Επιστήμη

Τα 10 οφέλη της κέτο σε σχέση με άλλες διατροφές (μετάφραση)

[Μετάφραση] Τα 10 οφέλη της κέτο σε σχέση με άλλες διατροφές
Spread the love
5
(5)
  1. Φάτε όσο θέλετε (ξεχάστε τις θερμίδες)

Οι θερμίδες μπορεί να έχουν σημασία όταν κάποιος θέλει να χάσει “βάρος” αλλά αυτό δεν ισχύει όταν θέλει να χάσει αυστηρά λίπος. Αυτό συμβαίνει γιατί, ελλείψει υδατανθράκων, κρατάμε τα επίπεδα ινσουλίνης χαμηλά και εμποδίζουμε την αποθήκευση λίπους. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι προάγουμε την καύση λίπους, εφόσον η χαμηλή ινσουλίνη συνεπάγεται υψηλή γλυκαγόνη – η ορμόνη που αρπάζει το λίπος από τις αποθήκες και το χρησιμοποιεί ως καύσιμο.

Για παράδειγμα, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη από το Journal of Pediatrics το 2003 πήρε υπέρβαρα αγόρια στην εφηβεία και τα έβαλε να κάνουν μια διατροφή χαμηλή σε λίπος ή χαμηλή σε υδατάνθρακες για 12 εβδομάδες. Η ομάδα που έκανε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες όχι μόνο έχασε το διπλάσιο βάρος (8.6 kg έναντι 3.8 kg) αλλά κατανάλωνε κατά μέσο όρο 700 θερμίδες περισσότερες ημερησίως.

  1. Μειώστε την αίσθηση πείνας και τις λιγούρες

Λιγότερη ινσουλίνη σημαίνει επίσης και λιγότερη πείνα, γιατί οι πτώσεις στο σάκχαρο του αίματος (μετά από απότομη αύξηση της ινσουλίνης) δημιουργούν έναν διακαή πόθο να φάμε. Ένα άλλο πράγμα που κλιμακώνει αυτή την πείνα είναι η έλλειψη χορταστικής (από άποψη κορεσμού) ζωικής πρωτεΐνης και λίπους – που είναι συνηθισμένα σε μια κλασική δίαιτα θερμιδικού ελλείμματος. Δυστυχώς, όταν αυτό το έλλειμμα είναι χρόνιο, παρατηρούμε σημαντική μείωση της ορμόνης κορεσμού, της λεπτίνης. Έτσι, είμαστε λιγότερο ικανοποιημένοι από τα γεύματά μας και στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε πρόσβαση σε περισσότερες θερμίδες ο οργανισμός μας ανυψώνει τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνη – που είναι η ορμόνη της πείνας.

Μια έρευνα του 2011 από το New England Journal of Medicine παρατήρησε ότι ύστερα από μια περίοδο 10 εβδομάδων περιορισμού των θερμίδων, οι ορμόνες της πείνας και αποθήκευσης λίπους αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ η λεπτίνη (η ορμόνη που εμποδίζει την αποθήκευση λίπους) παρέμεινε χαμηλά για έναν ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ μετά τη περίοδο περιορισμού.

Παράλληλα, μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες εξαφανίζει τις λιγούρες. Κυρίως λόγω της απουσίας συστατικών που δρουν όπως η μορφίνη και βρίσκονται σε εθιστικά τρόφιμα (σιτάρι, ζάχαρη), αλλά ακόμα και επειδή, όταν γίνει η μετάβαση του να χρησιμοποιεί κανείς το λίπος ως καύσιμο, δεν υφίσταται η έννοια του επικίνδυνα χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

 

alex-iby-491428-unsplash.jpg

Photo by Alex Iby on Unsplash
  1. Διατηρήστε μυϊκή μάζα και μεταβολικό ρυθμό

Ένας από τους λόγους που μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες καίει κυρίως λίπος, είναι γιατί οι κετόνες που παράγονται από το λίπος (ως πηγή ενέργειας) διατηρούν τη μυϊκή μάζα. Επιπλέον, σε αντίθεση με ένα πλάνο χαμηλό σε λίπη ή τις παραδοσιακές δίαιτες, δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την θερμιδικά πυκνή ζωική πρωτεΐνη. Έτσι οι μύες είναι παραπάνω από “χορτάτοι” με απαραίτητα αμινοξέα ώστε να αναπτύσσονται.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2002 από το Journal Metabolism, πήρε ένα γκρουπ ανδρών κανονικού βάρους και ελάττωσε την κατανάλωση υδατανθράκων στο 8% των θερμίδων, ενώ τους συμβούλεψαν να τρώνε όσο ήθελαν πέρα από τον παραπάνω περιορισμό. Οι συμμετέχοντες όχι μόνο έχασαν 3 κιλά λίπους, αλλά η μυϊκή τους μάζα αυξήθηκε πάνω από 900 γραμμάρια.

Με την ίδια λογική, αυτή η μυϊκή μάζα (και ο επαρκής αριθμός θερμίδων) φροντίζουν να διατηρείται ο μεταβολικός μας ρυθμός. Σε αντίθεση με ένα χρόνιο θερμιδικό έλλειμμα όπου θυσιάζονται μύες και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς το σώμα παλεύει να επιβιώσει με λιγότερες θερμίδες.

  1. Βελτιώστε την επίδοση του εγκεφάλου

Οι συμβατικές συμβουλές σας λένε πως ο εγκέφαλος χρειάζεται 120γρ. γλυκόζης για να επιβιώσει, παρότι ο εγκέφαλος μπορεί να έχει πρόσβαση σε καύσιμα ανεξαρτήτως του τί αποφασίσατε να φάτε εκείνη την ημέρα. Και όπως μαρτυρούν τα εκατομμύρια ανθρώπων που κάνουν κετογενική διατροφή ή διακοπτόμενη νηστεία, ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα χωρίς υδατάνθρακες!

Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος προτιμά τις κετόνες (όπως το βήτα-υδροξυβουτυρικό) και λειτουργεί καλύτερα στους περισσότερους ανθρώπους γιατί αυτές παρέχουν καύσιμο ανεξαρτήτως ευαισθησίας στην γλυκόζη. Επίσης, αποτρέπουν από την ζημιά των ελεύθερων ριζών μειώνοντας το αμυλοειδές και αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά (γλουταθειόνη) ενώ τονώνουν την ανάπτυξη των μιτοχονδρίων. Άρα, όποιος βιώνει γνωστική εξασθένηση, ή επιθυμεί να προλάβει την γνωστική παρακμή, θα επωφεληθεί απίστευτα.

“Στη νόσο του Αλτσχάϊμερ (AD), φαίνεται να υπάρχει μια παθολογική μείωση της ικανότητας του εγκεφάλου να χρησιμοποιεί την γλυκόζη. Νευροβιολογικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι τα σώματα κετονών είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο” – Neurobiology of Aging, 2004.

brain-1845962_1920

Photo credit: https://pixabay.com/en/brain-electrical-knowledge-migraine-1845962/
  1. Χαμηλώστε τα επίπεδα φλεγμονής

Η χρόνια φλεγμονή είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις χρόνιες ασθένειες και ευτυχώς οι τροφές που προωθούν αυτή τη φλεγμονή (όπως το σιτάρι) εξαλείφονται σε ένα πρόγραμμα χαμηλών υδατανθράκων. Εννοώντας ότι το σώμα δεν θα επιτεθεί στο δικό του ιστό, δεν θα διαταράξει την κανονική λειτουργία, δεν θα αυξήσει την καρδιακή νόσο, το διαβήτη, την άνοια και τα αυτοάνοσα που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα.

“Εκτός της γλουτένης, πολλές από τις πρωτεΐνες γλιαδίνης στα σιτηρά είναι υπεύθυνα για την πρόκληση μίας προ-φλεγμονώδους ανοσολογικής αντίδρασης, είτε το άτομο έχει δυσανεξία είτε όχι” – Eat Meat And Stop Jogging, 2014 

Οι δίαιτες που δεν κάνουν καμία αναφορά για την ποιότητα τροφίμων, μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να μειώσετε ορισμένους βιολογικούς δείκτες, αλλά αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη αιτία της ασθένειας – τη φλεγμονή. Επίσης γνωστή ως “ένας ακόμη λόγος που μια θερμίδα δεν είναι απλά μια θερμίδα”.

  1. Βελτιώστε την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ευαισθησία σας στην ορμόνη ινσουλίνη πρόκειται να προσδιορίσει ως επί το πλείστον το αν αποθηκεύετε τη ζάχαρη ως λίπος ή μύες. Και ομοίως θα προσδιορίσει εάν το σάκχαρο στο αίμα σας  θα παραμένει αυξημένο (αντίσταση στην ινσουλίνη), ή θα μειώνεται γρήγορα καθώς τα κύτταρα σας καταβροχθίζουν αυτή την ενέργεια.

Ένα χαμηλό σε υδατάνθρακες πλάνο βελτιώνει αυτή την ευαισθησία γιατί η ινσουλίνη παραμένει αδρανής και τα κύτταρά σας αποκτούν θέσεις υποδοχής. Σε αντίθεση με μια στρατηγική όπου η ινσουλίνη είναι χρόνια ενεργή (δηλαδή στην περίπτωση της διατροφικής πυραμίδας των χαμηλών λιπαρών και των υψηλών υδατανθράκων), η ευαισθησία δεν βελτιώνεται και το βάρος που χάνεται είναι κυρίως μυϊκή μάζα.

Αλλά κυρίως, αυτές οι βελτιώσεις στην ευαισθησία χαμηλώνουν τον κίνδυνο να νοσήσετε διότι τα ευαίσθητα κύτταρα συνεπάγονται ένα χαμηλό ή σταθερό σάκχαρο στο αίμα – που ισοδυναμεί με λιγότερους δεσμούς με πρωτεΐνες (για να σχηματίσουν AGEs* και να συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας), με λιγότερη γλυκόζη στο ήπαρ (για το σχηματισμό τριγλυκεριδίων και σωματικού λίπους), και ένα καλό-ξεκούραστο, πλήρως λειτουργικό πάγκρεας.

Μια μελέτη από το 2005 στο Annals of Internal Medicine υπέβαλε ασθενείς με διαβήτη σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για 2 εβδομάδες η οποία τους βοήθησε να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 75%!

  1. Μειώστε σημαντικούς βιολογικούς δείκτες για καρδιακή νόσο, διαβήτη και Αλτσχάϊμερ

Όσο λιγότερη γλυκόζη τρώτε, τόσο περισσότερο το σώμα σας καίει λίπος ως καύσιμο. Και όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, το λιγότερο σωματικό λίπος ισοδυναμεί με λιγότερη νόσο. Είτε μιλάμε για καρδιακή νόσο, είτε διαβήτη, είτε Αλτσχάϊμερ και καρκίνο.

Κατόπιν αυτού, η μείωση νοσημάτων που αποδίδεται σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων επεκτείνεται και πολύ πέρα από αυτό. Διότι, όπως αναλύσαμε στα σημεία 5 και 6, η φλεγμονή εξαλείφεται (από διατροφική άποψη) και η ευαισθησία στην ινσουλίνη εκτοξεύεται στα ύψη.

Η μείωση στο σάκχαρο του αίματος, των AGEs, των τριγλυκεριδίων, και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης – όλα σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, διαβήτη και άνοια μπορεί να επιτευχθεί κόβοντας θερμίδες και χάνοντας βάρος, αλλά ποτέ στο βαθμό που παρατηρούμε με την μείωση υδατανθράκων. Ειδικά όταν κοιτάμε τι έχει διατηρηθεί (μύες, μεταβολικός ρυθμός, λεπτίνη) και τι μπορεί να βελτιωθεί ταυτόχρονα για όσους επιλέγουν τα κατάλληλα λίπη (υψηλή HDL, θετική μεταμόρφωση της LDL, εγκεφαλική λειτουργία).

  1. Υποστηρίξτε τις ορμόνες σας

Ένα μεγάλο πρόβλημα με τις συμβουλές για χαμηλά λιπαρά και χαμηλή χοληστερόλη τα τελευταία 50 χρόνια το οποίο συχνά ξεχνιέται, είναι τι συμβαίνει (και τι κάνουν οι συμβουλές αυτές) στις ανθρώπινες ορμόνες. Σίγουρα, η χοληστερόλη που τρώμε έχει ελάχιστη επιρροή στην χοληστερίνη του αίματος μας, αλλά το κορεσμένο λίπος που μας έχουν μάθει να αποφεύγουμε και οι στατίνες που μας υποχρεώνουν να σκεφτόμαστε, μειώνουν τον προάγγελο για τις στεροειδείς ορμόνες.

Τα μέσα επίπεδα τεστοστερόνης του σήμερα είναι 22% χαμηλότερα απ’ότι ήταν 20 χρόνια πριν!

Το πρόβλημα με τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων είναι παρόμοιο, καθώς εκεί το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα σεξουαλικών ορμονών, αλλά επίσης παρατηρούμε διαταραγμένη γονιμότητα. Καθότι ένα από τα πρώτα συστήματα που θυσιάζονται σε μια περίοδο ενεργειακού ελλείμματος, είναι το αναπαραγωγικό. Δυστυχώς, παρατηρούμε επίσης υπερέκκριση ορμονών στρες (όπως η κορτιζόλη), οι οποίες εμποδίζουν περαιτέρω την τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες δημιουργίας μυών που συχνά παρεμποδίζουν την λειτουργία του θυρεοειδή.

Σε ένα πρόγραμμα χαμηλών υδατανθράκων; Δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω. Καθώς η κατανάλωση κορεσμένου λίπους προερχόμενου από ζωικά τρόφιμα, τροφοδοτεί την παραγωγή και μεταφορά στεροειδών ορμονών χωρίς τις παραπάνω βλάβες που σχετίζονται με το ελάχιστο λίπος και τις ελάχιστες θερμίδες.

xavier-sotomayor-192007-unsplash

Photo by Xavier Sotomayor on Unsplash
  1. Πρόληψη ελλείψεων

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών είναι η ρίζα πολλών αγώνων απώλειας βάρους και ασθενειών και όπως έχουμε ήδη συζητήσει, ο καλύτερος τρόπος να τις προλάβουμε είναι να τρώμε αρκετά θερμιδικά πλούσια ζωικά τρόφιμα. Ειδικά τα εντόσθια!

Οι δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες και λίπη καθώς και οι δίαιτες που αποκλείουν το κρέας συνεπάγονται την φθορά της υγείας γιατί μειώνουν σημαντικά ή εξαλείφουν το μόνο τρόφιμο που είναι απαραίτητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις πιο συνήθεις διατροφικές ελλείψεις – Β12, σίδηρο, εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA – ομάδα Ω-3 λιπαρών οξέων), βιταμίνη Α – οι οποίες δεν παρατηρούνται όταν κάποιος μειώνει την πρόσληψη υδατανθράκων και καθιστά το κρέας αναγκαίο.

“Το χαμηλότερο όριο διατροφικών υδατανθράκων συμβατό με τη ζωή είναι προφανώς το μηδέν, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους”. ΙΟΜ (2002)

  1. Ασκηθείτε ή όχι

Τα οφέλη της άσκησης δεν μπορούν να αγνοηθούν, αλλά μπορούν να διογκωθούν. Και δυστυχώς, αυτό είναι χαρακτηριστικό των συμβουλών της πλειοψηφίας, η οποία λέει ότι το πάχος και η κακή υγεία είναι αποτελέσματα τεμπελιάς και έλλειψης πειθαρχίας – το να τρώμε πολύ ή να μην ασκούμαστε αρκετά.

Αλλά, εδώ είναι το ωραίο: Όταν τρως λιγότερα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ βασικά δε χρειάζεται να κινείσαι τόσο. Γιατί δεν υπάρχει γλυκογόνο να κάψεις ή γλυκόζη και χρησιμοποιείς λίπος ως πηγή ενέργειας, οπότε το καις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να πας στο γυμναστήριο.

demetrius-washington-670050-unsplash.jpg

Photo by Demetrius Washington on Unsplash

Μη με παρεξηγήσετε, είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σας πει να μην περπατήσετε ή να μην κάνετε βάρη. Παρόλα αυτά, αν η ζωή σας είναι πολύ καθιστική, και δεν προβλέπεται να αλλάξει, η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι η καλύτερή σας ευκαιρία να ακμάσετε και να επιβιώσετε.

* AGEs είναι τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, δηλαδή πρωτεΐνες ή λιπίδια που γίνονται γλυκοζυλιωμένη ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε σάκχαρα.

Πηγή
Μετάφραση – επιμέλεια: Καλλιρόη Κιουρή (ευχαριστούμε θερμά!)
(Στο αρχικό κείμενο υπάρχουν σύνδεσμοι με παραθέσεις)

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. 

Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το MBFKL δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το MBFKL δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover photo: https://pixabay.com/en/bacon-pan-cooking-kitchen-food-933054/

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 5

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη..

Αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: