν το γάλα τους με αντλίες μπορούν να διαπιστώσουν ότι το ποσοστό κρέμας στο γάλα τους αυξάνεται όταν βελτιώνουν τη διατροφή τους και καταναλώνουν καλής ποιότητας λιπαρά.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το λίπος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση διάφορων θρεπτικών συστατικών. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι πάρα πολλές και ο οργανισμός μας χρειάζεται λίπος για να τις αφομοιώσει. Όλες οι ορμόνες εξαρτώνται κυρίως από το λίπος (ειδικότερα η χοληστερόλη). Οι ορμόνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης σας, και οι ορμόνες φύλου είναι ζωτικής σημασίας για τον μικρούλη ή τη μικρούλα σας

Οι βιταμίνες A, D, E, και K είναι όλες λιποδιαλυτές και όλες ζωτικές για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η έλλειψη της βιταμίνης A μπορεί να προκαλέσει αποβολή και να επηρεάσει πολλά συστήματα οργάνων σε μωρά που επιβιώνουν παρά τα τυχόν χαμηλά της επίπεδα. Μελέτες σε ζώα έχουν παρουσιάσει ανωμαλίες στο οπτικό ρινικό οδοντικό τόξο. Επηρεάζονται επίσης νεφρά και συστήματα οργάνων αναπαραγωγής. Η έλλειψή της μπορεί να κάνει τα όργανα να μην οργανωθούν σωστά. Η βιταμίνη A βοηθά στην οργάνωση της σωστής, ασύμμετρης τοποθέτησής των οργάνων στο σώμα, και στην οργάνωση του εξωτερικού του σώματος στο συμμετρικό του σχέδιο.

Η βιταμίνη D παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των πνευμόνων και σε αυτή του σκελετού. Η βιταμίνη E είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα, και οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι επίσης κρίσιμη για τη δημιουργία της σωστής μεταφοράς θρεπτικών συστατικών διαμέσου του πλακούντα. Η βιταμίνη K δεν έχει μελετηθεί το ίδιο εκτενώς, αλλά πιστεύεται πως είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του προσώπου του μωρού. Ενώ η βιταμίνη K1 βρίσκεται σε φυτικές πηγές (όπως τα φυλλώδη λαχανικά), η K2 προέρχεται είτε από ζυμωμένες τροφές (όπως το ξυνολάχανο) ή από προϊόντα ζώων που τρέφονται σε βοσκοτόπια, όπως ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο και τα λιπαρά κρέατα. Ο πλακούντας αποθηκεύει την K2 και τη στέλνει στο έμβρυο αργά και σταθερά.

Η ύπαρξη όλων αυτών των διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών για το μωρό σας είναι απίστευτα σημαντική (περισσότερα για τις βιταμίνες αναφορικά με την εμβρυακή ανάπτυξη). Τυχόν ελλείψεις τους μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή συγγενείς ανωμαλίες σε μωρά (κεφάλαιο 4, Η Θεραπεία των Παιδιών μας), και οι μητέρες ενδεχομένως να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας και κατάθλιψη. Η αυστηρή προσκόλληση σε δίαιτα χαμηλών λιπαρών αυτομάτως αποκλείει πολλές από τις τροφές που είναι πλούσοες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, και χωρίς λίπος, ο οργανισμός δεν μπορεί να αφομοιώσει πολλά τα θρεπτικά στοιχεία που απαντώνται στα λαχανικά.

Προστατευτικές επιπτώσεις

Είναι πιθανό, αν η διατροφή της μητέρας είναι πλούσια σε υγιεινά λίπη, να έχει προστατευτικές επιπτώσεις για τα μωρά. Ένας φοιτητής σπουδών γεννητικής πρόσφατα μου έστειλε μια μελέτη σε ζώα που το αποδεικνύει. Μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων (πατήστε εδώ για τη μελέτη). Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες-ζώα που διατρέφονται κατά την εγκυμοσύνη με τρόφιμα υψηλότερα σε λιπαρά, αποκτούν παιδιά που μπορούν να απολαμβάνουν διατροφή με υψηλότερα λιπαρά χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Στις περιπτώσεις που οι μητέρες λάμβαναν διατροφή με χαμηλά λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός των παιδιών τους αντιδρούσε αρνητικά σε υψηλότερα λιπαρά και θερμίδες, ακόμα κι αν οι τροφές ήταν υγιεινές. Φαίνεται πως η στέρηση του εμβρυακού οργανισμού από υψηλά επίπεδα πλούσιων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να προγραμματίσει έτσι τον οργανισμό ώστε να παραμείνει σε ρυθμούς «αποθήκευσης λίπους» για όλη του τη ζωή (πατήστε εδώ για τη μελέτη).

Εστιάζουμε στα κορεσμένα λιπαρά

Μπορεί να συγκατανεύατε όσο μιλούσα για τα EFA – όλοι γνωρίζουν πως κάνουν καλό στη μητέρες και τα μωρά. Το μωρό σας όμως δεν έχει ανάγκη μόνο τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λιπαρά (όπως το βούτυρο και το λάδι καρύδας) είναι πολύ σημαντικά. Σχεδόν οι μισές μεμβράνες των ανθρώπινων κυττάρων αποτελούνται από κορεσμένα λιπαρά, και τα κορεσμένα λιπαρά αποτελούν την πηγή ενέργειας που χρειάζεται το γοργά αναπτυσσόμενο μωρό σας (κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό).

Μελέτες που έχουν σχεδιαστεί για τον διασυρμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών από έγκυες γυναίκες έχουν δημοσιευθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτές οι μελέτες περιέχουν αρκετές ατέλειες. Εκτός από την ισχύουσα προκατάληψη κατά των κορεσμένων λιπαρών από τους ερευνητές και αυτούς που τους χρηματοδοτούν, στις μελέτες συχνά εμπλέκονταν μεγάλες ποσότητες από επεξεργασμένα συστατικά με τα οποία τρέφονταν τα ζώα που συμμετείχαν στις μελέτες. Στα ζώα δίνονταν επεξεργασμένα σάκχαρα και άμυλα μαζί με τα λίπη. Οι ανθρώπινες μελέτες ήταν εξίσου αμφισβητίσιμες, καθώς προβλήματα προσάπτονταν στα λίπη ενώ χαμηλά επίπεδα βιταμινών στο αίμα των μητέρων αγνοούνταν ως άσχετα με τα προβλήματα των νεογνών. Άλλες μελέτες έχουν περιορισμένα λίπη μαζί με πολλές άλλες γνωστές τοξίνες (όπως η καφεΐνη και οι ραφιναρισμένες τροφές) αλλά προτείνουν και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία όπως το ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια, κ.λπ. Οι συγγραφείς των μελετών αμέλησαν να προσδιορίσουν αν τα αποτελέσματα επηρεάζονται πραγματικά από το χαμηλότερο επίπεδο λιπαρών ή από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Όταν κανείς αντιληφθεί όλα τα σημαντικά οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε υγιεινά λίπη (συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων κορεσμένων), είναι σημαντικό να αμφισβητήσει τα πολιτικά και οικονομικά κίνητρα μελετών που συμφωνούν απόλυτα με κοινή γνώμη και τα εταιρικά συμφέροντα.

Τι γίνεται με τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Πρώτα πρώτα, πρέπει να είναι σαφές ότι είμαι αντίθετη στη διατροφή χαμηλών λιπαρών και υποστηρίζω μια διατροφή με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, που να συμπεριλαμβάνει υγιεινά λίπη όλων των ειδών. Φυσικά δεν λέω ότι τα πιάτα μας πρέπει να είναι τηγανητά, γεμάτα λίπος ή να στάζουν λάδια. Ωστόσο, μεταξύ των στόχων είναι κι αυτός που μας λέει ότι πρέπει να πάρουμε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεκαετίες μελετών υποδεικνύουν πως υπάρχει κάποιο μοτίβο στην απόκτηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Έχετε δει πιθανώς σχεδιαγράμματα που δείχνουν ένα μωρό τριών κιλών και πλακούντα μισού κιλού, κ.λπ. Όμως δεν υπάρχει ένας μέσος όρος ή μοτίβο στο βάρος που προέρχεται από την εγκυμοσύνη. Το σώμα μας αποθηκεύει λίπος και το κάνει σε συγκεκριμένα μέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μια μελέτη ως δείγμα: από το Science Direct).

Τα αποθέματα λίπους της μητέρας τείνουν να συγκεντρώνονται στους μηρούς και ορισμένες μητέρες αποκτούν και ένα «μαξιλαράκι» επάνω από τον κόκυγα. Το συγκεκριμένο λίπος σε αυτά τα μέλη δεν είναι απλώς φυσιολογικό, αλλά έχει και συγκεκριμένο σκοπό. Ανέφερα μελέτες παραπάνω που δείχνουν πως αυτά τα αποθέματα δημιουργούνται κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Χρησιμοποιούνται κατά το τρίτο τρίμηνο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Πρόκειται για πολύ σημαντικά αποθέματα όσον αφορά τον οργανισμό σας. Είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την απίστευτη ενέργεια που θα απαιτηθεί από εσάς για την ανάπτυξη του εμβρύου που μεγαλώνετε μέσα σας και τον θηλασμό του νεογνού.

Η Δρ. Barbara Luke προτείνει στις γυναίκες που περιμένουν πάνω από ένα παιδί να μετρούν την περιφέρεια του μπράτσου τους κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παραμένει περίπου η ίδια κατά το δεύτερο διάστημα της εγκυμοσύνης (ακόμα κι όταν παίρνετε βάρος)! Μ’ αρέσει πολύ αυτή η απλή συμβουλή επειδή βοηθά τις γυναίκες που αγχώνονται με την αύξηση βάρους να καταλάβουν πως οι θερμίδες πηγαίνουν στο μωρό και στα υγιή αποθέματα μητρικού λίπους.

Έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες παρατήρησης σε τριτοκοσμικές περιοχές καθώς και σε χώρες της Δύσης, που τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις της δίαιτας χαμηλών θερμίδων στην ανάπτυξη του εμβρύου. Και στις δύο περιπτώσεις, τα μωρά που γεννούν γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών θερμίδων έχουν μικρότερο βάρος και είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό όταν θα είναι ενήλικα. Πολλές μητέρες δεν δίνουν σημασία σε αυτές τις μελέτες θεωρώντας ότι δεν ακολουθούν το είδος της δίατιας «πείνας» που κατά πάσα πιθανότητα ακολουθεί μια μάνα στην Αφρική, αλλά η πραγματικότητα είναι πως μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ένα μωρό. Πραγματικά δεν αξίζει να το διακινδυνεύετε (από το American Journal of Clinical Nutrition, σελ. 45 The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care).

Το κανονικό μοτίβο αποθήκευσης λίπους και ο χαμηλός μεταβολισμός που κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δείχνει ότι επανέρχεται αφού το παιδί απογαλακτιστεί. Με άλλα λόγια, εφόσον θηλάσετε το μωρό σας, τα συνηθισμένα μεταβολικά στάδια της εγκυμοσύνης (συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης λίπους) ανατρέπονται και ο οργανισμός σας επανέρχεται στην κανονική του κατάσταση υγείας (η μελέτη εδώ).

Είναι επίσης σημαντικό να κοιτάξετε πέρα από τις σωματικές επιπτώσεις της κατανάλωσης λιπαρών και να εξετάσετε τις ψυχολογικές επιπτώσεις. Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος του μωρού συσσωρεύει DHA ενόσω βρίσκεται στη μήτρα, απορροφώντας έως δέκα φορές τα ποσοστά που χρειάζεται στην πραγματικότητα (σελ. 48 The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care)! Αυτό είναι μεν καλό για το μωρό σας, αλλά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για εσάς. Ο δικός σας εγκέφαλος επίσης χρειάζεται DHA, ειδικά για τη συναισθηματική σας υγεία. Οι μητέρες που η διατροφή τους περιέχει χαμηλά λιπαρά, έχουν προδιάθεση για επιλόχεια κατάθλιψη.

Τα λιποδιαλυτά θρεπτικά στοιχεία είναι σημαντικά και για τη δική σας συναισθηματική υγεία και αν δεν καταναλώνετε αρκετό λίπος για να παρέχετε αυτά τα συστατικά στο μωρό σας, το βέβαιο είναι πως δεν λαμβάνετε αρκετά για να τα παράσχετε στον δικό σας οργανισμό και εγκέφαλο. Η έλλειψη αυτών των συστατικών μπορεί επίσης να επιμηκύνει τη διάρκεια και να επηρεάσει την ποιότητα και ευκολία του τοκετού (σελ. 46 The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care).

Και το είδος των λιπαρών;

Τώρα κοιτάξτε, μην αφήσετε την ανάγνωση του άρθρου και τρέξετε στο πλησιέστερο μαγαζί πρόχειρου φαγητού. Πρέπει να αναζητήσετε το σωστό είδος λιπαρών, που εξ’ ορισμού αποκλείει τις τροφές που τηγανίζονται σε φυτικά λάδια τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία μέχρι θανάτου! Εσείς και το μωρό σας χρειάζεστε καλής ποιότητας λίπη, για όλους τους λόγους που απαριθμήσαμε παραπάνω, αλλά και να βεβαιωθείτε ότι τρώτε το σωστό φαγητό.

Μια ερώτηση που μπορεί να σας καθοδηγήσει είναι η εξής: «Αυτό το λίπος το τρώνε οι άνθρωποι εδώ και αιώνες;» Αν η απάντηση είναι «ναι» τότε το λίπος μάλλον είναι καλό. Αν η απάντηση είναι «όχι» (όπως στην περίπτωση των φυτικών ελαίων που παράγονται με χημικές διαδικασίες), τότε αυτά τα λίπη είναι βλαβερά – μην πούμε και επικίνδυνα. Να μερικά παραδείγματα καλών λιπαρών:

  • Αυγά και κρόκος αυγών

Όπως είπαμε και παραπάνω το αυγό είναι πλούσιο σε χολίνη, που είναι ζωτική για την ανάπτυξη των νεύρων. Το ασπράδι των αυγών αποτελεί την τέλεια πρωτεΐνη. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε χοληστερόλη που έχει μεγάλη σημασία για τις ορμόνες φύλου καθώς και αυτές που βοηθούν τον οργανισμό στη διαχείριση του στρες. Το αυγό επίσης παρέχει φολικά άλατα, βιοτίνη και βιταμίνες Α D, E, και K2.

  • Βούτυρο

Το βούτυρο παρέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά, ειδικά αν προέρχεται από αγελάδες ελεύθερης βοσκής. Τα υψηλά επίπεδα των βιταμινών A, D, E, και K2 συμπληρώνονται από σημαντικά ανόργανα στοιχεία όπως σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και χρώμιο, όλα σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στο βούτυρο επίσης απαντάται ιώδιο, που είναι σημαντικό για τον θυροειδή. Το αραχιδονικό οξύ (AA) είναι ένα από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα απαραίτητο για την υγεία της επιδερμίδας και για την ανάπτυξη του εντέρου. Το βούτυρο είναι πλούσιο και σε αυτό.

  • Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν τα EFA που ενισχύουν τον εγκέφαλο. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, που είναι κρίσιμης σημασίας για το μωρό σας. Η βιταμίνη D στα λιπαρά ψάρια συμπληρώνει ιδανικά άλλες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές για την εγκυμοσύνη που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως το μουρουνέλαιο. Οι βιταμίνες A και D συνεργάζονται αρμονικά.

  • Λάδι καρύδας

Το λάδι της καρύδας έχει εξαιρετικές ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρέχει επίσης ενέργεια και βοηθά τον οργανισμό να κάψει ανεπιθύμητα αποθέματα λίπους. Μολονότι δεν θέλετε να περιορίσετε τις υγιεινές θερμίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το λάδι της καρύδας είναι ένα πλούσιο λίπος που χορταίνει και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική ή να το προσθέσετε σε smoothies για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να προσθέσετε τροπικό άρωμα (τα παιδιά μου λατρεύουν τους μικροσκοπικούς «κρυστάλλους» καρύδας που δημιουργούνται όταν το προσθέσεις σε κρύα ποτά, αλλά ενδεχομένως αυτό να σας απωθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Το ελαιόλαδο, το φοινικέλαιο, τα αβοκάντο, τα πλήρη γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί είναι άλλες πηγές υγιεινών πηγών λίπους που μπορείτε να απολαύσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εστιάστε σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, αλατίστε το φαγητό σας σύμφωνα με τα γούστα σας και προσθέστε λίπη υψηλής ποιότητας για να χτίσετε τη βάση της υγιεινής σας διατροφής στην εγκυμοσύνη. Συμπληρώστε τα με λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες και κάποια φρούτα και σωστά προετοιμασμένα σιτηρά. Θα βάλετε το σωστό βάρος για εσάς και το παιδί σας και θα μεγαλώσετε ένα εύρωστο και υγιές μωρό. Η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή θα βοηθήσει επίσης τον οργανισμό σας να παράγει πλούσιο, θρεπτικό γάλα με το οποίο θα αναπτυχθεί το μωρό σας.

[Σημ. της μεταφράστριας: Όλοι οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε άρθρα στην αγγλική γλώσσα.]

Πηγή

Μετάφραση – επιμέλεια: Λίνα Παπαδοπούλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover Photo by Ryan Franco on Unsplash

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 0

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: