Λίστες Τροφών

Από που παίρνουμε τι!

Δεν ξέρετε που να βρείτε όλα αυτά τα περίεργα υλικά που βλέπετε σε κάποιες από τις συνταγές μας; Μη ψάχνετε άλλο, εδώ έχουμε καταγράψει τις φθηνότερες και πιο συμφέρουσες επιλογές!
Spread the love
4.8
(19)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ: 17 Ιανουαρίου 2020

Είναι η κλασσική ερώτηση που κάνει κάποιος μόλις πρωτοξεκινήσει να ψάχνει κετογονικές συνταγές. Αποφάσισα λοιπόν να τα μαζέψω όλα σε μια δημοσίευση, ώστε να μπορώ να προσθέτω εύκολα κι ό,τι άλλο ανακαλύψουμε! Πριν όμως ξεκινήσω την καταγραφή, πρέπει να αναφέρω πως κάνενα εξειδικευμένο υλικό ΔΕΝ είναι απαραίτητο για να κάνει κάποιος κετονική διατροφή – μπορεί να την κάνει πολύ απλά, τρώγοντας μόνο τροφές από την πράσινη λίστα και να έχει υπέροχα αποτελέσματα (μη πω καλύτερα, μιας και συνήθως η απώλεια βάρους αγαπά την απλότητα!)

* Τα links από Amazon Γερμανίας και Αγγλίας είναι affiliate links, που σημαίνει πως αν τελικά αγοράσετε κάτι από ένα από αυτά, η σελίδα θα κερδίσει ένα μικρό ποσοστό προμήθειας από την πώληση, το όποιο όμως δεν επιβαρύνει καθόλου εσάς ή την τελική τιμή του προϊόντος. Δείτε περισσότερα εδώ. Το ίδιο ισχύει και για τα links από Iherb.com

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ | ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΙΤΟΛΗ ΚΑΙ “ΣΙΡΟΠΙ” | ΜΠΕΙΚΟΝ | ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΚΑΟ ΣΚΟΝΗ, ΙΝΕΣ ΚΑΚΑΟ KAI ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ | ΒΟΥΤΥΡΟ, GHEE ΚΑΙ ΛΑΡΔΙ | ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ MCT OILΝΑΤΡΙΟ, ΚΑΛΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΣΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ D3 ΚΑΙ Κ2 | ΕΞΤΡΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑPSYLLIUM HUSK, FIBER MIX ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΣΑΝ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (ΠΑΝΙΡ) | ΙΝΕΣ  (ΑΛΕΥΡΙ) ΜΠΑΜΠΟΥΑΛΕΥΡΙ, ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ, ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΡΥΔΑΣ | ΑΛΕΥΡΙ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ | ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ KAI TAXINI | ΦΡΟΥΤΑ | ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ | SHIRATAKI NOODLES ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥΑΡΩΜΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ – ΕΣΑΝΣ | ΔΙΑΦΟΡΑΣΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ | ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ | “ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ” ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ BIODIET

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

Η πιο καλή είναι η δικιά σας. Θα βρείτε συνταγές και οδηγίες εδώ (έχει με ωμά και βρασμένα αυγά, αν δεν θέλετε τα ωμά). Μια καλή λύση αν δεν θέλετε να βάλετε ελαιόλαδο, είναι το λάδι αβοκάντο (έχει πιο ελαφριά γεύση από το ελαιόλαδο, οπότε κάνει για μαγιονέζα, αλλά είναι πιο ακριβό). Μπορείτε να αγοράσετε από εδώ από την Biodiet. Επίσης μπορείτε να βάλετε λαρδί ή λάδι καρύδας ή mct oil, αλλά στο λαρδί μπορεί επίσης να μυρίζει λίγο περίεργα, το λάδι καρύδας παγώνει στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την φάτε σε 2 – 3 ημέρες και να μην την βάλετε καθόλου ψυγείο στο διάστημα αυτό γιατί θα γίνει στόκος και το mct oil είναι αρκετά ακριβό κι αυτό, όπως το λάδι αβοκάντο.

Αν πάλι βαριέστε να φτιάχνετε μαγιονέζα, πάρτε μια οποιαδήποτε από το σούπερμαρκετ, αρκεί να μην είναι light. Γενικά μη τρώτε κάθε μέρα, δεν έχουν ως βάση καλά λάδια, συνήθως σογιέλαιο ή κραμβέλαιο. Η εικονιζόμενη είναι του My Market και την “συστήνω” γιατί έχει ηλιέλαιο για βάση – δεν είναι το καλύτερο, αλλά δεν είναι και το χειρότερο. Εννοείται πως θα πρέπει να την καταναλώνετε σπάνια!

ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΙΤΟΛΗ ΚΑΙ “ΣΙΡΟΠΙ”

Αν θέλετε να πάρετε κάτι από σούπερ μάρκετ, παίρνετε την deligios stevia. Μας κάνει επίσης η Isostevia από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα ή φαρμακείο. Γενικά παίρνετε όποια έχει στα συστατικά της μόνο στέβια και ερυθριτόλη.

Αν θέλετε κάτι ανάλογο από την Biodiet (συμφέρει αν πάρετε και άλλα ειδικά προϊόντα από εκεί), μπορείτε εδώ να βρειτε μιξ στέβιας και ερυθριτόλης και εδώ σκέτη ερυθριτόλη (είναι η πιο ασφαλής για παιδιά και γενικά).

Σε άχνη μπορείτε να πάρετε και της Sukrin από εδώ από την Biodiet ή σε στικς από εδώ. Άχνη θα βρείτε και στο Amazon Γερμανίας (κλικ εδώ), αν είστε εντός Ευρώπης.

Κυκλοφορεί επίσης στέβια με ερυθριτόλη από την Linodiet, θα την βρείτε εδώ από την Biodiet.

Δεύτερη επιλογή είναι η καθαρή ερυθριτόλη (χωρίς στέβια δηλαδή), που είναι λιγότερο γλυκιά από τη ζάχαρη (~75%). Επιπλέον απ’ όσο ξέρω είναι ασφαλής για να την κάψετε, αν θέλετε να φτιάξετε κρέμ μπρουλέ, μιαμ μιαμ! Αν θέλετε να την αγοράσετε, μπορείτε από εδώ από την Biodiet. Υπάρχει και της Sukrin αν την προτιμάτε σαν μάρκα, πάλι από την Biodiet. Αν ζείτε Ευρώπη, θα την βρείτε και στο Amazon Γερμανίας – κλικ εδώ.

Αν θέλετε σε υγρή μορφή, έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια για αυτή της now (και είναι φυσική χωρίς πρόσθετα), που μπορείτε να την βρείτε εδώ. Πιο φθηνά στο γερμανικό Amazon, κάνοντας κλικ εδώ. Επίσης έχει μια καταπληκτική η Biodiet με μόνο φυσικά συστατικά, που μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. Μας κάνει και αυτή από το Iherb (και συμφέρει πολύ, αλλά καλό είναι να πάρετε και άλλα πράγματα μαζί, αλλιώς δεν αξίζουν τα μεταφορικά), ενώ από σούπερ μάρκετ μας κάνει της Canderel αν την βρείτε (δείτε φώτο επάνω στις φωτογραφίες) – η τελευταία δεν ξέρω τι λέει από γεύση, δεν την έχω δοκιμάσει, απλά έχει οκ συστατικά.

Ένα από τα καλύτερα γλυκαντικά είναι η sukrin gold, που μοιάζει με καστανή ζάχαρη. Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ από την Biodiet.com.gr σε συσκευασία 250  γρ και 500 γρ. Αν ζείτε στην Ευρώπη, θα την βρείτε και στο Amazon Γερμανίας – κλικ εδώ.

Αν πάλι θέλετε monk fruit, μπορείτε να πάρετε από εδώ από την Biodiet. Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για αυτό!

Σας λείπει το σιρόπι στην κέτο; Αυτό είναι η καλύτερη σας επιλογή! ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΜΑΚΡΟΣ, αλλά πχ λίγο πάνω σε κέτο ψωμί με βούτυρο είναι υπέροχο! Το άλλο που μοιάζει με μέλι, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ, ακόμα και αν φαγωθεί μαζί με λίπος, οποτέ ΔΕΝ επιτρέπεται! Αν ζείτε Ευρώπη, θα το βρείτε και στο Amazon Γερμανίας – κλικ εδώ.

[Αν θέλετε να μάθετε πιο πολλά για την ισομαλτόζη που περιέχει το σιρόπι, κάντε κλικ εδώ]

ΜΠΕΙΚΟΝ

Πρώτη επιλογή η Μαρίνα Τζιαβάρα (τηλέφωνο 6986995075) που στέλνει σε όλη την Ελλάδα κι έχει γενικά εξαιρετικά κρέατα. Πληροφορίες εδώ.

Δεύτερη επιλογή που μπορείτε να βρείτε σε κάποια (λίγα) σούπερ μάρκετ για μπέικον χωρίς ζάχαρη, είναι αυτή του Αλλαντοποιείου Στρεμμένου, αλλά τσιμπάει αρκετά σε τιμή.

Μετά δυστυχώς πέφτουμε σε χάος και η μόνη επιλογή είναι τα συσκευασμένα μπέικον στα σούπερ μάρκετ που όμως έχουν και κάποια νιτρώδη και λίγη ζάχαρη, οπότε καλό είναι να μην τρώγονται συνέχεια. Από οικονομικής απόψεως, συμφέρουν πολύ του Lidl, μάρκα Αγροικία, όταν τα έχει σε προσφορά (βγαίνουν κάπου 5 ευρώ το κιλό). Κατά τα άλλα θα ήταν καλό να πάρετε όποιο έχει τους λιγότερους υδατάνθρακες, αλλά ούτως ή άλλως έχουν πάντα πολύ λίγους υδατάνθράκες, οπότε μπορείτε να επιλέξετε απλά και όποιο είναι οικονομικότερο/σας αρέσει πιο πολύ.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΚΑΟ ΣΚΟΝΗ, ΙΝΕΣ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ

Ο έρωτας των περισσότερων. Αναφορικά με το κακάο, κάνει οποιοδήποτε σας αρέσει, αρκεί να μην έχει ζάχαρη. Η μόνη έτοιμη που μας κάνει απόλυτα είναι αυτή εδώ της Sukrin, από την Biodiet.

Όσον αφορά τις σοκολάτες, οι καλύτερες είναι όσες έχουν περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη από 80-85% – τέτοιες υπάρχουν μόνο σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα συνήθως, ενώ εκεί μπορείτε να βρείτε και μπάρα με σοκολάτα που είναι 100% κακάο. Το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται για να φτιάξετε δική σας σοκολάτα ή μπορείτε να το βάλετε στον καφέ αντί για λάδι καρύδας/βούτυρο, θα δώσει μια ελαφριά γεύση σοκολάτας που λογικά θα σας ξετρελάνει. Μπορείτε να βρείτε βούτυρο κακάο εδώ από την Biodiet.

Οι ίνες κακάο χρησιμοποιούνται για παρασκευές σε κέικ ή ως πηκτικό. Θα βρείτε εδώ ίνες κακάο από την Biodiet.

Μπορείτε να αγοράσετε σοκολάτα μαύρη με 99% κακάο ή με 92% κακάο και με 89% κακάο και τζίντζερ/κουρκουμά

Επίσης αρκετά οικονομικά μπορείτε να αγοράσετε σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο από το Amazon Γερμανίας. Με 85% κακάο οι 4 έχουν 9.15€ (στις 20.11.2019), με 90% κακάο οι δυο έχουν 6,90€ (στις 20.11.2019), με 99% κακάο οι 9 έχουν περίπου 20 ευρώ (στις 20.11.2019 – συμφέρουν!).

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλές άλλες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, ενώ στα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε πολλές με στέβια, μαλτιτόλη κλπ. Προσέξτε μόνο να μην έχει ζάχαρη (η μαλτοδεξτρίνη πχ είναι μορφή ζάχαρης) και προτιμήστε όποια έχει τους λιγότερους υδατανθράκες. Προφανώς καταναλώστε όσο πιο μικρή ποσότητα μπορείτε γιατί πέρα από το ότι περιέχουν ίσως περίεργα συστατικά, είναι συνήθως αρκετά χαμηλές σε λίπος. Επιπλέον είναι πανάκριβες, εκτός από την μαύρη του Παυλίδης που έχει 70% κακάο, αλλά είναι πολύ οριακή αφού έχει και ζάχαρη, επιλέξτε την μόνο αν δεν έχετε άλλη δυνατότητα ή αν θέλετε να φτιάξετε κάποιο γλυκό για κόσμο που δεν κάνει κέτο. ΟΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΟΙΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ. Ή πάρτε μία με μεγάλο ποσοστό κακάο από τα βιολογικά ή φτιάξτε δικιά σας! Γενικά αν θέλετε να φάτε σοκολάτα και δεν την θέλετε για ψήσιμο (οπότε συνιστώ ή κακάο ή την 100% zotter που ανέφερα ακριβώς πιο πάνω) το καλύτερο είναι να φτιάξετε δικά σας σοκολατάκια! Είναι πολύ εύκολα και γρήγορα και θα ξέρετε τι ακριβώς τρώτε – για συνταγές κάντε κλικ εδώ.

Κακάο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μάρκα δεν έχει ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε βιολογικό από εδώ από την BiodietΤο πιο ωραίο γευστικά και το πιο θρεπτικό είναι το Criollo, που θα βρείτε επίσης στην Biodiet κάνοντας κλικ εδώ – ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ, ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥ ΕΘΙΣΜΟΣ!

ΒΟΥΤΥΡΟ, GHEE ΚΑΙ ΛΑΡΔΙ

dennree_bouturo_ghee_240gr-600x600

Το οικονομικότερο που έχω βρει καλής ποιότητας είναι ένα ιρλανδικό που φέρνει το Lild και λέγεται Milbona. Κατά τα άλλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο βούτυρο σας αρέσει, αρκεί να είναι αληθινό ζωικό βούτυρο και όχι μαργαρίνη. Δεν είναι ανάγκη να είναι αγελαδινό, μπορεί να είναι κατσικίσιο, πρόβειο, γίδινο ή ακόμα και βουβαλίσιο, αν αυτό σας αρέσει. Επίσης επιτρέπεται το βούτυρο κλαριφιέ (ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσανεξίας στην λακτόζη) ή το τύπου κερκύρας.

Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν πολύ το kerrygold, που είναι επίσης ιρλανδικό, αλλά στην Ελλάδα δεν πολυπάρχει, κι αν το βρείτε, συνήθως είναι αρκετά τσιμπημένο, οπότε μη προβληματιστείτε και απλά επιλέξτε όποιο σας αρέσει και σας ταιριάζει οικονομικά, αρκεί να τηρούνται όσα αναφέρονται στην παραπάνω παραγράφο. Η δικιά μου αδυναμία είναι το βούτυρο adoro που υπάρχει στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και κατ’ εμέ έχει την πιο ωραία γεύση από όλα!

Ghee θα βρείτε εδώ από την Biodiet. Είναι στην ουσία το βούτυρο κλαριφιέ και έχει απίστευτα νόστιμη γεύση! Είναι ένα βούτυρο ανάλατο με ελαφρύ κίτρινο χρώμα που παρασκευάζεται από πολύ αργό βρασμό αγελαδινού βουτύρου. Με αυτό τον τρόπο του αφαιρείται το νερό και όλα τα σάκχαρα και οι πρωτεΐνες του γάλακτος. Χρησιμοποιείται και για μαγείρεμα, αφού είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι ιδανικό για τηγάνισμα (γιατί δεν καίγεται εύκολα). Αν είστε Ευρώπη, μπορείτε να βρείτε και στο Amazon Γερμανίας, κάνοντας κλικ εδώ. Αν πάλι θέλετε να το φτιάξετε, θα βρείτε συνταγή με φωτογραφίες σε κάθε βήμα, κάνοντας κλικ εδώ.

Τέλος λάρδι μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας – φτιάχνεται πανεύκολα, οδηγίες εδώ.

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ KAI MCT OIL

Περισσότερες πληροφορίες για το λάδι καρύδας και γιατί πρέπει να το καταναλώνετε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η πιο οικονομική λύση από super market είναι στον Σκλαβενίτη και το My Market και είναι άοσμο και άγευστο (βλέπε δεύτερη φώτο από πάνω για συσκευασία).

Από ίντερνετ έχετε δύο επιλογές, μπορείτε να αγοράσετε είτε βιολογικό ανεπεξέργαστο που θα έχει μυρωδιά και γεύση και μπορείτε να το αγοράσετε εδώ από την Biodiet (κάνει τέλεια για γλυκά!), είτε να πάρετε επεξεργασμένο που θα είναι άγευστο και άοσμο (κάνει τέλεια για μαγείρεμα) που εδώ σε συσκευασία των δυόμισι λίτρων (προφανώς η συσκευασία των δυόμισι λίτρων συμφέρει περισσότερο). Η συσκευασία των 2μισι λίτρων υπάρχει και στο Amazon Γερμανίας (κλικ), για όσους ζουν Γερμανία ή Ευρώπη γενικά.

MCT σημαίνει Medium Chain Triglycerides που σημαίνει τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας. Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (ΤΜΑ) περιέχουν 6 έως 12 άτομα άνθρακα, και είναι λίπη που βρίσκονται στη φύση, στο έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο. Η χρήση των τριγλυκεριδίων μεσαίας αλυσίδας, ενισχύει τη μείωση των υδατανθράκων και την αύξηση του λίπους που προέρχεται από μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια, βασισμένη στο γεγονός, ότι τα μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια είναι μία συμπυκνωμένη και εύκολα απορροφήσιμη πηγή ενέργειας. Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας είναι περισσότερο εύπεπτα από άλλους τύπους λιπών, καθώς απαιτούν χαμηλότερες ποσότητες ενζύμων και χολικών οξέων για την εντερική απορρόφηση. Ακόμη, το MCT Oil προάγει την εντερική υγεία με την απαλλαγή του σώματος από τους ενοχλητικούς μικροοργανισμούς που προκαλούν χρόνια φλεγμονή (Σημείωση: Τόσο εγώ, όσο και άλλοι που κάνουν κέτο καιρό, θεωρούν πως το λάδι καρύδας είναι καλύτερο. Αξίζει να το πάρετε, κυρίως αν πίνετε κρύα ροφήματα γιατί παραμένει υγρό σε όλες τις θερμοκρασίες και για να φτιάξετε μαγιονέζα. Δείτε συνταγή πιο πάνω).

Μπορείτε να πάρετε αυτό από την Biodiet εδω (που είναι και πολύ οικονομικό). Επίσης υπάρχει σε σκόνη εδώ (βολεύει για τον καφέ και μεταφέρεται εύκολα!)

Από Amazon Γερμανιας, αξίζει να πάρετε αυτό.

 ΝΑΤΡΙΟ, ΚΑΛΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΣΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ D3 ΚΑΙ K2 ΚΑΙ ΩΜΕΓΑ 3

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και εδώ: Απαραίτητα (και μη) συμπληρώματα στην κετονική διατροφή.

Οποιαδήποτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι διουρητική. Αυτό σημαίνει πως με την αποβολή του νερού αποβάλλονται και οι ηλεκτρολύτες, τους οποίους πρέπει να αποκαταστήσετε. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι το νάτριο και το μαγνήσιο. Κάποιοι πολύ λίγοι ΙΣΩΣ χρειαστούν και κάλιο, αλλά ως στιγμής δεν ξέρω κανέναν να το έχει χρειαστεί γιατί υπάρχει σε σχετική αφθονία στο αβοκάντο και άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά σ’ αυτού του είδους την διατροφή. Οπότε οι πιθανότητες είναι πως ΔΕΝ το χρειάζεστε. Αν το χρειαστείτε, δυστυχώς τα συμπληρώματα που πουλάνε στα φαρμακεία είναι συνήθως πολύ χαμηλά σε περιεκτικότητα, οπότε δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο – το μόνο συμπλήρωμα με σημαντική δόση καλίου σε απορροφήσιμη μορφή το έχω βρει εδώ: Amazon Αγγλίας – λέγεται Vita World Potassium Citrate 600Mg και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα από Amazon Γερμανίας (1050mg). Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι να χρησιμοποιείτε το λεγόμενο “αλάτι για υπερτασικούς” που είναι βασικά κάλιο και μπορείτε να το βρείτε εδώ από την Biodiet, 1 κ.γ. την ημέρα στο φαγητό ή στο νερό σας, θα κάνει την δουλειά! Ή πάτε σε κάποιο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα και αγοράζετε όποια μάρκα έχει. Αν είστε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μπορείτε να το βρείτε και εδώ από το Amazon Γερμανίας.

Επειδή, όπως ήδη ειπώθηκε, οποιαδήποτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι διουρητική, η πρόσληψη νατριου, καλίου και μαγνησίου ΔΕΝ είναι προαιρετική (είναι οι τρεις βασικοί ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν όλους τους υπόλοιπους). Για νάτριο θα χρειαστείτε θαλασσινό αλάτι καλής ποιότητας (προτάσεις σκευασμάτων εδώ, εδώ και εδώ από την Biodiet, αλλά θα βρείτε αλάτι καλής ποιότητας και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα) και για μαγνήσιο κάψουλες μαγνησίου (στο φαρμακείο ή μέσω ίντερνετ). Οι πιο πολλοί παίρνουν κιτρικό μαγνήσιο (citrate) που έχει και καθαρτικές ιδιότητες, αλλά αν δεν έχετε θέμα με τις κενώσεις σας ή παθαίνετε εύκολα διάρροιες, μπορείτε να παίρνετε μορφή chelated ή malate (χηλικό).

Χρειαζεστε 5 – 8 γρ θαλασσινού αλατιού, 3 – 5 γρ αλατιού για υπερτασικούς και 400 mg μαγνησιο την ημέρα. Αυτες είναι οι μίνιμουμ δόσεις, ενδέχεται να χρειάζεστε περισσότερο – αν νιώθετε πολύ ατονία, ζαλάδες, κούραση ή παθαίνετε ελαφρες ταχυκαρδίες ή κράμπες, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ανεβάσετε τις δόσεις.

Η πιο οικονομική τιμή που έχω βρει για μαγνήσιο (αλλά πρέπει να μην επείγεστε, γιατί η παράδοση κάνει κάποιες ημέρες) είναι μέσω Amazon Γερμανίας: κλικ. Αν θέλετε από Ελλάδα, συστήνεται αυτή της NOW Foods. Αν έχετε τάση για διάρροια ή απλά θέλετε κάτι πιο βιοδιαθέσιμο από το κιτρικό μαγνήσιο, μπορείτε να δοκιμάσετε το χηλικό. Για σκεύασμα από Άμαζον Γερμανίας, κάντε κλικ εδώ (23  ευρώ για 120 ημέρες).

Από τις καλύτερες μάρκες μαγνησίου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα είναι αυτή εδώ από το IHerb! (απλά μη ξεχάσετε πως έχει όριο παραγγελίας τα 130 ευρώ).

Τέλος, επειδή γενικά στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη σε βιταμίνη d, η οποία δεν είναι απλά βιταμίνη, αλλά ορμόνη πολύ κρίσιμη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, η οποία πρέπει να λαμβάνεται μαζί με k2 και μαγνήσιο για να απορροφάται σωστά, σας παραθέτω συνδέσμους από το γερμανικό Amazon για πολύ οικονομική αγορά: D3 κλικ, k2 κλικ. Οι περισσότεροι συνισταται να λαμβάνουν τουλάχιστον 10.000 IU D3 (δείτε εδώ γιατί – μόνο στα αγγλικά) και 200 mcg k2 (συν 400 mg μαγνήσιο). Αν διαλέξετε τα παραπάνω σκευάσματα, καλό είναι να τα παίρνετε μαζί με λιπαρό γεύμα για να απορροφούνται, γιατί τόσο η d3, όσο και η k2 είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες που σημαίνει πως χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν. Αν θέλετε να παίρνετε μαζί d3 και k2 σε ένα χάπι, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό εδώ (2 χάπια/ημέρα) ή αυτό εδώ (1 χάπι/ημέρα).

Αν δεν θέλετε να αγοράσετε από Γερμανία, μια αξιόπιστη λύση χωρίς πρόσθετα και σε εργοστάσια που δεν επεξεργάζονται σόγια ή γλουτένη, είναι τα σκευάσματα της NOW. Επίσης αν θέλετε γνωστή μάρκα από Γερμανία για d3, κλικ εδώ . Αν πάλι προτιμάτε την υγρή μορφή, δοκιμάστε αυτή (από Amazon Αγγλίας, θέλετε 5 σταγόνες/ημέρα) ή αυτή από Άμαζον Γερμανίας (θέλετε 10 σταγόνες ανά ημέρα). Από  IHerb μπορείτε να πάρετε αυτό που ειναι υγρό και έχει καλές αναλογίες (θέλετε 5 με 10 σταγόνες/ημέρα).

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την σημασία της d και του συνδυασμού της με k2 και μαγνήσιο, δείτε εδώ.

Σχετικά με τα ωμέγα 3, αυτά είναι από το πιο γνωστά, αλλά υποτιμημένα συμπληρώματα που υπάρχουν στην αγορά. Εδώ και δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες που υποδεικνύουν τα οφέλη των EPA και DHA, των δύο κύριων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός σύγχρονου ανθρώπου. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι συνηφασμένα με την υγεία της καρδιάς αλλά η δράση τους δε περιορίζεται μόνο εκεί. Τα αποτελέσματα των ερευνών καταδεικνύουν ότι τα Ωμέγα 3 και ειδικότερα τα EPA μειώνουν τον πρωτεϊνικό καταβολισμό. Με άλλα λόγια τα EPA παίζουν 2 διαφορετικούς ρόλους στη μυϊκή ανάπτυξη. Από τη μία συνεισφέρουν καταλυτικά στη μυοσύνθεση και από την άλλη επιβραδύνουν ή αποτρέπουν τη μυόλυση με 2 διαφοερτικούς μηχανισμούς στο μυϊκό μεταβολισμό. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια ενισχύουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία με τη σειρά τους παίζουν καταλυτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον η λήψη Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έδειξε ότι βελτιώνεται η ευαισθησία της ινσουλίνης, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό Ωμέγα 3 λιπαρών στις κυτταρικές μεμβράνες διευκολύνει την είσοδο θρεπτικών συστατικών μέσα στο κύτταρο. Τέλος τα Ωμέγα 3 αυξάνουν την ροή των θρεπτικών συστατικών εντός του κυττάρου βελτιώνοντας όλες τις διαδικασίες και αυξάνοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό.

Αν θέλετε να αγοράσετε ωμέγα 3, δοκιμάστε αυτά  αν θέλετε κάτι οικονομικό – θέλετε 2000 mg ανά ημέρα μίνιμουμ, άρα το κουτί κρατάει 6 μήνες) ή αυτά αν θέλετε κάτι καλύτερο (κρατάει ένα μήνα το κουτί, υπολογίστε ανάλογα, αλλά θεωρούνται τα καλύτερα αυτή τη στιγμή). Επίσης αυτά είναι πολύ καλά και οικονομικά! Από ελληνικό φαρμακείο, καλά και σχετικά οικονομικά είναι τα Moller’s. Από Iherb, συστήνω αυτά ή αυτά.

ΕΞΤΡΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ (αν κάποιος θέλει, τα μόνα ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητα στην κέτο ή την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι το έξτρα αλάτι και το μαγνήσιο):

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΤΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ!!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και εδώ: Απαραίτητα (και μη) συμπληρώματα στην κετογονική διατροφή.

 • Προβιοτικά: τα καλύτερα είναι τα biokult που όμως τσιμπάνε σε τιμή (και παραδόξως είναι πιο φθηνά στην Ελλάδα!). Εναλλακτικά και πιο οικονομικά από Amazon Γερμανίας: κλικ (για 6 μήνες) και  από Amazon Αγγλιας: κλικ (για 4 μήνες, αλλά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα). Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι βελτιώνουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου και αποτρέπουν την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών.Η φροντίδα του εντέρου σας και τα φιλικά βακτήρια που κατοικούν εκεί, μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, τα προβιοτικά είναι “ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος στην υγεία του ξενιστή”. Τα προβιοτικά δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα πρεβιοτικά (προσοχή στο “ε”), τα οποία είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο.Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά προβιοτικά βακτήρια, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν οφέλη για την υγεία. Οι πιο κοινές ομάδες περιλαμβάνουν τις ποικιλίες Lactobacillus και Bifidobacterium. Έπειτα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σε κάθε ποικιλία και κάθε είδος έχει πολλά στελέχη. Τα προβιοτικά που συστήνονται εδώ περιέχουν όλα και τις δύο αυτές ποικιλίες. [Πηγές κειμένου: 1, 2]
 • Folate as 5MTHF: κλικ εδώ (για 4 μήνες προμήθεια), από Ελλάδα δεν συμφέρει. Για υπερδόση, μπορείτε να το αγοράσετε από το IHerb, αλλά μόνο αν σας το συστήσει ιατρός. Το φυλλικό οξύ (λέγεται και φολικό οξύ, βιταμίνη Β9) απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Κατά συνέπεια, το φυλλικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και για να αποτρέψουν την αναιμία. Η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται επίσης με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα, που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Δεδομένου ότι το φυλλικό οξύ βοηθά να αποτραπούν βλάβες στο DNA, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνου του παχέος εντέρου. Το folate είναι ο δραστικός μεταβολίτης του φολικού οξέος, κι έτσι το φολικό οξύ απορροφάται πιο εύκολα. [Πηγή κειμένου]
 • Ψευδάργυρος: κλικ εδώ για Amazon Γερμανίας (συμφέρει αρκετά, αλλά να παίρνετε ένα κάθε 2 ή 3 μέρες, εκτός αν σας συστηθεί κάτι διαφορετικό από τον ιατρό σας). Ο ψευδάργυρος ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά και είναι ένα απαραίτητο μέταλλο το οποίο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε πολύ μικρές ποσότητες. Μάλιστα θεωρείται το μέταλλο με την υψηλότερη συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα αμέσως μετά τον σίδηρο. Ο ψευδάργυρος είναι δομικό συστατικό σε πολλά ένζυμα και έχει πολλές βασικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού συμβάλλει στην καλή λειτουργία συστημάτων όπως το ανοσοποιητικό και στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες. ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΙΔΗΡΟ, γιατί λειτουργούν ανταγωνιστικά. [Πηγή κειμένου]
 • Συνένζυμο Coq10: κλικ εδώ για Amazon Γερμανίας – δεν υπάρχει καλύτερη τιμή και περιεκτικότητα πουθενά!Το συνένζυμο Q10 αποθηκεύεται στα μιτοχόνδρια, κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας, υπό μορφή ενός μορίου που ονομάζεται ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη). Ιστοί με υψηλή απαίτηση ενέργειας όπως η καρδιά, το ήπαρ , οι σκελετικοί μύες, περιέχουν υψηλότερο αριθμό μιτοχονδρίων μέσα στα κύτταρα τους.Το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να συνθέσει ένα περιορισμένο ποσό του συνενζύμου Q10 στο ήπαρ, ωστόσο το υπόλοιπο πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή. Αρχικά ο Dr. Frederick Crane κατάφερε να απομονώσει το συνένζυμο Q10 από την καρδιά βοδινού το 1957 ενώ πολύ δύσκολα προσλαμβάνεται από διατροφικές πηγές σε ικανοποιητική ποσότητα. Τα επίπεδα του συνενζύμου Q10 μειώνονται με την ηλικία ενώ εξαντλούνται από την έντονη σωματική άσκηση ή τυχόν ασθένεια.Το συνένζυμο Q10 είναι ένα ουσιαστικός συν-παράγοντας των ενζύμων που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Επομένως το συνένζυμο Q10 έχει ζωτικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό του οργανισμού, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας σε ποσοστό 95%. Ο βιοχημικός μηχανισμός δράσης επιτελείται σε συνδυασμό με ένζυμα (εξού και το όνομά του ως συνένζυμο Q10) για να μετατρέψει τα σάκχαρα και το λίπος σε ενέργεια.Επίσης το συνένζυμο Q10 είναι επίσης σημαντικό ως λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό μέσα στο σώμα, προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών που έχουν ενοχοποιηθεί στην παθογένεση πολλών ασθενειών και δρα κατά τρόπο συμπληρωματικό προς τη βιταμίνη Ε.Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το CoQ10 επιδρά θετικά σε πολλά όργανα και λειτουργίες του σώματος, αλλά επίσης, επηρεάζει σε θετικό βαθμό και την πορεία ορισμένων ασθενειών. Συγκεκριμένα, το συνένζυμο Q10 φαίνεται να βοηθάει άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η ικανότητα της καρδιάς να τροφοδοτεί με αίμα το σώμα εξαρτάται κατά πολύ από αυτό το συνένζυμο. Επιπλέον, το CoQ10 αναστέλλει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και των υπόλοιπων λιποπρωτεϊνών, προλαμβάνοντας τη δημιουργία θρομβώσεων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τις αρρυθμίες, και ενισχύει την πρόληψη των καρδιακών ασθενειών και εμφραγμάτων. Όσον αφορά τα διαβητικά άτομα, η καθημερινή δόση των 60 mg CoQ10 αποδεικνύεται ότι μειώνει τις υψηλές τιμές του σακχάρου στο αίμα τους.Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθά στη χρήση του αποθηκευμένου λίπους ως καύσιμο, βοηθώντας έτσι στη μείωση της παχυσαρκίας. Επιπρόσθετα, το CoQ10 συμβάλλει στην εξάλειψη της κόπωσης, αποτελώντας ιδανικό συμπλήρωμα για άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για αθλητές και για εκείνους που διανύουν περίοδο με περισσότερο τρέξιμο.Ακόμα, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται η παρουσία του καρκίνου να σχετίζεται με μειωμένο ποσοστό του συνενζύμου στο αίμα. Ακριβώς λοιπόν επειδή το CoQ10 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί παράλληλα να προλαμβάνει τον καρκίνο.Οι έρευνες συνεχίζονται και μας δείχνουν τις εντυπωσιακές ιδιότητες του συνενζύμου και στην πρόληψη του γήρατος. Πιο ειδικά, το CoQ10 εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και προλαμβάνοντας τη βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα. Σε πείραμα σε ποντίκια, στα οποία είχε χορηγηθεί το συνένζυμο, έδειξε πως είχαν περισσότερη ενέργεια στη γεροντική τους ηλικία και απέκτησαν εμφάνιση πιο νεανική σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έπαιρναν το συνένζυμο.Τέλος, το CoQ10 έχει θετική επίδραση σε ασθένειες όπως το άσθμα, τις δερματικές παθήσεις, τη περιοδοντική νόσο, τον καταρράκτη, την κίρρωση του ήπατος, την ελκώδη κολίτιδα, το έλκος του στομάχου και την ινομυαλγία. Επιπλέον, χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, η κινητικότητα του σπέρματος, η νόσος Parkinson, η νόσος Huntington, η νόσος Alzheimer, η νόσος Meniere, οι εμβοές των αυτιών, η μυική και η μυοτονική δυστροφία μπορούν να εμφανίσουν κάποια βελτίωση χάρις το συνένζυμο αυτό.Όσον αφορά τη δοσολογία, συνιστάται η πρόσληψη 400 mg CoQ10 ημερησίως, ποσότητα πολύ υψηλή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ώστε να προσληφθεί μόνο από τις τροφές. Το συνένζυμο αυτό δεν προκαλεί τοξικότητα ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες. Σε πολύ μόνο σπάνιες περιπτώσεις έχει προκαλέσει ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές. [Πηγές κειμένου: 1, 2]
 • Βιταμίνες Β complex: κλικ εδώ για Amazon Γερμανίας. Αν έχετε παρατηρήσει τριχόπτωση, είναι σωτήριες μαζί με βιοτίνη: κλικ για αγορά από Amazon Γερμανίας. Οι βιταμίνες Β είναι 8 υδατοδιάλυτες βιταμίνες (σύμπλεγμα –Β) : η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5), η πυριδοξίνη (Β6), το φυλλικό οξύ, η βιοτίνη, η κοβαλαμίνη (Β12). Λειτουργούν συνεργιστικά, συλλογικά και είναι σκόπιμο να επιλέγουμε ένα διατροφικό συμπλήρωμα όπου υπάρχουν όλες. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεινών συνεπώς είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού. Επίσης, είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος, του πεπτικού συστήματος, για την σύνθεση διάφορων ορμονών και για την καλή κατάσταση των ερυθρών αιμοσφαιριών.
  Ανεπάρκεια των βιταμινών του συμπλέγματος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, δερματίτιδα, κατάθλιψη.Η περίσσεια συνήθως δεν προκαλεί παρενέργειες διότι οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιάλυτες και αποβάλονται με τα ούρα. [Πηγή κειμένου]
 • Βιταμίνη C: Από εδώ (Γερμανία) ή από εδώ (Αγγλία). Προφανώς και η βιταμίνη C δεν χρειάζεται συστάσεις, χρειάζεστε 2 με 4 mg ημερησίως (άρα 2 με 4 χαπάκια).

PSYLLIUM HUSK, FIBER MIX 1 ΚΑΙ 2 ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΣΑΝ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (ΠΑΝΙΡ)

Αν θέλετε να τρώτε ψωμί στην κέτο, η καλύτερη σας επιλογή είναι μία από τις συνταγές ψωμιού του μπλογκ. Τα περισσότερα γίνονται με απλά υλικά, αλλά κάποιες συνταγές απαιτούν είτε ένα είδος φυτικής ίνας που ονομάζεται psyllim husk είτε ένα αλεύρι φυτικών ινών που λέγεται mix 1. Ψύλλιουμ θα βρείτε σε όλα τα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και εδώ από την Biodiet. Επίσης η Biodiet έχει χύμα, πολύ οικονομικό ψύλλιο, που μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Το fiber mix 1 ή απλά mix 1 χρησιμοποιείται σε διάφορες αρτοπαρασκευές καθώς επίσης και στην συνταγή για την μπεσαμέλ που έχουμε, η οποία είναι ίδια με την κανονική! Μπορείτε να το βρείτε εδώ από την Biodiet.

To mix 2 μοιάζει με σιμιγδάλι και χρησιμοποιείται και αυτό τόσο σε αρτοπαρασκευές, όσο και σε κρεμώδεις παρασκευές. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet.

Υπάρχει και ένα άλλο προϊόν, παρόμοιας φιλοσοφίας (αποτελείται δηλαδή από φυτικές ίνες) που κάνει για πανάρισμα και λέγεται πανίρ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κέικ, αντί για αλεύρι. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet.

ΑΛΕΥΡΙ (ΙΝΕΣ) ΜΠΑΜΠΟΥ

1513-aleyri-bamboo-200g-biodiet-0-2-0-1-2-600x600

Είναι ένα είδος φυτικής ίνας χωρίς καθόλου υδατανθράκες που δουλεύεται πολύ καλά σε αρτοπαρασκευές, αντί για το κλασσικό αλεύρι. Θα το βρείτε στην Biodiet, κάνοντας κλικ εδώ. Για όσους είναι εξωτερικό, υπάρχει και στο Amazon Γερμανίας.

ΑΛΕΥΡΙ, ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ, ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΡΥΔΑΣ

Το αλεύρι αμυγδάλου μαζί με το αλεύρι καρύδας είναι τα πιο συνηθισμένα αλεύρια που χρησιμοποιούνται στην κέτο διατροφή. Το αλεύρι καρύδας είναι σε γενικές γραμμές φθηνό, γεγονός που δεν ισχύει για το αλεύρι αμυγδάλου.

Για το αλεύρι αμυγδάλου το πιο απλό και εύκολο (και οικονομικό) είναι να χτυπήσετε την ποσότητα από αμύγδαλα που θέλετε σε ένα μούλτι (ή ακόμα καλύτερα σε μύλο για καφέ) μέχρι να γίνουν πούδρα – με προσοχή γιατί αν τα παραχτυπήσετε θα γίνουν βούτυρο! Αν πάλι βαριέστε, μπορείτε να το αγοράσετε εδώ ή εδώ σε πιο οικονομική τιμή από την Biodiet.

Κρέμα καρύδας (χρησιμοποιείται αντί για κρέμα γάλακτος) μπορείτε να βρείτε εδώ από την Biodiet  και βούτυρο καρύδας εδώ.

Αλεύρι καρύδας μπορείτε να αγοράσετε απλό από εδώ από την Biodiet, και αν θέλετε μάρκας Sukrin, κάνετε κλικ εδώ. Αυτό της Sukrin είναι σχετικά άπαχο, οπότε έχει άλλη υφή από το κανονικό, οπότε αν μια συνταγή λέει αλεύρι καρύδας Sukrin, να ξέρετε θα θέλει άλλη ποσότητα από το κανονικό και τούμπαλιν, αν δεν βάλετε αυτό που λέει.

Αντί για γάλα, μπορείτε να καταναλώσετε γάλα αμυγδάλου, αγοράζοντάς το από εδώ από την Biodiet. Η καλύτερη ποιοτικά μάρκα από γάλα αμυγδάλου είναι της Isola Bio και θα τo βρείτε εδώ από την Biodiet. Βούτυρο αμυγδάλου θα βρείτε εδώ, αλλά καλύτερα να μη το αγοράσετε γιατί είναι σούπερ εθιστικό, χαχαχα!

ΑΛΕΥΡΙ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ

Παρότι λιναρόσπορο και σουσάμι μπορείτε να αγοράσετε και ολόκληρο (δείτε αμέσως πιο κάτω) και να τα αλέσετε, υπάρχει μια μεγάλη ευκολία στο να αγοράσετε έτοιμο αλεύρι λιναρόσπορου. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet και είναι χαμηλών λιπαρών, οπότε αν αλέσετε εσείς λιναρόσπορο δεν θα είναι το ίδιο. Αυτό ισχύει και για το σουσάμι – έτοιμο αλεύρι σουσαμιού θα βρείτε εδώ. από την Biodiet Αν ζείτε εξωτερικό και σας βολεύει το Amazon Γερμανίας ή θέλετε κάτι πιο οικονομικό, μπορείτε να πάρετε αυτό.

Επίσης έτοιμο αλεύρι από σουσάμι, θα βρείτε εδώ από την Biodiet.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ KAI TAXINI

Γενικά επιτρέπονται όλοι οι ξηροί καρποί στην διατροφή χαμηλών υδατανθράκων εκτός από τα φιστίκια Αιγίνης που τσιμπάνε σε υδατάνθρακες και τα αράπικα φιστίκια που είναι όσπρια. Τα ιδανικά μας είναι τα μακαντάμια και τα πεκάν γιατί έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος. Θα τα βρείτε στο Lidl και στην Biodiet: κλικ για μακαντάμια, κλικ για πεκάν. Είναι λίγο ακριβοί, αλλά έχετε στο νου σας πως η μερίδα είναι μόνο 30 γρ, οπότε θα σας κρατήσουν αρκετά! Αν θέλετε να δείτε όλους τους ξηρούς καρπούς που έχει η Biodiet, κλικ. Θα βρείτε εδώ φουντούκια, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο.

Επίσης επιτρέπονται οι σπόροι, παρότι θέλουν προσοχή γιατί κάποιοι μπορεί να έχουν αρκετούς υδατάνθρακες. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλους τους σπόρους στην Biodiet . Ο πιο συνηθισμένος σπόρος που χρησιμοποιούμε σε αρτοπαρασκευές είναι ο λιναρόσπορος, χρυσός και καφέ – καλύτερα να πάρετε άσπαστο και να τον σπάσετε εσείς, ο έτοιμος σπασμένος μπορεί να οξειδωθεί εύκολα και να πικρίσει. Μπορείτε επίσγς να βρείτε αλεύρι ξανθού λιναρόσπορου που βολεύει πολύ. Επίσης χρησιμοποιούμε αρκετό σουσάμι. Εδώ θα βρείτε chia seeds,

Για ταχίνι κάνετε κλικ εδώ για τα 370 γρ και εδώ για τα 720 γρ για να αγοράσετε από την Biodiet.

Επίσης υπάρχει φουντουκοβούτυρο έτοιμο στην Biodiet, που μπορείτε να το φάτε σκέτο ή να το κάνετε μερέντα.

ΦΡΟΥΤΑ

Στην κέτο επιτρέπονται μόνο τα μούρα και οι φράουλες. Αν κάνετε απλά διατροφή χαμηλών υδατανθράκων έχετε μια λίγο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων – δείτε την πορτοκαλί λίστα για περισσότερες πληροφορίες. Μούρα σπάνια υπάρχουν φρέσκα, κι όταν τα βρείτε θα είναι πανάκριβα. Οπότε η καλύτερη σας επιλογή είναι τα κατεψυγμένα και τα πιο οικονομικά κατεψυγμένα θα τα βρείτε είτε στο Lidl, αλλά υπάρχουν και σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Θα βρείτε επίσης φρέσκες βιολογικές φράουλες στην Biodiet (όταν είναι η εποχή τους), κάνοντας κλικ εδώ.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Ο Βασιλόπουλος και ο Μπαλάσκας έχουν συνήθως κρεμ φρες σε ένα κεσεδάκι που είναι κόκκινο – λευκό – η φωτογραφία του είναι ακριβώς αποπάνω! Μας έχουν πει επίσης πως κρεμ φρες υπάρχει και σε βουλγάρικα και ρώσικα παντοπωλεία – αν έχετε κάποιο κοντά σας, αξίζει να κάνετε μια δοκιμή, θα είναι και πιο οικονομική σίγουρα η τιμή.

Το άλλο θέμα είναι η κρέμα γάλακτος. Δυστυχώς στην Ελλάδα όλες έχουν καραγεννάνη, που θεωρείται καρκινογόνα, εκτός από πολύ συγκεκριμένες μάρκες όπως αυτή του Στάμου και στην Θεσσαλονίκη, αυτή του γαλακτοπωλείου Γερακάρη.

Αν τελικά δεν μπορέσετε να βρείτε άκρη, πάρτε μια οποιαδήποτε ΖΩΙΚΗ (όχι φυτική) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά ή φτιάξτε δικιά σας – συνταγή εδώ.

SHIRATAKI NOODLES ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ 

Είναι η πιο γρήγορη αντικατάσταση για “μακαρόνια” που μπορείτε να βρείτε. Βγαίνει σε διάφορες μορφές (ρύζι/σπαγγέτι/νουντλς κλπ). Μια καλή μάρκα είναι η Better Than και την βρίσκω σε φαρμακεία και βιολογικά. Μπορείτε να την αγοράσετε από εδώ από την Biodiet: Noodles, ρύζι, spaghetti.

Η αγαπημένη μου μάρκα όμως είναι η Magic Diet Pasta, έχουν μέσα και ίνες βρώμης και έτσι είναι η μάρκα με την καλύτερη υφή και είναι και η μόνη μάρκα που έχει και πέννες που κάνουν και για “παστίτσιο”. Θα τα βρείτε από την Biodiet εδώ: noodles, ρύζι, σπαγγέτι και πέννες.

Αν κάνετε απλά διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και όχι αυστηρή κέτο, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα Better Than με άμυλο ταπιόκας – έχουν λίγες παραπάνω θερμίδες, αλλά κατά την άποψή μου δεν θυμίζουν καθόλου λαστιχάκια και είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει σε κανονικά μακαρόνια ή ρύζι. Μπορείτε να τα αγοράσετε από εδώ από την Biodiet: Noodles, ρύζι, σπαγγέτι.

Δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά μας κάνουν επίσης του DUKAN, παρότι είναι τσιμπημένα σε τιμή. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ, ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!! Μπορείτε να τα αγοράσετε από την Biodiet, κάνοντας κλικ παρακάτω: ρύζι, μακαρόνια.

Αν σας άρεσαν τα μακαρόνια ολικής άλεσης, τότε θα λατρέψετε την νέα πάστα ξανθού λιναρόσπορου που μας έφερε η αγαπημένη μας Biodiet. Υπάρχει σε βίδες και πένες και κάθε κουτί βγάζει 4 πολύ χορταστικές μερίδες κι ας μη σας γεμίζει το μάτι όταν το δείτε! Μπορείτε να τις πάρετε από εδώ: βίδες ή πένες. Τα δοκίμασα και τα συστήνω ανεπιφύλακτα!

 

ΔΙΑΦΟΡΑ 

Coconut aminos

Χρησιμοποιούνται αντί για soya sauce. Για την ώρα δεν υπάρχουν Ελλάδα, μπορείτε όμως να τα βρείτε στο Amazon Γερμανίας κάνοντας κλικ εδώ – είναι λίγο ακριβά μεν, αλλά κρατάνε πολύ καιρό δε! Πιο φθηνά μπορείτε να τα βρείτε στο Iherb κάνοντας κλικ εδώ.

Προϊόντα ντομάτας

Η κέτσαπ γενικά επιτρέπεται σε μικρή ποσότητα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποιες επιλογές με στέβια ή μπορείτε να φτιάξετε δική σας με την συνταγή από εδώ (που είναι και η καλύτερη λύση). Ή μπορείτε να πάρετε του dukan από την Biodiet.

Επίσης μπορείτε να αγοράσετε χυμό ντομάτας χωρίς περίεργα συστατικά από την Biodiet.

Ασπράδι αυγού σε σκόνη

Το ασπράδι αυγού κανονικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή γιατί έχει πολύ πρωτεΐνη. Το χρησιμοποιούμε όμως σε διάφορες συνταγές κυρίως για πίτες και ψωμιά γιατί συντηρείται πιο εύκολα από το φρέσκο και επίσης δεν μυρίζει όπως το ολόκληρο αυγό. Μπορείτε να αγοράσετε από την Biodiet ασπράδι αυγού σε σκόνη, κάνοντας κλικ εδώ.

Κόμμι γκουαρ

Το χρησιμοποιούμε σε κάποιες συνταγές ως πηκτικό. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet.

Μπέικιν πάουντερ χωρίς άμυλο

Είναι λίγο καλύτερο από το κανονικό, γιατί δεν περιέχει καθόλου άμυλο. Θα το βρείτε εδώ από την Biodiet.

Ζελατίνη και άγαρ

Θέλει προσοχή γιατί έχει και αυτό πολλή πρωτεΐνη, αλλά χρησιμοποιείται συχνά σε συνταγές σε μικρή ποσότητα. Θα την βρείτε εδώ σε σκόνη και εδώ σε φύλλα από την Biodiet. Αν είστε φυτοφάγος, δοκιμάστε άγαρ – θα το βρείτε εδώ.

Μαγιά ξερή

Μπαίνει μόνο για το άρωμα και δεν φουσκώνει ή έχει κάποια επίδραση, αφού δεν μπαίνει ζάχαρη. Θα την βρείτε εδώ από την Biodiet.

Διάφορα άλλα

Μανιτάρια κομμένα σε βάζο. Σόδα χωρίς αλουμίνιο. Κύβοι μαγειρικής. Προϊόντα ελιάς. Μπαχαρικά (εκτός από τα έτοιμα μείγματα, αυτά αποφύγετέ τα!).

ΑΡΩΜΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ – ΕΣΑΝΣ

Μπορείτε να δείτε όλα τα αρώματα της Biodiet εδώ. Γενικά δεν τα χρησιμοποιούμε συχνά στην διατροφή μας γιατί δεν χρειάζεται (γιατί να βάλεις άρωμα βούτυρο, όταν μπορείς να βάλεις κανονικό βούτυρο;). Μας χρησιμεύει όμως η βανίλια και το μέλι και γενικά αν κάποια μυρωδιά από όσες έχουν στην Biodiet σας αρέσει πολύ, μπορείτε να την αγοράσετε γιατί είναι γενικά πολύ καλής ποιότητας. Πχ εγώ έχω αγοράσει άρωμα μπανάνα και βάζω σε κρέμες καμιά φορά ή σε αυτήν εδώ την σος.

ΣΚΟΝΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ 

Υπάρχει η Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος 97% Mirabol Volchem 500γρ και η πρωτεΐνη γάλακτος 85%, και οι δυο με χαμηλούς υδατάνθρακες και λιπαρά (θα πρέπει να προσθέσετε εσείς λιπαρά αν την καταναλώσετε) από την Biodiet (δεν συνίσταται για κέτο).

ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΕΡΑ

Γενικά τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά του εμπορίου ΔΕΝ επιτρέπονται στην διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, όχι τόσο γιατί θα σας δημιουργήσουν θέμα στην κέτωση (αν την επιδιώκετε), όσο γιατί είναι γεμάτα τεχνητά γλυκαντικά και άλλα τεχνητά αρώματα και χρώματα, που είναι γνωστό πως επηρεάζουν πολύ αρνητικά τις ορμόνες και έτσι είναι καλό να αποφεύγονται. Είναι προτιμότερο λοιπόν να καταναλώνετε  σκέτο ανθρακούχο νερό ή σόδα με πάγο ή/και λεμόνι ή σκέτα. Όμως η Biodiet έχει φέρει μια μάρκα που λέγεται Virtue και τα οποία επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση. Θα τα βρείτε εδώ σε γεύση λεμόνι και γεύση μούρων (η γεύση λεμόνι θυμίζει Sprite!)

“ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ”

9837-gkranola-keto-200gr-dietfood-0-2-0-1-2-600x600

Προφανώς και τα έτοιμα δημητριακά γενικά δεν μας κάνουν. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε δικά σας (συνταγή εδώ), μπορείτε να αγοράσετε αυτή την γκρανόλα από την Biodiet.

Αν είστε Αγγλία ή εξωτερικό, μας κάνουν και αυτά από Amazon Αγγλίας!

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ BIODIET 

logo_biodiet-454x283

Στο site https://www.biodiet.com.gr/ αν χρησιμοποιήσετε τον κωδικό ketolife στο ταμείο θα πάρετε έκπτωση 5% σε ΟΛΑ τα προϊόντα, αν αγοράσετε προϊόντα αξίας τουλάχιστον 150 ευρώ! Η BIODIET στέλνει σε όλο τον κόσμο προϊόντα!

* Τα links από Amazon Γερμανίας και Αγγλίας είναι affiliate links, που σημαίνει πως αν τελικά αγοράσετε κάτι από ένα από αυτά, η σελίδα θα κερδίσει ένα μικρό ποσοστό προμήθειας από την πώληση, το όποιο όμως δεν επιβαρύνει καθόλου εσάς ή την τελική τιμή του προϊόντος. Δείτε περισσότερα εδώ.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Πετρίδη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.

Αν επιθυμείτε να λάβετε συμβουλές και οδηγίες για το πως να κάνετε με ασφάλεια μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές προτιμήσεις ή άλλες ιδιαιτερότητες, μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε μέσω facebook στην σελίδα μου είτε στέλνοντας mail στο mybigfatketolife@gmail.com ή συμπληρώνοντας την φόρμα στο τέλος της σελίδας εδώ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ MBFKL ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

 

Βαθμολογείστε την ανάρτηση!

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4.8 / 5. Καταμέτρηση ψήφων 19

Δεν υπάρχουν βαθμολογίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Μιας και σας άρεσε αυτή η ανάρτηση..

αν θέλετε ακολουθείστε μας στα κοινωνικά μέσα!

Λυπάμαι που αυτή η ανάρτηση δεν σας φάνηκε χρήσιμη!

Επιτρέψτε μου να βελτιώσω αυτή την ανάρτηση!

Πείτε μου πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάρτηση;

Advertisements

11 comments

 1. Καλημέρα! οι πληροφορίες (κυρίως για τα προτεινόμενα προϊόντα) ισχύουν και για μωρά που πρόκειται να ακολουθήσουν τη διατροφή?

   1. Μπορείτε άνετα να του δίνετε κρέας, ψάρι, λαχανικά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους και καλά λίπη (βουτυρο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, βούτυρο κακάο) και λίγα μούρα ως γλυκό ή για γλυκαντικό στα κέικ αντί για ερυθριτόλη (την οποια θεωρώ ασφαλή, απλά δίνω εναλλακτικές). Κάνετε πολύ καλά πάντως, του δίνετε τις καλύτερες βάσεις για υγεία και μακροζωία!

 2. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πληροφορίες! Η έκπτωση για το ρουμάνικο site ισχύει ακόμα; Το link για τις οδηγίες αγοράς δεν ανοίγει πάντως.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: