Από που παίρνουμε τι!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ: 7 Ιουλίου 2018

Είναι η κλασσική ερώτηση που κάνει κάποιος μόλις πρωτοξεκινήσει να ψάχνει κετονικές συνταγές. Αποφάσισα λοιπόν να τα μαζέψω όλα σε μια δημοσίευση, ώστε να μπορώ να προσθέτω εύκολα κι ό,τι άλλο ανακαλύψουμε! Πριν όμως ξεκινήσω την καταγραφή, πρέπει να αναφέρω πως κάνενα εξειδικευμένο υλικό ΔΕΝ είναι απαραίτητο για να κάνει κάποιος κετονική διατροφή – μπορεί να την κάνει πολύ απλά, τρώγοντας μόνο τροφές από την πράσινη λίστα και να έχει υπέροχα αποτελέσματα (μη πω καλύτερα, μιας και συνήθως η απώλεια βάρους αγαπά την απλότητα!)

* Τα links από Amazon Γερμανίας και Αγγλίας είναι affiliate links, που σημαίνει πως αν τελικά αγοράσετε κάτι από ένα από αυτά, η σελίδα θα κερδίσει ένα μικρό ποσοστό προμήθειας από την πώληση, το όποιο όμως δεν επιβαρύνει καθόλου εσάς ή την τελική τιμή του προϊόντος. Δείτε περισσότερα εδώ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ | ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΙΤΟΛΗ | ΜΠΕΙΚΟΝ | ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑΟ | ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΛΑΡΔΙ | ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ MCT OILΜΑΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΣΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ D3 ΚΑΙ Κ2 | ΕΞΤΡΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑPSYLLIUM HUSK, FIBER MIX ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΣΑΝ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (ΠΑΝΙΡ) | ΑΛΕΥΡΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΛΕΥΡΑ | ΦΡΟΥΤΑ | ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ | SHIRATAKI NOODLESΑΡΩΜΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ – ΕΣΑΝΣ | ΣΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ | ΚΩΔΙΚΟΙ ΕΚΠΤΩΣΗΣ

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

Η πιο καλή είναι η δικιά σας. Θα βρείτε συνταγές και οδηγίες εδώ.

Αν πάλι βαριέστε να φτιάχνετε μαγιονέζα, πάρτε μια οποιαδήποτε από το σούπερμαρκετ, αρκεί να μην είναι light. Προτιμήστε αυτή με τους λιγότερους υδατάνθρακες – από όσο έχω δει, μέχρι στιγμής, αυτή είναι του Βασιλόπουλου, η δική του μάρκα.

ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΙΤΟΛΗ

Παίρνετε είτε την deligios stevia από τον Βασιλόπουλο ή την Isostevia από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα ή φαρμακείο. Γενικά παίρνετε όποια έχει στα συστατικά της μόνο στέβια και ερυθριτόλη. Επίσης πολύ καλή είναι η Stevia Parana – έχουμε και κωδικό έκπτωσης (δείτε στο τέλος του κειμένου).

Δεύτερη επιλογή είναι η καθαρή ερυθριτόλη (χωρίς στέβια δηλαδή), που είναι λιγότερο γλυκιά από τη ζάχαρη (~75%). Επιπλέον απ’ όσο ξέρω είναι ασφαλής για να την κάψετε, αν θέλετε να φτιάξετε κρέμ μπρουλέ, μιαμ μιαμ! Αν θέλετε να την αγοράσετε, μπορείτε να την βρείτε σε διάφορα sites, απλά ψάξτε στο google για ερυθριτόλη.

Αν θέλετε σε υγρή μορφή, έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια για αυτή της now (και είναι φυσική χωρίς πρόσθετα), που μπορείτε να την βρείτε εδώ. Πιο φθηνά στο γερμανικό Amazon, κάνοντας κλικ εδώ.

Το καλύτερο γλυκαντικό από όλα πάντως είναι η sukrin gold, που μοιάζει με καστανή ζάχαρη. Υπάρχει εδώ. Θα την βρείτε επίσης στο εξωτερικό, κλικ εδώ για να το αγοράσετε από το Amazon Γερμανίας.

ΜΠΕΙΚΟΝ

Πρώτη επιλογή η Μαρίνα Τζιαβάρα (τηλέφωνο 6986995075) που στέλνει σε όλη την Ελλάδα κι έχει γενικά εξαιρετικά κρέατα. Πληροφορίες εδώ.

Δεύτερη επιλογή που μπορείτε να βρείτε σε κάποια (λίγα) σούπερ μάρκετ για μπέικον χωρίς ζάχαρη, είναι αυτή του Αλλαντοποιείου Στρεμμένου, αλλά τσιμπάει αρκετά σε τιμή.

Μετά δυστυχώς πέφτουμε σε χάος και η μόνη επιλογή είναι τα συσκευασμένα μπέικον στα σούπερ μάρκετ που όμως έχουν και κάποια νιτρώδη και λίγη ζάχαρη, οπότε καλό είναι να μην τρώγονται συνέχεια. Από οικονομικής απόψεως, συμφέρουν πολύ του Lidl, μάρκα Αγροικία, όταν τα έχει σε προσφορά (βγαίνουν κάπου 5 ευρώ το κιλό). Κατά τα άλλα θα ήταν καλό να πάρετε όποιο έχει τους λιγότερους υδατάνθρακες, αλλά ούτως ή άλλως έχουν πάντα πολύ λίγους υδατάνθράκες, οπότε μπορείτε να επιλέξετε απλά και όποιο είναι οικονομικότερο/σας αρέσει πιο πολύ.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑΟ

Ο έρωτας των περισσότερων. Αναφορικά με το κακάο, κάνει οποιοδήποτε σας αρέσει, αρκεί να μην έχει ζάχαρη. Θεωρητικά το ποιοτικά καλύτερο είναι το valrhona που μπορείτε να το παραγγείλετε από εδώ αν θέλετε. Όσον αφορά τις σοκολάτες, οι καλύτερες είναι όσες έχουν περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη από 80-85% – τέτοιες υπάρχουν μόνο σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα συνήθως, ενώ εκεί μπορείτε να βρείτε και μπάρα με σοκολάτα που είναι 100% κακάο.

Καταρχάς υπάρχει σε valrhona (που δεν έχω δοκιμάσει όμως): κλικ για 85% κακάο, κλικ για 100% κακάο. Σε βιολογικά έχω βρει αυτή: Vivani 99% και Zotter Basic 100% Pure Couverture που είναι τέλεια για ψήσιμο. Για να αγοράσετε την τελευταία μέσω ίντερνετ, κάντε κλικ εδώ για τα 120 γρ (4,90 ευρώ στις 30.3.2017) ή εδώ για τα 1200 γρ (39.80 ευρώ στις 30.3.2017).

Επίσης αρκετά οικονομικά μπορείτε να αγοράσετε σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο από το Amazon Γερμανίας. Με 85% κακάο οι 4 έχουν 9.10€ (στις 9.7.2018), με 90% κακάο οι δυο έχουν 10.60 € (στις 9.7.2018), με 99% κακάο οι 9 έχουν περίπου 20 ευρώ (στις 9.7.2018 – συμφέρουν!).

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλές άλλες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, ενώ στα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε πολλές με στέβια, μαλτιτόλη κλπ. Προσέξτε μόνο να μην έχει ζάχαρη (η μαλτοδεξτρίνη πχ είναι μορφή ζάχαρης) και προτιμήστε όποια έχει τους λιγότερους υδατανθράκες. Προφανώς καταναλώστε όσο πιο μικρή ποσότητα μπορείτε γιατί πέρα από το ότι περιέχουν ίσως περίεργα συστατικά, είναι συνήθως αρκετά χαμηλές σε λίπος. Επιπλέον είναι πανάκριβες, εκτός από την μαύρη του Παυλίδης που έχει 70% κακάο, αλλά είναι πολύ οριακή αφού έχει και ζάχαρη, επιλέξτε την μόνο αν δεν έχετε άλλη δυνατότητα ή αν θέλετε να φτιάξετε κάποιο γλυκό για κόσμο που δεν κάνει κέτο. ΟΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΟΙΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ. Ή πάρτε μία με μεγάλο ποσοστό κακάο από τα βιολογικά ή φτιάξτε δικιά σας! Γενικά αν θέλετε να φάτε σοκολάτα και δεν την θέλετε για ψήσιμο (οπότε συνιστώ ή κακάο ή την 100% zotter που ανέφερα ακριβώς πιο πάνω) το καλύτερο είναι να φτιάξετε δικά σας σοκολατάκια! Είναι πολύ εύκολα και γρήγορα και θα ξέρετε τι ακριβώς τρώτε – για συνταγές κάντε κλικ εδώ.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΛΑΡΔΙ

Το οικονομικότερο που έχω βρει καλής ποιότητας είναι ένα ιρλανδικό που φέρνει το Lild και λέγεται Milbona. Κατά τα άλλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο βούτυρο σας αρέσει, αρκεί να είναι αληθινό ζωικό βούτυρο και όχι μαργαρίνη. Δεν είναι ανάγκη να είναι αγελαδινό, μπορεί να είναι κατσικίσιο, πρόβειο, γίδινο ή ακόμα και βουβαλίσιο, αν αυτό σας αρέσει. Επίσης επιτρέπεται το βούτυρο κλαριφιέ (ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσανεξίας στην λακτόζη) ή το τύπου κερκύρας.

Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν πολύ το kerrygold, που είναι επίσης ιρλανδικό, αλλά στην Ελλάδα δεν πολυπάρχει, κι αν το βρείτε, συνήθως είναι αρκετά τσιμπημένο, οπότε μη προβληματιστείτε και απλά επιλέξτε όποιο σας αρέσει και σας ταιριάζει οικονομικά, αρκεί να τηρούνται όσα αναφέρονται στην παραπάνω παραγράφο. Η δικιά μου αδυναμία είναι το βούτυρο adoro που υπάρχει στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και κατ’ εμέ έχει την πιο ωραία γεύση από όλα!

Τέλος λάρδι μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας – φτιάχνεται πανεύκολα, οδηγίες εδώ.

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ KAI MCT OIL

Περισσότερες πληροφορίες για το λάδι καρύδας και γιατί πρέπει να το καταναλώνετε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η πιο οικονομική λύση από Ελλάδα είναι στον Σκλαβενίτη.

MCT σημαίνει Medium Chain Triglycerides που σημαίνει τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας. Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (ΤΜΑ) περιέχουν 6 έως 12 άτομα άνθρακα, και είναι λίπη που βρίσκονται στη φύση, στο έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο. Η χρήση των τριγλυκεριδίων μεσαίας αλυσίδας, ενισχύει τη μείωση των υδατανθράκων και την αύξηση του λίπους που προέρχεται από μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια, βασισμένη στο γεγονός, ότι τα μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια είναι μία συμπυκνωμένη και εύκολα απορροφήσιμη πηγή ενέργειας. Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας είναι περισσότερο εύπεπτα από άλλους τύπους λιπών, καθώς απαιτούν χαμηλότερες ποσότητες ενζύμων και χολικών οξέων για την εντερική απορρόφηση. Ακόμη, το MCT Oil προάγει την εντερική υγεία με την απαλλαγή του σώματος από τους ενοχλητικούς μικροοργανισμούς που προκαλούν χρόνια φλεγμονή (Σημείωση: Τόσο εγώ, όσο και άλλοι που κάνουν κέτο καιρό, θεωρούν πως το λάδι καρύδας είναι καλύτερο. Αξίζει να το πάρετε, κυρίως αν πίνετε κρύα ροφήματα γιατί παραμένει υγρό σε όλες τις θερμοκρασίες και για να φτιάξετε μαγιονέζα. Δείτε συνταγή πιο πάνω).

 ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΣΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ D3 ΚΑΙ K2 ΚΑΙ ΩΜΕΓΑ 3

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και εδώ: Απαραίτητα (και μη) συμπληρώματα στην κετονική διατροφή.

Οποιαδήποτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι διουρητική. Αυτό σημαίνει πως με την αποβολή του νερού αποβάλλονται και οι ηλεκτρολύτες, τους οποίους πρέπει να αποκαταστήσετε. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι το νάτριο και το μαγνήσιο. Κάποιοι πολύ λίγοι ΙΣΩΣ χρειαστούν και κάλιο, αλλά ως στιγμής δεν ξέρω κανέναν να το έχει χρειαστεί γιατί υπάρχει σε σχετική αφθονία στο αβοκάντο και άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά σ’ αυτού του είδους την διατροφή. Οπότε οι πιθανότητες είναι πως ΔΕΝ το χρειάζεστε. Αν το χρειαστείτε, δυστυχώς τα συμπληρώματα που πουλάνε στα φαρμακεία είναι συνήθως πολύ χαμηλά σε περιεκτικότητα, οπότε δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο – το μόνο συμπλήρωμα με σημαντική δόση καλίου σε απορροφήσιμη μορφή το έχω βρει εδώ: Amazon Αγγλίας – λέγεται Vita World Potassium Citrate 600Mg και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα από Amazon Γερμανίας (1050mg). Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι να χρησιμοποιείτε το λεγόμενο «αλάτι για υπερτασικούς» που είναι βασικά κάλιο και το πουλάνε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. 1 κ.γ. την ημέρα στο φαγητό ή στο νερό σας, θα κάνει την δουλειά!

Επειδή, όπως ήδη ειπώθηκε, οποιαδήποτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι διουρητική, η πρόσληψη νατριου, καλίου και μαγνησίου ΔΕΝ είναι προαιρετική (είναι οι τρεις βασικοί ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν όλους τους υπόλοιπους). Για νάτριο θα χρειαστείτε θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων καλής ποιότητας (προτιμώ το Μεσολογγίου προσωπικά, υπάρχει σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα) και για μαγνήσιο κάψουλες μαγνησίου (στο φαρμακείο ή μέσω ίντερνετ). Οι πιο πολλοί παίρνουν κιτρικό μαγνήσιο (citrate) που έχει και καθαρτικές ιδιότητες, αλλά αν δεν έχετε θέμα με τις κενώσεις σας ή παθαίνετε εύκολα διάρροιες, μπορείτε να παίρνετε μορφή chelated ή malate (χηλικό).

Χρειαζεστε 10-12 γρ θαλασσινού αλατιού, 3 – 5 γρ αλατιού για υπερτασικούς και 400 mg μαγνησιο την ημέρα. Αυτες είναι οι μίνιμουμ δόσεις, ενδέχεται να χρειάζεστε περισσότερο – αν νιώθετε πολύ ατονία, ζαλάδες, κούραση ή παθαίνετε ελαφρες ταχυκαρδίες ή κράμπες, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ανεβάσετε τις δόσεις.

Η πιο οικονομική τιμή που έχω βρει για μαγνήσιο (αλλά πρέπει να μην επείγεστε, γιατί η παράδοση κάνει κάποιες ημέρες) είναι μέσω Amazon Γερμανίας: κλικ. Αν θέλετε από Ελλάδα, συστήνεται αυτή της NOW Foods. Αν έχετε τάση για διάρροια ή απλά θέλετε κάτι πιο βιοδιαθέσιμο από το κιτρικό μαγνήσιο, μπορείτε να δοκιμάσετε το χηλικό. Για σκεύασμα από Άμαζον Γερμανίας, κάντε κλικ εδώ (23  ευρώ για 120 ημέρες).

Τέλος, επειδή γενικά στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη σε βιταμίνη d, η οποία δεν είναι απλά βιταμίνη, αλλά ορμόνη πολύ κρίσιμη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, η οποία πρέπει να λαμβάνεται μαζί με k2 και μαγνήσιο για να απορροφάται σωστά, σας παραθέτω συνδέσμους από το γερμανικό Amazon για πολύ οικονομική αγορά: D3 κλικ, k2 κλικ. Οι περισσότεροι συνισταται να λαμβάνουν τουλάχιστον 10.000 IU D3 (δείτε εδώ γιατί – μόνο στα αγγλικά) και 200 mcg k2 (συν 400 mg μαγνήσιο). Αν διαλέξετε τα παραπάνω σκευάσματα, καλό είναι να τα παίρνετε μαζί με λιπαρό γεύμα για να απορροφούνται, γιατί τόσο η d3, όσο και η k2 είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες που σημαίνει πως χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν. Αν θέλετε να παίρνετε μαζί d3 και k2 σε ένα χάπι, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό εδώ (2 χάπια/ημέρα) ή αυτό εδώ (1 χάπι/ημέρα).

Αν δεν θέλετε να αγοράσετε από Γερμανία, μια αξιόπιστη λύση χωρίς πρόσθετα και σε εργοστάσια που δεν επεξεργάζονται σόγια ή γλουτένη, είναι τα σκευάσματα της NOW. Επίσης αν θέλετε γνωστή μάρκα από Γερμανία για d3, κλικ εδώ . Αν πάλι προτιμάτε την υγρή μορφή, δοκιμάστε αυτή (από Amazon Αγγλίας, θέλετε 5 σταγόνες/ημέρα) ή αυτή από Άμαζον Γερμανίας (θέλετε 10 σταγόνες ανά ημέρα).

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την σημασία της d και του συνδυασμού της με k2 και μαγνήσιο, δείτε εδώ.

Σχετικά με τα ωμέγα 3, αυτά είναι από το πιο γνωστά, αλλά υποτιμημένα συμπληρώματα που υπάρχουν στην αγορά. Εδώ και δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες που υποδεικνύουν τα οφέλη των EPA και DHA, των δύο κύριων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός σύγχρονου ανθρώπου. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι συνηφασμένα με την υγεία της καρδιάς αλλά η δράση τους δε περιορίζεται μόνο εκεί. Τα αποτελέσματα των ερευνών καταδεικνύουν ότι τα Ωμέγα 3 και ειδικότερα τα EPA μειώνουν τον πρωτεϊνικό καταβολισμό. Με άλλα λόγια τα EPA παίζουν 2 διαφορετικούς ρόλους στη μυϊκή ανάπτυξη. Από τη μία συνεισφέρουν καταλυτικά στη μυοσύνθεση και από την άλλη επιβραδύνουν ή αποτρέπουν τη μυόλυση με 2 διαφοερτικούς μηχανισμούς στο μυϊκό μεταβολισμό. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια ενισχύουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία με τη σειρά τους παίζουν καταλυτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον η λήψη Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έδειξε ότι βελτιώνεται η ευαισθησία της ινσουλίνης, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό Ωμέγα 3 λιπαρών στις κυτταρικές μεμβράνες διευκολύνει την είσοδο θρεπτικών συστατικών μέσα στο κύτταρο. Τέλος τα Ωμέγα 3 αυξάνουν την ροή των θρεπτικών συστατικών εντός του κυττάρου βελτιώνοντας όλες τις διαδικασίες και αυξάνοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό.

Αν θέλετε να αγοράσετε ωμέγα 3, δοκιμάστε αυτά  αν θέλετε κάτι οικονομικό – θέλετε 2000 mg ανά ημέρα μίνιμουμ, άρα το κουτί κρατάει 6 μήνες) ή αυτά αν θέλετε κάτι καλύτερο (κρατάει ένα μήνα το κουτί, υπολογίστε ανάλογα, αλλά θεωρούνται τα καλύτερα αυτή τη στιγμή). Επίσης αυτά είναι πολύ καλά και οικονομικά! Από ελληνικό φαρμακείο, καλά και σχετικά οικονομικά είναι τα Moller’s.

ΕΞΤΡΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ (αν κάποιος θέλει, τα μόνα ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητα στην κέτο ή την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι το έξτρα αλάτι και το μαγνήσιο):

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και εδώ: Απαραίτητα (και μη) συμπληρώματα στην κετονική διατροφή.

 • Προβιοτικά: τα καλύτερα είναι τα biokult που όμως τσιμπάνε σε τιμή (και παραδόξως είναι πιο φθηνά στην Ελλάδα!). Εναλλακτικά και πιο οικονομικά από Amazon Γερμανίας: κλικ (για 6 μήνες) και  από Amazon Αγγλιας: κλικ (για 4 μήνες, αλλά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα).Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι βελτιώνουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου και αποτρέπουν την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών.Η φροντίδα του εντέρου σας και τα φιλικά βακτήρια που κατοικούν εκεί, μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, τα προβιοτικά είναι “ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος στην υγεία του ξενιστή”. Τα προβιοτικά δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα πρεβιοτικά (προσοχή στο “ε”), τα οποία είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο.Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά προβιοτικά βακτήρια, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν οφέλη για την υγεία. Οι πιο κοινές ομάδες περιλαμβάνουν τις ποικιλίες Lactobacillus και Bifidobacterium. Έπειτα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σε κάθε ποικιλία και κάθε είδος έχει πολλά στελέχη. Τα προβιοτικά που συστήνονται εδώ περιέχουν όλα και τις δύο αυτές ποικιλίες. [Πηγές κειμένου: 1, 2]
 • Folate as 5MTHF: κλικ εδώ (για 4 μήνες προμήθεια), από Ελλάδα δεν συμφέρει. Το φυλλικό οξύ (λέγεται και φολικό οξύ, βιταμίνη Β9) απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Κατά συνέπεια, το φυλλικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και για να αποτρέψουν την αναιμία. Η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται επίσης με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα, που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Δεδομένου ότι το φυλλικό οξύ βοηθά να αποτραπούν βλάβες στο DNA, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνου του παχέος εντέρου. Το folate είναι ο δραστικός μεταβολίτης του φολικού οξέος, κι έτσι το φολικό οξύ απορροφάται πιο εύκολα. [Πηγή κειμένου]
 • Ψευδάργυρος: κλικ εδώ για Amazon Γερμανίας (συμφέρει αρκετά, αλλά να παίρνετε ένα κάθε 2 ή 3 μέρες, εκτός αν σας συστηθεί κάτι διαφορετικό από τον ιατρό σας). Ο ψευδάργυρος ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά και είναι ένα απαραίτητο μέταλλο το οποίο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε πολύ μικρές ποσότητες. Μάλιστα θεωρείται το μέταλλο με την υψηλότερη συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα αμέσως μετά τον σίδηρο. Ο ψευδάργυρος είναι δομικό συστατικό σε πολλά ένζυμα και έχει πολλές βασικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού συμβάλλει στην καλή λειτουργία συστημάτων όπως το ανοσοποιητικό και στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες. ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΙΔΗΡΟ, γιατί λειτουργούν ανταγωνιστικά. [Πηγή κειμένου]
 • Συνένζυμο Coq10: κλικ εδώ για Amazon Γερμανίας – δεν υπάρχει καλύτερη τιμή και περιεκτικότητα πουθενά!Το συνένζυμο Q10 αποθηκεύεται στα μιτοχόνδρια, κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας, υπό μορφή ενός μορίου που ονομάζεται ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη). Ιστοί με υψηλή απαίτηση ενέργειας όπως η καρδιά, το ήπαρ , οι σκελετικοί μύες, περιέχουν υψηλότερο αριθμό μιτοχονδρίων μέσα στα κύτταρα τους.Το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να συνθέσει ένα περιορισμένο ποσό του συνενζύμου Q10 στο ήπαρ, ωστόσο το υπόλοιπο πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή. Αρχικά ο Dr. Frederick Crane κατάφερε να απομονώσει το συνένζυμο Q10 από την καρδιά βοδινού το 1957 ενώ πολύ δύσκολα προσλαμβάνεται από διατροφικές πηγές σε ικανοποιητική ποσότητα. Τα επίπεδα του συνενζύμου Q10 μειώνονται με την ηλικία ενώ εξαντλούνται από την έντονη σωματική άσκηση ή τυχόν ασθένεια.Το συνένζυμο Q10 είναι ένα ουσιαστικός συν-παράγοντας των ενζύμων που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Επομένως το συνένζυμο Q10 έχει ζωτικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό του οργανισμού, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας σε ποσοστό 95%. Ο βιοχημικός μηχανισμός δράσης επιτελείται σε συνδυασμό με ένζυμα (εξού και το όνομά του ως συνένζυμο Q10) για να μετατρέψει τα σάκχαρα και το λίπος σε ενέργεια.Επίσης το συνένζυμο Q10 είναι επίσης σημαντικό ως λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό μέσα στο σώμα, προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών που έχουν ενοχοποιηθεί στην παθογένεση πολλών ασθενειών και δρα κατά τρόπο συμπληρωματικό προς τη βιταμίνη Ε.Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το CoQ10 επιδρά θετικά σε πολλά όργανα και λειτουργίες του σώματος, αλλά επίσης, επηρεάζει σε θετικό βαθμό και την πορεία ορισμένων ασθενειών. Συγκεκριμένα, το συνένζυμο Q10 φαίνεται να βοηθάει άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η ικανότητα της καρδιάς να τροφοδοτεί με αίμα το σώμα εξαρτάται κατά πολύ από αυτό το συνένζυμο. Επιπλέον, το CoQ10 αναστέλλει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και των υπόλοιπων λιποπρωτεϊνών, προλαμβάνοντας τη δημιουργία θρομβώσεων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τις αρρυθμίες, και ενισχύει την πρόληψη των καρδιακών ασθενειών και εμφραγμάτων. Όσον αφορά τα διαβητικά άτομα, η καθημερινή δόση των 60 mg CoQ10 αποδεικνύεται ότι μειώνει τις υψηλές τιμές του σακχάρου στο αίμα τους.Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθά στη χρήση του αποθηκευμένου λίπους ως καύσιμο, βοηθώντας έτσι στη μείωση της παχυσαρκίας. Επιπρόσθετα, το CoQ10 συμβάλλει στην εξάλειψη της κόπωσης, αποτελώντας ιδανικό συμπλήρωμα για άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για αθλητές και για εκείνους που διανύουν περίοδο με περισσότερο τρέξιμο.Ακόμα, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται η παρουσία του καρκίνου να σχετίζεται με μειωμένο ποσοστό του συνενζύμου στο αίμα. Ακριβώς λοιπόν επειδή το CoQ10 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί παράλληλα να προλαμβάνει τον καρκίνο.Οι έρευνες συνεχίζονται και μας δείχνουν τις εντυπωσιακές ιδιότητες του συνενζύμου και στην πρόληψη του γήρατος. Πιο ειδικά, το CoQ10 εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και προλαμβάνοντας τη βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα. Σε πείραμα σε ποντίκια, στα οποία είχε χορηγηθεί το συνένζυμο, έδειξε πως είχαν περισσότερη ενέργεια στη γεροντική τους ηλικία και απέκτησαν εμφάνιση πιο νεανική σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έπαιρναν το συνένζυμο.Τέλος, το CoQ10 έχει θετική επίδραση σε ασθένειες όπως το άσθμα, τις δερματικές παθήσεις, τη περιοδοντική νόσο, τον καταρράκτη, την κίρρωση του ήπατος, την ελκώδη κολίτιδα, το έλκος του στομάχου και την ινομυαλγία. Επιπλέον, χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, η κινητικότητα του σπέρματος, η νόσος Parkinson, η νόσος Huntington, η νόσος Alzheimer, η νόσος Meniere, οι εμβοές των αυτιών, η μυική και η μυοτονική δυστροφία μπορούν να εμφανίσουν κάποια βελτίωση χάρις το συνένζυμο αυτό.Όσον αφορά τη δοσολογία, συνιστάται η πρόσληψη 400 mg CoQ10 ημερησίως, ποσότητα πολύ υψηλή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ώστε να προσληφθεί μόνο από τις τροφές. Το συνένζυμο αυτό δεν προκαλεί τοξικότητα ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες. Σε πολύ μόνο σπάνιες περιπτώσεις έχει προκαλέσει ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές. [Πηγές κειμένου: 1, 2]
 • Βιταμίνες Β complex: κλικ εδώ για Amazon Γερμανίας. Αν έχετε παρατηρήσει τριχόπτωση, είναι σωτήριες μαζί με βιοτίνη: κλικ για αγορά από Amazon Γερμανίας. Οι βιταμίνες Β είναι 8 υδατοδιάλυτες βιταμίνες (σύμπλεγμα –Β) : η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5), η πυριδοξίνη (Β6), το φυλλικό οξύ, η βιοτίνη, η κοβαλαμίνη (Β12). Λειτουργούν συνεργιστικά, συλλογικά και είναι σκόπιμο να επιλέγουμε ένα διατροφικό συμπλήρωμα όπου υπάρχουν όλες.Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεινών συνεπώς είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού. Επίσης, είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος, του πεπτικού συστήματος, για την σύνθεση διάφορων ορμονών και για την καλή κατάσταση των ερυθρών αιμοσφαιριών.
  Ανεπάρκεια των βιταμινών του συμπλέγματος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, δερματίτιδα, κατάθλιψη.Η περίσσεια συνήθως δεν προκαλεί παρενέργειες διότι οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιάλυτες και αποβάλονται με τα ούρα. [Πηγή κειμένου]
 • Βιταμίνη C: Από εδώ (Γερμανία) ή από εδώ (Αγγλία). Προφανώς και η βιταμίνη C δεν χρειάζεται συστάσεις, χρειάζεστε 2 με 4 mg ημερησίως (άρα 2 με 4 χαπάκια).

PSYLLIUM HUSK, FIBER MIX ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΣΑΝ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (ΠΑΝΙΡ)

Αν θέλετε να τρώτε ψωμί στην κέτο, η καλύτερη σας επιλογή είναι μία από τις συνταγές ψωμιού του μπλογκ, ειδικά τα keto buns. Αυτό ενώ έχει γενικά απλά υλικά, απαιτεί ένα περίεργο είδος φυτικής ίνας που ονομάζεται psyllim husk. Υπάρχει γενικά σε όλα τα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα πλέον, πιθανά να το βρείτε σε λίγο καλύτερη τιμή στο ίντερνετ, αλλά το πιο φθηνό που έχω βρεί είναι από Aγγλία (κλικ) ή ακόμα πιο οικονομικά από Γερμανία (κλικ), όμως κάνει αρκετούτσικο χρόνο για να έρθει!

Καλύτερη επιλογή για πιο ψωμένια υφή είναι το fiber mix, αλλά είναι αρκετά πιο ακριβό, ειδικά αν το αγοράσετε από Ελλάδα. Το fiber mix χρησιμοποιείται και στην συνταγή για την μπεσαμέλ που έχουμε, η οποία είναι ίδια με την κανονική! To πουλάνε στο ίντερνετ σε διάφορα e-shops, με μια απλή αναζήτηση θα βρείτε διάφορες επιλογές.

Υπάρχει και ένα άλλο προϊόν, παρόμοιας φιλοσοφίας (αποτελείται δηλαδή από φυτικές ίνες) που κάνει για πανάρισμα και λέγεται πανίρ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κέικ, αντί για αλεύρι. Θα το βρείτε εδώ.

ΑΛΕΥΡΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΛΕΥΡΑ

Το αλεύρι αμυγδάλου μαζί με το αλεύρι καρύδας είναι τα πιο συνηθισμένα αλεύρια που χρησιμοποιούνται στην κέτο διατροφή. Το αλεύρι καρύδας είναι σε γενικές γραμμές φθηνό, γεγονός που δεν ισχύει για το αλεύρι αμυγδάλου. Τα βρίσκετε και τα δύο σε μαγαζιά με βιολογικά, αλλά όπως ήδη ανέφερα το αλεύρι αμυγδάλου θα είναι σεβαστά πιο ακριβό. Το πιο απλό και εύκολο (και οικονομικό) είναι να χτυπήσετε την ποσότητα από αμύγδαλα που θέλετε σε ένα μούλτι (ή ακόμα καλύτερα σε μύλο για καφέ) μέχρι να γίνουν πούδρα – με προσοχή γιατί αν τα παραχτυπήσετε θα γίνουν βούτυρο! Αν πάλι βαριέστε, ή θα το χρυσοπληρώσετε από κάποιο μαγαζί με βιολογικά ή καμιά φορά το βρίσκετε και στο m&s food.

ΦΡΟΥΤΑ

Στην κέτο επιτρέπονται μόνο τα μούρα και οι φράουλες. Αν κάνετε απλά διατροφή χαμηλών υδατανθράκων έχετε μια λίγο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων – δείτε την πορτοκαλί λίστα για περισσότερες πληροφορίες. Μούρα σπάνια υπάρχουν φρέσκα, κι όταν τα βρείτε θα είναι πανάκριβα. Οπότε η καλύτερη σας επιλογή είναι τα κατεψυγμένα και τα πιο οικονομικά κατεψυγμένα θα τα βρείτε είτε στο Lidl, αλλά υπάρχουν και σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Ο Βασιλόπουλος και ο Μπαλάσκας έχουν συνήθως κρεμ φρες σε ένα κεσεδάκι που είναι κόκκινο – λευκό – η φωτογραφία του είναι ακριβώς αποπάνω! Μας έχουν πει επίσης πως κρεμ φρες υπάρχει και σε βουλγάρικα και ρώσικα παντοπωλεία – αν έχετε κάποιο κοντά σας, αξίζει να κάνετε μια δοκιμή, θα είναι και πιο οικονομική σίγουρα η τιμή.

Το άλλο θέμα είναι η κρέμα γάλακτος. Δυστυχώς στην Ελλάδα όλες έχουν καραγεννάνη, που θεωρείται καρκινογόνα, εκτός από πολύ συγκεκριμένες μάρκες όπως αυτή του Στάμου.

Αν τελικά δεν μπορέσετε να βρείτε άκρη, πάρτε μια οποιαδήποτε ΖΩΙΚΗ (όχι φυτική) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά ή φτιάξτε δικιά σας – συνταγή εδώ.

SHIRATAKI NOODLES

Είναι η πιο γρήγορη αντικατάσταση για «μακαρόνια» που μπορείτε να βρείτε. Βγαίνει σε διάφορες μορφές (ρύζι/σπαγγέτι/νουντλς κλπ). Η αγαπημένη μου μάρκα είναι η Better Than και την βρίσκω σε φαρμακεία και βιολογικά. Πολύ καλή μάρκα είναι επίσης η Magic Diet Pasta.

ΑΡΩΜΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ – ΕΣΑΝΣ

Καταρχάς ρίξτε μια ματιά στα μπαχαράδικα/ξηροκαρπάδικα της γειτονιάς σας – τα περισσότερα έχουν τέτοια είδη σε μεγάλη ποικιλία. Γενικά εκτός από βανίλια, καλό είναι να αποφεύγετε τα υπόλοιπα γιατί τα περισσότερα είναι σκέτη χημεία. Το καλύτερο εκχύλισμα βανίλιας χωρίς ζάχαρη θα το βρείτε στο m&s food.

ΣΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ

Η πιο καθαρή και οικονομική που έχουμε βρει είναι BioTech Usa Iso Whey Zero, που μάλιστα σε γεύση Cookies and Cream είναι απλώς συνταρακτική (έχουμε επίσης δοκιμάσει σε γεύση βανίλια και σοκολάτα και ήταν καλή). Συμφέρει η δίκιλη συσκευασία, ειδικά όταν έχει δωρεάν έξτρα προϊόν.

H πιο αγνή σκόνη πρωτεΐνης χωρίς κανένα πρόσθετο ή γλυκαντικό υπάρχει εδώ και αυτή προτείνουμε ως ιδανική, αν οπωσδήποτε θέλετε να καταναλώνετε σκόνη (δεν συνίσταται). Απλώς επειδή είναι αιγοπρόβεια, έχει μια ελαφριά μυρωδιά.

ΚΩΔΙΚΟΙ ΕΚΠΤΩΣΗΣ

 1. Στο ρουμανικο nosugar (κετονικα προιοντα εδω: http://www.nosugarshop.ro/dieta-ketogenica) εχουμε κωδικο εκπτωσης, τον ketogreece5.
 2. Αν πείτε το όνομα της ομάδας και μαζί και το δικό μου, θα έχετε έκπτωση 5% σε όλα τα προϊόντα της Stevia Parana που μπορείτε να δείτε εδώ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ, μας κάνει το υγρό, η στέβια που έχει ερυθριτόλη και η σκέτη στέβια σε φακελάκι! Οι μαρμελάδες έχουν χυμό φρούτου μέσα, ΔΕΝ μας κάνουν).
 3. Πακέτο για αυτόυς που ξεκινάνε τώρα και είναι στην οικονομικότερη τιμή για Ελλάδα: https://www.marthaspharmacy.gr/1815-basic-kalathi-proionton-keto-diet?catid=1280 – Περιλαμβάνει 1 Mix de fibres μίγμα φυτικών ινών για αρτοπαρασκευάσματα, χωρίς υδατάνθρακες, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη με αλεύρι κόντζακ 250γρ, 1 Ερυθριτόλη γλυκαντικό των 500γρ, 1 Αλάτι ψιλό Μεσολογγίου 1 κιλό, 1 Λάδι καρύδας 1L για μαγειρική και μία συσκευασία Now magnesium citrate 200mg 100 tab – αν χρησιμοποιήσετε τον κωδικό KETODIET111 θα πληρώσετε 33 ευρώ αντί για 35,20 ευρώ!
 4.  Πακέτο για πιο «προχωρημένους»: https://www.marthaspharmacy.gr/1816-advanced-kalathi-proionton-keto-diet?catid=1280, αν χρησιμοποιήσετε τον κωδικό KETODIET222 θα πάρετε 10% έκπτωση και θα έχετε τελική τιμή 25 ευρώ, αντί για 27,80 ευρώ! Περιλαμβάνει 1 Mix de fibres, 1 ερυθριτόλη των 500γρ, 1 Κανέλα Κεϋλάνης 50γρ, 1 Λάδι καρύδας 1L για μαγειρική, 1 Αλεύρι Καρύδας 250γρ, 2 Βιοαγρός Magic Diet Pasta σπαγγέτι και ρύζι 275γρ.
 5.  Sukrin Gold.:10% έκπτωση στο e-shop http://www.lifetree.gr και τα προϊόντα sukrin με τον κωδικο sukringroup.
 6. 5% έκπτωση με τον κωδικό keto@ από το https://www.mybiohouse.gr/, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ!

Αν ενδιαφέρεστε για προσωποποιημένο διατροφολόγιο χαμηλών υδατανθράκων ή κετονικό, μπορείτε να επικοινώνησετε μαζί μου κάνοντας κλικ εδώ.

* Τα links από Amazon Γερμανίας και Αγγλίας είναι affiliate links, που σημαίνει πως αν τελικά αγοράσετε κάτι από ένα από αυτά, η σελίδα θα κερδίσει ένα μικρό ποσοστό προμήθειας από την πώληση, το όποιο όμως δεν επιβαρύνει καθόλου εσάς ή την τελική τιμή του προϊόντος. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

 

Advertisements

13 comments

 1. Καλημέρα! οι πληροφορίες (κυρίως για τα προτεινόμενα προϊόντα) ισχύουν και για μωρά που πρόκειται να ακολουθήσουν τη διατροφή?

  Μου αρέσει!

   • Μπορείτε άνετα να του δίνετε κρέας, ψάρι, λαχανικά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους και καλά λίπη (βουτυρο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, βούτυρο κακάο) και λίγα μούρα ως γλυκό ή για γλυκαντικό στα κέικ αντί για ερυθριτόλη (την οποια θεωρώ ασφαλή, απλά δίνω εναλλακτικές). Κάνετε πολύ καλά πάντως, του δίνετε τις καλύτερες βάσεις για υγεία και μακροζωία!

    Μου αρέσει!

 2. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πληροφορίες! Η έκπτωση για το ρουμάνικο site ισχύει ακόμα; Το link για τις οδηγίες αγοράς δεν ανοίγει πάντως.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s